Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 28

Kandidatų prezidento rinkimuose klausia G.Kirkilas. Kas bus po „Brexit“?

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
Gedimino Kirkilo klausimas kandidatams į prezidentus
Gedimino Kirkilo klausimas kandidatams į prezidentus / 15min nuotr.

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Kaip būsimas prezidentas po „Brexit“ žada spręsti saugumo, prekybos, Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lietuvių teisių užtikrinimo klausimus? Kokia, įvykus „Brexit“, galėtų būti Jungtinės Karalystės partnerystė su ES, ką siūlytų Lietuvos valstybės vadovas?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Gedimino Kirkilo klausimas kandidatams

Šiuo klausimu visi kandidtai laikosi labai panašios nuomonės.

Vytenis Povilas Andriukaitis tikina, kad pats klausimas šiandien yra hipotetinis, ir visiškai neaiškus, nes niekas nežino, koks gi bus „Brexit“. Viskas Didžiosios Britanijos rankose, tačiau patikina, kad bet kokiu atveju Jungtinėje Karalystėje gyvenantys lietuviai galės ramiai ir toliau gyventi svečioje šalyje bent 5-7 metus.

Naglis Puteikis pastebi, kad patys britai siekia galimybės išlaikyti jiems vienodas teises kaip ir ES šalių gyventojams, todėl tas pats principas veiks ir ES piliečiams Jungtinėje Karalystėje.

Valentinas Mazuronis taip pat sako, kad „niekur Britanija neišskris išstojus iš ES, kaip ir ES niekur neišplauks į jokias jūras“, todėl net ir pasitraukus iš ES be susitarimo, bus rasti sprendimai, kaip išsaugoti santykius.

Arvydas Juozaitis mano, kad kol kas kalbėti apie „Brexit“ per anksti. „Dabar tiesioginio atsakymo duoti negalima, bet kad mūsų dvišalės derybos bus reikalingos, tai tikrai“, – sako jis.

Mindaugas Puidokas svarsto, kad galbūt pasitraukusi iš ES, Didžioji Britanija galėtų tapti NB8 formato dalimi. „Būtų galima prijungti Jungtinę Karalystę ir tokiame kontekste turėti žymiai daugiau Jungtinės Karalystės, kaip dar vienos jūrinės valstybės, panašios į Skandinavijos šalis, europiniuose reikaluose. Tai tikrai galimas sprendinys, kuris išlaikytų pakankamą atstumą ir pagarbą Jungtinei Karalystei kaip stipriai valstybei, ir yra naudingas visam Baltijos jūros šalių regionui“, – kalbėjo jis.

Tokių vilčių turi ir Gitanas Nausėda. „Dabartinis Baltijos-Šiaurės šalių aštuonetukas, šio aštuonetuko standartas Didžiajai Britanijai pasitraukus iš ES galėtų išsiplėsti dar vienu nariu ir mes ten galėtume svarstyti tiek energetinio saugumo klausimus, tiek, žinoma, ir saugumo karinės grėsmės atveju klausimus, koordinuodami savo veiklą tame formate“, – mano jis.

Valdemaras Tomaševskis įsitikinęs, kad po „Brexit“, jei jis įvyks, Didžioji Britanija su ES išlaikys artimus ryšius: „Aš nieko kažko sudėtingo nematau, nes yra tam tikra praktika, kaip funkcionuoja tam tikros valstybės, kurios nėra ES. Ji pakankamai sėkmingai veikia. Kalbu, pirmiausia, apie Norvegiją, Šveicariją, kurios nėra ES, bet pasirašė sutartis su ES ir net moka į bendrą biudžetą“.

Ingrida Šimonytė sako apgailestaujanti, kad Didžioji Britanija išvis rinkosi „Brexit“ kelią.Aš norėčiau, kad tie santykiai išvis niekada nebūtų pasikeitę, kad jie liktų ES dalimi, kadangi iš to, ką dabar matome, akivaizdu, kad net nebuvo apgalvotas tas žingsnis. Buvo manoma, kad mes viską išlaikysime, ką turime geriausio, ir visai neturėsime už tai sumokėti jokios kainos. Akivaizdu, kad tokių pasirinkimų tiesiog negali būti“, – kalbėjo kandidatė.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius