Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 26 /23:46

Atstovų Rūmų pirmininkas: JAV pagalbos Ukrainai paketas Kongrese nebus priimtas

JAV Atstovų Rūmai
JAV Atstovų Rūmai / „Twitter“ nuotr.

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukrainai atitenka V.Putino draugo jachta už 200 mln. eurų

17:30

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Medvedčuko jachta „Royal Romance“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Medvedčuko jachta „Royal Romance“

Kroatijos Splito miesto apygardos teismas nusprendė perduoti Ukrainai buvusio Ukrainos parlamento nario ir Vladimiro Putino bičiulio Viktoro Medvedčuko jachtą „Royal Romance“. Tai pranešė Ukrainos turto susigrąžinimo ir valdymo agentūros vadovė Olena Duma.

Pasak jos, įvertinus jachtą, ji bus parduota atvirame aukcione, o už parduotą jachtą gautos lėšos bus nukreiptos Ukrainos valstybės naudai. Šio laivo pardavimas bus pirmasis užsienyje esančio areštuoto turto realizavimo pavyzdys, pridūrė pareigūnė.

2015 m. 92 metrų ilgio jachtą „Royal Romance“ įsigijo bendrovė „Fregata Marine“, priklausanti V.Medvedčuko žmonai Oksanai Marčenko. 2021 m. kovo mėn. laivas buvo perregistruotas kitai Maršalo salose registruotai bendrovei.

2022 m. kovo mėn. tapo žinoma, kad Kroatijos valdžios institucijos areštavo „Royal Romance“. Jo vertė buvo įvertinta 200 mln. eurų. Neseniai Kroatijos žiniasklaida pranešė, kad jachta išplaukė iš Kroatijos Trogiro uosto. Olena Duma patikslino, kad sausio 25 d. laivas laikinai išplaukė iš uosto, kad būtų patvirtintas jo techninis tinkamumas naudoti, plūdrumas ir varikliai.

Leidinys „Viorstka“ pernai spalį rašė, kad D.Medvedčukas, 2022 m. rugsėjį paleistas iš Ukrainos nelaisvės ir persikėlęs į Rusiją, nusipirko naują 886 mln. rublių (apie 10 mln. JAV dolerių) vertės jachtą. Jachtos gavėjas Rusijoje yra bendrovė „Renesansas“. Remiantis 2021 m. vasario 24 d. audito ataskaita, šios bendrovės tikroji savininkė buvo V.Medvedčuko žmona Oksana Marčenko.

Viktoras Medvedčukas ilgą laiką buvo laikomas vienu įtakingiausių Ukrainos politikų. Jis buvo Aukščiausiosios Rados narys keturis kartus. Prieš plataus masto Rusijos invaziją V.Medvedčukas vadovavo opozicinei partijai ir ne kartą buvo susitikęs su Vladimiru Putinu. 2004 m. Rusijos prezidentas tapo V.Medvedčuko dukters krikštatėviu. 2021 m. Ukrainos saugumo tarnybos apkaltino V.Medvedčuką valstybės išdavyste ir skyrė jam namų areštą.

Po Rusijos invazijos V.Medvedčukas išvengė namų arešto. 2022 m. balandį jis vėl buvo sulaikytas, o rugsėjį perduotas Rusijai ir iškeistas į daugiau kaip 200 ukrainiečių karo belaisvių, „Azovstal“ gynėjų. Gyvendamas Rusijoje V.Medvedčukas Rusijos spaudoje skelbė straipsnius, remiančius Rusijos invaziją į Ukrainą.

Naujausios žinios

08:37

Naujausias žinias apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Toliau tvyro nežinia dėl 65 ukrainiečių belaisvių, neva skraidintų numuštu lėktuvu

23:46

Per sausio 24 d. planuotą apsikeitimą karo belaisviais į Ukrainą turėjo grįžti 65 Ukrainos gynėjai iš sąrašo, kurį po Il-76 katastrofos Rusijos Federacijoje išplatino Rusijos propagandistai. Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė elgesio su karo belaisviais koordinavimo štabas.

Per susitikimą su ukrainiečių karo belaisvių giminaičiais ir artimaisiais koordinacinio štabo sekretorius Dmytro Usovas sakė, kad Rusijos pusė į daugkartinius raginimus, labai delsdama pateikė atsakymą, nurodydama vieną iš sąrašų, anksčiau paskelbtų Rusijos propagandos šaltiniuose.

„Savo ruožtu koordinavimo štabas patvirtina, kad 65 ukrainiečių gynėjai iš šio sąrašo iš tiesų buvo planuojami grąžinti Ukrainai per sausio 24 d. planuojamus mainus“, – sakoma pareiškime.

Pažymima, kad apklausti Ukrainos gynėjų iš minėto sąrašo artimieji, susipažinę su Rusijos propagandistų demonstruojama vaizdo medžiaga, neva gauta iš lėktuvo kritimo vietos, kol kas nepastebėjo jokių ypatingų požymių ant paviešintų kūnų fragmentų, pagal kuriuos būtų galima atpažinti jų artimuosius.

Koordinacinio štabo atstovai pabrėžė, kad karo belaisvių šeimos bus informuotos apie jų artimųjų likimą, kai tik įgaliotos institucijos turės aiškios ir patikimos informacijos šiuo klausimu.

Koordinacinio štabo vadovas Kyryla Budanovas pabrėžė, kad šiuo metu nėra patikimos ir išsamios informacijos apie tai, kas iš tikrųjų galėjo būti minėtame lėktuve.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kyrylo Budanovas

„Renkame ir kruopščiai analizuojame visą turimą informaciją šiuo klausimu iš labai daug šaltinių. Kol kas nėra jokios informacijos, rodančios, kad tame lėktuve galėjo būti toks skaičius žmonių. Tuo pat metu Rusijos propagandos versija, kad minėtu Il-76M galėjo būti gabenami 65 ukrainiečių karo belaisviai mainams, vis dar kelia daug klausimų“, – sakė Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas.

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas sakė, kad sausio 24 d. žlugęs apsikeitimas belaisviais turėjo būti vienas didžiausių per visą karą.

Kalbėdamas apie Rusijos propagandistų paskelbtus tariamus ukrainiečių karo belaisvių „sąrašus“ iš lėktuvo Il-76, A.Jusovas tuomet sakė, kad nagrinėjama visa iš visų šaltinių gauta informacija. Taip pat bendraujama su belaisvių šeimomis.

„Sąrašai, kurie pasirodo Rusijos propagandos šaltiniuose, pasirodo siekiant patikrinti reakciją, išprovokuoti reakciją. Mes jų nekomentuosime“, – pabrėžė žvalgybos atstovas.

Kartu jis pažymėjo, kad jei Rusija norės oficialiai viešai paskelbti sąrašus per struktūras, kurios užsiima tiesioginiu darbu su karo belaisviais – Gynybos ministeriją, specialiąsias tarnybas, Humanitarinį štabą, kitas struktūras – tuomet bus oficialūs komentarai.

Estijos žvalgyba įvertino padėtį mūšio lauke Ukrainoje: Rusijos puolimas susilpnėjo

22:04

Estijos žvalgyba pastebi pamažu mažėjančio Rusijos puolamųjų veiksmų Ukrainoje intensyvumo požymių, tačiau taip pat pastebi, kad Rusijos kariuomenė aktyviau veikia Avdijivkos rajone, Donecko srityje. Tai pareiškė Estijos gynybos pajėgų Žvalgybos centro vadovas pulkininkas Antsas Kiviselgas.

„Bendras kovų intensyvumas, palyginti su ankstesnėmis savaitėmis, sumažėjo, išskyrus vieną išimtį. Avdijivkos rajone Rusijos vykdomų apšaudymų skaičius turi tendenciją didėti“, – sakė jis.

Pasak Estijos karinės žvalgybos vadovo, kovinio aktyvumo sumažėjimą daugiausia lėmė pasikeitę orai – padaugėjo kritulių ir išliko pliusinė temperatūra, dėl kurios gruntas tampa sunkiai pravažiuojamas transporto priemonėms.

Tuo pat metu, priduria A.Kiviselgas, rusai toliau aktyviai kaunasi netoli Avdijivkos, kur kaupia techniką – tikriausiai ruošiasi dar vienam bandymui prasiveržti.

„Tikėtina, kad dabartinis puolamųjų veiksmų intensyvumas Avdijivkos kryptimi ir galimas jų perorientavimas taip pat yra nukreiptas į ukrainiečių kovinės dvasios palaužimą“, – sakė Estijos karinės žvalgybos vadovas.

Kartu jis pridūrė, kad pietiniame fronto ruože Ukrainos pajėgoms pavyko išlaikyti užimtas teritorijas, ypač rytiniame Dniepro krante. Todėl apskritai Rusijos operatyvinis proveržis Ukrainoje artimiausiomis savaitėmis mažai tikėtinas.

Atstovų Rūmų pirmininkas: JAV pagalbos Ukrainai paketas Kongrese nebus priimtas

20:52

JAV Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas penktadienį pareiškė, kad Kongresas nėra pasirengęs pritarti Ukrainos kovai su Rusijos invazija lemiamai svarbios JAV karinės pagalbos Kyjivui atnaujinimui.

Senatas, „regis, nesugeba pasiekti jokio susitarimo“, laiške įstatymų leidėjams pažymėjo M.Johnsonas ir pridūrė, kad jo partija bet kuriuo atveju nebūtų davusi susitarimui savo pritarimo Atstovų Rūmuose, o tai reiškia, kad jis „būtų iš karto žlugęs“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Johnsonas

Senatas buvo priartėjęs prie abiejų partijų susitarimo, pagal kurį būtų suteikta nauja didžiulė pagalba provakarietiškos Ukrainos kariuomenei, kuri netrukus pradės skaičiuoti trečius kovos su Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėta invazija metus.

Respublikonams primygtinai reikalaujant, prezidento Joe Bideno demokratų partija sutiko prie pagalbos įstatymo projekto pridėti JAV ir Meksikos sienos saugumo plataus masto pakeitimų paketą.

Tačiau dabar atrodo, kad sudėtingos derybos, kuriose respublikonai siekė svarbios pergalės dėl savo reikalavimų kovoti su nelegalia migracija per sieną mainais į J.Bideno užsienio politikos tikslo – padėti Ukrainai – išlaikymą, žlugo.

Tai įvyko po to, kai Donaldas Trumpas, buvęs prezidentas ir tikėtinas respublikonų kandidatas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, ėmėsi lobistinės veiklos.

D.Trumpas, kuris yra reiškęs abejonių dėl JAV paramos Ukrainos karo veiksmams, pagrindiniu savo kampanijos akcentu pavertė baimę dėl nelegalios imigracijos.

Šią savaitę jis pasisakė prieš Senate svarstomas plataus masto pasienio reformas, kurias pavadino beprasmėmis, nors aukšto rango respublikonai teigė, kad siūlomos priemonės reikštų griežčiausius per daugelį metų naujus sienos kirtimo apribojimus.

Senatą kontroliuoja demokratai, o respublikonai turi nedidelę daugumą Atstovų Rūmuose, kur jėgų pusiausvyrą išlaiko D.Trumpo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų sąjungininkai.

FSB suėmė du rusus, kaltinamus bendradarbiavimu su Ukraina

20:45

Maskvos FSB saugumo tarnyba penktadienį pranešė, kad suėmė du Rusijos piliečius už tai, kad jie esą perdavė Ukrainai informaciją apie šalies kariuomenę.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto karą, Rusija suėmė savo piliečių, kurie, jos teigimu, dirbo su Ukraina arba finansavo Ukrainos kariuomenę.

Penktadienį FSB pranešė, kad pietiniame Rostovo prie Dono mieste suėmė du vyrus, kaltinamus valstybės išdavyste – nusikaltimais, už kuriuos gresia iki 20 metų kalėjimo.

„Tyrimo duomenimis, jie aktyviai užmezgė ryšį su Ukrainos saugumo tarnybų atstovu. Bendraudami jie susitarė rinkti ir perduoti informaciją apie Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinius, dalyvaujančius specialioje karinėje operacijoje“, – nurodė FSB, pavartodama Kremliaus terminą karui Ukrainoje pavadinti.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./FSB agentai
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./FSB agentai

Jame teigiama, kad šiems asmenims buvo mokama už informacijos apie karinės įrangos ir personalo buvimo vietą teikimą.

Rostove prie Dono yra Rusijos puolimo Ukrainoje vadavietė.

Miestas įsikūręs prie Azovo jūros ir yra mažiau nei už 100 km nuo sienos su Ukrainos Donecko ir Luhansko sritimis – dviem iš keturių regionų, kuriuos Maskva teigia aneksavusi.

V.Putinas: akivaizdu, kad kariuomenės lėktuvą numušė Ukraina

20:07

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį pareiškė, jog yra akivaizdu, kad Rusijos karinį transportinį lėktuvą IL-76, kuriuo buvo gabenami ukrainiečių belaisviai, virš Belgorodo pasienio srities šią savaitę numušė Ukraina.

Pasak Maskvos, lėktuvas skrido į šią sritį prieš trečiadienį numatytą apsikeitimą belaisviais, kai į jį pataikė priešlėktuvinės raketos. Rusijos teigimu, lėktuve buvo 65 ukrainiečių karo belaisviai.

Ukraina nei patvirtino, nei paneigė, kad yra susijusi su šia katastrofa, tačiau jos pareigūnai, regis, abejoja, ar lėktuve tikrai buvo belaisvių.

„Nežinau, ar jie tai padarė tyčia, ar neapgalvotai, bet akivaizdu, kad tai padarė jie“, – pareiškė V.Putinas susitikime su studentais, pirmą kartą pakomentavęs katastrofą.

Jis taip pat teigė, kad Ukraina žinojo, kaip Rusija planuoja gabenti belaisvius, kai smogė lėktuvui. Kyjivas šį kaltinimą griežtai ginčija.

„Ukrainos kariuomenės pagrindinis žvalgybos skyrius žinojo, kad mes ten gabename 65 karius. Ir žinodami apie tai, jie smogė šiam lėktuvui“, – sakė jis.

„Bet kuriuo atveju tai yra nusikaltimas“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Kyjivas ir Maskva pradėjo baudžiamuosius tyrimus, o Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino atlikti tarptautinį tyrimą.

Ukraina patvirtino, kad turėjo įvykti apsikeitimas belaisviais, tačiau sakė, kad, kitaip negu anksčiau, jai nebuvo pranešta, jog kariai prie sienos bus gabenami lėktuvu.

V.Putinas davė leidimą statyti naują atominį ledlaužį

19:37

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį davė leidimą statyti naują atominį ledlaužį, Maskva siekiant stiprinti komercinę prekybą Arkties šiaurėje.

Rusija, kuriai dėl puolimo Ukrainoje taikomos Vakarų sankcijos, tikisi, kad Šiaurės jūrų kelias – laivybos kelias, kertantis Arkties vandenyną – padės padidinti prekybą su Azija, nes leis sumažinti krovinių gabenimo atstumus ir išlaidas.

Naujasis ledlaužis, pavadintas „Leningrad“, „dalyvaus svarbiausiose žvalgymo ir mokslinių tyrimų programose Arktyje“, taip pat palengvins prekybą, pareiškė V.Putinas, sakydamas kalbą laivų statykloje Sankt Peterburge.

Leningradas yra senasis šio miesto, kuris taip pat yra V.Putino gimtasis miestas, pavadinimas.

Nuo tada, kai Rusijai dėl pajėgų siuntimo į Ukrainą buvo paskelbtos sankcijos, ji didžiąją dalį savo prekybos, ypač svarbios naftos ir dujų prekybos, nukreipė į Aziją.

Valstybinės branduolinės energetikos agentūros „Rosatom“ statomas 170 metrų ilgio laivas skirtas pralaužti ledą, kad krovininiai laivai galėtų lengviau plaukti per užšalusias šiaurės jūras.

Rusija yra vienintelė pasaulio šalis, kuri stato ir eksploatuoja atominius ledlaužius.

„Kremliui jis patinka“: kodėl Slovakijos premjeras savo idealu laiko V.Putiną?

18:31

„DPA“/„Scanpix“/Slovakijos premjeras Robertas Fico
„DPA“/„Scanpix“/Slovakijos premjeras Robertas Fico

Po skandalingų Vengrijos vadovo Viktoro Orbano pareiškimų pasaulio žiniasklaidoje pasirodė panašios naujojo Slovakijos premjero Roberto Fico citatos. Abi ES kaimynės viena kitai žada amžiną paramą ir kritikuoja Briuselį.

Leidinys „Postimees“ kalbina Slovakijos politologą, kuris apibrėžia, kas toks yra Robertas Fico ir kiek jis pavojingas ES bei naudingas Kremliui.

Visai neseniai Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico sakė, kad Bratislava nepritaria Ukrainos narystei NATO.

R.Fico pridūrė, kad Slovakija gerbia Ukrainos sprendimą įstoti į Europos Sąjungą, bet „jie turi įvykdyti sąlygas“.

„Pasakysiu, kad esu prieš Ukrainos narystę NATO, kad pasinaudosiu savo veto teise ir blokuosiu tai, nes tai bus pagrindas Trečiajam pasauliniam karui“, – sakė Slovakijos premjeras.

Kaip reikėtų suprasti tokią R.Fico retoriką? Apie Slovakijos premjerą „Postimees“ kalbino politologą iš Bratislavos Grigorijų Mesežnikovą.

– Naujasis Slovakijos premjeras Robertas Fico spalio mėnesį Ukrainoje jau buvo pakrikštytas mažuoju Orbanu. Praėjo keli mėnesiai. Per tą laiką R.Fico gana išaugo ir nebėra „mažasis“ V.Orbanas?

– Robertas Fico visada buvo prorusiškas politikas. Naujoji jo vadovaujama vyriausybė vadovausis tais pačiais modeliais, kuriuos R.Fico jau yra naudojęs. Taip pat ir kaip opozicijos politikas bei buvęs ministras pirmininkas.

Iš esmės jo pozicija dėl Rusijos ir Ukrainos konflikto niekuo nesiskiria nuo tos, kurią jis turėjo jau 2014 m. (tuo metu, kai prasidėjo karas Donbase, R.Fico buvo Slovakijos ministras pirmininkas – red. pastaba).

Plačiau skaitykite ČIA.

U.von der Leyen: pasauliniai neramumai yra nauja norma

18:15

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį įspėjo, kad pasauliniai neramumai ir nestabilumas tapo nauja norma, o geoekonominė įtampa dar labiau padidės.

„2024-ieji bus lemiami metai, kai tikimasi daugiau geoekonominės įtampos – nuo Raudonosios jūros iki Taivano sąsiaurio, – o tai taip pat reiškia dažnesnius tiekimo grandinių sutrikimus ir didesnį nestabilumą energijos rinkose“, – sakė ji vienoje Hamburge vykusioje klimato konferencijoje.

„Tarptautinė konkurencija tampa vis sunkesnė. Tai nauja norma, su kuria turime susidurti“, – kalbėjo EK vadovė.

Pasak U. von der Leyen, dažniau pasitaikantys ekstremalūs meteorologiniai reiškiniai reiškia, kad Europa turi susitelkti „kaip niekada anksčiau“, kad įveiktų iššūkius.

Jos vertinimu, 27 šalių blokas greitai reagavo, kad sumažintų savo priklausomybę nuo rusiškų dujų po to, kai Maskva 2022 metų vasarį įvykdė plataus masto invaziją į Ukrainą.

Ši ekstremali situacija lėmė, kad šiais metais ES greičiausiai gamins daugiau energijos iš vėjo ir saulės nei iš dujų.

Tačiau U. von der Leyen teigė, kad energijos kainos turi toliau mažėti, ir ragino priimti „tinkamus investicinius sprendimus“.

Europos pramonę smarkiai paveikė Rusijos karas Ukrainoje, dėl kurio sutriko tiekimo grandinės ir pakilo energijos kainos, o tai sukėlė nuolatinę infliaciją.

Prie sunkumų, su kuriais susiduria įmonės, prisidėjo ir Irano remiamų husių sukilėlių Jemene išpuoliai prieš tarptautinę laivybą Raudonojoje jūroje.

Atsakydamos į tai, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos smogė husių taikiniams.

Taivane išrinkus naują prezidentą iš Demokratinės pažangos partijos, kuri nepripažįsta Kinijos pretenzijų į šią salą, taip pat kilo nuogąstavimų dėl naujų neramumų Rytų Azijoje.

Vokietija sako atskleidusi didelę Rusijos vykdytą dezinformacijos kampaniją

17:44

Monika Skolimowska / dpa/picture-alliance
Monika Skolimowska / dpa/picture-alliance

Vokietijos žiniasklaida penktadienį pranešė Berlyną atskleidus didelę Rusijos vykdytą dezinformacijos kampaniją, kurios metu tūkstančiai netikrų paskyrų socialiniame tinkle „X“ siekė pakurstyti pyktį dėl Berlyno paramos Ukrainai.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos įgalioti ekspertai, naudodami specialią programinę įrangą, nuo gruodžio 20 iki sausio 20 dienos stebėjo įrašus platformoje „X“, rašė vokiečių savaitraštis „Der Spiegel“.

Pranešama, kad buvo aptikta daugiau nei 50 tūkst. netikrų paskyrų, kurios minėtame socialiniame tinkle išplatino daugiau nei milijoną žinučių vokiečių kalba.

Jas visas siejo kaltinimai Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo vyriausybei, esą ji nesirūpina šalies gyventojais ir padeda Ukrainai kariauti su Rusija, rašo „Spiegel“, kuris teigia matęs analizės ištraukas.

Pasak „Spiegel“, šios paskyros taip pat dažnai dalijosi nuorodomis į melagienas interneto svetainėse, sukurtose taip, kad būtų panašios į tikrų žiniasklaidos priemonių, todėl analitikai jas sieja su pareigūnams jau žinoma su Rusija susijusia programišių grupe „Doppelganger“.

Analizės išvados paskelbtos tuo metu, kai vis labiau nerimaujama dėl to, kokį poveikį rinkimams gali turėti sparčiai tobulėjančios dezinformacijos kampanijos.

Rytų Vokietijoje, kur kraštutinių dešiniųjų partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) užima aukštas pozicijas, šiemet vyks treji regioniniai rinkimai.

Birželį Europos Parlamento rinkimuose turės teisę balsuoti apie 400 mln. žmonių visoje Europos Sąjungoje.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) šią savaitę įspėjo, kad 2024-ieji bus kritiniai metai kovojant su dezinformacija iš tokių veikėjų kaip Rusija.

Jis perspėjo, kad rinkimai taps „pagrindiniu piktavalių užsienio veikėjų taikiniu“.

Pasaulio ekonomikos forumas (PEF) nurodė, kad ateinančius dvejus metus dezinformacija bus didžiausia grėsmė.

Ukrainai atitenka V.Putino draugo jachta už 200 mln. eurų

17:30

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Medvedčuko jachta „Royal Romance“
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Viktoro Medvedčuko jachta „Royal Romance“

Kroatijos Splito miesto apygardos teismas nusprendė perduoti Ukrainai buvusio Ukrainos parlamento nario ir Vladimiro Putino bičiulio Viktoro Medvedčuko jachtą „Royal Romance“. Tai pranešė Ukrainos turto susigrąžinimo ir valdymo agentūros vadovė Olena Duma.

Pasak jos, įvertinus jachtą, ji bus parduota atvirame aukcione, o už parduotą jachtą gautos lėšos bus nukreiptos Ukrainos valstybės naudai. Šio laivo pardavimas bus pirmasis užsienyje esančio areštuoto turto realizavimo pavyzdys, pridūrė pareigūnė.

2015 m. 92 metrų ilgio jachtą „Royal Romance“ įsigijo bendrovė „Fregata Marine“, priklausanti V.Medvedčuko žmonai Oksanai Marčenko. 2021 m. kovo mėn. laivas buvo perregistruotas kitai Maršalo salose registruotai bendrovei.

2022 m. kovo mėn. tapo žinoma, kad Kroatijos valdžios institucijos areštavo „Royal Romance“. Jo vertė buvo įvertinta 200 mln. eurų. Neseniai Kroatijos žiniasklaida pranešė, kad jachta išplaukė iš Kroatijos Trogiro uosto. Olena Duma patikslino, kad sausio 25 d. laivas laikinai išplaukė iš uosto, kad būtų patvirtintas jo techninis tinkamumas naudoti, plūdrumas ir varikliai.

Leidinys „Viorstka“ pernai spalį rašė, kad D.Medvedčukas, 2022 m. rugsėjį paleistas iš Ukrainos nelaisvės ir persikėlęs į Rusiją, nusipirko naują 886 mln. rublių (apie 10 mln. JAV dolerių) vertės jachtą. Jachtos gavėjas Rusijoje yra bendrovė „Renesansas“. Remiantis 2021 m. vasario 24 d. audito ataskaita, šios bendrovės tikroji savininkė buvo V.Medvedčuko žmona Oksana Marčenko.

Viktoras Medvedčukas ilgą laiką buvo laikomas vienu įtakingiausių Ukrainos politikų. Jis buvo Aukščiausiosios Rados narys keturis kartus. Prieš plataus masto Rusijos invaziją V.Medvedčukas vadovavo opozicinei partijai ir ne kartą buvo susitikęs su Vladimiru Putinu. 2004 m. Rusijos prezidentas tapo V.Medvedčuko dukters krikštatėviu. 2021 m. Ukrainos saugumo tarnybos apkaltino V.Medvedčuką valstybės išdavyste ir skyrė jam namų areštą.

Po Rusijos invazijos V.Medvedčukas išvengė namų arešto. 2022 m. balandį jis vėl buvo sulaikytas, o rugsėjį perduotas Rusijai ir iškeistas į daugiau kaip 200 ukrainiečių karo belaisvių, „Azovstal“ gynėjų. Gyvendamas Rusijoje V.Medvedčukas Rusijos spaudoje skelbė straipsnius, remiančius Rusijos invaziją į Ukrainą.

Ukraina neketina pratęsti dujų tranzito sutarties su Rusija

16:09

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dujotiekis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dujotiekis

Ukraina neketina derėtis su Rusija dėl jos gamtinių dujų tranzito sutarties, kurios galiojimas baigsis kartu su šiais metais, pratęsimo, skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Savo ruožtu agentūra „Bloomberg“ pažymi, jog toks kategoriškas pareiškimas viešai nuskambėjo netrukus po to, kai Slovakijos premjeras Robertas Ficas, ketvirtadienį viešėjęs Kyjive, prakalbo apie jo šalies galimybes ir po 2024-ųjų gauti rusiškų dujų vamzdynais.

„Ukrainos pozicija aiški – tranzitas pasibaigs metų pabaigoje. Mes nesiruošiame derėtis su rusais ir pratęsti sutarties“, – pranešė Ukrainos ministro pirmininko Denyso Šmyhalio spaudos tarnyba, kurią cituoja „Unian“.

Sėkmingai alternatyvių tiekėjų dujomis rusiškas keičianti Europa vis dar jų gauna dujotiekiais per Ukrainą ir Turkiją, nors pagrindinis Rusijos dujų eksporto vakarų kryptimi koridorius per Baltijos jūrą „Nord Stream“ po avarijų neveikia nuo 2022-ųjų rudens. Kita vertus, kai kurios Europos Sąjungos narės, tokios kaip Slovakija, vis dar yra labai priklausomos nuo rusiškų dujų.

Anot „Bloomberg“, „Gazprom“, su Kyjivu net ir nesudaręs naujo tranzito susitarimo, galėtų tęsti tiekimą per Ukrainą ir po 2024-ųjų, trumpam rezervuodamas Ukrainos dujotiekių pajėgumus, jei tokia galimybė per aukcionus jam būtų suteikta.

Kremlius nedelsė reaguoti į tokį Ukrainos pareiškimą. Jo šeimininko Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas penktadienį pareiškė, jog Ukrainos atsisakymas pratęsti dujų tranzito sutartį „sukeltų pokyčius visose tiekimo į Europą grandinėse“.

Rusijos žurnalistų paklaustas, ar tokia kategoriška Ukrainos pozicija turėtų įtakos Rusijos įsipareigojimų dėl tiekimo jos dujų pirkėjams Europoje vykdymui, D. Peskovas atsakė, kad „yra ir Turkijos koridorius“, egzistuoja tiekimo suskystintų pavidalu galimybės, taip pat „yra ir kitokių variantų“.

Ukrainiečiai po lėktuvo katastrofos baiminasi, kad nutrūks apsikeitimas belaisviais

15:05

AP/ Asociatyvi nuotr.
AP/ Asociatyvi nuotr.

Rusijai ir Ukrainai kaltinant viena kitą dėl šią savaitę įvykusios rusų karinio transportinio lėktuvo katastrofos, šeimos baiminasi, kad galbūt iškilo pavojus tolesniems apsikeitimams karo belaisviais.

Ginčijami net pagrindiniai faktai apie trečiadienio katastrofą. Rusijos pareigūnai kaltina Kyjivą numušus lėktuvą ir tvirtina, kad lėktuvu apsikeitimui buvo skraidinami 65 ukrainiečių karo belaisviai. Ukraina sako neturinti įrodymų dėl karo belaisvių ir teigia, kad Rusija tiesiog žaidžia ukrainiečių jausmais. Tačiau Kyjivas sakė, kad trečiadienį turėjo būti apsikeista karo belaisviais.

Nei viena šalis nepateikė įrodymų, tad belaisvių artimieji neturi jokių atsakymų. Dar prieš minimą incidentą daug ukrainiečių ilgus mėnesius kankino nežinia apie nelaisvėje laikomus artimuosius.

Jevhenijos Synelnyk brolis nelaisvėje laikomas daugiau kaip pusantrų metų. Ji visą trečiadienį verkė ir nerimavo skaitydama naujienose vienas kitam prieštaraujančius dalykus.

„Neįmanoma suprasti, kas čia teisinga“, – sakė ji.

Kitą dieną atslinko išsekimas.

„Nebėra jėgų verkti“, – pavargusiu balsu sakė ji.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukraina susigrąžino iš Rusijos 77 žuvusių karių kūnus

15:02

Karo belaisvių reikalų koordinavimo štabas susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė, kad Ukraina penktadienį į savo teritoriją sugrąžins 77 žuvusių karių kūnus.

Institucija pridūrė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos užtikrins repatrijuotų kūnų ir palaikų pervežimą į paskirtas valstybines specializuotas institucijas, kur jie bus perduoti teisėsaugos pareigūnams ir teismo medicinos ekspertams aukų tapatybei nustatyti.

Nesusiję su aviakatastrofa Belgorodo srityje

Kaip pažymėta, repatriacijos operacijai buvo ruošiamasi jau ilgą laiką ir dėl jos dirbo įvairios svarbiausios Ukranos institucijos nuo Saugumo tarnybos iki Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

Koordinavimo štabas išreiškė ypatingą padėką Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui.

Ukraina įvardijo, ką turėjo padaryti Rusija, jei iš tiesų gabeno karo belaisvius

14:58

Stopkadras/Tiriama aviakatastrofos vieta Belgorodo srityje nukritus rusų kariniam lėktuvui
Stopkadras/Tiriama aviakatastrofos vieta Belgorodo srityje nukritus rusų kariniam lėktuvui

Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas nacionalinio teletilto eteryje pareiškė, kad Rusija neperdavė Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui informacijos apie sausio 24 d. ukrainiečių belaisvius, kurie turėjo dalyvauti neįvykusiuose mainuose.

„Tokia informacija turėtų būti vieša ir perduota, visų pirma valstybės agresorės Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui, kuris turėtų patikrinti karo belaisvių sveikatos būklę, kalinimo sąlygas ir elgesį su jais. Kiek mums žinoma, šiame etape tokia informacija Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui nebuvo perduota“, – pažymėjo jis.

Jo nuomone, lėktuvo Il-22 katastrofą gaubia paslaptingos aplinkybės.

„Viską kartu sudėjus, susidaro tam tikra konstrukcija, kuri gali rodyti sąmoningus valstybės agresorės veiksmus, susijusius su šiuo incidentu“, – nurodė A.Jusovas ir pridūrė, kad Kyjivas dar neturime visos informacijos ir prieigos, kad galėtume patvirtinti faktus apie orlaivyje buvusius žmones ar jų likimą.

„Kol kas iš tikrųjų susiduriame su nuslėpimo elementais. Kuklūs faktai, kuriuos pateikia Rusija, nėra jokia naujiena. Ir galbūt iš tiesų yra ką slėpti, ypač atsižvelgiant į tai, kad įvairios naikinimo priemonės turi skirtingas savybes. Atliekant šį tyrimą jas galima nustatyti. Tai yra, kuo buvo pataikyta į orlaivį. Ar tai buvo S-300, ar „Pantsyr-1“, ar nešiojamoji oro gynybos sistema, ar kiti elementai“, – aiškino žvalgybos atstovas.

Paklaustas apie penkis kūnus morge, apie kuriuos užsiminė savo komentare ketvirtadienį, ir ar tai reiškia, kad lėktuve buvo tik įgula, A.Jusovas pabrėžė, kad Rusija blokuoja visą informaciją.

„Taip, yra informacija apie penkis kūnus, patekusius į Belgorodo morgą. Negalime atmesti galimybės, kad agresorė kitus kūnus galėjo paslėpti kur nors kitur. Bet tada vėlgi kyla klausimas, kodėl? Ir kokiu tikslu tai daroma?“ – klausė jis.

G.Landsbergis: dalį dronų gamybos Ukraina nusiteikusi perkelti ir į Lietuvą

14:33

Lukas Balandis/BNS nuotr. Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis/BNS nuotr. Gabrielius Landsbergis

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad ukrainiečiai dronų gamybą nusiteikę perkelti į Lietuvą.

Jis tikina, kad būtų neišmintinga ir neatsakinga neišmokti Ukrainos karo pamokų.

„Galėtume kalbėti ir apie bendrą gamybą (dronų – BNS). Panašu, kad ukrainiečiai yra susidomėję dalį gamybos galbūt perkelti į Lietuvą. Tuo padedant ir mums, na, ir galbūt iš dalies sau, jeigu galėtume tais dronais, kurių jiems reikia, galėtume aprūpinti“, – ketvirtadienį žurnalistams Kyjive teigė G.Landsbergis.

Pasak ministro, karo būdas keičiasi, todėl reikėtų mokytis iš ukrainiečių, beveik dvejus metus kovojančių prieš Rusijos invaziją.

Plačiau skaitykite ČIA.

Šios savaitės Rusijos smūgio Charkivui aukų skaičius išaugo iki 11

14:06

Charkivo policija/ „Telegram“/Rusijos apšaudymo padarinai Charkive
Charkivo policija/ „Telegram“/Rusijos apšaudymo padarinai Charkive

Per šios savaitės Rusijos raketų smūgius Charkive žuvo 11 asmenų, penktadienį pranešė pareigūnai. 

Ankstyvą pirmadienio rytą Maskva surengė vieną didžiausių pastarųjų savaičių oro antskrydžių, per kurį buvo bombarduojama visa Ukraina, įskaitant Kyjivą ir Charkivą. Atakų metu buvo sužeista daugiau kaip 100 žmonių ir mažiausiai 18 žuvo.

Penktadienį Charkivo prokuratūra pranešė, kad nuo patirtų sužalojimų mirė 61-erių moteris, o žuvusiųjų skaičius mieste išaugo iki 11.

Po išpuolių Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo imtis griežtų atsakomųjų veiksmų.

Ukrainos valdžios institucijos Donecko regione, dalį kurio kontroliuoja Rusija, pranešė, kad per ketvirtadienį Rusijos smūgius iš viso buvo sužeisti šeši žmonės.

Chersono regiono administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas teigė, kad per raketų S-300 ataką mieste taip pat buvo sužeista žmonių.

Socialiniuose tinkluose jis paskelbė nuotraukas, kuriuose matyti apgadinti gyvenamieji namai. 

Maskva ne kartą neigė, kad taikosi į gyvenvietes. Jungtinių Tautų duomenimis, nuo 2022-ųjų vasario Ukrainoje žuvo mažiausiai 10 tūkst. civilių gyventojų, bet manoma, kad šis skaičius yra gerokai didesnis. 

Vokietija atskleidė Rusijos dezinfomarcijos kampaniją socialiniame tinkle

13:28

Unsplash nuotr./Socialiniai tinklai
Unsplash nuotr./Socialiniai tinklai

Vokietijos leidinio „Der Spiegel“ duomenimis, Vokietijos užsienio reikalų ministerija atskleidė Rusijos dezinformacijos kampaniją socialiniame tinkle X (buvęs „Twitter“).

Panašu, kad šios kampanijos tikslas – didinti visuomenės nepasitenkinimą dabartine Vokietijos Federacinės Respublikos koalicine vyriausybe ir sutrikdyti tolesnę paramą Ukrainai, penktadienį, rašė vokiečių leidinys, remdamasis Užsienio reikalų ministerijos vidaus ataskaita.

Kaip pažymima, Užsienio reikalų ministerija pavedė ekspertams, pasitelkus specialią programą, išanalizuoti „X“ žinutes ir dėl to buvo nustatytas didelio masto netikrų paskyrų, skleidžiančių turinį vokiečių kalba, tinklas.

Nuo gruodžio 20 d. iki sausio 20 d. daugiau kaip 50 000 tokių paskyrų iš viso paskelbė daugiau kaip milijoną tviterio žinučių vokiečių kalba, kuriose dažnai buvo kaltinimų federalinei vyriausybei, neva apleidžiančiai savo gyventojus vardan paramos Ukrainai, nurodė „Der Spiegel“, cituodamas slaptą pranešimą. Straipsnio autoriai tikina, kad tai yra „sisteminga Rusijos dezinformacijos kampanija“.

Jau kurį laiką Vokietijos užsienio reikalų ministerija, padedama duomenų analitikų, stebi užsienio politikos debatus socialinėje žiniasklaidoje, siekdama nustatyti bandymus daryti užsienio įtaką, toliau rašoma straipsnyje.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai „Der Spiegel“ sakė, kad „dezinformacija tapo pasaulinės grėsmės veiksniu“. „Ją sąmoningai naudoja tie, kurie nepritaria mūsų vertybėms, siekdami destabilizuoti ištisas visuomenes – ir ne tik Vakarų demokratijose, bet visur“, – pridūrė jis.

Aukšto rango Rusijos politikas: Ukraina buvo įspėta apie lėktuvą 15 min prieš jo numušimą

12:48

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Andrejus Kartapolovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Andrejus Kartapolovas

Aukšto rango Rusijos įstatymų leidėjas Andrejus Kartapolovas teigė, kad Ukrainos karinė žvalgyba buvo įspėta 15 minučių prieš tai, kai Rusijos karinis transporto lėktuvas „Il-76“ su ukrainiečių karo belaisviais įskrido į teritoriją, kurioje trečiadienį buvo numuštas. Smūgio rezultatas – visi juo skridę 74 keleiviai žuvo.

„Ukrainos pusė buvo oficialiai įspėta, o likus 15 minučių iki lėktuvo įskridimo į zoną jiems buvo pateikta visa informacija“, – įstatymų leidėjams kalbėjo A.Kartapolovas, buvęs generolas, glaudžiai susijęs su Rusijos gynybos ministerija. Jo teigimu, Ukrainos karinė vadovybė patvirtino gavusi įspėjimą.

Tačiau jo žodžiai prieštarauja Ukrainos karinės žvalgybos pareiškimams, kad Rusija jos neinformavo apie skrydžių organizavimą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Britų žvalgyba paaiškino I.Girkinui skirtą įkalinimo bausmę

12:16

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos nacionalistas Igoris Girkinas-Strelkovas

Ketvirtadienį Igoriui Girkinui skirtas nuosprendis atspindi besikeičiančią situaciją Rusijoje po privačios karinės bendrovės „Wagner“ vado Jevgenijaus Prigožino sukilimo. Kremlius ėmėsi persekioti visus režimo kritikus, naujausioje apžvalgoje rašo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Kaip pažymima pranešime, sausio 25 d. Rusijos teismas nuteisė buvusį karinį tinklaraštininką ir buvusį Federalinės saugumo agentūros pareigūną I.Girkiną ketveriems metams kalėjimo už „viešą ekstremistinės veiklos kurstymą“, kritikuojant karą Ukrainoje.

I.Girkinas 2014 m. kariavo Donbase ir kurį laiką buvo vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministras. 2022 m. tinklaraštyje jis išreiškė paramą invazijai į Ukrainą, tačiau vėliau griežtai kritikavo Rusijos vadovybę ir jos vadovavimą „specialiajai karinei operacijai“, pažymi britų žvalgyba.

2023 m. liepą po J.Prigožino maišto I.Girkinas buvo suimtas, o 2023 m. lapkritį jis paskelbė ketinantis dalyvauti 2024 m. Rusijos prezidento rinkimuose.

Pasak britų žvalgybos, po maišto Kremlius tapo jautresnis konservatyvių nacionalistų kritikai dėl jo „specialiosios karinės operacijos“, nes jie yra viena iš nedaugelio patikimų alternatyvų Vladimiro Putino vadovavimui.

„I.Girkino nuteisimas yra platesnio susidorojimo su tais, kurie kritikuoja Kremlių ir karą Ukrainoje, dalis ir atspindi vis labiau autoritarinį gyvenimo V.Putino Rusijoje pobūdį“, – teigė Gynybos ministerija.

Ketvirtadienį Rusijos teismas nuteisė I.Girkiną kalėti ketverius metus. Jis buvo kaltinamas „viešais raginimais vykdyti ekstremistinę veiklą“.

I.Girkinas dalyvavo 2014 m. liepos mėn. numušant Malaizijos reiso MH17 lėktuvą danguje virš Donbaso. Hagos teismas pripažino jį kaltu dėl lėktuvo numušimo ir įtraukė į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą. Rusija atsisako jį išduoti.

Rusija nepritaria tarptautinės komisijos sudarymui dėl sudužusio orlaivio

12:09

Turėtų būti sudaryta atvira tarptautinė komisija Rusijos lėktuvo Il-76 katastrofos, kuri įvyko trečiadienį prie Belgorodo, priežasčiai nustatyti. Tačiau Rusija tokią galimybę atmeta, nacionalinio teletilto eteryje pareiškė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

„Kalbant apie konkrečias šio lėktuvo numušimo priežastis, žinoma, reikalavimas sudaryti atvirą tarptautinę komisiją yra logiškas ir pagrįstas“, – pažymėjo jis.

Pasak žvalgybos atstovo, tiksliai išsiaiškinti, kas lėmė katastrofą, galima ištyrus lėktuvo liekanas, „juodąsias dėžes“ ir, žinoma, atidžiai apžiūrėjus katastrofos vietą.

„Kol kas, kaip girdime, Rusija atmeta tokios komisijos galimybę“, – pridūrė A.Jusovas.

Rusija smogė Chersonui: apgadintas namas, vaikų darželis ir prekybos centras

12:08

Oleksandras Prokudinas/„Telegram“/Rusijos apšaudymo padariniai Chersone
Oleksandras Prokudinas/„Telegram“/Rusijos apšaudymo padariniai Chersone

Praėjusią naktį Rusijos kariuomenė atakavo Chersoną. Jos pajėgos apšaudė miestą raketomis iš priešlėktuvinės sistemos S-300, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

Pasak jo, praėjusią naktį rusai sudavė du raketų smūgius. Ataka apgadino vaikų darželį, daugiaaukštį pastatą ir prekybos centrą.

Nuo raketų atakos savo namuose buvo sužeista 54 metų Chersono gyventoja. Ji patyrė kojos traumą. Medikai jai suteikė pagalbą vietoje.

Pastaruoju metu Chersonas ir regionas yra nuolat apšaudomi Rusijos pajėgų. Jos puola gyvenamuosius rajonus naudodamos sunkiąją ginkluotę ir dronus.

Teigiama, kad per praėjusią parą rusai Chersono regioną apšaudė 73 kartus. Per atakas vienas žmogus žuvo, dar vienas buvo sužeistas.

Vašingtonas baiminasi, kad V.Putinas ruošia naujus spąstus NATO

12:03

Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas
Vida Press nuotr./Vladimiras Putinas

Gruodį Vladimiras Putinas Vašingtonui davė suprasti, kad yra pasirengęs nesipriešinti kada nors įvyksiančiam Ukrainos prisijungimui prie NATO, pranešė „Bloomberg“, remdamasi dviem Kremliui artimais šaltiniais. Tai buvo vienas iš pagrindinių karo Ukrainoje pateisinimų.

Pašnekovai teigė, kad praėjusį mėnesį signalai buvo perduoti aukštiems JAV pareigūnams per tarpininką, kurį jie atsisakė įvardyti.

Tačiau to kaina būtų tokia, kokios Kyjivas nėra pasirengęs mokėti, sako naujienų agentūros „Bloomberg“ šaltiniai.

Plačiau skaitykite ČIA.

Maskva ir Kyjivas apsikeitė kaltinimais dėl lėktuvo katastrofos

11:23

Telegram/Rusijos lėktuvo katastrofa Belgorodo srityje
Telegram/Rusijos lėktuvo katastrofa Belgorodo srityje

Maskva ir Kyjivas ketvirtadienį Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje apsikeitė kaltinimais dėl trečiadienį įvykusios Rusijos karinio lėktuvo katastrofos netoli sienos su Ukraina.

„Visa šiandien turima informacija rodo, kad turime reikalų su iš anksto suplanuotu, apgalvotu nusikaltimu“, – sakė Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas Dmitrijus Polianskis, kurio delegacija paprašė surengti neeilinį susitikimą.

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį apkaltino Kyjivą numušus karinį transportinį lėktuvą Il-76, kuriame, pasak jos, buvo 65 ukrainiečių kariai, turėję būti iškeisti per apsikeitimą belaisviais.

Ministerijos teigimu, lėktuvas buvo numuštas, kai skrido iš aerodromo netoli Maskvos į Belgorodą netoli sienos su Ukraina, kad nugabentų ukrainiečių karius apsikeitimui.

Ukrainos karinė žvalgyba teigė neturinti patikimos informacijos apie tai, kas buvo lėktuve.

„Ukrainos vadovybė labai gerai žinojo maršrutą, žinojo, kaip kariai bus gabenami į apsikeitimo vietą“, – teigė D.Polianskis.

Tai buvo ne pirmas abiejų šalių suplanuotas apsikeitimas belaisviais, tačiau šį kartą Kyjivas „dėl nepaaiškinamų priežasčių nusprendė sužlugdyti šią procedūrą ir padaryti tai pačiu barbariškiausiu būdu“, kalbėjo rusų atstovas, apkaltinęs Ukrainą aukojant savo karius Vakarų geopolitiniams interesams.

D.Polianskis gyrė pilotų didvyriškumą nukreipus lėktuvą nuo gyvenamųjų vietovių ir išvengus aukų ant žemės.

Ukraina atmetė kaltinimus, kad ji prisidėjo prie sąmokslo numušti lėktuvą.

„Ukraina nebuvo informuota apie transporto priemonių skaičių, kelius ir belaisvių gabenimo priemones. Jau vien tai gali reikšti tyčinius Rusijos veiksmus siekiant sukelti pavojų belaisvių gyvybei ir saugumui“, – sakė Ukrainos pasiuntinio JT pavaduotoja Chrystyna Hajovyšyn.

Ji pridūrė, kad į apsikeitimo operaciją įtraukti belaisviai rusai buvo perkelti į sutartą vietą.

„Rusijos pusė turėjo užtikrinti tokį pat į nelaisvę patekusių Ukrainos kariškių saugumą“, – teigė Ch.Hajovyšyn.

Jei pasitvirtins, kad lėktuve iš tiesų buvo ukrainiečių karo belaisvių, tai bus dar vienas Rusijos padarytas humanitarinės teisės pažeidimas ir „pirmas atvejis, kai Rusija pasinaudojo gyvuoju skydu ore, kad pridengtų raketų gabenimą tolesniam jų panaudojimui prieš taikius Ukrainos miestus“, kalbėjo ukrainietė.

Ukrainos sąjungininkai tokiais atvejais visada primena, kad Rusija visų pirma kalta dėl paties įsiveržimo į kaimyninę šalį.

„Rusija ne kartą bandė perkelti atsakomybę už šio beprasmiško pasirinkto karo tragedijas, tarsi ji būtų auka, o ne agresorė“, – sakė JAV pasiuntinio pavaduotojas Robertas Woodas.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

10:28

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 990 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė didesnį nei 380,6 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinti 8 tankai, 16 šarvuotųjų kovos mašinų, 15 artilerijos sistemų, 20 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetų ir 5 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė vieną rusų sparnuotąją raketą.

Ukrainos karys iš rusų okupacijos paspruko paslėptas sulankstytoje sofoje

10:19

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

„Holivudas tam neprilygsta“, – su šypsena savo patirtį prisiminė 25 metų Kyjivo gyventojas, 28-osios mechanizuotosios brigados karys Artemas Lukianenko, kurio pasakojimą užrašė ukrainiečių naujienų svetainės „Hromadske“ žurnalistė.

Pasak kariškio, pirmųjų karo metų rudenį jis ir du jo bendražygiai daugiau nei mėnesį slapstėsi rūsyje Rusijos okupuotame Pravdynės kaime Chersono srityje. Paskui virš mėnesio praleido Bilozerkoje, kuri kartu su visa Chersono srities dešiniąja pakrante Ukrainos ginkluotųjų pajėgų buvo išvaduota 2022 m. lapkričio 11 d.

Tačiau labiausiai jo prisiminimuose įstrigo pasakojimas apie tai, kaip kaimo gyventojai jį su bičiuliais gabeno iš vienos slėptuvės į kitą per 6 rusų kontrolės punktus.

„Pirmajame ir antrajame kontrolės punktuose rusai iš priekabos paėmė ir žąsis, ir skalbimo mašiną. Jie paklausė: „Ką čia dar turite, gal galite mums ką nors palikti?“. Galvojau, kaip jie paklaus: „Kas yra jūsų sofoje?“ – tai būtų buvusi staigmena.“

Plačiau skaitykite ČIA.

Baltieji rūmai ragina Senatą susitarti dėl pagalbos Ukrainai, D.Trumpas tam priešinasi

10:00

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Baltieji rūmai ketvirtadienį paragino JAV senatorius susitarti dėl paketo, kuris apjungtų itin svarbią pagalbą Ukrainai su pietinės Jungtinių Valstijų sienos apsauga.

To imtasi po pranešimų, kad perrinkimo siekiantis buvęs prezidentas Donaldas Trumpas bando sukliudyti pasiekti susitarimą.

JAV žiniasklaida pranešė, kad D.Trumpas ragino respublikonus nepritarti susitarimui, iš dalies norėdamas atimti iš prezidento demokrato Joe Bideno politinę pergalę prieš lapkritį vyksiančius šalies vadovo rinkimus.

Senato respublikonų ir demokratų susitarimas dėl karinės pagalbos Kyjivui susiejimo su lėšomis, skirtomis kovai su imigracija pasienyje su Meksika, dar prieš kelias dienas atrodė tikėtinas.

Kadangi Kongresas nesudarė susitarimo, baigėsi JAV paramai Ukrainai skirti pinigai, o Kyjivo pajėgoms, mėginančioms atremti Rusijos invaziją, ėmė trūkti šaudmenų.

Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pavaduotoja Olivia Dalton teigė, kad J.Bideno administracija geranoriškai dirbo su respublikonais, įskaitant susitikimą su prezidentu praėjusią savaitę.

„Ketiname toliau sąžiningai dirbti šiuo klausimu ir tikimės, kad respublikonai liks prie derybų stalo, kad galėtume tai padaryti“, – sakė ji žurnalistams prezidento lėktuve „Air Force One“.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sakė, kad Rusija atidžiai stebi, ar Vašingtonas ir toliau teiks paramą Ukrainai.

„Ukrainoje prasideda keli kritiniai mėnesiai, žiemai įsibėgėjus ir artėjant pavasariui, o rusai parodė, kad neketina mažinti dronų ir raketų atakų“, – kalbėjo jis.

Karybos ekspertas: Ukraina gali bandyti užimti dar vieną placdarmą kitame Dniepro krante

09:54

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ ketvirtadienio vakarą paskelbtoje karo apžvalgoje įvertino, kad šiuo metu intensyviausi mūšiai vuksta Kupjansko, Bachmuto ir Avdijivkos rajonuose.

Pastarojoje vietovėje ukrainiečiai jau antra diena spaudžia agresoriaus pajėgas, mėgindami juos išstunmti iš miesto ribos, rašė ekspertas.

„Krynkų placdarme padėtis išlieka ta pati – ukrainiečiai laikosi, juos patikimai remia artilerija iš kito Dniepro kranto ir bepiločiai. Rusai jau kurį laiką čia beveik nenaudoja aviacijos, nors anksčiau per dieną numesdavo 100 ir daugiau valdomų bombų.

Kai kurie rusiški šaltiniai teigia, kad ukrainiečiai ketina užimti dar vieną placdarmą kairiajame Dniepro krante, o ateityje jį išplėsti ir sujungti su Krynkų placdarmu. Informacija nepatvirtinta, bet būtų gana logiškas žingsnis siekiant tvirtai įsikabinti šiame krante ir susidaryti sąlygas bet kada vėliau iš čia vystyti puolimą. Bet kokiu atveju, rakštis rusams čia taptų dar nemalonesnė“, – pasidalijo įžvalgomis E.Papečkys.

Jis atkreipė dėmesį, kad Rusijos pajėgų artilerija vis dažniau apšaudo Charkivo sritį ir pažymėjo, kad tai gali būti pirmieji ženklai, jog rusai ruošiasi pulti regione. Apie tokią galimybę prieš kelias savaites paskelbė Vakarų žiniasklaida.

„O gali būti, kad jie tiesiog mėgina atitraukti dėmesį ir tuo pačiu padaryti žalos kariams ir civiliams. Puolamosios grupuotės prieš Charkivą kol kas dar nesimato“, – nurodė karybos žinovas.

E.Papečkys taip pat įvardijo dar vieną karo aspektą ir priminė, jog Kremliaus propaganda anksčiau ne kartą kaltino Ukrainą, kad iš jos į Europą neva keliauja ginklai iš fronto.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

„Tačiau realybė kita – rusai priversti visomis keturiomis gintis nuo ginklų (ir narkotikų), masiškai gabenamų iš karo veiksmų zonos į Rusijos gilumą ir cirkuliuojančių okupuotose Ukrainos teritorijose. Reiškinys tikrai masinis, daugybė pranešimų apie sulaikytas ginklų siuntas, o patys rusai pripažįsta, kad ginklų srautą stabdo kaip vandenį su rėčiu.“

Eksperto vertinimu, padėtis Ukrainoje kol kas išliks ta pati, bet žiemos pabaigoje ar ankstyvą pavasarį spręsis klausimas, kuri pusė labiau išseks ir kuri sugebės vykdyti puolimą pavasarį-vasarą.

„Ukrainiečiai greičiausiai pasirengę nebus, nespės nei parengti karių papildymo, nei sukaupti reikiamo kiekio ginklų ir resursų, ir gali tekti palaukti rudens.“

Analitikai skelbia apie Ukrainos gynybos pajėgų sėkmę Zaporižios srityje

09:45

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos kariai

Ukrainos ginkluotosios pajėgos daro pažangą Zaporižios regione netoli Verbovės kaimo, skelbia atvirojo šaltinio projekto „DeepState“ analitikai.

„Ukrainos gynybos pajėgos pasistūmėjo į vakarus nuo Verbovės“, – sakoma pranešime. Jų duomenimis, kovos tęsiasi į rytus nuo Ternų, tikslinama kontakto linija.

Rusijos laikinai okupuoto Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas, remdamasis analitikų žemėlapiu, savo kanale susirašinėjimo platformoje „Telegram" taip pat rašė apie ukrainiečių sėkmę Zaporižos regione ir pranešė apie sėkmingai atremtas priešo atakas.

„Zaporižios sektoriuje Ukrainos gynybos pajėgos pasistūmėjo į vakarus nuo Verbovės... Ukrainos gynėjai taip pat atrėmė tris priešo atakas į pietryčius nuo Robotynės“, – pažymėjo jis.

Tačiau Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai šios informacijos dar nepatvirtino.

„Pranešama, kad Ukrainos pajėgos neseniai pasistūmėjo į pietvakarius nuo Donecko. Sausio 25 d. karinis stebėtoja K.Mašovecas pareiškė, kad Ukrainos gynėjai pasistūmėjo nuo 500 metrų iki 1,5 kilometro fronto linijos ruože į pietus nuo Novomychaijlivkos (į pietvakarius nuo Donecko), nors ISW nemato šio pasistūmėjimo įrodymų“, – rašoma naujausioje ataskaitoje.

Analitikai pridūrė, kad ketvirtadienį vienas Ukrainos šaltinis pasidalijo informacija apie nedidelį karių pasistūmėjimą į priekį rytinėje Zaporižios srities dalyje, tačiau vizualinių įrodymų, kurie patvirtintų šį faktą, taip pat kol kas nėra.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas taip pat dar nepakomentavo savo pajėgų pažangos.

Jungtinės Tautos: negalime nustatyti, ar numuštame Rusijos lėktuve buvo karo belaisvių

08:39

Jungtinės Tautos teigia negalinčios nustatyti, ar Belgorodo srityje numuštame Rusijos lėktuve Il-76 buvo ukrainiečių karo belaisvių.

Tai sausio 25 d. JT Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja Rosemary DiCarlo. Kaip ji priminė, Rusijos Federacija teigia, kad lėktuve buvo 65 karo belaisviai, šeši Rusijos įgulos nariai ir trys Rusijos kariai. Tuo pačiu metu, Kyjivo teigimu, lėktuvas Il-76 galėjo gabenti okupacinei kariuomenei skirtas raketas.

R.DiCarlo pridūrė, kad Ukraina paragino atlikti tarptautinį incidento tyrimą.

„JT negali patikrinti šių pranešimų ar nelaimės aplinkybių. Akivaizdu, kad incidentas įvyko Rusijos invazijos į Ukrainą ir vykstančio karo kontekste“, – atsakė ji.

Stopkadras/Belgorodo srityje sudužo rusų karinis lėktuvas
Stopkadras/Belgorodo srityje sudužo rusų karinis lėktuvas

 

V.Zelenskis: Prasidėjo atrankos procesas, kuris sudaro pagrindą deryboms dėl narystės ES

07:32

Europos Sąjunga (ES) oficialiai pradėjo atrankos procesą, kuris sudaro pagrindą deryboms dėl Ukrainos narystės ES. Apie tai pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Džiaugiuosi, kad šiandien pradėtos nuodugniai rengtis derybos dėl Ukrainos stojimo į ES. Briuselyje oficialiai prasidėjo atrankos procesas, kuris sudaro pagrindą deryboms“, – parašė jis socialiniame tinkle „X“ (buvęs „Twitter“).

123RF.com nuotr./NATO, Europos Sąjunga, Ukraina
123RF.com nuotr./NATO, Europos Sąjunga, Ukraina



Pasak jo, šis procesas yra Davose pasiektų susitarimų su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen rezultatas.

„Laukia kruopštus darbas siekiant įvertinti Ukrainos teisės aktų atitiktį ES normoms, Ukrainos delegacijos formavimą ir mūsų derybinę poziciją. Tikiuosi, kad vyriausybinė komanda bus maksimaliai sutelkta ir šių metų pavasarį įvyks pirmoji tarpvyriausybinė konferencija“, – pridūrė V.Zelenskis.

Paskutinis atnaujinimas 2024-01-26 07:32

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius