-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 11

Melagienų TOP-3: ko apie seksą mokys vaikus ar gėles išmetė mokytoja ir nuo ko mirė „Burning Man“ dalyvis

Melagienų platintojai šiek tiek atsitraukė nuo karo Ukrainoje ir nukreipė žvilgsnį į mokyklas bei švietimą. Socialiniuose tinkluose po Rugsėjo 1-osios pasipylė įrašai su klaidinančia informacija, pavyzdžiui, apie mokytojų tariamai gautas ir į konteinerius išmestas gėles, lytinio ugdymo programą moksleiviams. Portalas 15min primena kai kurias pastaruoju metu internete aktyviai platintas melagienas.
Prezervatyvas
Prezervatyvas / 123RF.com nuotr.

Prezervatyvų paveiksliukas – ne vaikams

Apie galimą kandidatavimą į prezidentus TV3 laidon „Dėmesio centre“ atėjęs pasikalbėti advokatas Ignas Vėgėlė, be kita ko, aptarė ir lytinio ugdymo programą mokyklose. Jo teiginys, esą septintokai bus mokomi „pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui“, sukėlė tikrą emocijų ir apkalbų audrą informacinėje erdvėje.

Teisininko nuomone, Gyvenimo įgūdžių programa parengta blogai, mat joje nebeliko rengimo šeimai elementų, o pati programa tapo neutrali lyčiai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Vėgėlė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ignas Vėgėlė

„Nežinau, ar 12-13 metų vaikui reikia aiškinti, kokias kontracepcijos priemones galima pasirinkti pačiam, o kokias – tik su gydytojo skyrimu.

Taip pat nežinau, ar tam vaikui reikia aiškinti, kaip tą priemonę pasigaminti pačiam – oraliniam seksui“, – šie laidos svečio žodžiai įplieskė karštą diskusiją socialiniuose tinkluose.

Prieš pat rugsėjį Lietuvos informacinėje erdvėje imta platinti spausdinto rašto nuotrauka.

Jame tvirtinama, neva naujoji Gyvenimo įgūdžių programa numato, jog nė metų neturintys lopšelinukai bus mokomi masturbuotis, sulaukę 6 metų vaikai sužinos apie pastojimo galimybes, o vyriausiesiems moksleiviams privalomai teks pripažinti savo netradicinę seksualinę orientaciją.

Apie šią programą laidoje užsiminė ir I.Vėgėlė. Anot jo, pavyzdys, kaip reikėtų pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui, pateiktas programos nuorodoje. Tai nėra tiesa – moksleiviams skirtoje programoje nieko panašaus nėra.

Taip pat skaitykite: Susirūpinę tėvai ar interneto trolių ataka: ką reiškia sujudimas dėl lytinio švietimo?

Netrukus po laidos socialiniuose tinkluose imta platinti paveikslėlį, esą patvirtinantį I.Vėgėlės žodžius apie savadarbes kontracepcijos priemones.

Pasirodė interpretacijų, neva tai yra septintokams skirtos medžiagos ištrauka.

„Beje, iš mokytojams siūlomos metodikos paėmiau šio įrašo pagrindinę iliustraciją. Jei neaišku, kas ten pavaizduota, pateikiu atsakymą – barjerinės plėvelės gamyba oraliniam seksui. Taip, perskaitėte teisingai, metodikoje ši iliustracija skirta septintokams“, – tvirtinama viename socialinio tinklo „Facebook“ įraše.

Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamoje nuotraukoje pasakojama kaip pasigaminti barjerinę kontracepcijos plėvelę
Facebook nuotr./Socialiniuose tinkluose platinamoje nuotraukoje pasakojama kaip pasigaminti barjerinę kontracepcijos plėvelę

Puslapyje patalpintos nuorodos veda ne į lietuvišką Gyvenimo įgūdžių programos svetainę, o į JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tinklalapį.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai vaikai mokyklose bus mokomi „pasigaminti kontracepciją oraliniam seksui“?

Kaip 15min informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), šis paveikslėlis yra iš Jaunimo reikalų agentūros parengto „Lytiškumo ugdymo praktinio gido“ , kuris yra skirtas ne mokiniams, o mokytojams kaip papildoma, kontekstinė medžiaga.

„Lytiškumo ugdymo praktinis gidas“ yra vienas iš programą papildančios rekomendacinės medžiagos mokytojams, kurioje pateikiamas platus leidinių spektras“, – rašoma ministerijos komentare.

Jaunimo reikalų agentūra šių metų pradžioje išties pristatė Nikos Norvilos leidinį „Lytiškumo ugdymo praktinis gidas“, kuriame aiškinama, kaip pasigaminti barjerinę plėvelę (angl. dental dam) oraliniam seksui.

Ši plėvelė skirta ne saugotis nuo pastojimo, o sumažinti lytiškai plintančių ligų perdavimą. Ji galėtų apsaugoti partnerius nuo tokių ligų, kaip sifilis, gonorėja, chlamidiozė, hepatitas ar ŽIV.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniuje minima pasaulinė kovos su AIDS diena
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniuje minima pasaulinė kovos su AIDS diena

Minėto leidinio įžangoje informuojama, kad jis yra skirtas ne moksleiviams, o pedagogams ir švietimo darbuotojams, be to, jis nėra privaloma, o savanoriška programos dalis.

Kad septintokai nebus mokomi patys pasigaminti kontracepcijos priemones oraliniam seksui, tvirtina ir ministerijos atstovai. „Mokiniams ši informacija nepateikiama, tai yra papildoma, kontekstinė medžiaga mokytojams“, – rašoma 15min atsiųstame ŠMSM komentare.

ŠMSM tinklalapyje išplatintuose Gyvenimo įgūdžių programos aprašuose detaliai nurodyta, ko tiksliai bus mokomi vaikai ir kokių rezultatų tikimasi.

Gėlių detektyvas – be atomazgos

Jau rugsėjo 1-osios popietę socialiniame tinkle „Facebook“ pradėjo plisti nuotraukos iš Panevėžio. Jose matyti į konteinerį išmestos gėlės, o kadrais pasidalijusi moteris nurodė, kad taip moksleivių dovanotomis gėlėmis atsikratė mokytoja. Šis įrašas sukėlė didžiulį rezonansą. Portalas 15min aiškinosi, ar tai tikrai padarė kuri nors miesto pedagogė.

Nuotr. iš Linos Morkūnienės „Facebook“ profilio/Gėlės konteineryje Panevėžyje
Nuotr. iš Linos Morkūnienės „Facebook“ profilio/Gėlės konteineryje Panevėžyje

Susisiekėme su įrašo autore, tačiau ji į klausimus neatsakė. Nuotraukomis pasidalijusios moters paskyroje nėra jos nuotraukos. Internautė turi tik vieną draugą, tėra vos du ankstesni įrašai – vasario 20 d. ir šiek tiek ankstesnis, kai pasidalyta kitu įrašu.

15min žurnalistas rugsėjo 5 d. įsitikino, kad nuotraukose matomi konteineriai tikrai stovi Panevėžyje. Bet jie buvo išrikiuoti jau kita tvarka nei Rugsėjo 1-ąją paskelbtose nuotraukose, viduje gėlių jau nebuvo matyti. Jos galėjo būti arba užkrautos šiukšlėmis, arba konteineriai jau buvo išvežti.

Panevėžio miesto ir rajono savivaldybių administracijų Švietimo skyrių atstovai patikino, kad jokios informacijos ar skundų apie tai, jog Rugsėjo 1-osios proga moksleivių dovanotas gėles į konteinerį išmetė mokytoja, neturintys.

Taip pat skaitykite: Skandalas dėl į konteinerį Panevėžyje išmestų mokinių gėlių bliūkšta: ką pavyko nustatyti?

Portalo redakcija sulaukė panašaus pranešimo apie į konteinerį Vilniuje, Justiniškių gatvėje, sumestas neva Rugsėjo 1-osios proga mokytojoms dovanotas gėles.

Nuotraukų analizė ir atvirkštinė vaizdo paieška atskleidė, kad viena analogiškame kontekste buvo paviešinta internete jau prieš ketverius metus. Ji buvo paskelbta 2019 m. rugsėjį, o padaryta, kaip buvo nurodyta greta, Astrachanėje – Rusijos mieste prie Kaspijos jūros.

Kita iš atsiųstųjų nuotraukų dar 2014 m. buvo iliustruotas straipsnis, paskelbtas „Komsomolskaja pravda“ portale. Jame taip pat aprašyta, kaip vieno Rusijos miesto mokytojams padovanotos gėlės esą atsidūrė šiukšlių konteineryje.

Gėlės konteineryje Rusijoje
Gėlės konteineryje Rusijoje

Trečioji – iš Baltarusijos. Kadre – ne mokytojams, o gaisro Kemerovo prekybos centre, kilusio 2018 m. kovą, aukoms skirtos gėlės ir žaisliukai. Jas baltarusiai sudėjo prie Rusijos ambasados, bet šios darbuotojai viską suvertė į konteinerį.

„Burning Man“ Ebolos protrūkio nebuvo

Melagienų platintojų dėmesio vėl sulaukė garsusis festivalis „Burning Man“. Kažkas ėmė skleisti gandą, neva šiemečio renginio metu Ebola virusas nusinešė gyvybę. Vienas dalyvis išties mirė, bet nepaskelbta, dėl kokių priežasčių, ir jokio oficialaus pranešimo apie šios ligos atvejį nebuvo.

Juodųjų kalvų dykumoje Nevados valstijoje vykstantis muzikos ir kultūros festivalis „Burning Man“ (angl. „Degantis žmogus“) kasmet sutraukia daugybę dalyvių iš viso pasaulio.

Savaitės trukmės renginys, kuris šiemet buvo suplanuotas nuo rugpjūčio 28-osios iki rugsėjo 4-osios, pritraukė daugiau nei 70 tūkst. žmonių. Galbūt jis būtų vykęs kaip paprastai, jei ne smarki liūtis, kuri festivalį pavertė chaosu.

Dalyviai pasakojo, kad dykumos smėlis virto tirštu moliu, visur telkšojo balos ir purvas. Kai kurie žmonės, norėdami neįklimpti, batus apvyniojo plastikiniais maišais, kiti tiesiog vaikščiojo basi.

Pareigūnai buvo priversti uždaryti vienintelį į šią teritoriją vedantį kelią. Dalyviams buvo liepta taupyti maistą, vandenį ir degalus.

Susiklosčius tokiai situacijai, viešąją erdvę užtvindė įrašai, esą jame ne sprendžiamos orų sukeltos problemos, o kilo mirtino Ebolos viruso protrūkis.

Be kita ko, internautai platino sufalsifikuotus JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) įrašus apie tariamai patvirtintą protrūkį, paaiškinimus, kokie gali būti simptomai ir ką daryti užsikrėtus.

Įraše pateiktas tikras infografikas su sveikatos patarimais iš ankstesnės CDC kampanijos dėl 2014-16 Ebolos viruso protrūkio Vakarų Afrikoje, tačiau antraštė „Neseniai Afrikoje?“ buvo pakeista į „Neseniai Nevadoje?“.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai dalijasi tariamo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos įrašo „Twitter“ kopija
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internautai dalijasi tariamo JAV Ligų kontrolės ir prevencijos įrašo „Twitter“ kopija

Tačiau tikrojoje paskyroje pastaruoju metu nebuvo jokio panašaus įrašo.

Šie gandai galėjo pasirodyti teisingi ne vien dėl ribojimų, įvestų po liūties, bet ir dėl to, kad „Burning Man“ teritorijoje kažkas išties mirė – žmogus buvo rastas užtvindytoje teritorijoje be gyvybės ženklų.

Taip pat skaitykite: Vandens užlietame „Burning Man“ mirė žmogus, bet Ebolos virusas tebuvo gandas

Peršingo apygardos šerifo biuras pranešė tiriantis „mirties atvejį, kuris įvyko per šį lietų“. Valdžios institucijos viešai neįvardijo aukos ir nepateikė išsamios informacijos apie mirties aplinkybes.

Ebolos viruso liga yra reta, bet sunki. Ji pirmą kartą buvo nustatyta 1976 m. Šios ligos protrūkis festivalyje būtų sukėlęs didžiulį susirūpinimą, bet nėra jokių įrodymų, kad kas nors iš „Burning Man“ dalyvių būtų užsikrėtęs šiuo virusu, juoba nuo jo miręs.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius