Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 31

Prisidengę rusišku įrašu, skelbia klaidingą COVID-19 kilmės teoriją

Feisbuke skelbiama informacija, neva šį kartą pateikiami nenuginčijami įrodymai esą COVID-19 sukeliantis SARS-CoV-2 virusas – sukurtas laboratorijoje. Tačiau tariamus „įrodymus“ mokslininkai paneigė dar vasarį.
Laboratorijos akimirka
Laboratorijos akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Socialiniame tinkle sparčiai plinta tinklalapyje lebionka.blogspot.com skelbiama informacija apie esą dirbtinę SARS-CoV-2 kilmę. Melaginga publikacija per parą pasidalino per 700 feisbuko vartotojų.

15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė
15min nuotr./Melagingos publikacijos antraštė

Informacijos pagrindą sudaro vaizdo įrašas rusų kalba, kuriame keliama sąmokslo teorija apie laboratorijoje sukurtą COVID-19 sukėlėją.

Publikacijos autorius remiasi 2015 m. aprašytais ketinimais laboratorijoje modifikuoti šikšnosparnių koronavirusą SHC014-CoV. Mokslininkai teigė, kad šį virusą įmanoma perkelti į žmogaus organizmą.

Vis dėlto publikacija, kuria remiamasi rusiškame vaizdo įraše ir lebionka.blogspot.com tekste, papildyta šių metų kovo 11 d. įrašu, kuriame juodu ant balto pažymėta, kad įrodymų, neva COVID-19 sukėlėjas į žmonių organizmą persimetė iš laboratorijos, nėra.

VIDEO: Didžiausios konspiracijos teorijos apie koronavirusą

Dar daugiau, šių metų vasarį JAV mikrobiologų komanda publikavo tyrimą, kuriame atmetė teiginius dėl SARS-CoV-2 sąsajų su SHC014 ar pelėms pritaikytu MA15 genais.

„Tokie teiginiai neturi mokslinio pagrindo ir turi būti atmesti, nes genetinė šių darinių seka reikšmingai skiriasi nuo naujojo SARS-CoV-2“, – teigiama tyrime.

Pastebima, kad skiriasi daugiau nei 5 tūkst. nukleotidų. Pastarieji sudaro DNR struktūrą. 15min jau rašė, kad geriausi turimi duomenys rodo, kad naujasis koronavirusas susiformavo natūraliai.

Tokie teiginiai neturi mokslinio pagrindo ir turi būti atmesti, nes genetinė šių šių darinių seka reikšmingai skiriasi nuo naujojo SARS-CoV-2.

Dažna klaida

Sąmokslo teorijos apie COVID-19 kilmę – itin dažnos, jas aktyviai skatina Kremlius ir Pekinas. Europos Sąjungos (ES) kovos su dezinformacija ekspertai skelbė, kad virusas yra sukurtas laboratorijoje.

Rusija tarptautinei auditorijai taip pat ruošia žinią apie „pasaulio elitų sukurtą virusą skirtą pasiekti slaptų tikslų“.

Tai nėra nauja Maskvos taktika. Pavyzdžiui, siekiant diskredituoti Jungtines Valstijas, praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje KGB įgyvendino programą „Infektion“, kurios tikslas – skleisti melagingą informaciją, esą AIDS virusą laboratorijose sukūrė ir tyčia išplatino amerikiečiai.

Teorijas apie žmogaus sukurtą virusą skleidžia ir Pekinas.

Pseudomokslu, nuogirdomis internete ir kitais abejotinais šaltiniais grįstos teorijos socialinių tinklų pagalba nesunkiai rado kelią ir į Lietuvą.

Jas aktyviai skelbė verslininkas Ugnius Kiguolis, koncerno „Vikonda“ valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė, kodavimu priklausomybes gydančios Mariaus Gabrilavičiaus valdomas tinklalapis minfo.lt, Kazimiero Juraičio ir kitų asmenų vaizdo įrašai „Youtube“ platformoje.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius