Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinaras Alfas Ivanauskas: „Nesibaiminkite maisto pateikti netradiciniu būdu“

Kulinarijos keliu vis dažniau pasuka įžymybės. G.Paltrow ir G.Depardieu neseniai pasauliui pristatė savo kūrybos receptus. Virtuvės madas ima diktuoti tie, kurie savo profesiniame gyvenime yra nutolę nuo kulinarinės teorijos. Tačiau įgytas išsilavinimas bei skirtinga darbinė patirtis netrukdo siekti kulinarijos aukštumų. Lietuvių kulinarijos guru – Alfas Ivanauskas – sėkmingai griauna ne tik lietuvių, bet ir įvairių pasaulio virtuvių mitus, nors ir yra baigęs meno vadybos studijas. Kas vis dėlto paskatina žmones tapti kulinarais?
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

A.Ivanauskas teigia virtuvėję „sukęsis“ nuo pat ankstyvo amžiaus: „Dar būnant 6-rių, mano vienas iš pagrindinių hobių bei smagiausių užsiėmimų buvo maisto gaminimas.“

Kulinaro pastebėjimu, veikla, kurią vystai ilgus metus, kaskart įgyjant vis daugiau naujos patirties, natūraliai tampa neatsiejama gyvenimo dalimi.

Nesu tipinis šefas, nes tipinis šefas turi būti nuo ryto iki vakaro užsidaręs virtuvėje. O aš pusę laiko per metus keliauju, kad pamatyčiau kitus šefus, kultūras, maistą – pasisemčiau naujų idėjų

Rinkdamasis studijas A.Ivanauskas prisipažįsta svarstęs apie kulinarijos mokslus, tačiau Lietuvoje nematęs tam galimybių: „Kadangi maisto srityje akademijos ar universiteto nebuvo, o studijuoti užsienyje tuo metu galimybių neturėjau, tai pasirinkau su menais susijusią profesiją.“

Tačiau kulinaras teigia net ir mokydamasis aukštojoje mokykloje nenustojo galvoti apie savo hobį: „Kai turi unikalią patirtį, kauptą nuo pat ankstyvos vaikystės, nori ją kažkur panaudoti savo profesinėje aplinkoje.

Universiteto laikais teko dirbi rinkodaros ir marketingo vadovu restorane. Tai buvo labai gera patirtis – susipažinau su maisto kultūra iš visai kitos pusės.“

Viena koja – virtuvėje, kita...

Virtuvės maestro teikia negalįs savęs vadinti virėju ar virtuvės šefu. „Maisto gamyba – tik vienas iš mano darbų.

Nesu tipinis šefas, nes tipinis šefas turi būti nuo ryto iki vakaro užsidaręs virtuvėje. O aš pusę laiko per metus keliauju, kad pamatyčiau kitus šefus, kultūras, maistą – pasisemčiau naujų idėjų, – apie profesinius užkulisius pasakoja A.Ivanauskas. – Stengiuosi sudalyvauti tarptautiniuose seminaruose bei kursuose įvairiose šalyse.“

Tačiau kelionių metu sukauptą patirtį bei išgvildentas idėjas kulinaras visuomet „atsiveža“ į gimtinę. Jo teigimu, Lietuva yra ir visuomet bus pirminių eksperimentų ir sumanymų realizacijos šalis.

Asmeninio albumo nuotr./Alfas Ivanauskas (dešinėje) ir Ali Gadžijevas
Asmeninio albumo nuotr./Alfas Ivanauskas (dešinėje) ir Ali Gadžijevas

Maisto kultūros revoliucionierius

Lietuvoje A.Ivanauskas stengiasi kultivuoti ne egzotiškų patiekalų gamybą, bet veikiau formuoti naujas gaminimo tradicijas bei reformuoti pačią maisto pateikimo kultūrą.

„Kurdamas projektą „Virtuvės mitų griovėjai“ turėjau du pagrindinius tikslus. Pirmąjį – kad žmonės nebijotų gaminti patys, antrąjį – ugdyti žmonių nepriklausomybę (kai moki gaminti, esi laisvas pasirinkti, gali valgyti, gali rinktis iš daugybės alternatyvų)“, – teigia kulinaras.

Net ir tą patį studentišką bulvių apkepą galima tiekti ne įprastame, milžiniškame kepimo inde, o nedidelėse keksu formelėse.

A.Ivanauskas pabrėžia, jog savo edukacine veikla nesiekia „visų padaryti virtuvių ekspertais“. Jo tikslas – ugdyti jaunąją kartą, mokyti maisto gamybos paslapčių.

Šių metų vasario mėnesį vykusios Tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu kulinaras pristatė receptų knygą „7 ingredientai vaikams”. Visus metus ruoštame leidinyje surinkti jo ir kulinaro Martyno Praškevičiaus receptai pritaikyti vaikams nuo 3 metų amžiaus.

„Tai – ne sausos instrukcijos ar griežti nurodymai: tai kūrybiškas įkvėpimo šaltinis vaikams, kviečiantis žaisti ir eksperimentuoti kartu su knygos herojais.

Kartu tai ir knyga, kuri skatina leisti laiką drauge su savo šeima, gaminti ne tik įvairius patiekalus, bet ir organizuoti gimtadienius ar iškylas“, – teigia A.Ivanauskas.

Kulinaras pastebi, jog švenčių metas puikiai tinka naujovių išbandymui. „Galima pateikti pačius netikėčiausius sprendimus. Tarkime, tiekti siubas ne sriubrinėse ar bliudeliuose, bet stiklainiuose su palinkėjimais.

Tinginį gaminti ne įprasta vyniotinio forma, o daugybės mažų rutuliukų pavidalu, kuriuos galima žaismingai serviruoti konkorėžių apsuptyje.

Net ir tą patį studentišką bulvių apkepą galima gaminti ne įprastame, milžiniškame kepimo inde, o nedidelėse keksu formelėse. Tai - ne tik estetiška, bet ir tuo pačiu išradinga. Reikia nebijoti eksperimentuoti“, – originaliomis idėjomis dalijasi A.Ivanauskas.

Lapkričio 6-8 d. Litexpo parodų rūmuose vyksta Baltijos maisto ir gėrimų mugė (BAF), skirta maisto idėjai ir mitybos kultūrai puoselėti.

Mugėje dalyvaus daugiau nei 80 įmonių iš 9 pasaulio šalių – Argentinos, Indonezijos, Italijos, Kinijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Vokietijos, Uzbekistano. Užsienio kompanijos čia ieškos naujų rinkų savo produktams, taip pat ir lietuviškų tiekėjų į užsienio rinkas.   

Čia bus galima išvysti pasaulinio garso konditerijos žvaigždę iš Italijos Piero Mazzei ir Lietuvos garsiausius šefus bei virtuvės žvaigždes, tarp jų – Gian Luca, Alfą Ivanauską, Gražiną, GUM, Alesią Litvinionok, mėgautis jų kuriamais naujais receptais ir šou elementais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius