Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 12 15

Metus švenčianti Vyriausybė paskelbė savo svarbiausius nuveiktus darbus

Šią savaitę suėjo metai, kai septynioliktoji Vyriausybė pradėjo darbą. Pranešime pristatomi svarbiausi nuveikti darbai ir pradėtos reformos.
Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas
Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastatas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aplinkos apsaugos srityje Vyriausybė mini urėdijų reformą, pagal kurią vietoje 42 urėdijų, bus steigiama viena, centralizuota įstaiga. Taip pat kuriamas Aplinkos apsaugos departamentas, kuris apjungs 8 regioninius aplinkosaugos departamentus. Taip pat rengiamasi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos pertvarkai.

Užsienio politikos laimėjimus Vyriausybė laiko santykių atnaujinimą su Lenkija, teikiama parama Ukrainai bei leidimą gyventi dviem seksualinių mažumų atstovams iš Čečėnijos, kuriems grėsė realus susidorojimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sauliaus Skvernelio vizitas Lenkijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sauliaus Skvernelio vizitas Lenkijoje

Tuo tarpu šalies ūkyje džiaugiamasi pritrauktomis tiesioginėmis užsienio investicijomis, kurios įkurs daugiau nei 4 tūkst. darbo vietų, Lietuvos užimta 16-ta vieta „Doing Business“ reitinge ir įgyvendinamomis priemonėmis, kurios lėmė sparčiausia šalies ekonomika augimą visoje Europos Sąjungoje.

Vyriausybė nuopelnu laiko pertvarkas „Lietuvos geležinkeliuose“ ir jai priklausančiose įmonėse. Susisiekimo srityje paminimi ir kelių sektorius: viešųjų pirkimų kainų mažinimas, auditas, 11 kelių priežiūros įmonių perduota Lietuvos automobilių kelių direkcijai, dėl to valstybė kasmet sutaupys 8,5 mln. eurų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos geležinkeliai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos geležinkeliai

Energetikoje pažymimos mažėjančios elektros, šilumos ir dujų kainos, sutrumpinti prisijungimų terminai prie elektros tinklų (nuo 85 iki 60 dienų) ir dujų tinklų (55 dienomis). Sumažėjo biurokratinių procedūrų gyventojams, kurie nori įsirengti elektrines ant savo namų stogų ir patys gaminti elektrą ir galiausiai atnaujinta Nacionalinė energetinės nepriklausomybės strategija.

Krašto apsaugoje – padidintas finansavimas iki 2 proc. nuo šalies bendrojo vidaus produkto (BVP). Įvykdyta viešųjų pirkimų reforma, pasirašyta sutartis dėl vidutinio nuotolio gynybos sistemos įsigijimo.

Socialinės apsaugos srityje Vyriausybė pabrėžia vaiko pinigų mokėjimą už visus vaikus. Tam skirta 231,6 mln. eurų, išmoką gaus virš 500 tūkst. vaikų. Šiemet du kartus padidintos pensijos, iš viso – 33 eurais ir prognozuojama, kad jos kitąmet dar didės 7 proc. Taip pat sumažinta 199 mln. eurų „Sodros“ skola.

Žemės ūkio srityje pradėta Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) pertvarka, išplėstas žemės ūkio produktų eksportas į 11 šalių. Be to, atliktas tyrimas, kuris parodė, kad kai kurios Lietuvai tiekiamos maisto prekės yra prastesnės kokybės negu jų analogai Vakarų Europoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė Žemės Tarnyba
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nacionalinė Žemės Tarnyba

Sveikatos apsaugoje Vyriausybė išskiria kelis darbus: vidutiniškai 1 euru sumažintas pacientų mokamas priemokos už kompensuojamos vaistus, nuo kitų metų gegužės 20 proc. didinamus atlyginimus medikams ir Priklausomybės centrų pertvarka.

Vyriausybė džiaugiasi pagaliau pradėtomis pertvarkomis Registrų centre ir bausmių atlikimo sistemoje. Taip pat, kad skaidrėja pavaldžių institucijų veiklos.

Švietimo srityje pirmą kartą per devynis metus padidėjo mažiausiai uždirbančių mokslininkų atlyginimai, pradėta aukštojo mokslo reforma ir etatinio mokytojų algos įvedimo pirmo etapo pradžia.

Pergale laikoma ir pirmą kartą Nepriklausomos Lietuvos istorijoje suformuotas ir patvirtintas perteklinis biudžetas. Tarp kitų finansinių darbų laikomi mokestiniai pakeitimai, dėl kurio vienodinamos sąlygos, naikinamos landos ir išimtys. Efektyvesnis valstybės finansų ir turto valdymas, taip pat ir suformuojant vadinamąjį pokyčių krepšelį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime pristatytas 2018 metų valstybės biudžetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seime pristatytas 2018 metų valstybės biudžetas

Vyriausybė pabrėžia ir viešojo sektoriaus efektyvinimą: parengtas Valstybės tarnybos įstatymas, didėjantys darbo užmokesčiais visoms statutinėms įstaigoms. Vykdoma pertvarkos ir skaidrinamos veiklos Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir kitų institucijose.

Galiausiai šalies kultūros srityje Vyriausybė pamini atleistais „amžinais“ kultūros įstaigų vadovais. Taip pat – muziejai, kuriuose apsilankyti vaikams nieko nekainuoja.Be to, įvestos kadencijos teatrų ir koncertinių įstaigų vadovams. Sąrašą pabaigia pagaliau pradėtas tvarkyti Gedimino kalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius