Dabar populiaru
Publikuota: 2016 spalio 11d. 09:25

Kalabrijos pomidorų dieta – energijos šaltinis visai ateinančiai žiemai

„Del Monte“ pomidorų rūšis
Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr. / „Del Monte“ pomidorų rūšis

Kalabrijos Capo Vaticano viešbučio „A Turri“ savininkas Ignazio Pontoriero žino, ką kasmet užsisakysiu atvykusi dešimčiai dienų į svečius. Viešbutis kuklus, tačiau garsėja puikia Kalabrijos virtuve: pietums ir vakarienei klientams siūloma šviežia žuvis, tipiniai vietos „pastos“ patiekalai, gausybė daržovių, lengvas stalo vynas.

Su manimi į laukinę žemę keliaujantys lietuviai kasdien lėkštėje išvysta naują siurprizą. Bet kalabrietis Ignazio, pas kurį viešiu jau devintą vasarą iš eilės, man staigmenų nesiūlo. Jis mįslingai nusišypso mano bendrakeleiviams ir paaiškina: „Pomidorai su ančiuviais – Jurgos dieta. Ir... autorinis patiekalas“.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Jurgos Jurkevičienės „dietinis“ maistas
Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Jurgos Jurkevičienės „dietinis“ maistas

Turėčiau juo didžiuotis, jei lėkštėje būtų kažkas subtilaus, ypatingo, estetiškai pribloškiančio. Bet joje – vos keli Kalabrijos ingredientai, kuriuos, atvirai pasakius, net sunku būtų priskirti išimtinai Kalabrijai. Viena ar kita forma juos visus vartoja ir kitų Italijos regionų gyventojai.

Mano dietos pagrindas – švieži pomidorai, paskaninti kitais tipiniais vasaros produktais. Pomidorų dietos puokštėje – Tropėjos violetiniai svogūnai, švelniai sūdyti ančiuviai, džiovintas raudonėlis ir tyras alyvuogių aliejus.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Tropėjos svogūnas
Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Tropėjos svogūnai

Derinys paprastas, pažįstamas kiekvienam Kalabrijos gyventojui. Tik kompozicija – mano kūrinys. Esu sveikatos maniakė, maistas tai – mano vaistai ir energijos užtaisas visiems ateinantiems metams. Skonio ir energetikos prasme Kalabrijoje gimusi mano primityvi maisto kombinacija lygi tobulybei.

Pomidoro susijungimas su tyru alyvuogių aliejumi tai – tobuliausi vaistai. Šiame junginyje „gimęs“ likopenas – vėžiui neįveikiamas organizmo šarvas.

Pomidoro susijungimas su tyru alyvuogių aliejumi tai – tobuliausi vaistai. Šiame junginyje „gimęs“ likopenas – vėžiui neįveikiamas organizmo šarvas. Omega 3 rūgštis tai – ančiuvių saugykla, Tropėjos svogūnas – tobuliausias vitaminas C, aromatingas raudonėlis – tonusą keliantis prieskonis, taigi, seratonino taupyklė.

Ar turime gerų pomidorų Lietuvoje? Kiek tik nori. Lietuvoje vasarą galima rasti kuo neįprasčiausių pomidorų rūšių. Pati lankiausi vieno alytiškio šiltnamyje ir teko pripažinti, kad net Italijos ūkininkai tiek keisčiausių šios raudonos daržovės rūšių nesugebėtų išauginti. Alytiškis lankėsi Kalbrijoje ir stebėjosi, kaip iki šios gastronominės kelionės nesusiprotėjo, kad pomidorai puikiai dera su ančiuviais.

Kalabrijos „raudonieji“ čia tikrai ypatingi ir, mano galva, lenkia visas įmantriausias pomidorų rūšis. Vertinu drąsiai, nes nė dienos nesu išgyvenusi be pomidoro. Jau vaikystėje turėjau šią priklausomybę. Kalabrijoje jie vadinami „bomba calabrese“ – (it. Kalabrijos bomba) tai – „Del Monte“ rūšis: sultingas, tankus, miltingas, toks išpampęs pomidoras, jog netelpa į mano delną.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grožio ir sveikatos šaltinis – Kalabrijos aštrusis pipiras „peperoncino“

Jį liepiu pjaustyti ne kubeliais, kaip bruschettai, ir ne skiltelėmis, kaip salotoms.

„Del Monte“ didelėje picos lėkštėje išdėstomas tarsi bifšteksas. Porcija įspūdinga. Juk tai vienintelis mano pietų ir vakarienės patiekalas. Nuo stalo privalau atsikelti ne alkana.

Raudonieji mano „bifšteksai“ atrodytų liūdni ir niekuo neypatingi, jei virtuvės šefas Franco nepadengtų jų plonais svogūnų griežinėliais. Prisipažinsiu, ilgai vargau, kol kalabrietį išmokiau supjaustyti plonais griežinėliais svogūną. Pati nesu šviežių svogūnų gerbėja, nemėgstu jų dėl išliekančio burnoje kvapo. Tačiau Tropėjos violetiniai svogūnai nieko bendro su kitais šio pavadinimo atstovais neturi. Jie tokie saldūs, jog nuvykus į Tropėjos kurortą galima paragauti iš šių svogūnų išvirto marmelado. Apie kvapą iš burnos negali būti nė kalbos.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Lengvai sūdyti Kalabrijos ančiuviai
Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Lengvai sūdyti Kalabrijos ančiuviai

Sakysite, ir kas gi čia naujo – pomidorai su svogūnais? Iš tiesų, jei šio raudonai – violetinio derinio neparyškinčiau švelniai sūdytais ančiuviais – nebūtų nieko ypatinga. Sultingų ančiuvių galima įsigyti vietos kaimiečių turguje, už keliasdešimt kilometrų nuo Capo Vaticano stūksančiame Nicoteros miestelyje.

Kalabriečiai moka kažkaip keistai pasūdyti ančiuvius. Ne kartą esu juos pirkusi įvairiuose prekybos centruose, bet skonis atrodė agresyvus. Todėl ančiuvius naudodavau tik padažų prie pastos paryškinimui ir siekdama išvengti druskos.

Nicoteros ančiuviai – lyg šįryt marinuoti ir uždaryti į indelį. Turguje galima pasirinkti – paskanintus aitriuoju Kalabrijoje išaugintu pipiru „peperoncino“, arba su juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Ančiuviai skaninami aštriuoju „peperoncino“
Jurgos Jurkevičienės/ Tavoroma.lt nuotr./Ančiuviai skaninami aštriuoju „peperoncino“

Jau vien graikiškas pavadinimas Nicotera skatina vykti į egzotišką turgelį. Kaip tik šiame pergalės – „nicos“ – (graik.) miestelyje gimė Viduržemio jūros konceptas. Sveikiausios pasaulio dietos – Unesco paveldo konceptas.

Kelias nuo Capo Vaticano iki Nicoteros – lyg džiunglės, pilnas keistų žydinčių medžių, stūksančių tiesiog ant skardžio keteros. Jų pavadinimų nežino net patys kalabriečiai. O Nicoteros turguje – ir visos kitos Kalabrijos šviežios gėrybės: saulėje džiovinti pomidorai, riešutai ir migdolai, aštrus paštetas N‘duja, gausybė įvairaus kietumo avies sūrių, migdolų tešlos saldumynai, kaparėliai. Bet mane domina tik vienas ingredientas, kurio dar trūksta mano dietos šedevrui: tai – ką tik išdžiovintas raudonėlis. Švelnus, aromatingas, spalvingas.

Visas sudėtines dalis į vieną visumą sujungia ką tik išspaustas tyras alyvuogių aliejus. Ignazio Pontoriero žino, kad esu „užkietėjusi“ sveikos virtuvės maniakė.

Iš tiesų tai „A Turri“ viešbutyje žino visi – Ignazio tėtis aštuoniasdešitmetis ūkininkas Girolamo ir mama Diana. Ir visi viešbučio padavėjai. Jie tik iš įpročio pasiteirauja, ar neprieštarausiu, jei savo dietą papildysiu ketvirtuku vėsaus raudonojo stalo vyno. Neprieštarauju. Juk būtina pomidorų dietos sąlyga – popietinė siesta. Italai virškina maistą horizontalioje padėtyje, o iškylauja, kai nusileidžia saulė.

Dešimt dienų pomidorų dietos ir mano pavargęs nuo kasdieninių gastronominių kelionių degustacijų kūnas tampa lengvas, pilnas žaismingos energijos. Žvilgsnis mato ryškesnius vaizdus. Esu rami ir savimi patenkinta. Be to, žinau – ateinančią žiemą išgyvensiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Trakų rajone užsidegė lentpjūvė

24sek

Madrido „Real“ neklumpa: nepaliko vilčių baskams

Kultūra

Niujorke prasidėjo Baltijos šalių kino festivalis

Kultūra

J.Arčikauskas: kurdamas scenografiją stengiuosi, kad ji provokuotų

Sportas

A.Novikovas ir „Jagiellonia“ vėl užkopė į Lenkijos čempionato viršūnę

Aktualu

Po žmogaus gyvybę nusinešusio ir garažus nušlavusio sprogimo panevėžiečiai skaičiuoja nuostolius

24sek

Lietuviška „Olimpia“ šventė įspūdingą pergalę Pirėjuje

Aktualu

Šiaurės Indijoje traukinys rėžėsi į minią: skelbiama apie daugybę žuvusių ir sužeistų

24sek

Ir turtuoliai turi problemų: kokių rūpesčių bagažą į Kauną atsivežė Željko?

Gyvenimas

Galvos skausmo nenumalšinsite, jei nežinosite jo rūšies

Aktualu

Kauno pareigūnai nustatė 11 kaukėtų „Ryto“ sirgalių, užpuolusių „Žalgirio“ fanus

Verslas

Rusijos oligarchas B.Rotenbergas pateikė ieškinį prieš Skandinavijos bankus

Aktualu

Maskva ragina Oslą atsiprašyti už rusų pareigūno apkaltinimą šnipinėjus

Naujienos

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

„Eurolygos dienos“ prognozė: kokia tikimybė, kad Šaras pagaliau įveiks Željko Kaune? (5/5)

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Gazas

Kaunietis iškėlė problemą: kodėl „Kauno autobusai“ diskriminuoja dirbančius savaitgalį?

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

Aktualu

P.Urbšys: atrodo, kad R.Karbauskis ir A.Širinskienė yra apsvaigę nuo valdžios

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Kultūra

Menininkė žiūrovų akivaizdoje kūrė antrą odą: prie prisilietimo prisiliesta žodžiais ir rankomis

Pasaulis kišenėje

Kalnai Vokietijoje, kuriuos renkasi vietiniai bavarai ir kaimynai austrai

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

Deuce

Pagirtinai kovojęs Ričardas Berankis iškrito turnyro Maskvoje ketvirtfinalyje

Kultūra

Vilniuje koncertuosianti L.Anderson: „Nesėkmė reikalauja kur kas daugiau kūrybiškumo nei sėkmė“

Aktualu

Trakų rajone užsidegė lentpjūvė

24sek

Madrido „Real“ neklumpa: nepaliko vilčių baskams

Kultūra

Niujorke prasidėjo Baltijos šalių kino festivalis

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018