Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaisių žievelių nauda ne tik jūsų kūnui, bet ir namų buičiai

Vis dėlto jūsų močiutė, sakydama, kad obuolius reikia valgyti nenuluptus, buvo teisi. Mokslininkai neseniai įrodė, kad ursolinė rūgštis, chemikalas, esantis obuolio žievelėje, gali pasiūlyti galybę naudos. Ji naudinga didinant raumenų masę, norint išlaikyti cholesterolio ir cukraus lygį kraujyje.
Moteris
Moteris / Photos.com nuotr.

Pasirodo, obuoliai yra ne vieninteliai vaisiai, kurių žievelė tokia naudinga. Tinklapyje dailymail.co.uk aprašyta ne tik įvairių vaisių bei daržovių žievelių maistinė vertė, tačiau ir kur kas neįprastesni jų panaudojimo būdai.

Persikai

Šie vaisiai gan dažnai be reikalo nuvertinami. Persikuose itin gausu kalio ir vitamino A, kurie gaivina ir drėkina odą, o valgydami šio vaisiaus žievelę stiprinsite savo imuninę sistemą, išlaikysite sveiką odą, akis apsaugosite nuo kataraktų atsiradimo ir sumažinsite širdies ligų, artrito bei vėžio atsiradimo tikimybę.

Persiko odelę galite naudoti ir vietoje veido odos valiklio. Užberkite šiek tiek cukraus ant minkštosios žievelės pusės ir naudokite ją veido šveitimui.

Citrinos ir laimai

Šiuose vaisiuose gausu citrinų rūgšties, todėl jų žievelė yra puiki priemonė norint poliruoti žalvarį, varį ar kitus metalus. Paberkite ant jų kepimo sodos ir gausite dar geresnį rezultatą. O jeigu norite, kad jūsų turimas alyvuogių aliejus ilgiau išliktų šviežias, įberkite į jį sutarkuotos citrinų žievelės, kuri darr suteiks jam ir geresnio aromato.

Dar vienas puikus patarimas, jeigu negalite pakęsti mikrobangų krosnelės kvapo. Į dubenį vandens įberkite sutarkuotą citrinos žievelę ir atitinkamą kiekį citrinos sulčių. Visa tai įdėkite į mikrobangę krosnelę ir pavirinkite joje maždaug 10 minučių.

Apelsinai

Jų žievelėse gausu antioksidantų, vadinamų super flavonoidais, kurie gali žymiai sumažinti cholesterolio kiekį organizme.

„Antioksidantai, esantys apelsino žievelėje, yra 20 kartų veiksmingesni nei tie, kurie yra pačiame vaisiuje“, – teigia JAV mokslininkai.

Bananai

Vidine bananų žievelės puse galite nublizginti savo augalus. Ja patepti augalai bus apsaugoti nuo įvairių kenkėjų ir puikiai augs, todėl nereikės nei pesticidų, nei trąšų.

Šių vaisių odelę galima naudoti ir batams šveisti. Banano žievele ištepkite batus, tada su švelniu rankšluosčiu visa tai nuvalykite. Pamatysite, batai atrodys lyg ką tik iš parduotuvės.

Šie vaisiai pasižymi ir gydančiomis savybėmis – juose gausu kalio ir antioksidantų, kurie odą daro švelnesne ir padeda greičiau gyti žaizdoms. Uždėkite banano žievelę ant mėlynės ir ji turėtų greičiau užgyti. O jeigu jums įkando uodas, ištrynę skaudamą vietą su šio vaisiaus odele, sumažinsite kankinantį niežulį.

Taivanio mokslininkai įrodė, kad banano žievelės ekstraktas gali sumažinti depresiją, kadangi joje gausu serotonino, kitaip vadinamo „laimės hormonu“.

Išsiaiškinta, kad banano žievelė naudinga ir akims, nes joje yra liuteino, kuris akyse esančias ląsteles apsaugo nuo ultravioletinių spindulių – pagrindinės kataraktų atsiradimo priežasties.

Papajos

Reikia greito vasarinio pedikiūro? Ištrinkite papajos odele ir vaisiaus minkštimu savo kojų pėdas, taip suminkštinsite odą ir sušvelninsite sukietėjusius kulnus.

Papajose gausu vitamino A ir papaino, kurie išvalo negyvas odos ląsteles. Šio vaisiaus odelę galite naudoti ir kaip kaukę veidui. Patrinkite veidą šio vaisiaus žievele ir palikite maždaug 5 minutėms, tik nelaikykite per ilgai, nes gali išsausėti oda.

Kiviai

Plaukuota kivio žievelė išties nėra labai skani, tačiau ji pernelyg naudinga, kad būtų išmesta. Joje tris kartus daugiau antioksidantų nei pačiame vaisiuje. Žievelėje esantys antioksidantai mažina vėžio, įvairių uždegimų ir alergijų tikimybę.

Šių vaisių žievelė nepaprastai veiksminga ir kovojant su įvairiomis bakterijomis, tokiomis kaip Stafilokokas ar E. coli. Jeigu vis dėlto negalite žievelės valgyti vienos, pabandykite skanauti ją su kitais vaisiais, pavyzdžiui bananu, kuris sušvelnins aitrų kivio žievelės skonį.

Granatai

Šie vaisiai labai naudingi norint palengvinti pilvo skausmus. Užvirinkite vandenį, įdėkite nedidelę granato žievelę ir cinamono lazdelę. Pagamintą nuovirą išgerkite, kai tik jis atvės. Galite tai daryti kelis kartus per dieną arba tol, kol išnyks simptomai.

Bulvės

Šios daržovės žievelė yra tikras maistingumo šaltinis. Nedidelėje, riešo dydžio odelėje yra pusė dienai rekomenduojamo kalio, geležies, cinko ir vitamino C normos.

Bulvės padės jums atsikratyti ir žilų plaukų. Pavirinkite bulvių žieveles vandenyje maždaug 30 min. ir leiskite vandeniui atvėsti. Praskalaukite šiuo nuoviru plaukus, prieš tai juos išsiplovę su šampūnu, po keleto tokių plovimų jūsų žili plaukai pradės tamsėti.

Avokadai

Jų žievelė yra nevalgoma, tačiau avokadų aliejus gali atstoti ir pačius geriausius odos serumus, nes jis gali prasiskverbti į pačius giliausius odos sluoksnius, kuriuos švelnina ir drėkina.

Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad nuolatos naudodami avokado aliejų gan stipriai padidinsite kolageno kiekį odoje, kuris su amžiumi natūraliai mažėja, tačiau yra puikus ginklas kovoti su raukšlėmis. Vidine avokado žievelės puse patrinkite veidą ir palikite 15-20 minučių. Tada kruopščiai nuplaukite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius