-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 06

Premijos Alytaus gaisrą gesinusiems ugniagesiams didės beveik dvigubai, paskatą gaus savanoriai ir kursantai

Alytaus miesto savivaldybė pateikė naujausius skaičius, kiek pinigų surinkta Alytuje gaisrą suvaldžiusiems ugniagesiams premijuoti. Anot miesto mero Nerijaus Cesiulio, bendra suma viršija 200 tūkst. eurų. Naujausi savivaldybės duomenys rodo, kad ugniagesiams bus išmokėta beveik dvigubai didesnė premija nei buvo skelbta anksčiau – apie 600 eurų. Paskatos taip pat sulauks savanoriai, studentai ir dėstytojai.
Alytaus padangų perdirbimo bendrovės gesinimo darbai
Po 600 eurų premiją gaus ne tik ugniagesiai, tačiau ir savanoriai. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

15min praėjusią savaitę rašė, kad už suaukotus pinigus kiekvienam ugniagesiui gali tekti per 370 eurų premija. Visgi iki sąskaitos uždarymo dienos padidėjo ne tik surinktų pinigų suma, tačiau pasikeitė ir ugniagesių, gesinusių gaisrą, skaičiavimo metodika.

Anot mero, uždarius sąskaitą matyti, kad iš viso surinkta per 212 tūkst. 200 eurų. Apie 40 tūkstančių iš jų yra skirti gaisro padariniams likviduoti, o likusi suma – apie 172 tūkst. – bus išdalyta 270-čiai ugniagesių, 6-iems traktorininkams, 30-čiai kursantų ir 6-iems dėstytojams.

„Ugniagesiai gaus apie 600 eurų kiekvienas. Ir praktikantai su dėstytojais, kurie prisidėjo prie gaisro, – po 100 eurų. (…) Savanoriai, traktorininkai skaičiuojami kaip ugniagesiai, kurie dirbo“, – 15min kalbėjo meras pridėjęs, kad galutiniai dirbusiųjų skaičiai dar tikslinami.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Nerijus Cesiulis

Pasak mero, dalijant pinigus nebus atsižvelgiama nei į darbo laiką, nei į darbo sudėtingumą – visi bus premijuojami po lygiai.

Ugniagesiams, gavusiems premijas, jokių mokesčių mokėti nereikia.

„Buvo įvairių pasiūlymų – kas kiek išdirbo dienų, kokios pareigos, kas kur buvo – prie lafeto šlangos ar ant stogo. Bet po to pagalvojom, kad vis dėl to visuomenei tai nėra svarbu. Tai yra komandinis darbas. Vyrai dirbo ne dėl pinigų. Gražu, kad yra visiems lygiai ir vienodai. Net ir praktikantai, kurie padėjo, ir juos norime paskatinti, parodyti solidarumą, kad visi mes esam žmonės ir nelaimėje galime būti kartu“, – teigė N.Cesiulis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jaunieji ugniagesiai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jaunieji ugniagesiai

Atkreiptinas dėmesys, kad mero skaičiai, kiek ugniagesių dirbo objekte, nesutampa su anksčiau vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės pateiktais skaičiavimais.

Spalio 23 dieną Vyriausybėje ji teigė, kad „išvis gaisrą gesino 324 ugniagesiai, įskaitant Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantus.“

Pasak N.Cesiulio, skaičiai skiriasi dėl to, kad šįkart taikoma kita skaičiavimo metodika.

„Jeigu atvažiavo Jonas ir po 3 dienų vėl tas pats atvažiavo Jonas, tai čia yra du Jonai ar vienas? Mes skaičiuojam, kiek žmonių dirbo, „galvomis“. Mūsų skaičiai yra tikslesni. Žmogus dirbo po tris kartus, o kai kurie dirbo nuolat, dešimt dienų. Pavyzdžiui, Algirdas Bautronis (Alytaus priešgaisrinės tarnybos vadovas – red.). Jis dirbo dešimt dienų, bet buvo vienas. Tai ir apdovanotas bus vieną kartą“, – teigė meras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Bautronis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdas Bautronis

Mokesčių mokėti nereikės

Anksčiau 15min Alytaus vicemerė Jurgita Šukevičienė teigė, kad pinigai ugniagesiams bus išdalyti miesto tarybos sprendimu ir dėl to neapmokestinami.

„Lėšos kiekvienam dalyvavusiam bus skiriamos tarybos sprendimu, kad nebūtų apmokestintos. Taryba patvirtins sąrašą pavardžių, sumas, tada bus pervesta“, – teigė ji ir pridūrė, kad pinigai bus išsiųsti į kiekvieno ugniagesio asmeninę sąskaitą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alytaus miesto vicemerė Jurgita Šukevičienė

Anot miesto savivaldybės, pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą premijos, skirtos savivaldybių tarybų sprendimais, – neapmokestinamos. Taip pat nereikės išskaičiuoti ir socialinio draudimo įmokų.

Kad suaukoti pinigai išvengs mokesčių, patvirtina ir Mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

„Šiuo atveju ugniagesiams, gavusiems premijas, jokių mokesčių mokėti nereikia. Alytuje kilusį gaisrą gesinusiems ugniagesiams paremti skirtos lėšos laikytinos pašalpomis, išmokėtomis stichinės nelaimės atveju. Tokiais atvejais lėšos, išmokamos remiantis valstybės arba savivaldybių institucijų sprendimais, yra priskiriamos gyventojų neapmokestinamosioms pajamoms“, – teigė VMI atstovė.

Pasak miesto mero N.Cesiulio, pinigai gaisrą naudotų padangų gamykloje „Ekologistikoje“ gesinusius asmenis pasieks po lapkričio 29 dienos miesto tarybos sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius