Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 01 14 /21:06

Numojo ranka į prezidento poziciją ir paviešino STT informaciją: J.Narkevičius lieka poste

Valdančiosios koalicijos taryba vieningai pasisakė už tai, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius liktų poste ir tęstų darbus, antradienį vakare pasibaigus tarybos posėdžiui pranešė premjeras Saulius Skvernelis. Prezidentas Gitanas Nausėda ragino ministrą atsistatydinti.
Jaroslavas Narkevičius
Seimo valdančiosios koalicijos tarybos posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Koalicijos taryba išreiškė pilną palaikymą, susipažinusi su ministro atliktais darbais, konkrečiais darbais. Susipažinusi su ta informacija, kuri buvo teikiama viešojoje erdvėje apie galimas „ministro nuodėmes“. Yra išreikštas pilnas palaikymas, dėl to ministras tęs savo darbus“, – komentavo S.Skvernelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Sprendimą jis teigė pristatysiantis prezidentui. Tiesa, nepatikslino, kada.

„Susitikęs su Respublikos prezidentu aš pristatysiu ir tuos argumentus, kuriuos šiandien girdėjau, ir tada bus matyti galutinė prezidento pozicija“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Laukia diskusija po VTEK tyrimo

Jis aiškino, kad J.Narkevičius atliko labai konkrečius darbus, o posėdžio metu juos pagrindė faktinėmis aplinkybėmis. Viešoje erdvėje paskleistos abejonės susisiekimo ministro elgesiu, anot S.Skvernelio, subliūkšta.

„Aišku, dar vienas tyrimas yra atliekamas VTEK, žiūrėsim, koks bus jo rezultatas“, – pridūrė jis.

Klausiamas, kaip VTEK sprendimas pakeis susisiekimo ministro politinę ateitį, S.Skvernelis atsakė, kad tai priklausys nuo sprendimo turinio.

„Šiandien nespėliokime, palaukime koks bus sprendimas, jeigu jis bus, nes gali turėti įtakos. Kada sulauksime sprendimo, tada bus kita diskusija“, – aptakiai komentavo ministras pirmininkas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinasi, ar J.Narkevičius laiku ir tinkamai deklaravo, jog vadovauja juridiniam asmeniui – Lietuvos lenkų sąjungos Trakų rajono skyriui.

Taip pat – ar laiku ir tinkamai deklaravo sutuoktinės vykdomą individualią nekilnojamojo turto nuomos veiklą ir 3 tūkst. eurų vertę viršijančius iš šios veiklos galbūt kylančius sandorius, ar nepriėmė interesų konfliktą keliančios dovanos, kai pietavo ministerijai pavaldžios įstaigos lėšomis.

Paneigė G.Nausėdos paskleistą žinią

Po koalicijos tarybos posėdžio S.Skvernelis plačiau pakomentavo iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) gautą informaciją apie J.Narkevičiaus neva įdarbintus partijos bendražygius.

Praėjusią savaitę prezidentas G.Nausėda pareiškė, kad J.Narkevičius ministerijai pavaldžiose įstaigose „įdarbino“ mažiausiai 20 savo partiečių ir su jais susijusių žmonių, tačiau konkrečiais duomenimis šios informacijos nepagrindė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Premjero žiniomis, nuo rugpjūčio 20 dienos susisiekimo sektoriuje įsidarbino 13 asmenų, su Lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) susijusių tolimais giminystės ryšiais.

„Sąsajos su Lenkų rinkimų akcija padarytos per giminystės ryšius ne su ministru, bet su jų aplinkos žmonėmis, kurie yra jų partijos nariai. Tai giminystės ryšiai yra tokie: antros eilės pusbrolis, sūnėno sūnus, pusseserės vyro vaiko anūkas ir taip toliau. Tai yra trylika žmonių“, – teigė S.Skvernelis.

Be kita ko, ministras pirmininkas pateikė pavyzdį: Lietuvos pašte, jo žiniomis, įdarbinti penki tolimais ryšiais su LLRA-KŠS susiję asmenys. Jie esą užima laiškininkų, laiškų skirstytojų pareigas.

Matyt, aukščiausia pareigybė vienoje iš įstaigų – vadybininkas.

„Yra vienas vairuotojas. Ir, matyt, aukščiausia pareigybė vienoje iš įstaigų – vadybininkas. Kaip minėjau, nė vienas jų nėra partijos narys“, – pažymėjo S.Skvernelis.

Susisiekimo ministerijoje, jo žiniomis, dirba keturi LLRA-KŠS nariai: tas pats ministras, viceministras ir du politinio pasitikėjimo patarėjai.

J.Narkevičius žada dirbti

J.Narkevičius po koalicinės tarybos posėdžio teigė besijaučiantis normaliai.

„Pirmiausia norėčiau tikrai padėkoti mūsų koalicijos partneriams, premjerui padėkoti, mano partijos pirmininkui už palaikymą, supratimą ir įžvalgas, kad, nepaisant to didelio ažiotažo ir dėmesio, kuris buvo skirtas ir, esu beveik įsitikinęs, bus skirtas ir ateičiai, per tą laiką buvo nagrinėti darbai, buvo koncentruotasi ties darbų atlikimu. Ir tuos darbus planuoju atlikinėti toliau vardan koalicijos poreikių, vardan Vyriausybės programos realizavimo, kuri yra nukreipta į žmonių interesų tenkinimą“, – komentavo koalicijos partnerių pasitikėjimą išsaugojęs susisiekimo ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Klausiamas, kaip vertina savo santykius su prezidentu ir ką ketina toliau dėl to daryti, J.Narkevičius atsakė, kad nenori to vertinti, o dirbti. Tai – esą pagrindinis iššūkis ir įsipareigojimas ne tik koalicijos partneriams, bet ir žmonėms, dėl kurių jis esą ir yra politikoje.

J.Narkevičius nemano, kad savo iniciatyva susitiktų su G.Nausėda ir galėtų jam pateikti savo paaiškinimus dėl situacijos. Tačiau jis aiškino, kad per keturis darbo mėnesius intensyviai bendradarbiavo su prezidento patarėjais, vyko pastovūs susitikimai, konsultacijos, bendradarbiavimas.

„Jeigu bus toks poreikis, tai aš esu atviras ir vardan tų darbų, vardan tų iššūkių sprendimų“, – kartojo susisiekimo ministras.

Kaip jis reaguos į VTEK, atliekančios tyrimą dėl jo elgesio, sprendimą, kad ir koks jis būtų?

„Na, matote, kolegos, jūs jau bandote užbėgti dar į priekį. Bus laikas, reaguosime. Procesai vyksta savo eiga. Aš nieko neslepiu ir nieko nesiruošiu slėpti. Toliau bus matyti“, – tikino jis.

V.Tomaševskis akcentavo vienbalsį palaikymą

J.Narkevičių delegavusios LLRA-KŠS pirmininkas V.Tomaševskis pabrėžė, kad koalicija vienbalsiai palaikė susisiekimo ministrą.

Reikia tik pasidžiaugti, kad po keturių mėnesių darbo jau galima kalbėti apie konkrečius rezultatus.

„Bet ne tik ministrą, o jo įvykdytus darbus ir planus. Buvo pristatytas visas sąrašas darbų, jau atliktų, būsimų darbų. Tai atrodo įspūdingai ir to net iš koalicijos partnerių kai kas nežinojo, kad tokie dideli darbai. Tai reikia tik pasidžiaugti, kad po keturių mėnesių darbo jau galima kalbėti apie konkrečius rezultatus“, – kalbėjo jis.

Daliai politologų svarstant, kad S.Skvernelis neatstatydina J.Narkevičiaus vien dėl to, kad išsaugotų daugumą ir LLRA-KŠS joje, V.Tomaševskis teigė nieko negalintis į tai atsakyti, nes koalicijos partneriai esą nė nekalbėjo apie daugumą.

„Kadangi dauguma yra tvirta. Kaip jūs žinote, neseniai buvo priimtas pagrindinis mūsų šalies įstatymas – Biudžeto įstatymas ir jis gavo net 85 balsus. Tai – 14 balsų daugiau negu yra Seimo dauguma. Aišku, jeigu vyksta balsavimai dėl personalinių klausimų arba kaip šiandien, tikrai jau veikia balsavimas kitaip, čia yra specifiniai balsavimai“, – sakė LLRA-KŠS lyderis.

Pagyros ir raginimas susitikti

„Socialdarbiečių“ lyderis Gediminas Kirkilas po posėdžio ėmė dalinti patarimus G.Nausėdai. Esą prezidentui derėtų susitikti su susisiekimo ministru ir jį įdėmiai išklausyti.

„Politikų nuomonės yra toks dalykas, kad, jeigu sužinai papildomos informacijos, galbūt ir pakeiti savo nuomonę“, – po koalicinės tarybos posėdžio vėlyvą antradienio vakarą teigė G.Kirkilas.

Savo ruožtu „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis gyrė susisiekimo ministrą už darbą.

„Tai buvo įspūdinga. Jums reikėtų rasti laiko taip pat išklausyti [ataskaitą apie] ministro padarytus darbus per tokį trumpą laiką“, - kalbėjo jis ir tikino, kad J.Narkevičiaus indėlio nė iš tolo negalima lyginti su buvusio ministro Roko Masiulio darbais.

Transliacija iš Seimo:

Prezidentas G.Nausėda susisiekimo ministro pasitraukimo pirmąjį kartą pareikalavo lapkričio 28-ąją: po to, kai J.Narkevičius netikėtai atšaukė Lietuvos pašto valdybą, paaiškėjo, kad komandiruotės Abu Dabyje metu ministras vakarieniavo Lietuvos automobilių kelių direkcijos lėšomis, o už jo ir dukros pietus kartą mokėjo tas pats Lietuvos paštas.

Nors ministras Vilniaus senamiestyje turi butą, nuomojamą turistams, gyvenamoji vieta jam buvo suteikta Seimo viešbutyje. Čia retkarčiais apsistodavo ir J.Narkevičiaus dukra, taip pat rašė 15min.

Susisiekimo ministrui be kita ko teko aiškintis dėl gatvės, kurioje gyvena premjeras S.Skvernelis, asfaltavimo.

Valdantieji, „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio žodžiais, anksčiau teigė nematantys priežasčių, kodėl J.Narkevičius turėtų atsistatydinti. Jo įsitikinimu, prieš ministrą, kuris esą ėmėsi labai svarbių sričių tvarkymo, vyksta organizuotas puolimas.

„Trys melai, kurie buvo paskelbti ministro atžvilgiu, kad jis neva brakonieriavo, kad jis neva skyrė savo kolegos kelio remonto pinigus ir kad jis neva įdarbino 20 artimų partijos žmonių, visa tai buvo melas“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo politikas ir teigė nemanantis, kad koalicijos ir prezidentūros santykiai pablogės, jei J.Narkevičius pareigas išsaugos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Pirmadienį R.Karbauskio vadovaujama frakcija sutarė nepritarti susisiekimo ministro atleidimui iš pareigų.

„Valstiečių“ frakcijos narys, premjeras S.Skvernelis anksčiau tikino nematantis „teisinių faktų“, dėl kurių galėtų reikšti pretenzijas J.Narkevičiui, ir sprendimą dėl ministro ateities teigė priimsiąs pasikonsultavęs su koalicijos taryba.

Pagal Konstituciją, ministrus premjero teikimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius