-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 12

Mite dėl biolaboratorijų – ir Lietuva: Gabrielius Landsbergis nerašė laiško dėl jų

Lenkijoje kilęs legioneliozės protrūkis, nuo kurio mirė jau mažiausiai 23 žmonės, pagimdė melagieną Lietuvoje. Platinamas tariamas užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio laiškas kolegai iš JAV Antony Blinkenui, kuriame jis prašo užtikrinti mūsų šalies teritorijoje esančių ir iš Ukrainos perkeliamų „biologinių tyrimų objektų saugumą“. Jis yra suklastotas – Užsienio reikalų ministerija (URM) patikino, kad tokio kreipimosi nebuvo.
Ministras G. Landsbergis Vismare
Gabrielius Landsbergis / Photothek nuotr.

Biolaboratorijos perkeliamos į Lietuvą?

Raštas, kuris prieš kelias dienas pasirodė socialiniame tinkle „Facebook“, adresuotas Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriui A.Blinkenui.

„Mielasis sekretoriau Blinkenai,

dėl legioneliozės protrūkio kaimyninėje Lenkijoje prašau imtis visų priemonių, reikalingų Lietuvos Respublikos teritorijoje esančių, taip pat iš Ukrainos į Lietuvos Respubliką perkeliamų biologinių tyrimų objektų saugumui užtikrinti“, – rašoma laiške.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas

Toliau dar paprašyta „suteikti reikiamas garantijas, kad būtų išvengta biologinių veiksnių nutekėjimo Lietuvos Respublikoje“.

Rugsėjo 4 d. datuotas raštas baigtas padėka už susirūpinimą ir dėmesį šiai svarbiai nacionalinio saugumo problemai.

Apačioje – G.Landsbergio pavardė ir parašas.

Laišką lydi įvairūs komentarai. „1. Ar JAV biologinės laboratorijos Lenkijoje atsakingos už legioneliozės protrūkį, per kurį mirė 18 žmonių (įrašo data – rugsėjo 7-oji – red. past.)?

2. Ar tos pačios pavojingos JAV biologinės laboratorijos iš Ukrainos perkeliamos į... Lietuvą?“ – retoriškai klausė viena internautė.

„O tautos nereiktų atsiklausti, ar ji nori turėti pavojingas JAV biolaboratorijas, iš kurių kartais netikėtai išsilaksto virusai, savo šaly?“ – toliau rašė ji ir dar priminė, esą šios laboratorijos buvo viena iš karo Ukrainoje priežasčių.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Po dviejų dienų kita „Facebook“ vartotoja, taip pat pasidalijusi tariamu laišku, pareiškė: „JAV biolaboratorijos Lietuvoje ir legioneliozės protrūkis Lenkijoje.“

Informaciją apie protrūkį ir aukų skaičių ji pagrindė nuoroda į Indijos televizijos reportažą ir iškėlė prielaidą, neva legioneliozės protrūkis Lenkijoje siejamas su Amerikos biologinių laboratorijų veikla.

„Ar panašiai gali nutikti ir Lietuvoje, nes amerikiečiai į Lietuvą evakuoja savo biologines laboratorijas!“ – emocingai klausė ji, įraše gausiai pridėliojusi šauktukų, ir priminė, neva panašiai jau buvę – CŽA esą Vilniuje buvo įrengusi slaptą kalėjimą.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Socialiniuose tinkluose platinamas netikras Gabrieliaus Landsbergio laiškas

Viena „Facebook“ vartotoja išreiškė abejonę dėl laiško autentiškumo, kita negarantavo, kad jis yra 100 proc. tikras. Nepaisant to, prierašuose abi kaip faktą minėjo, neva Lietuvoje jau veikia ar yra perkeliamos JAV biolaboratorijos.

„Toks laiškas nebuvo siunčiamas“

Internautės teisios dėl to, kad kreipimasis nėra tikras. Tai galima suprasti vien padidinus raštą. Aplink raides matyti kiek pilkšvesni plotai, tarytum tekstas būtų ne atspausdintas, o uždėtas ant balto popieriaus – kompiuterine redagavimo programa arba, pavyzdžiui, jį atspausdinus, tuomet iškirpus ir užklijavus ant kito lapo.

Pats raštas neatrodo kaip dokumentas, yra panašesnis į tegul ir oficialų (viršuje yra ministerijos pavadinimas, Vytis), bet paprastą laišką.

Nors jame nurodytas A.Blinkeno adresas Vašingtone, ministerijos adreso ir kitų rekvizitų nėra. Kaip oficialūs URM raštai atrodydavo skirtingais metais, galima pamatyti čia, čia, čia).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tokio laiško užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kolegai iš JAV Antony Blinkenui nerašė
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tokio laiško užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis kolegai iš JAV Antony Blinkenui nerašė

Kitoks ir G.Landsbergio parašas. Jį ministras paprastai baigia ilga viršun šaunančia linija, po tariamai A.Blinkenui surašytu laišku parašas tarytum neužbaigtas – paskutinė linija ne tokia ryški ir baigiasi vos pradėjus ją brėžti.

Ministerijos tinklalapyje nėra informacijos apie kokį nors vieno ministro kitam adresuotą prašymą „užtikrinti biologinių tyrimų objektų saugumą“. Tokios informacijos, juoba rašto kopijos, nėra ir internete.

URM paneigė, kad tokio kreipimosi būta. „Pateikta informacija neatitinka tikrovės, –15min pabrėžė ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė. – Toks laiškas nebuvo siunčiamas.

Todėl URM nekomentuoja nei gandų, nei konspiracinių teorijų, nei nedraugiškų Lietuvai valstybių propagandos kanalais skleidžiamos dezinformacijos.“

Užsienio reikalų ministerijos nuotr./G.Landsbergis JAV susitiko su A.Blinkenu
Užsienio reikalų ministerijos nuotr./G.Landsbergis JAV susitiko su A.Blinkenu

Pražudė mažiausiai 23 žmones

Cituotuose įrašuose teisinga tik informacija apie legioneliozės protrūkį Lenkijoje. Jis kilo rugpjūtį šalies pietryčiuose esančiame Žešuve.

Jau pačioje pradžioje buvo pranešta apie tris mirtis, 71 žmogus buvo hospitalizuotas. Mirčių skaičius ėmė sparčiai augti. Pirmadienio duomenimis, ši bakterijų sukeliama ūminė infekcinė kvėpavimo takų liga nusinešė jau 23 gyvybes.

Iš karto buvo pradėtas tyrimas. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, kad 200 tūkst. gyventojų turinčio miesto vandentiekio vamzdynų sistemoje yra legioneliozės sukėlėjų. Pareigūnai tebeieško užkrato šaltinio, nes užsikrėtimų skaičius regione neturi precedento.

Protrūkio vieta iš pradžių kėlė susirūpinimą, nes Žešuvas yra karinės ir humanitarinės pagalbos Ukrainai centras, kuriame įsikūrę daug JAV karių. Vidaus saugumo agentūra net patikrino, ar nėra kenkėjiškos veiklos požymių.

NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės
NVSC nuotr./Laboratorija, kur tiriamos legionelės

„Nenustatėme jokios informacijos, kad susiduriame su sabotažu“, – „Polsat News“ tvirtino Lenkijos vyriausybės įgaliotasis atstovas informacijos saugumo klausimais Stanislawas Zarynas.

Ekspertai spėjo, kad bakterijos galėjo atsirasti iš retai naudojamo vandentiekio, kur jos galėjo plisti esant aukštai temperatūrai per neseniai kilusią karščio bangą.

Kas dešimtas miršta

Pavasarį legioneliozės protrūkis buvo kilęs Kaune. Gegužės pradžioje ligoninėse atsidūrė 12 žmonių, jie buvo sunkios būklės. Susirgo rizikos grupėms priskiriami asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, kai kurie – senyvo amžiaus.

Per protrūkį Kaune nuo legioneliozės iš viso mirė septyni gyventojai.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia bakterijos Legionella. Ji yra infekcinė, bet neužkrečiama. Ja užsikrečiama įkvėpus užkrėsto vandens dulksnos (aerozolių), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos.

Bakterijos dauginasi 20-50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje. Aukštesnėje temperatūroje jos išgyvena, bet nebesidaugina, ir žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių.

Per užkrėstus lašelius iš vandentiekio ar oro kondicionavimo sistemų plintantis užkratas gali sukelti karščiavimą ir plaučių uždegimą. Pirmieji simptomai panašūs į gripo.

Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia sunkia liga, ypač pavojinga silpnos imuninės sistemos ir vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems kitų sveikatos sutrikimų, miršta.

Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Jos galima išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų vandens čiaupuose.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nuotr./Legioneliozės profilaktika
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nuotr./Legioneliozės profilaktika

Pirmą kartą ši bakterija buvo nustatyta 1977 m. kaip sunkios pneumonijos protrūkio Filadelfijoje, Amerikos legiono suvažiavimo centre, priežastis. Dėl to ši liga kartais vadinama legionierių.

Biologinio ginklo nekūrė

Sąmokslo teorija apie Ukrainoje tariamai veikiančias laboratorijas, kuriose neva kuriami biologiniai ginklai, – viena plačiausiai ir aktyviausiai platinamų Rusijos invazijos į šią šalį metu.

Taip pat skaitykite: Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“

Taip pat skaitykite: Kovoja ir su ukrainiečiais, ir su laboratorijomis: toliau nesėkmingai ieško bioginklo

Tokią informaciją skelbė ir pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Dar daugiau – propaganda ėmėsi ir mokslinę fantastiką primenančių istorijų: laimėti Rusijai tariamai trukdo slaptose laboratorijose Ukrainoje kuriami kariai-mutantai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Rusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai

JAV iš tiesų rėmė ne vieną laboratoriją Ukrainoje, bet ši informacija nėra slepiama ir joks biologinis ginklas jose nebuvo kuriamas.

Taip pat skaitykite: Biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Bendradarbiavimas su Kyjivu vyko nuo 2005 m. Šio projekto tikslas buvo padėti apsisaugoti nuo grėsmingų patogenų ir toksinų, kartu sudaryti sąlygas taikiems moksliniams tyrimams bei vakcinų kūrimui. Joks biologinis ginklas, juoba antžmogiai nebuvo kuriamas.

15min verdiktas: melas. Užsienio reikalų ministerija paneigė, neva ministras G.Landsbergis kreipėsi į kolegą JAV A.Blinkeną: „Pateikta informacija neatitinka tikrovės. Toks laiškas nebuvo siunčiamas.“

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius