Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Rusijos prezidentus aptarnaujantis Jurijus Prigožinas – tikrovė ar fotomontažas?

Ukrainoje vykdomais karo nusikaltimais kaltinamos privačios karinės kompanijos „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas – padavėjas? Tokiame vaidmenyje jis užfiksuotas nuotraukoje, kuria šiomis dienomis buvo pasidalyta vienoje lietuviškoje „Facebook“ grupėje. Tai – ne fotomontažas. „Putino virėju“ pravardžiuojamas vyras išties aptarnavo Rusijos ir JAV pirmąsias poras, pastarajai lankantis Maskvoje.
Jevgenijus Prigožinas aptarnauja vakarieniaujančius Bushus ir Putinus
Jevgenijus Prigožinas aptarnauja vakarieniaujančius Bushus ir Putinus / Ekrano nuotr. iš diomedia.com

Vynas JAV prezidentui

Nuotraukoje matyti vakarienei susirinkusi įspūdinga kompanija – JAV ir Rusijos prezidentai su žmonomis George’as W. ir Laura Bushai bei tuomet dar susituokę Vladimiras bei Liudmila Putinai.

Jie susėdę aplink indais nukrautą ir žvakėmis bei gyvomis gėlėmis papuoštą stalą. Pasienyje stovi kostiumuotas oficiantas ir kelios specialias uniformas vilkinčios merginos.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Karo Ukrainoje metu dėmesį šioje nuotraukoje ypač traukia George'ui W. Bushui vyno siūlantis Jurijus Prigožinas, kurio įkurtos „Wagner Group“ samdiniai kaltinami karo nusikaltimais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Karo Ukrainoje metu dėmesį šioje nuotraukoje ypač traukia George'ui W. Bushui vyno siūlantis Jurijus Prigožinas, kurio įkurtos „Wagner Group“ samdiniai kaltinami karo nusikaltimais

Tačiau dėmesį, bent šiomis dienomis, labiausiai traukia ne krištolu bei nublizgintais įrankiais tviskantis stalas ir net ne svarbūs vakarienės dalyviai, o prie G.W.Busho palinkęs vyras.

Jam balto vyno siūlo J.Prigožinas – oligarchas, vienas artimiausių V.Putinui ir įtakingiausių Rusijoje žmonių, anksčiau kalėjęs už kriminalinius nusikaltimus, o dabar kaltinamas ir karo nusikaltimais bei kišimusi į JAV prezidento rinkimus.

„Gal kas renka istorijai?“ – retorinį klausimą prie nuotraukos paliko moteris, ją paskelbusi vienoje „Facebook“ grupėje.

Originalaus įrašo, kuriuo pasidalijo moteris, autorius – ukrainietis teisininkas Sergejus Naumovičius.

„2002 metai. G.W.Bušas svečiuose pas VVCh (teisininkas V.Putino inicialuose VVP, kuriuos žmonės kartais vartoja vietoj prezidento pavardės, įrašė necenzūrinio žodžio, kuriuo per karą jis irgi dažnai vadinamas, pirmą raidę – red. past.). Oficianto rolėje – J.Prigožinas“, – paaiškino įrašo autorius.

Ši fotografija nėra montažas. Atvirkštinė vaizdų paieška internete nuveda į nuotraukų agentūros „Diomedia“ tinklalapį, kur galima rasti keliolika Putinų ir Bushų nuotraukų.

Tarp jų yra ir ta, kurioje J.Prigožimas aptarnauja JAV vadovą. Prie fotografijos parašyta, kad ji buvo padaryta Leningrado regione liepos 14-ąją (metai nenurodyti). J.Prigožinas aprašyme nepaminėtas.

Kadro autoriumi nurodytas ITAR-TASS fotografas Dmitrijus Astachovas.

Ta pačia nuotrauka buvo iliustruotas Australijos visuomeninio transliuotojo ABC portale prieš gerą mėnesį publikuotas straipsnis, kuriame paaiškinta, kaip būsimasis „Wagner“ įkūrėjas atsidūrė oficianto vaidmenyje.

Pakvietė gimtadienio vakarienės

Tuomet JAV ir Rusijos santykiai buvo tokie draugiški, kad pora metų anksčiau prezidentu išrinktas V.Putinas pakvietė G.W.Bushą su pirmąja ponia į restoraną Sankt Peterburge atšvęsti jo gimtadienį.

Ekrano nuotr. iš diomedia.com/Bushai ir Putinai iš tiesų buvo susitikę vakarienės Sankt Peterburge
Ekrano nuotr. iš diomedia.com/Bushai ir Putinai iš tiesų buvo susitikę vakarienės Sankt Peterburge

Kadaise „New Island“ (angl. „Naujoji sala“ – taip jis vadinasi – red. past.) buvo apšiuręs diskotekų laivas, plaukiojantis Nevos upe, bet vėliau buvo pertvarkytas į prašmatnų Sankt Peterburgo elito restoraną.

„V.Putinas – visi tai žinojo – buvo nepasitikintis. Ypač kalbant apie maistą ir gėrimus, lengviausią būdą ką nors nunuodyti, kaip puikiai suprato KGB“, – knygoje „Šešėlinė valstybė“ rašė dienraščio „The Guardian“ korespondentas Rusijoje Luke’as Hardingas.

Tačiau J.Prigožinui pavyko ne tik laimėti sutartis dėl Kremliaus prabangių renginių aptarnavimo, bet ir taip priartėti prie prezidento, kad užsitarnautų „Putino virėjo“ pravardę ir galėtų pats aptarnauti JAV pirmąją porą.

Ilgus metus jis neigė, kad yra kas nors daugiau nei tik sėkmingas verslininkas, prasiskynęs kelią į šalies vadovo aplinką. Tačiau visuomet buvo šnabždamasi, kad vyras atsakingas ne tik už užkandžius.

Taip pat skaitykite: Samdinių vadas J.Prigožinas jau gali rėžti kritiką V.Putinui į akis: kokios jo ambicijos?

Tad nuotrauka, kurioje J.Prigožinas kukliai stovi G.W.Bushui už nugaros, yra simboliška – parodo ne tik „virėjo“, bet ir pilkojo kardinolo vaidmenį.

Karjerą pradėjo kaip vagis

Kaip dauguma V.Putino aplinkos žmonių, J.Prigožinas užaugo Leningrade (dabartiniame Sankt Peterburge), bet jo vaikystė buvo sunkesnė nei daugelio kitų. 1961 m. gimusį vaiką mama, vietos ligoninės darbuotoja, augino viena, nes tėtis buvo miręs.

Berniukas baigė internatinę mokyklą, kurioje daugiausia dėmesio buvo skiriama sportui, tapo slidinėjimo čempionu. Vos pilnametystės sulaukusio vaikino ateitis atrodė nekaip: už vagystę jis buvo išsiųstas dirbti į chemijos gamyklą. Po poros metų jis vėl įkliuvo, tik jau už sunkesnius nusikaltimus.

J.Prigožinas kartu su bendrininkais buvo apkaltintas įsilaužimais į butus prabangiuose rajonuose, kur pavogė krištolo, magnetofoną, džinsinę striukę, brangų odinį vairo apmušalą ir net rašalinių parkerių. Gauja taip pat buvo kaltinama džinsų pardavinėjimu juodojoje rinkoje.

Jos nariai galiausiai buvo suimti, kai gatvėje užpuolė moterį ir, sugriebę už kaklo, atėmė jos batus bei auskarus. Tuomet J.Prigožinas už plėšimą, vagystę ir sukčiavimą buvo nuteistas 12 metų nelaisvės griežto režimo lageryje.

Kai 1990-aisiais – iškalėjęs devynerius metus – buvo paleistas, jis pateko į visai kitą pasaulį. Sovietų Sąjungai griūnant, J.Prigožinas grįžo prie savo šaknų Sankt Peterburge. Atidaręs nedidelį dešrainių kioską, jis greitai ėmė plėsti maisto imperiją, steigdamas restoranus, atidarydamas prekybos centrus ir teikdamas maitinimo paslaugas.

Teigiama, kad būtent vienoje iš labiau elitinių J.Prigožino maitinimo įstaigų „New Island“ įvyko pirmasis jo susitikimas su būsimuoju prezidentu. Šis ten ėmė lankytis vis dažniau, atsiveždavo kolegų iš užsienio. Juos neretai aptarnavo pats savininkas.

„V.Putinas matė, kaip iš nieko sukūriau verslą. Kaip aš nebūdavau „aukščiau“, aptarnaudamas dvi karūnuotas galvas. Juk jie buvo mano svečiai“, – interviu Sankt Peterburgo žurnalui „Gorod 812“ yra sakęs J.Prigožinas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

Netrukus vyrui pavyko išplėsti verslo ryšius. Jo įmonė „Concord Catering“ sulaukė svarbių užsakymų – aptarnavo elitines Sankt Peterburgo ir Maskvos mokyklas, rengė banketus prezidentu išrinkto Dmitrijaus Medvedevo inauguracijos proga, maitino net V.Putino karius – vien šis dvejų metų kontraktas buvo vertas 92 mlrd. rublių (pagal tuometį kursą – maždaug 2,4 mlrd. JAV dolerių)

Tačiau, laikui bėgant, „Putino virėju“ imtas vadinti J.Prigožinas perėjo prie kur kas rimtesnių reikalų.

Kišosi į rinkimus už Atlanto

Maždaug 2013-aisiais J.Prigožinas įsteigė Interneto tyrimų agentūrą. Finansuojama per „Concord Catering“ ir panašiai pavadintą konsultacijų bendrovę, ji įdarbino šimtus jaunų rusų, kurie kūrė netikras paskyras socialiniuose tinkluose, kad galėtų propaguoti Kremliaus naratyvus.

Kadras iš serialo „Trolių ferma“ filmavimo aikštelės
Kadras iš serialo „Trolių ferma“ filmavimo aikštelės

„Trolių ferma“ pavadinta agentūra iš nedidelio biuro Sankt Peterburge nepaliaudama skelbė juose ir komentaruose po Vakarų žiniasklaidos straipsniais proputiniškus pranešimus bei politines žinutes apie Ukrainą.

„Turėjome rašyti „paprastus įrašus“ apie pyragų gamybą ar mums patinkančius muzikos kūrinius, bet retkarčiais įterpti politinį įrašą, kad Kyjivo valdžia yra fašistinė, ar panašius dalykus”, – „The Guardian” yra pasakojęs vienas buvęs darbuotojas.

Galiausiai ši interneto armija savo dėmesį nukreipė į artėjančius JAV rinkimus. Būtent dėl šios nusikalstamos avantiūros J.Prigožinas atsidūrė FTB ieškomiausių asmenų sąraše.

Taip pat skaitykite: Rusijos „trolių“ fabrikas dirba išsijuosęs: britai skelbia „nesveikos operacijos“ taikinius

37 puslapių kaltinamajame akte teigiama, kad ši organizacija siekė „strateginio tikslo pasėti nesantaiką JAV politinėje sistemoje, įskaitant 2016 m. prezidento rinkimus“.

Iki 2018 m. JAV Teisingumo departamentas surinko įrodymų, kad apkaltintų „trolių fermos“ įkūrėją, jo įmones ir dar 12 asmenų dėl „sąmokslo sukčiauti Jungtinėse Valstijose“. J.Prigožinui amerikiečiai taiko sankcija už pastangas pakenkti 2016 m. rinkimams.

Karo nusikaltėliai?

Tuo metu J.Prigožinas užsiėmė ir kitokia veikla. Kai 2014-aisiais Rusija aneksavo Krymą, jis užverbavo „patriotų grupę“ separatistams Donbase remti. Iš jos gimė „Wagner Group“ – paslaptinga Rusijos valstybės remiama V.Putinui ištikimų samdinių grupė. Ji kaltinama karo nusikaltimais Afrikoje, Sirijoje ir Ukrainoje.

Taip pat skaitykite: „Nesiliaujančios žudynės“ – „Wagner“ samdinių operacijos Malyje liudininkų akimis

Manoma, kad J.Prigožinas, nors ir neturintis karinio ar slaptųjų tarnybų išsilavinimo, pelnėsi iš „Wagner“ operacijų užsienyje.

Jevgenijus Prigožinas (antras iš dešinės)
Jevgenijus Prigožinas (antras iš dešinės)

2016 m. šiai grupei pavyko užsitikrinti dalį pelno iš naftos ir dujų telkinių, kuriuos ji užgrobė ir saugojo nuo „Islamo valstybės“.

Taip pat skaitykite: Sankcijų suvaržyta Rusija turi aukso gyslą – „sausainių“ eksportą iš Sudano

J.Prigožinas daugelį metų neigė bet kokias sąsajas su „Wagner Group”, net padavė į teismą britų žurnalistą už tvirtinimą, kad jis esąs šios grupės įkūrėjas.

Taip pat skaitykite: „Wagner“ svarba: Rusijos kariuomenė nebegali susitvarkyti be samdinių

Praėjusį mėnesį jis ne tik viešai prisistatė šios organizacijos vadovu, bet ir atskleidė jos atsiradimo istoriją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius