Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 27

Kandidatų prezidento rinkimuose A.Šimėnas klausė apie dvigubą pilietybę. Atsakant minėta net dvipatystė

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
Alberto Šimėno klausimas kandidatams į prezidentus
Alberto Šimėno klausimas kandidatams į prezidentus / 15min nuotr.

Buvęs premjeras Albertas Šimėnas visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Netrukus Lietuvoje vyks referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo. Vykstančiose diskusijose dvigubos pilietybės įteisinimo reikalingumas grindžiamas išimtinai dvasiniais motyvais – dvasiniam artumui su Lietuva įteisinti ir pan. Oponentai tvirtina, kad dviguba pilietybė tam nebūtina. Ar kandidatai įžvelgiate kitų svarbių motyvų dvigubai pilietybei įteisinti bei turite svarių argumentų, kad galiojanti Lietuvos Konstitucija dėl šio klausimo nebūtų keičiama? Kaip balsuosite referendume – „už“ ar „prieš“?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Alberto Šimėno klausimas kandidatams

Vytenis Povilas Andriukaitis tikina, kad balsavimas referendume slaptas, todėl jo neatskleis. Tačiau tuo pat metu kandidatas pareiškė, kad abu kartu su prezidento rinkimais organizuojami referendumai yra veidmainystė siekiant pritraukti daugiau žmonių į prezidento rinkimus.

„Čia dvipatystę dar būtų galima, žinot, kažkaip mėginti pateisinti. Jei priklausai islamo tikėjimui. Bet jei priklausai Lietuvai, tai iš tikrųjų dvipatystė yra problema“, – teigė V.Andriukaitis.

Arvydas Juozaitis yra prieš dvigubą pilietybę, nes klausimas referendumui yra neparuoštas. Anot jo, negalima skirstyti lietuvių į emigravusius į „geras ir blogas“ valstybes. Pasak jo, lietuvius susieti su tėvyne reikia dokumentu, kuris neduotų teisės balsuoti ir politinių teisių Lietuvoje.

„Tai yra tokio dokumento, kuris visiems, nesvarbu, kur jie begyventų, būtų vienodas ir duotų rimtas garantijas, būtų kvietimas į Lietuvą ir neprarasti su ja ryšio. Tai – „Lietuvio pasas“, – sakė jis.

Valentinas Mazuronis irgi pasisako už „Lietuvio paso“ idėją. Jis tikina, kad dvigubos pilietybės įteisinimas sukeltų per daug problemų.

Mindaugas Puidokas balsuos „už“, tačiau nebijo, jei referendumas nepavyks. „Absoliuti dauguma, 90 proc. žmonių, nesijaučia laimingi išvykę iš Lietuvos, vadinasi reikia padaryti viską, kad jie turėtų galimybę grįžti ir pabandyti. Bent jau dar vieną sykį“, – sako M.Puidokas ir skaičiuoja, kad nepavykus įsikurti tėvynėje, žmonės galėtų grįžti atgal, iš kur atvyko.

Ingrida Šimonytė mato trūkumų referendumo organizavime, bet jame dalyvaus ir balsuos „už“, nes mano taip esant teisinga pagal savo vertybes. „Mes kalbame apie dvigubos pilietybės išsaugojimą tiems, kurie ją gavo gimimu. Man atrodo, čia pagrindinis motyvas, nes mes nekalbame apie pilietybės dalinimą, o tik apie žmones, kurie gimė su Lietuvos pilietybe ir nori ją išsaugoti, nors gavo kitos, mums draugiškos valstybės pilietybę. Mano nuomone, jiems ši galimybė turi būti palikta“, – sakė I.Šimonytė.

Gitanas Nausėda balsuos už pilietybės išsaugojimą kitų šalių pilietybę priėmusiems Lietuvos Respublikos piliečiams. „Tas faktas, kad argumentuojama už dvigubą pilietybę arba pilietybės išsaugojimą dvasiniais argumentais, man nėra joks rodiklis, nes dvasiniai argumentai man yra nė kiek ne mažiau svarbūs negu ekonominiai ar kažkokie kiti argumentai“, – sako jis.

Valdemaras Tomaševskis referendume balsuos už dvigubą pilietybę, nes jam didelė vertybė, kad Lietuvos piliečiai, nesvarbu, kokios tautybės – lietuviai, rusai, kiti – jaustų tą bendruomenę ir bendrumą. „Šis sprendimas tam padeda, kad būtų daugiau solidarumo“, – sako jis.

Naglis Puteikis referendume balsuos už dvigubą pilietybę, nors mano, kad Konstitucija turėtų būti taisoma ne taip, kaip siūloma referendumo iniciatorių. Anot N.Puteikio, Konstitucijoje reiktų įtvirtinti tezę, kad gimimu įgauta pilietybė neprarandama jokiais būdais.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius