-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 01

Konservatorė L.Rimkienė pripažinta papirkinėjus rinkėjus: sprendimą sieja su socdemais

Vasario 11-ąją Mažeikių rajono savivaldybės rinkimų komisija nustatė, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) kandidatė į rajono merus Lina Rimkienė, organizuodama koncertą Renavo dvaro sodyboje, papirkinėjo rinkėjus, neinformavo apie skleidžiamą politinę reklamą. Pati politikė 15min teigė sprendimą siejanti su rinkimų konkurentais socialdemokratais ir tikino su juo nesutinkanti.
Koncertas Renavo dvaro sodyboje gruodžio 29 dieną. Nuotraukoje – Lina Rimkienė ir Judita Leitaitė
Koncertas Renavo dvaro sodyboje gruodžio 29 dieną. Nuotraukoje – Lina Rimkienė ir Judita Leitaitė / „Facebook“ / L.Rimkienės nuotr.

Anot Mažeikių rajono savivaldybės rinkimų komisijos, pretendentė į merus atlikėjos Juditos Leitaitės koncertą Renavo dvaro sodyboje organizavo gruodžio 29 dieną, savo lėšomis mokėjo už salės nuomą.

Komisijos gautame skunde rašyta, kad L.Rimkienė su dvaro sodyba sudarė trumpalaikę nuomos sutartį, o už salės nuomą atsiskaitė grynaisiais. Į koncertą esą buvo pakviesti galimai trečiojo amžiaus universiteto lankytojai, jų atvykimui organizuota kelionė autobusu.

Komisija: rinkėjai gavo materialinę naudą

„Kitų politinių partijų atstovų, politikų ar kandidatų į Mažeikių savivaldybės tarybos narius ir merus nėra, koncertas skirtas TS-LKD kandidatės Linos Rimkienės į savivaldybės tarybos narius ir merus rinkimų interesams.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Matjošaitytė

Konstatavus koncertą politine reklama, tokio koncerto organizavimas, iš dalies ar visiškai apmokant, pagrįstai gali būti pripažintas rinkėjų papirkimu, ekonominę vertę turinčia dovana, siekiant paskatinti rinkėją, rinkimų teisę turintį asmenį, dalyvauti rinkimuose ir balsuoti už politinės partijos TS-LKD keliamus kandidatus į tarybos narius ar, konkrečiai, už Liną Rimkienę“, – tokią savivaldybės rinkimų komisijos išvadą vasario 14 dienos posėdyje perskaitė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Išvadoje teigta, kad koncertas laikytinas politine reklama, jis iš dalies apmokėtas kandidatės į merus lėšomis – esą bilieto į koncertą kaina buvo 10 eurų, tačiau kai kurie renginio dalyviai mokėjo po 5 Eur.

„Rinkėjai gavo materialinę naudą, tuo pat metu propaguojant TS-LKD, jos narius kandidatus, taip tiesiogiai skatinant už juos balsuoti“, – nustatė Mažeikių rajono savivaldybės rinkimų komisija.

VRK, anot pirmininkės L.Matjošaitytės, tirs, ar L.Rimkienė, organizuodama koncertą, nepadarė šiurkštaus teisės aktų pažeidimo.

Pati politikė savivaldybės rinkimų komisijos sprendimą sieja su rinkimais ir konkurentais rinkimuose socialdemokratais, jų keliamu kandidatu į mero postą Antanu Teniu.

L.Rimkienė: sprendimas yra ydingas

„Mažeikiuose absoliučiai klasikiniai rinkimai – konservatoriai kaunasi su socialdemokratais, konservatorių atstovė Lina Rimkienė kaunasi su kadencija baigiančiu socialdemokratų partijos atstovu“, – dėstė L.Rimkienė.

Šitas sprendimas yra mano ir mūsų partijos advokato apskųstas VRK.

„Šitą sprendimą priėmė trys Socialdemokratų partijos nariai ir jų sudaryta komisija. Ir šitas sprendimas yra mano ir mūsų partijos advokato apskųstas VRK, todėl kad iš esmės jis yra visiškai tiesos neatitinkantis, ydingas ir mes nesutinkam nė su vienu teiginiu“, – tvirtino politikė.

Su visa komisijos sudėtimi galite susipažinti čia.

Anot L.Rimkienės, koncerto metu nebuvo paminėta nei jos pavardė, nei jos atstovaujamos partijos pavadinimas.

„Koncerto metu nebuvo paminėta nei mano pavardė, nei kokia partija – jokia partija. Apie rinkimus nebuvo jokios kalbos. Dar gražiau – Judita Leitaitė net nežinojo, kad aš esu kandidatė. Ji tik išvažiavus iš Mažeikių stebėdama mano feisbuką suprato, kad aš kandidatuoju į Mažeikių merus“, – teigė ji.

Solistę prisikvietė pati

L.Rimkienė tikino koncerto neorganizavusi, o tik padėjusi jį organizuoti. Ji pasakojo, kaip spalį su drauge lankėsi vienoje Trakų bažnyčių. Ten esą išgirdo giedant chorą ir solistę J.Leitaitę ir pakvietė ją atvykti į Mažeikius.

„Nusipirkau kompaktinę plokštelę, aš prie jos prieinu paimti parašo, sakau, pone Judita, jūs gi seniai Mažeikiuose buvot. Ji sako, ko jūs manęs nekviečiat – kvieskite. Aš sakau, tai jūs atvažiuokite“, – apie tai, kaip solistė buvo prišnekinta atvykti į Renavo dvarą, pasakojo politikė.

„Facebook“ / L.Rimkienės nuotr./Koncertas Renavo dvaro sodyboje gruodžio 29 dieną. Nuotraukoje – Judita Leitaitė
„Facebook“ / L.Rimkienės nuotr./Koncertas Renavo dvaro sodyboje gruodžio 29 dieną. Nuotraukoje – Judita Leitaitė

Koncertas, anot jos, taip pat buvo derintas su savivaldybės Kultūros ir sporto vedėja Angele Rupkute.

„Buvom sutarę, kad bilietus pardavinėsim po 10 eurų ir juos pardavinėsim kalėdinės dovanos forma [...]. Ir štai artėja kalėdinis laikotarpis, ir mes matom, kad bilietai neperkami – per brangu tie 10 eurų. Matom, kad salė paliks tuščia, o Juditos Leitaitės buvo vienintelis prašymas – darykime viską, kad tik būtų žmonių, kad tik vyktų koncertas“, – pasakojo L.Rimkienė.

„Mes pamatėm, kad sunkiai parduosime bilietus, salė bus tuščia, nuleidom paskutinėmis dienomis kainą ir aš tuos bilietus perdaviau“, – teigė ji.

Ne vienintelė pripažinta papirkinėjus

L.Rimkienė pasakojo ketverius metus dėstanti Trečiojo amžiaus universitete ir šio universiteto rektorei esą perdavė planuojamo koncerto bilietus.

„Aš tuos bilietus parduoti perdaviau Trečiojo amžiaus universiteto rektorei tiek į Sedą, tiek į Mažeikius“, – aiškino kandidatė į merus ir vėliau pridūrė, kad koncertas absoliučiai su rinkimų kampanija nesusijęs.

Kartu su bendražyge, kandidate į Klaipėdos rajonų merus Rasa Petrauskiene L.Rimkienė Dėl „grubių demokratinių rinkimų pažeidimų“ Žemaitijoje kreipėsi į prezidentę Dalią Grybauskaitę.

L.Rimkienė nėra vienintelė rinkimų dalyvė pastaruoju metu savivaldybės komisijos pripažinta papirkinėjusi rinkėjus – tokio įvertinimo sulaukė „valstiečių“ kandidatas į Alytaus rajono merus Aurimas Truncė, kitas „valstietis“, siekiantis Varėnos rajono mero posto, Marijonas Čapkovskis bei socialdemokratų kandidatas į merus Kaišiadorių rajone Algimantas Radvila.

Dėl to, ar jie padarė įstatymų pažeidimus, galutinius sprendimus priims VRK.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks sekmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius