-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertas – apie jautieną: kokia dalis kokiam patiekalui tinka. Receptai

Tinkamai pagaminus jautieną – ši tiesiog tirpsta burnoje, tačiau tam, kad pasiektumėte tobulo rezultato, praverstų žinoti keletą kulinarinių subtilybių. Visgi, ekspertų teigimu, norint, jog iš jautienos pagaminti valgiai būtų tobulai gardūs, pirmiausiai, labai svarbu pasirinkti tinkamą mėsos dalį. Mat kitais atvejais jautiena gali išsausėti, sukietėti ar tiesiog tapti neskani.
Jautiena su „Béarnaise“ padažu
Jautiena su „Béarnaise“ padažu / Vida Press nuotr.

Beje, prekybininkų duomenys rodo, jog tai antroji pagal populiarumą raudonoji mėsa Lietuvoje – jos pardavimus lenkia tik kiauliena.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, vienas svarbiausių faktorių, kad tinkamai paruoštumėte jautieną – gaminimo laikas.

„Gaminant jautienos patiekalus labai svarbu atskleisti geriausias mėsos savybes, todėl stenkitės jos neperkepti. Be to, teisingai pasirinkite prieskonius. Pavyzdžiui, kepsniams užtenka žiupsnelio pipirų ir jūros druskos. Juos iškepus dar galite pagardinti sviestu. O įvairiausių jautienos troškinių ar kukulių nepamirškite praturtinti ir šviežiomis žolelėmis, tokiomis kaip laiškiniai česnakai, bazilikai, kalendra ar petražolės“, – sako mėsos ekspertas.

Vida Press nuotr./Brandinta jautiena
Vida Press nuotr./Brandinta jautiena

Jautienos dalių gidas

Anot eksperto, susiruošus gaminti bet kokį jautienos patiekalą, svarbu žinoti, kokią jos dalį pasirinkti. Pavyzdžiui, išpjova ir nugarinė labiausiai tinka kepsniams ir didkepsniams, kietesnė priekinės dalies mėsa – troškiniams, marinavimui ir malimui.

Jūsų dėmesiui – mėsos gidas, kuriuo vadovaujantis mėgstamiems patiekalams lengviau pasirinkti tinkamą jautienos skerdienos dalį.

Mentė – sprandas, pečiai ir viršutinė šonkaulių dalis. Mentė tradiciškai naudojama kepsniams ar maltiniams. Priklausomai nuo pjovimo būdo, iš šios jautienos dalies galima gaminti kotletus, o iš mažų mentės gabalėlių – jautienos troškinius. Mentė įprastai turi būti apdorojama ilgiau, todėl yra tinkama sriuboms ar troškiniams. Pakepinta riebaluose, jautienos mentė paskleidžia itin malonų aromatą ir suminkštėja.

Šonkauliukai. Skaniausia jautienos šonkauliukus ruošti orkaitėje arba ant grotelių. Čia jums prireiks kantrybės, nes ši mėsa gardžiausia kepant lėtai. Lėtai kepama mėsa neišleis sulčių, todėl ji taps itin minkšta. O geras marinatas patiekalui suteiks nepakartojamą skonį.

Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
Receptas: Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Šoninė: 150.00 g (supjaustytos kubeliais)
Česnakai: 1.00 vnt. (nuluptomis skiltelėmis)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (perpjautos išilgai)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Vynas: 1.00 vnt. (butelis aronijų)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.

2. Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.

3. Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.

4. Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.

5. Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą – nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską nugariname iki norimo tirštumo.

Suskleisti
Daržovių sriuba su jautienos šonkauliukais
Receptas: Daržovių sriuba su jautienos šonkauliukais
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 10 min.
2.9 / 11
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 2.00 l
Jautiena: 500.00 g (šonkaulių)
Bulvės: 4.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 vnt. (sauja šviežių arba džiovintų)
Kaip gaminti

1. Porcijomis supjaustytus šonkauliukus pusvalandį kepkite 200`C karštumo orkaitėje.

2. Apskrudusius šonkauliukus sudėkite į puodą, supilkite vandenį, pasūdykite, pagardinkite pipirais, įmeskite laurų lapelį ir ant labai mažos ugnies virkite, kol mėsa visai suminkštės (apie 2 val).

3. Išvirusius šonkauliukus išgriebkite, sultinį perkoškite, vėl užvirinkite, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas ir pavirkite 10 min. Tada sudėkite kubeliais supjaustytas bulves, žiedynėliais išskirstytus kopūstus ir virkite dar 15 min. Prieš nukeliant nuo ugnies sudėkite šonkauliukus ir suberkite susmulkintus prieskoninius žalumynus.  

Suskleisti

Papilvė ir šoninė. Šios jautienos dalys gana retai vartojamos, tačiau jos puikiai tinka išraiškingo skonio sriuboms. Papilvė taip pat naudojama sultingiems maltiniams bei kepsniams. Ši mėsa pasižymi ypač sultinga tekstūra ir aromatu.

Taco sriuba
Receptas: Meksikietiško stiliaus taco sriuba su jautiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 6
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (maltos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aitrioji paprika: 3.00 vnt. (1 sriubai ir 2 patiekti)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Kukurūzai: 2.00 vnt. (burbuolės)
Paprikos: 3.00 vnt.
Pupelės: 1.00 st. (skirtingų rūšių ir spalvų (raudonųjų, juodųjų, margųjų))
Konservuoti pomidorai: 2.00 vnt. (skardinės)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Avokadai: 1.00 vnt. (supjaustytas; patiekti)
Kukurūzų traškučiai: 1.00 vnt. (pakuotė; patiekti)
Kalendros: 1.00 sauja (kapotų šviežių; patiekti)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto kietojo; patiekti)
Grietinė: 100.00 ml (patiekti)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (supjautyta skiltelėmis; patiekti)
Kaip gaminti

Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.

Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių – kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.

1. Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.

 

3. Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.

4. Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.

5. Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežas kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.

Suskleisti

Antrekotas ir nugarinė. Šios jautienos dalys būna riebesnės ar liesesnės. Jos puikiai tinka skrudinimui keptuvėje, kepti ant grotelių ar iešmo, taip pat šias jautienos dalis galima malti ir gaminti mėsainius. Supjaustyta mažesniais gabalėliais, ši mėsa puikiais tiks aliejuje keptiems patiekalams, o su padažu – legendiniam befstrogenui.

Iškepusi jautiena ir daržovės su žalumynais bei padažu
Receptas: Sausai marinuota jautienos nugarinė su sezoninėmis daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (nugarinės pjaustinio, mažiausiai 2,5 cm storio su kaulu; kepsniui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (po šaukštą kepsniui ir daržovėms)
Druska: 2.00 žiupsnelis (po gerą žiupsnį kepsniui ir daržovėms)
Prieskoniai: 4.00 valg. š. (2 šaukštai mišinio su rūkytomis aitriosiomis paprikomis, imbieru, kalendromis kepsniui ir 2 šaukštai 2 valg. šaukšt. prieskonių mišinio su bazilikais, rozmarinais, kmynais, česnakais daržovėms)
Smidrai: 400.00 g
Morkos: 400.00 g (jaunų)
Kaip gaminti

1. Jautienos nugarinę išimkite iš šaldytuvo ir rankomis į mėsą gerai įtrinkite prieskonių bei aliejaus mišinį bei palikite kambario temperatūroje mažiausiai porai valandų, kad mėsa spėtų „sušilti“ bei „prisigertų“ prieskonių.

2. Visas daržoves nuplaukite, baltuosius smidrus nulupkite skustuku (jei naudosite žaliuosius, jų lupti nereikia) bei nupjaustykite kotelius. Daržoves palaistykite aliejumi bei sumaišykite su paruoštu prieskonių mišiniu bei druska.

3. Daržoves kepkite tiesioginėje kaitroje ant gerai įkaitusių ketaus grotelių, jos iškepa labai greitai. Grilio temperatūrą daržovėms tebūnie 160-180 laipsnių. Prieš kepimą groteles sutepkite karščiui atspariu augaliniu aliejumi. Jei morkos didesnės jas pradėkite kepti anksčiau nei smidrus, kuriems iškepti vartant užteka vos 2-5 minučių. Morkoms iškepti reikės 15-20 minučių. Jas taip pat reikės apversti po 5-7 minučių, kai susidarys grotelių žymės. Iškepusias daržoves atidėkite ir uždenkite folija, kad neatšaltų.

4. Kelkite grilio temperatūrą iki 250-270 laipsnių temperatūros. Jei norite, kad jautienoje liktų rombo formos kepimo grotelių žymos, kepkite vartydami kepsnį tris kartus, kepdami kiekvieną pusę po du kartus, darydami 45 laipsnių kampą, kad gautųsi norimos žymos. Šioje temperatūroje vartykite kas 1 minutę ir 30 sekundžių, kad gautųsi vidutiniškai iškepęs jautienos kepsnys. Paskutinį kartą kepdami stabdykite oro padavimą uždarydami visas sklendes ir palaikykite kepsnį pusę minutės ilgiau. Laikui matuoti galima naudoti savo telefono laikmatį, kuris tiksliai parodo, kada reikia kepsnį apversti.

5. Iškeptą mėsą palaikykite pridengta folija apie dešimt minučių, kad vienodai pasiskirstytų mėsos sultys, mėsą pjaustykite plonais grežinėliais. Neškite į stalą kartu su keptomis daržovėmis.

Suskleisti
Jautienos kepsneliai su gorgonzolos sūriu
Receptas: Jautienos nugarinės kepsneliai su gorgonzolos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 4.00 vnt. (nugarinės gabaliukai (2 cm storio))
Gorgonzolos sūris: 150.00 g
Grietinėlė: 100.00 ml
Sviestas: 20.00 g
Porai: 1.00 vnt.
Šalavijai: 1.00 vnt. (šakelė)
Vynas: 100.00 ml (Porto)
Kaliaropė: 2.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Porus supjaustyti pusžiedžiais ir apkepinti įkaitintoje keptuvėje su sviestu. Išimti.

2. Į tą pačią keptuvę įdėti dar šiek tiek sviesto, šlakelį aliejaus ir apkepti jautienos nugarinės kepsnelius iš abiejų pusių (po 2 min.) aukštoje kaitroje. Užpilti porto vynu, sudėti porus, gorgonzolos sūrį. Pakaitinti, kol sūris ištirps ir tuomet supilti grietinėlę, įberti persilado prieskonių, dėti šalavijo šakelę, pamaišyti ir palikti šiek tiek pasitroškinti ant vidutinės kaitros.

3. Salotoms šiaudeliais supjaustyti nuluptas kaliaropes. Užpilti alyvuogių aliejaus ir pagardinti druska bei pipirais.

Suskleisti
Naminiai mėsainiai
Receptas: Naminiai mėsainiai su jautiena
2 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 250.00 g (faršas)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono)
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Pomidorų padažas: 2.00 valg. š. (naminis)
Salotos: 4.00 vnt.
Bandelės: neskaldytų grūdų 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 1.00 valg. š. (kepti)
Kaip gaminti
  1. Jautienos faršą sumaišykite su garstyčiomis, įspauskite česnako, įberkite mairūnų, druskos, pipirų ir gerai viską išminkykite. Suformuokite du plokščius kotletukus ir kepkite su šlakeliu aliejaus „grill“ keptuvėje apie 5 minutes iš abiejų pusių.
  2. Kol mėsainiai kepa, bandeles perpjaukite pusiau ir pakepinkite keletą minučių sausoje keptuvėje. Ant vienos bandelės puselės dėkite kelis lapus salotų, pusę keptos paprikos, mėsainį, uždėkite šaukštą pomidorų padažo ir uždenkite kita bandelės pusele. Mėsainius galite pagardinti plonai pjaustytais raudonaisiais svogūnais, pomidorų ar agurkų griežinėliais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti

Krūtininė. Ši jautienos dalis parduodama be kaulo. Kadangi tai liesa mėsa, ją tenka gaminti ilgiau. Krūtininė itin skani įsukta folijoje ir kepta ant grotelių, tačiau taip pat jos aromatas atsiskleidžia kepant keptuvėje arba orkaitėje. Prieš kepant keptuvėje ar orkaitėje, šią mėsą rekomenduojama apvirti, kad užsivertų poros ir mėsa neišskirtų savo riebalų. Taip pat rekomenduojama gaminimo metu uždengti puodą ar keptuvę, kad mėsa troškintųsi savo sultyse.

Kulninė. Šią jautienos dalį reikia gaminti gana ilgai, tačiau ji puikiai tinka gardiesiems „osso buco“ pjausniams. Kartais mėsoje esantis kaulas pašalinamas, tačiau rekomenduojame jo neišimti, nes kaulų sultys mėsai suteiks ypatingo skonio bei tirštumo padažui. Kulninę galite kepti orkaitėje arba uždengtame inde, tik verta atminti, jog tai užtruks.

Veršienos kulninės troškinys
Receptas: Sotus, burnoje tirpstantis veršienos kulninės troškinys
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.8 / 19
Receptas
Ingredientai
Veršiena: 1.00 kg (kulninės)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis; supjaustytas kubeliais)
Salierų stiebai: 2.00 vnt. (supjaustyti griežinėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sukapotos)
Morkos: 2.00 vnt. (supjaustytos griežinėliais)
Vynas: 200.00 ml (sauso baltojo; galima keisti pora šaukštų baltojo vyno acto)
Sultinys: 500.00 ml (ne jautienos, švelnesnio)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pomidorų pasta: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (smulkiai nutarkuota žievelė)
Petražolės: 1.00 sauja (kapotų šviežių; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Mažame indelyje sumaišykite šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų. Mėsą pabarstykite ir įtrinkite šiuo mišiniu.

2. Plačiame storadugniame puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus, o tada sudėkite kulninę ir apkepinkite iš visų pusių – karštis turi būti nemažas, kad mėsa apskrustų, o ne pradėtų troškintis. Apkepusią mėsą išimkite ir kuriam laikui atidėkite į šalį.

3. Į tą patį puodą įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, pakepinkite, kol taps perregimi ir pakvips, sudėkite morkas, salierus ir pakepinkite 5–7 minutes, tada suberkite česnakus ir pakepinkite minutę-kitą.

4. Į puodą grąžinkite apkepintą kulninę, supilkite sultinį, pomidorų pastą, įberkite apie pusę šaukštelio druskos, čiobrelius, citrinos žievelę, lauro lapus. Uždenkite puodą dangčiu, kaitrą sumažinkite iki minimalios ir troškinkite apie 1,5–2 val. Retkarčiais pradenkite ir patikrinkite, ar neišgaravo visas skystis, jei reikia, dar įpilkite šiek tiek sultinio.

5. Išvirusiam troškiniu leiskite 15–20 min. ramiai pastovėti nukeltam nuo kaitros. Patiekdami pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis, derinkite su bulvių koše, polenta ar balta duona.

Suskleisti

Jautienos kumpis. Ši jautienos dalis puikiai tinka kepsniams, kepamiems keptuvėje, orkaitėje, ant grotelių ar troškinamiems padaže. Kadangi ši mėsa yra minkšta, pavyzdžiui, tokia kumpio dalis kaip romšteksas ji tinka greitam kepimui aukštoje temperatūroje. Stambesnis gabalėlis puikiai išsitroškins ir su prieskonių padažu.

Guliašas
Receptas: Tikras vengriškas jautienos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.1 / 58
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės raudonosios)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli gerai prinokę, be odelių arba pusė skardinės konservuotų pomidorų be odelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūną kubeliais. Suberkite į įkaitintą puodą su ištirpintu sviestu ir alyvuogių aliejumi. Pakepkite porą minučių.

2. Supjaustykite jautieną gana stambiais kubeliais (kraštinė tebūnie 3 cm), berkite mėsą į puodą su svogūnais. Kepinkite, o kai iš mėsos ims skirtis sultys, Dėkite į puoda kubeliais pjaustytą jautieną ir kai ji apkeps bei pradės skirtis sultys, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais supjaustytus ar patrintus šakute (jei konservuoti) pomidorus bei maltą raudonąją papriką.

3. Pamaišydami kiek patroškinkite ir kol neišsausėjo, užpilkite viską verdančiu vandeniu, jis turi apsemti troškinį per 1-2 cm. Suberkite druską.

4. Troškinkite ant mažos ugnies mažiausiai 1,5 val. – turi išeiti tirštas kreminis patiekalas, kuriame mėsa minkštutėlė, o paprika ir pomidorai – visiškai suvirę. Tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, jei norite lengviau, tinka ir kitos mėgstamos kruopos, o gal tiesiog balta duona, kurią skaniai dažysite į guliašo likučius lėkštėje.

Suskleisti
Aluje troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
Receptas: Troškinta jautiena su pastarnokų ir bulvių koše
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g (tinkamos troškinimui)
Aliejus: 6.00 arbat. š. (kepimui; gali reikėti kiek daugiau)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutiniai, nulupti ir perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (nuskustos ir perpjautos išilgai)
Salierų stiebai: 3.00 vnt. (supjaustyti 6–7 cm ilgio gabaliukais)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Baravykai: 2.00 vnt. (skiltelės džiovintų)
Rozmarinai: 3.00 vnt. (šakelės)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės)
Alus: 500.00 ml (tamsaus)
Pastarnokas: 400.00 g (košei)
Bulvės: 400.00 g (košei)
Grietinė: 150.00 g (arba graikiško jogurto; košei)
Sviestas: 40.00 g (galima ir daugiau; košei)
Druska: 0.50 žiupsnelis (košei)
Kaip gaminti

1. Jautieną supjaustome 5–6 cm dydžio gabalais. Sudedame juos į puodą. Jei norite, tai prieš tai galite dar ir apkepinti iš visų pusių.

2. Gerai įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir pakepiname svogūną, iki jo viena pusė beveik pajuoduoja. Dedame juos į puodą, kuriame troškinsime. Tuomet pakepiname morkas, jas sudedame į puodą. Tada ateina eilė salierui ir česnakui. Jei trūksta, aišku, įpilame šiek tiek aliejaus.

3. Į puodą su mėsa ir apkeptomis daržovėmis sudedame ir visus likusius prieskonius – džiovintus baravykus, rozmariną, čiobrelius, įberiame šiek tiek druskos. Ir viską užpilame alumi. Jei alus neapsemia mėsos, įpilame dar papildomai daržovių ar jautienos sultinio. Čia gal net toks teorinis pasakymas, nes vis tiek vėliau vis įpilsim šiek tiek vandens.

4. Puodą uždengiame dangčiu, troškiname ant mažos ugnies kokias 3 valandas. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir kristi nuo kaulo. Kaip ir bet koks jautienos troškinys, taip ir šis yra geresnis kitą dieną.

5. Likus kažkur pusvalandžiui iki troškinimo pabaigos (jei valgome tą pačią dieną), imamės košės. Išverdame pastarnokus su bulvėmis. Pasiliekame stiklinę vandens, kuriame virė daržovės. Likusį vandenį nukošiame. Viską sugrūdame, įdedame sviesto, grietinės ar graikiško jogurto. Jei matome, kad norisi skystesnė košės, įpilame to skysčio, kuriame virė daržovės.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius