Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 07

Aviakompanijų darbuotojai piktinasi: nuo COVID-19 skiepija „Eurovizijos“ dalyvius, bet skrydžių įgulos – ne prioritetas

Įsibėgėjant vakcinacijai nuo COVID-19, pasigirsta ir vis daugiau nepatenkintų nustatyta tvarka balsų. Skrydžių įgulų nariai irgi jaučiasi užmiršti sudarinėjant prioritetų grupes, kadangi jie turi daugybę kontaktų, o grįžę į namus privalo izoliuotis, tad tenka gyventi ritmu „darbas-saviizoliacija“. Sveikatos apsaugos ministerija žada izoliacijos sąlygas koreguoti, tačiau skiepų teksią palaukti.
Skrydžio palydovė
Skrydžio palydovė. Asociatyvi nuotr. / 123rf.com nuotr.

Anonimiškumo prašęs vienos Lietuvos aviakompanijos darbuotojas įsitikinęs, kad situacija dėl skiepijimo nuo COVID-19 yra absurdiška. Bent jau skrydžių įgulų nariams.

Arba darbas, arba izoliacija

„Esu vilnietis, dirbu vienoje iš Lietuvos aviakompanijų įgulos nariu. Kiekvieną dieną darbe tenka susidurti su šimtais keleivių, kurie yra iš įvairiausių pasaulio kampelių. Kartais tenka skristi ir į darbines komandiruotes ar į mokymus.

Grįžę esame priversti izoliuotis ne mažiau kaip 10 dienų, tad kai kurie mano kolegos taip niekad ir neišeina iš izoliacijos: kol ji baigiasi, reikia vėl kur nors skristi, grįžęs izoliuojiesi, tada vėl ir vėl tas pats“, – apie situaciją pasakojo vilnietis.

Jo teigimu, ne paslaptis, kad ne visi kolegos izoliacijos taisyklių laikosi, kadangi esą nori „gyventi gyvenimą“: „Nes o kiek gi galima? Neiti į darbą ar dirbti iš namų negalime, bet gyventi nuolatinėje izoliacijoje taip pat neįmanoma.“

123RF.com nuotr./Lėktuvas
123RF.com nuotr./Lėktuvas

Tarp prioritetinių grupių šios profesijos atstovai nepatenka. Tad vakcinacija jų dar nepalietė.

„Jau seniai Lietuvoje yra vakcina, kurią gauna visi pensinio amžiaus ar sergantys lėtinėmis ligomis žmonės, kurie dažnai bėga vien nuo minties apie vakciną. Gausu atvejų, kai vakciną žmonės gauna ir nepriklausydami nei šioms, nei kitoms grupėms. Taip sakant per „blatą“.

Skiepai priklauso „Eurovizijos“ dalyviams, švietimo darbuotojams, įskaitant ir buhalterius, kurie gali dirbti iš namų, o tiems, kurie kiekvieną dieną keliauja bei turi artimą sąlytį su skirtingų kraštų žmonėmis, nepriklauso.

Pastaruoju metu Vyriausybė išrikiavo žmones į lygius ir lygesnius pagal neaiškius prioritetus: skiepai priklauso „Eurovizijos“ dalyviams, visiems švietimo sektoriaus darbuotojams, įskaitant ir buhalterius, kurie gali dirbti iš namų, kažkokiems Venecijos bienalės atstovams, o tiems (skrydžių įgulų nariams), kurie kiekvieną dieną savo darbe keliauja bei turi artimą sąlytį su skirtingų kraštų žmonėmis, galbūt neretai sergančiais COVID-19, vakcina nepriklauso“, – piktinosi vilnietis.

Ir, kaip sako, juokingiausia, kad nuolat skraidantis personalas niekada nebūna vyresni nei 65 metų ir itin retai turi lėtinių ligų: „Dėl to skiepus gausime maždaug liepą. O iki tol arba sėdėsime izoliacijoje (manau, ne), arba platinsime virusą.“

Keisis izoliacijos tvarka, ne vakcinacijos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tvirtina, kad tvarkos nuolat peržiūrimos, atsižvelgiant į pasikeitusią situaciją. Kaip sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Aistė Šukšta, SAM situaciją ir dėl šios žmonių grupės žino.

„Tai galioja ne tik aviakompanijų darbuotojams, bet ir kitiems pervežėjams, kurie kiekvieną dieną kursuoja tarp, pavyzdžiui, Lietuvos ir Latvijos. Be abejo, nuolatos peržiūrima izoliavimosi taisyklės ir išimtys.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje
Arno Strumilos / 15min nuotr./Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje

Ne išimtis ir šios grupės atstovai, tikėtina, kad jau šios savaitės pabaigoje turėtų būti priimami susiję su tokios grupės asmenimis padaryti pokyčiai, taikant jiems izoliacijos išimtis. Kokie tai bus konkrečiai pokyčiai, dar labai sunku pasakyti“, – teigė ministro patarėja.

Tačiau dėl vakcinacijos tokių pokyčių ji nepažadėjo. Esą norinčiųjų gauti vakcinas yra daug. Ir nors neretai girdime, kad žmonės atsisako skiepytis, vis dėlto poreikis rodo, jog kur kas daugiau yra norinčiųjų pasiskiepyti čia ir dabar.

Valstybė nori visus kuo greičiau vakcinuoti, deja, kol kas tokių galimybių mes neturime, nes per mažai turime vakcinų.

„Valstybė nori visus kuo greičiau vakcinuoti, deja, kol kas tokių galimybių mes neturime, nes per mažai turime vakcinų. Prioritetai, jų grupės yra plečiamos.

Ir šiandien yra priimtas, nuo ketvirtadienio įsigalios dar naujas pakeitimas, kad įmonės ir organizacijos, turinčios daugiau nei 500 darbuotojų, galės organizuotai vakcinuotis. Reaguojame į situaciją čia ir dabar, stengiamės labai aktyviai tai daryti. Ne visą laiką galimybės leidžia daryti viską, ką norime“, – kalbėjo A.Šukšta.

Vakcinų tiesiog per mažai

Jos teigimu, visi nori laisvės, ribojimų mažinimo, o SAM nėra suinteresuota tuos ribojimus tiesiog taikyti. Vis dėlto nereikėtų pamiršti ir sąmoningumo – ypač nemaloniai stebina tokie pasakymai, kad tie darbuotojai „toliau platins virusą“.

„Nesakome, kad visi ribojimai visada yra 100 proc. veiksmingi, tačiau reikia suprasti, kad Valstybė nekuria ribojimų vien tam, kad ribotų. Priešingai – norime kuo greičiau atsiverti. Čia ir pasitikrinsime, kiek mūsų visuomenė yra brandi ir sąmoninga“, – kalbėjo ministro patarėja.

Šiuo metu dar tiesiog neturi nė viena Europos Sąjungos šalis tiek vakcinų, kad galėtų pradėti masinę vakcinaciją. Lietuva yra, deja, ne išimtis.

Jos teigimu, jeigu SAM patenkintų visus norus ir užklausas, ką gauna dėl skiepijimo eilės, tai masinės vakcinacijos nebereikėtų – visi atsidurtų vienoje ar kitoje prioritetų grupėje.

„Ketvirtadienio atlaisvinimas vakcinacijos tvarkoje yra šioks toks mažas žingsnis į masinę vakcinaciją, kai dideli kolektyvai, nesvarbu dėl amžiaus, lėtinių ligų ir kitų indikacijų, galės pradėti vakcinuotis. Bet šiuo metu dar tiesiog neturi nė viena Europos Sąjungos šalis tiek vakcinų, kad galėtų pradėti masinę vakcinaciją. Lietuva yra, deja, ne išimtis“, – sakė A.Šukšta.

Kaip praeitą savaitę sakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė, vertinant vakcinų tiekimo grafikus, masinė apie 1,5 mln. gyventojų vakcinacija nuo koronaviruso, tikėtina, prasidės iki birželio 1 dienos.

Trečiadienį paskelbta, kad aviacijos sektoriaus atstovai prašo juos įtraukti į skiepijimo nuo COVID-19 prioritetų sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius