Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl garsenybės liga, vėl COVID skiepai: ar tikrai jie susargdino princesę Kate?

Vos Velso princesė Catherine prieš savaitę paskelbė serganti vėžiu, socialiniuose tinkluose pasirodė spėlionių, esą jos sveikata sušlubavo dėl COVID-19 vakcinų. Moteris skiepijosi nuo koronaviruso, bet vėžio nėra tarp šalutinių reakcijų į vakcinas. Karališkoji šeima nepaskelbė net kokia konkrečiai šios ligos forma nustatyta, juo labiau neminimos jos priežastys. Tad tokie internautų išvedžiojimai šia tema yra nepagrįsti.
Kembridžo hercogienė Catherine
Velso princesė Catherine / Vida Press nuotr.

Diagnozę pranešė po ilgos tylos

Kad jai diagnozuotas vėžys, pati būsimoji karalienė paskelbė kovo 22 d., praėjus mažiau nei porai mėnesių nuo laiko, kai panašią žinią pranešė ir jos uošvis karalius Karolis III. Beje, internete jau net platinama melagiena apie jo mirtį.

Taip pat skaitykite: Kate Middleton diagnozuotas vėžys: pranešė pati Velso princesė

Nutraukusi ilgą tylą ir spėliones apie savo sveikatą, Velso princesė vaizdo įrašu kreipėsi į visuomenę atskleisdama, kad jai buvo diagnozuota sunki liga. Tai buvo atrasta per pilvo operaciją sausį.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai suskubo princesės Kate ligą susieti su skiepais nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialinių tinklų vartotojai suskubo princesės Kate ligą susieti su skiepais nuo COVID-19

K.Middleton įraše pasakojo, jog iš pradžių tikėtasi kitos diagnozės, tačiau po visų tyrimų pasitvirtino blogiausios prognozės.

„Sausį Londone man buvo atlikta didelė pilvo operacija ir tuo metu buvo manoma, kad mano būklė nėra vėžinė. Operacija buvo sėkminga.

Tačiau po operacijos atlikus tyrimus buvo nustatytas vėžys. Medikų komanda patarė atlikti profilaktinį chemoterapijos kursą ir šiuo metu esu pradiniame šio gydymo etape“, – pasakojo moteris.

Tą pačią dieną vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos pasidalijo 2021 m. gegužės 29 d. įrašu iš Britų monarchijos paskyros. Jame buvo pranešta, kad išvakarėse Kembridžo kunigaikštienė (toks tuomet buvo jos titulas) Londono mokslo muziejuje pasiskiepijo nuo COVID-19. Moteriai tai buvo pirmoji šių skiepų dozė.

Kartu buvo publikuota ir nuotrauka, kurioje matyti, kaip Kate leidžiami skiepai.

Nors seną įrašą priminęs vyras susilaikė nuo bet kokių komentarų ir pridėjo tik liūdintį veiduką, tos dienos aktualijų kontekste buvo nesunku suprasti, kad taip jis nurodė galimą vėžio priežastį.

Panašių įrašų pasirodė ir kitur internete, tik juose vėžys aiškiai buvo susietas su skiepais.

„Kate Middletone – dar viena iRNR turbo vėžio injekcijų auka?“ – retoriškai klausė vienas „X“ vartotojas.

Kitas aiškino: „Jei Velso princesė pasiskiepijo nuo COVID-19 iRNR vakcina ir tuomet jai išsivystė vėžys, tai tikrai gali būti jos sukeltas turbo vėžys“.

Turbo vėžys – tik sąmokslo teorija

42-ejų būsimosios karalienės ligos susiejimas su vakcinomis yra nepagrįstas. Internete nėra jokios patikimų šaltinių paskelbtos informacijos, kuri tokias prielaidas patvirtintų.

Įvairūs faktų tikrintojai šią melagieną jau paneigė (čia, čia, čia). Jungtinės Karalystės dienraštis „The Telegraph“ net paskelbė, kad prie jos platinimo prisideda Kinija, Rusija ir Iranas.

Kensingtono rūmai sausio 17 d. pranešė, kad princesei teks praleisti porą savaičių ligoninėje po planinės pilvo operacijos. Tuomet išsamiau apie sveikatą nepranešta, daugiau informacijos, išskyrus gana abstrakčią vėžio diagnozę ir kad atliekama chemoterapija, nepaskelbta ir praėjusią savaitę.

Ekspertų tikinimu, nėra įrodymų, kad COVID-19 vakcinos sukelia vėžį ar yra susijusios su didesne rizika juo susirgti.

Minėtas turbo vėžys, tariamai labai greitai plintantis ir agresyvus onkologinis susirgimas, apskritai tėra dar viena sąmokslo teorija.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai „Pfizer“ ėmėsi gydyti vakcinų sukeltą „turbo vėžį“

Specialistai tai pat įspėja, kad ne skiepai, o panaši informacija gali pakenkti vėžiu sergantiems žmonėms. Gydymas esąs labai jautrus metas, ypač pacientams, kurie jaučiasi prislėgti ir gali lengviau pasiduoti klaidinančiai informacijai.

Vakcinos saugo žmones ir bendruomenes nuo mirtinų ligų. Skiepai padeda imuninei sistemai įveikti paplitusią ligą, su kuria žmogus gali susidurti.

Kai kuriais atvejais paskiepytasis gali susirgti atitinkama liga, tačiau simptomai būna švelnesni, o sveikimas vyksta greičiau.

Be to, sumažėja tikimybė užkrėsti kitus. Todėl vakcinacija gali padėti apsaugoti tuos, kurie negali būti skiepijami: kūdikius ir vyresnius vaikus, senyvo amžiaus žmones, silpną imuninę sistemą turinčius asmenis, pvz., sergančiuosius vėžiu.

Taip pat skaitykite: „Krenta it musės“: karališkųjų šeimų atstovų ligos ir mirtys gimdo sąmokslo teoriją

Kad iRNR technologija paremtos vakcinos sukeltų vėžį, neįrodyta.

Taip pat skaitykite: Vakcinai nuo COVID-19 priskyrė dar vieną tariamą „nuodėmę“ – vėžį

Ekrano nuotr. iš „X“/Socialinių tinklų vartotojai suskubo princesės Kate ligą susieti su skiepais nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš „X“/Socialinių tinklų vartotojai suskubo princesės Kate ligą susieti su skiepais nuo COVID-19

15min verdiktas: melas. Velso princesė Catherine yra pasiskiepijusi nuo COVID-19, bet socialiniuose tinkluose keliamos prielaidos, esą dėl to susirgo vėžiu, yra nepagrįstos. Nėra įrodymų, kad šios vakcinos sukeltų sunkią ligą. Viešai neskelbiama beveik jokia informacija apie būsimosios karalienės sveikatos būklę, net vėžio forma, tad priežasčių paieškos tėra spėlionės.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius