-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elžbietos II atsiprašymo dėl vergijos protestuotojas reikalavo ne per laidotuves

Karalienė Elžbieta II mirė bemaž prieš mėnesį ir pasaulis jau spėjo su ja atsisveikinti, bet melagienų skleidėjai neleidžia ilgus metus valdžiusiai monarchei ilsėtis ramybėje. Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame esą užfiksuota, kaip laidotuvių ceremoniją sutrikdo vienas iš dalyvių, reikalaujantis atsiprašymo už britų vaidmenį prekiaujant vergais. Toks incidentas buvo, bet karalienei dar esant gyvai.
Karalius Karolis III
Karalius Karolis III / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Elgesiu ir piktinosi, ir gyrė

Pusės minutės trukmės vaizdo įrašu imta dalytis jau rugsėjo 19-ąją, kai vyko laidotuvės. „TikTok“ tą pačią dieną patalpintas įrašas buvo peržiūrėtas daugiau nei 3,6 mln. kartų.

Įrašą galima rasti įvairiuose socialiniuose tinkluose (čia, čia, čia, čia, čia), kai kuriose paskyrose jis buvo peržiūrėtas ir 53 ar 80 tūkst. kartų.

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip sutrikdoma religinė ceremonija Vestminsterio abatijoje. Bažnyčios priekyje stovintis juodaodis vyras kažką šaukia, o sėdintys ceremonijos dalyviai suglumę stebi šią sceną. Matyti, kaip grupė žmonių vyrą bando nuraminti ir po truputį išstumia jį lauk.

Balsas už kadro paaiškina, kad ceremonija buvo sustabdyta, o susirinkusieji stebėjo, kaip vos už kelių metrų nuo karalienės ramiai stovintis protestuotojas Toyinas Agbetu reikalavo, kad Didžioji Britanija paskelbtų formalų atsiprašymą už savo dalyvavimą vergų prekyboje.

Anot pasakotojo, T.Agbetu šaukė ant premjero (galima girdėti frazę „Užsitraukėte nešlovę!“), sėdinčio ant vienos iš choristų kėdžių, o tuomet buvo išvestas.

Internautai įrašą palydėjo įvairiais komentarais: „Vienintelis asmuo, kuris atstovavo man laidotuvėse“, „Šis vyras yra herojus. Jis sustabdė karalienės laidotuvių ceremoniją. Jis stovėjo pačiame vidury ir reikalavo britų atsiprašymo už vaidmenį prekiaujant vergais. Britai ir jų pagalbininkai Vakaruose privalo atsiprašyti už juodaodžių žmogaus teisių pažeidimus.“

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Laukan išvestas Toyinas Agbetu buvo sulaikytas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Laukan išvestas Toyinas Agbetu buvo sulaikytas

Toks elgesys patiko ne visiems internautams: „Ne pats geriausias laikas šaukti per karalienės laidotuves. Norime, kad kas nors būtų padaryta, man tik smalsu, kodėl nebuvo tiek energijos, kai ji buvo gyva“, „Jos didenybės karalienės laidotuvės nutrauktos protestuotojo, netinkamas laikas, netinkama vieta, įmeskite jį į bokštą (greičiausiai turimas omeny garsusis Londono Taueris, pastatytas kaip tvirtovė ir karališkosios galios simbolis, naudotas ginklams saugoti ir monetoms kalti, bet liūdnai pagarsėjęs kaip žmonių, keliančių rimtą grėsmę nacionaliniam saugumui, kalėjimas – red. past.).

Išdavė Tony Blairo išvaizda

Elžbieta II mirė rugsėjo 8-ąją. Jos gyvybė užgeso Škotijos aukštikalnėse esančioje Balmoralo pilyje. Monarchė amžinojo poilsio atgulė Šv.Jurgio koplyčioje Vindzore, šalia buvo perlaidotas pernai miręs jos vyras princas Philipas.

Tad vaizdo įrašo data sutampa su laidotuvėmis. Bet incidentas įvyko ne per šią ceremoniją ir net ne šiais metais. Į tai dėmesį atkreipė kai kurie įrašo ir jį lydinčių paaiškinimų komentatoriai.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Toyinas Agbetu stovėjo vos už poros metrų nuo karalienės Elžbietos II
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Toyinas Agbetu stovėjo vos už poros metrų nuo karalienės Elžbietos II

„Karalienė mirusi. Kaip ji galėtų atsiprašyti… Truputį per vėlu“, – į tokią detalę dėmesį atkreipė viena „Twitter“ vartotoja.

Kitam internautui Tony Blairas pasirodė per jaunas. Šis faktas bene akivaizdžiausiai išduoda, kad platinama melagiena.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas įraše atrodo gerokai jaunesnis nei dabar
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas įraše atrodo gerokai jaunesnis nei dabar

Įraše matomas T.Blairas, nuo 1997 m. gegužės iki 2007 m. birželio buvęs Jungtinės Karalystės (JK) premjeru. Vyriausybei jis nebevadovauja daugiau nei 15 metų ir per tą laiką gerokai pasikeitė – 69-erių vyras dabar atrodo gerokai vyresnis.

Dviem dienomis iki karalienės mirties JK premjere buvo paskirta naujoji konservatorių lyderė Liz Truss. Įraše kalbama tik apie premjerą ar premjerę, jokia pavardė neminima. Tačiau tuo metu rodomas T.Blairas, o ne L.Truss – tai irgi nurodo, kad filmuota anksčiau.

Interneto paieškos langelyje suvedus angliškus žodžius „Westminster Abbey protest Tony Blair“, randamas ne vienas straipsnis apie minėtą incidentą. Jis įvyko 2007 m. kovą, likus lygiai trim mėnesiams iki T.Blairo darbo premjero poste pabaigos.

Tuo metu Vestminsterio abatijoje buvo surengta ceremonija, skirta paminėti prekybos vergais uždraudimo Britų imperijoje 200-osioms metinėms. Incidentas įvyko praėjus 45 minutėms nuo pradžios.

Žiniasklaida tuo metu pranešė, kad nei Elžbietai II, nei T.Blairui, kurie buvo su sava apsauga, pavojus nebuvo kilęs. 39-erių protestuotojas buvo išvestas, o lauke sulaikytas. Iškart vyrui nebuvo pateikti jokie kaltinimai, bet jis buvo laikomas areštinėje.

Vaizdo įraše, kurį platina socialinių tinklų vartotojai, nuskamba protestuotojo vardas – Toyinas Agbetu. Jį paminėjo ir vienas komentatorius, taip pat nurodė, kad vyras nuo to laiko tapo iškiliu mokslų daktaru.

T.Agbetu paskyroje „Twitter“ nurodyta, kad jis esąs antropologas, Afrikos kultūros ir kalbų ekspertas, mokslo aktyvistas.

Internete galima rasti ir BBC reportažą, kurio ištrauka (reportaže – nuo 1 min. 06 sek.) internautai dalijasi kaip įrašu iš karalienės laidotuvių.

Protestas minimas ir dokumentiniame filme „Ėjimas“, kurio autorystė priskiriama T.Agbetu įkurtai teisių gynimo organizacijai „Ligali“. Jame rodomas ir jo sulaikymas iškart po incidento.

Karališkosios šeimos gyvenimą nušviečiantis BBC žurnalistas Nicholas Witchellas, kurio balsas skamba įraše, agentūrai AFP patvirtino, kad incidentas buvo nufilmuotas seniai.

Po incidento praėjus kelioms dienoms, dienraštyje „The Guardian“ pasirodė T.Agbetu komentaras, kuriame jis pabrėžė protestavęs iš pykčio, ne beprotystės.

Vaizdo įraše iš Elžbietos II laidotuvių neužfiksuotas joks panašus incidentas. T.Agbetu nebuvo paminėtas ar užfiksuotas kaip ceremonijos dalyvis.

Tad socialinių tinklų vartotojai, aiškinantys, esą protestas buvo užfiksuotas per atsisveikinimą su monarche, klaidina. Nors jų platinamas vaizdo įrašas yra autentiškas, incidentas įvyko prieš daugiau nei 15 metų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius