-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 04

Klaipėdos džiazo fiestos uždaryme – „Grammy“ žvaigždė ir klubus judinti verčianti muzika

Tris dienas uostamiestyje trukusi džiazo šventė baigėsi, 23-iąjį sezoną skaičiuojantis Klaipėdos pilies festivalis su muzikos mylėtojais atsisveikino iki kitų metų. Tačiau ne visos pabaigos būna liūdnos – šeštadienį Kruizinių laivų terminale vykę koncertai nugriaudėjo su trenksmu, festivalio svečiams pasirodymus surengė gausus būrys Lietuvos ir užsienio žvaigždžių.
Funk'n'stein
Funk'n'stein / Monikos Svėrytės nuotr.

Svečiai iš Baltarusijos, Lenkijos, Vokietijos, Ispanijos, Izraelio ir net JAV – čia skambėjo pačių įvairiausių šalių muzika. O vakaro programa išties įspūdinga – nemokamame renginyje klaipėdiečiai ir miesto svečiai savo akimis galėjo išvysti net „Grammy“ nominantų šou.

TAIP PAT SKAITYKITE: Džiazo ritmu – žinomi žmonės: festivalio Klaipėdoje nepraleido ir Bosų šeima

Publikos čia taip pat buvo gerokai daugiau nei bet kurią kitą festivalio dieną. Nors ir nenuostabu – dienas prieš tai prie jūros pūtė itin žvarbus ir anaiptol ne vasariškas oras priešingai nei leido pasidžiaugti savaitgalį.

Į marias vėl išplaukė didieji burlaiviai, čia vyko ir jūrinių jachtų regata. Tuo tarpu terminalo scenoje virė visi kitas – muzikinis, džiazuojantis, gyvenimas.

Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorių nuotr./Inga ir Vytautas Grubiauskai, Jacquelyn Sophie Brechtel Clarkson (viduryje)
Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorių nuotr./Inga ir Vytautas Grubiauskai, Jacquelyn Sophie Brechtel Clarkson (viduryje)

Vakaro renginio programą pristatė funk muzikos chuliganais vadinami „Chiefs Band“. Nuotaikinga grupė iš Baltarusijos Klaipėdoje surengė tikrą fiestą – iš jų trykštanti pozityvi ir užkrečianti energija išjudino net ir didžiausius paniurėlius.

„Savitas garsas, originalus vokalas, pozityvumas, gera nuotaika ir užkrečianti energija – tai viskas, ko reikia, kad vienu ritmu judėti pradėtų net ir pačios didžiausios žiūrovų minios. Būtent tai turi ir skleidžia ši pašėlusi grupė“, – apie baltarusius yra sakiusi Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.

Monikos Svėrytės nuotr./Klaipėdos pilies džiazo festivalio akimirka
Monikos Svėrytės nuotr./Klaipėdos pilies džiazo festivalio akimirka

Aštuonių muzikantų kolektyvas, kurių siela – grupę 2005-aisiais įkūręs bosistas Ales-Francisak Myškevič, patys save juokaudami vadina „Baltarusijos džiazo piratais“. Esą vos užlipę į sceną ji sugeba užkariauti gerbėjų simpatijas ir savo muzika užgrobia tiek jų mintis, tiek kūnus – klausant „Chiefs Band“ kojos pačios ima judėti į ritmą.

Savo numerį festivalyje pristatė Ispanijos saksofono ir fleitos virtuozas muzikos pedagogas ir prodiuseris Francisco Angel Blanco „Latino“, jis surengė bendrą programą kartu su Klaipėdos džiazo orkestru.

Monikos Svėrytės nuotr./Klaipėdos pilies džiazo festivalio akimirka
Monikos Svėrytės nuotr./Klaipėdos pilies džiazo festivalio akimirka

Muzikantas per savo karjerą yra pelnęs ne vieną tarptautinį apdovanojimą, sulaukęs pripažinimo, Francisco Angel Blanco „Latino“ diskografijoje – ne vienas albumas. Jo jautrus ir unikalus pasirodymas festivalio scenoje buvo lyg atgaiva sielai.

Vieni labiausiai lauktų vakaro žvaigždžių – perkusionistas Vern Spevak ir trimito virtuozas David Katz iš JAV. Į festivalį jie atvyko dar ketvirtadienį, kuomet į Klaipėdą buvo atskraidinti sraigtasparniu.

Vienas kitą scenoje papildantys muzikantai čia lietuvių buvo pasitikti itin šiltai, gerbėjai jiems ir drauge scenoje koncertavusiam Klaipėdos džiazo orkestrui negailėjo gausių ovacijų.

Abu muzikantai – išties neeiliniai, koncertuojantys elitiniuose renginiuose. Vern Spevak – tiek JAV, tiek už jos ribų žinomas perkusionistas, David Katz – kritikų ir gerbėjų vadinamas tikra Čikagos džiazo ikona.

Festivalyje buvo duota duoklė ir gitaros skambėsiui. Taip pat itin lauktas vakaro svečias Wojtek Pilichowski – vienas žymiausių Lenkijos bosinės gitaros virtuozų ir džiazo muzikos revoliucionierių, drauge su savo grupe padovanojęs klaipėdiečiams geros muzikos dozę.

Jau gerokai po vidurnakčio su ištvermigiausiais sveikinosi vieni labiausiai lauktų vakaro svečių – trimitininkas, dainininkas, kompozitorius, aranžuotojas ir prodiuseris Till Bronner bei jo grupė Till Bronner Septet.

Muzikatą festivalio organizatoriai pristatė kaip renginio karūnos brangakmenį ir nenuostabu, kodėl – Till Bronner jau seniai stebina savo talentu, jis 2009-aisiais buvo nominuotas „Grammy“ apdovanojimui „Geriausio instrumentinio džiazo solo“ kategorijoje, o Tarptautinės džiazo dienos proga buvo pakviestas pasirodyti Baltuosiuose rūmuose.

Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner Septet
Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner Septet
Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner Septet
Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner Septet

Berlyne gyvenantis trimitininkas prabilo ir vokiškai, o pasirodymui persiritus į antrą pusę pakvietė Klaipėdos miesto merą, muzikantą Vytautą Grubliauską-Kongą drauge atlikti kūrinį.

Till Bronner negailėjo komplimentų Lietuvai ir vis negalėjo atsistebėti, kad renginio organizatorius – ne tik muzikantas, bet ir miesto vadovas.

Vokiečilo programa nepaliko abejingų, minia plojo net ėmus linoti, permainingi pajūrio orai neišgąsdino.

Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner ir Vytautas Grubliauskas
Monikos Svėrytės nuotr./Till Bronner ir Vytautas Grubliauskas

Galiausiai tiek šeštadienio, tiek viso festivalio programą užbaigė energingieji, funk ir souk muzikos uraganu vadinami izraeliečiai „Funk‘n‘Stein“.

Išskirtinės išvaizdos, ryškiu originaliu kostiumu vilkėjęs grupės vokalistas Elranas Dekelis koncerte buvo nusiteikęs kai reikiant išjudinti publiką. Kaip tarė, taip ir padarė – „Funk‘n‘Stein“ scenoje prasisuko it koks viesulas: linksmi, energingi, paveikūs.

Monikos Svėrytės nuotr./Funk'n'stein
Monikos Svėrytės nuotr./Funk'n'stein
Monikos Svėrytės nuotr./Funk'n'stein
Monikos Svėrytės nuotr./Funk'n'stein

Šį muzikos fenomeną orgazniatoriai linksmai vadinamas „nesustabdoma funk ritmo mašina“. „Tai viena populiariausių funk ir soul muzikos grupių Izraelyje, puikiai vertinama už neprilygstamus ir išskirtinai energingus gyvus pasirodymus“, – sakė I.Grubliauskienė.

„Funk‘n‘Stein“ vainikavo 23-iąjį Klaipėdos pilies džiazo festivalį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Klaipėda džiazuoja: startavusiame pilies festivalyje – Trumpas scenoje ir netikėti lietuvių pasirodymai

TAIP PAT SKAITYKITE: Džiazo ritmu – ir žinomi žmonės: festivalio Klaipėdoje nepraleido ir Bosų šeima

TAIP PAT SKAITYKITE: Su Airijos choru Klaipėdoje dainavusi Raimonda Masiulytė vėl džiaugiasi meile: „Sugrįžom į gūžtą“

TAI PAT SKAITYKITE: Klaipėdos pilies festivalio nepraleidžiantys Tarasovai prie džiazo muzikos pratina ir dukrą Gabrielę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius