Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 02

Prisidengę žinomo atlikėjo vardu kviečia dalyvauti „loterijoje“, tačiau tai – melas

Šimtai feisbuko vartotojų – apgauti. Įtikėję esą dainininkas Vaidas Baumila kviečia dalyvauti loterijoje, dalinasi nieko bendro su atlikėju neturinčiu įrašu. Visa tai – apgaulė, skirta išvilioti pinigus.
15min studijoje – Vaidas Baumila ir Marius Leskauskas
15min studijoje – Vaidas Baumila ir Marius Leskauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Sveiki visi !!. Atminkite, ar tai nėra afera. tai tikrai atėjau iš manęs ir sveikinu ankstesnius nugalėtojus, aš labai džiaugiuosi galėdamas šiandien padėti jūsų ekonomikai !!“, – skelbia feisbuko puslapis „Vaidas Baumila official“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Puslapis ne tik pavadintas atlikėjo vardu. Siekiant apgaulei suteikti tikroviškumo naudojama ir V.Baumilos nuotrauka. Tačiau tai – afera, o įraše įterpta nuoroda nuveda į sukčių sukurtą tinklalapį, kurio tikslas – išvilioti pinigus.

Atlikėjo atvaizdą naudojančiu įrašu per parą pasidalinta daugiau nei tūkstantį kartų, šimtai laimėti pinigus besitikinčių žmonių komentavo įrašą. 15min susisiekė su V.Baumila, o atlikėjas patikino nieko bendro su feisbuko grupe „Vaidas Baumila official“ ar tariama loterija neturintis.

Masalas neatidiems

Feisbuko įrašas tėra masalas lengvatikiams. Pasidalinę juo ne tik nieko nelaimės, tačiau ir padės į sukčių pinkles įtraukti daugiau nieko neįtariančių žmonių.

Pagrindinė skelbiamo įrašo dedamoji – nuoroda, kurią paspaudus atsiduriame tinklalapyje janpolksi2020.blogspot.com. Šio paskirtis – gauti žmonių asmeninius duomenis, prisijungimus prie banko sąskaitos ir išvilioti jų pinigus. Sukčiai gali reikalauti ir telefono numerio ir pasitelkę psichologinę įtaiga įtikinti atsisveikinti su santaupomis.

15min nuotr./Sukčių tinklalapis
15min nuotr./Sukčių tinklalapis

Panašių aferų, kuomet naudojantis žinomų žmonių atvaizdu siekiama išvilioti pinigus, socialiniuose tinkluose pasitaiko itin dažnai. Apie tai esame rašę ne kartą.

Šią savaitę jau buvo pasitaikę atvejų, kai gyventojai sulaukė sukčių, prisistatančių VMI vardu, trumpųjų SMS žinučių. Jose gyventojai informuojami apie tai, kad jiems priklauso parama, ir nurodoma nuoroda į tinklapį vmiparama.lt.

Tinklapyje imituojama VMI interneto svetainė, gyventojams siūloma investuoti į kripto prekybos startuolį ir skelbiama, kad tokiu būdu pajamų gavę gyventojai bus atleisti nuo mokesčių. Tai yra bandymas sukčiauti prisidengiant VMI vardu, skelbiama išplatintame pranešime.

Lietuvos bankas neprofesionaliems investuotojams rekomenduoja remtis trimis taisyklėmis. Visų pirma, neinvestuoti į produktus, apie kuriuos trūksta žinių. Antra, patikrinti, ar investavimo paslaugas siūlanti įstaiga nėra įtraukta į juodąjį sąrašą. Ir, trečia, vengti greitą praturtėjimą žadančių pasiūlymų.

Juodąjį interneto svetainių sąrašą galima rasti – čia. Užblokuotų svetainių sąrašą – čia.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius