Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Manų košė: kaip išvirti kuo skanesnę?

Manų košė
Alexa, Flickr.com / Manų košė
Šaltinis: Žvalus.lt
0
A A

Manų košė – bene geriausiai iš vaikystės pažįstamas patiekalas. Tačiau daugelis suaugusiųjų jos vengia. Galbūt tiesiog nemokate jos skaniai išvirti? Šiaip ar taip, manų košei reikia daugiau atidumo, nei greitai paruošiamiems dribsniams.

Manų kruopos – tai šalutinis kietųjų rūšių kviečių malimo produktas. Nepaisant to, kad manuose neišlieka daug vitaminų, ląstelienos ir mikroelementų, manų košėje yra apie 70 procentų lengvai pasisavinamų angliavandenių ir daug baltymų – todėl šis patiekalas yra itin sotus, suteikia daug energijos.

Be to, manų košė gana greitai pagaminama, todėl joje esančios maistingosios medžiagos, nors jų ir nėra labai daug, puikiai išsilaiko ir nesuyra. Dar labiau jos maistingumą padidina pienas, taip pat vaisiai ir uogos, kuriais galima dosniai pagardinti košę. Tiems, kas laikosi dietos, piktnaudžiauti manais nereikėtų. Tačiau sergantiems virškinamojo trakto ligomis manų košė gali tapti tikru išsigelbėjimu: ji ramina gastrito simptomus, šalina skausmą sergant opalige ar esant žarnyno kolikams.

5 manų košės virimo ypatumai

1. Pagrindinė paslaptis verdant gardžią manų košę – tai, kad jos negalima virti ant vandens. Kitaip košė bus prėska, beskonė. Tiesa, prieš pilant pieno šiek tiek vandens į puodą įpilti vis dėlto būtina – tada verdama košė ne taip kibs prie dugno, nesvils.

2. Dažniausia klaida verdant manų košę – neteisingas skysčio ir kruopų santykis. Orientuokitės pagal tokią proporciją: vienam litrui skysčio – 6 šaukštai manų kruopų. Iš pradžių košė gali pasirodyti akivaizdžiai per skysta, bet luktelėkite – ir ji netrukus bus tinkamos konsistencijos.

3. Trečioji taisyklė, kurios laužyti nevalia: kruopas berkite tik į verdantį vandenį, ir tik labai plona srovele, be to, svarbu nuolat maišyti.

4. Kad košė būtų skanesnė, pagardinkite ją druska, cukrumi, sviestu. Cukrus ir druska beriami prieš košei užverdant, o sviestas – jau užvirus.

5. Nevirkite manų košės ilgai: užvirė, pagardinote sviestu, išmaišėte, ir išjunkite ugnį, palikite košę brinkti uždengtame puode 5-10 minučių.

Manų košė su bananais ir šokoladu

Tokiam pusryčių desertui neatsispirs nė vienas smaližius!

  • 500 g pieno,
  • 3 šaukštai manų kruopų,
  • 1 bananas,
  • 70 g šokolado,
  • 1 šaukštas cukraus,
  • 60 g sviesto,
  • žiupsnelis druskos.

Kol pienas kaista, supjaustykite smulkiais kubeliais bananą, sutarkuokite šokoladą. Pienui užvirus, įberkite druskos, cukraus, išmaišykite. Plona srovele supilkite manų kruopas. Kai košė vėl užvirs, pagardinkite ją sviestu, maišykite kol sviestas ištirps. Tada suberkite šokoladą, bananus, viską išmaišykite. Nukelkite puodą nuo ugnies, uždenkite dangčiu ir palikite brinkti 10 minučių. Belieka sudėti į desertinius indelius – skanaus!

 

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie 15min