Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką dovanoti gurmanui ar mėgstančiam suktis virtuvėj? 15 smagių ir vertingų idėjų

Vieni žmonės maistą ruošia ir net valgo tik dėl to, kad taip reikia, kitiems tai malonumas, saviraiška, būdas atsipalaiduoti... Jei savo draugų ar giminaičių būryje yra priklausiančių antrajai grupei, išrinkti smagią kalėdinę dovaną nebus sunku. O smagiausia, kad tokia dovana nedulkės – bus suvalgyta ar dažnai naudojama minint jus geru žodžiu.
Kalėdinė dovana
Kalėdinė dovana / Vida Press nuotr.

Idėja Nr. 1: Gastronominė knyga

Šiemet, kaip ir kasmet, pasirodė nemažai gražių, vertingų gastronominių, receptų knygų. Tad jei žmogaus, kuriam dairotės dovanos, namuose tokie leidiniai įdarbinami, o ne guli lentynose, pasvarstykite apie tokį variantą. Kokios konkrečiai knygos šiais metais geriausios ir kam kiekvieną jų verčiausiai dovanoti, jau detaliai aprašėme.

15min.lt nuotr./Gastronominės knygos
15min.lt nuotr./Gastronominės knygos

Idėja Nr. 2: Rakandas kavos ar arbatos ruošimui namuose

Jei jums artimas žmogus domisi kavos kultūra, kavinėse mielai išbando rankiniais įrankiais paruoštą kavą, gal jį sužavėtų toks daikčiukas ir namuose? Kavinėse ar specializuotose parduotuvėse pasitarkite su kvalifikuotais pardavėjais, kas tai galėtų būti – gal paprastutis „Aeropress“ įrankis, labiausiai skirtas individualistams, o gal išraiškingų formų „Chemex“ indas, skirtas duetui ar didesnei kompanijai. Žinoma, tokia dovana – šioks toks įpareigojimas gavėjui, tačiau jei pasidomėsite jo ar jos kavos interesais, gali būti, kad net labai pataikysite.

Vida Press nuotr./Kavos ruošimo įrankis
Vida Press nuotr./Kavos ruošimo įrankis

Idėja Nr. 3: Kokybiškas kavos malimo malūnėlis

Kavą geriame daugelis, vieni užpilamą, kiti ruoštą įmantresniais įrankiais. Vienas svarbiausių daiktų norint mėgautis kokybiška kava, anot kavos žinovo Emanuelio Ryklio, yra kavos malūnėlis. Ne senovinė kavamalė, kurioje dirba aštrūs peiliukai, bet šiuolaikiškesnis įrankis su nedidelėmis girnomis. Tas, kas turi namuose kavos malūnėlį, ne tik mėgaujasi geresne kava, bet ir įgyja naują – jos malimo – ritualą. Ieškokite specializuotose parduotuvėse ir kai kuriose rimtai į kavos ruošimą žiūrinčiose kavinėse.

Idėja Nr. 4: Kavos prenumerata, kvietimas į degustaciją ar geros kavos rinkinys

Pagaliau dar viena idėja, kvepianti kava. Tam, kuris nebijo skonio nuotykių, galite padovanoti ilgesnės ar trumpesnės trukmės kavos prenumeratą, kai kas mėnesį tam tikras kavos kiekis atsiunčiamas tiesiai į namus. Tokią paslaugą teikia ir skrudintojai užsienyje, ir Lietuvoje. Dar pora alternatyvų – tiesiog patiems surinkti įdomių kavos pupelių ar maltos kavos pupelių rinkinį, o gal pakviesti kavos smalsuolį sudalyvauti kavos profesionalų vedamoje degustacijoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kava
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kava

Idėja Nr. 5: Arbatos prenumerata, kvietimas į degustaciją ar arbatų rinkinys

Arbata Lietuvoje ne mažiau mėgstamas gėrimas nei kava, tik gal kiek rečiau linksniuojamas viešojoje erdvėje. Džiugu, jog pastarasiais metais atsirito nauja susidomėjimo ja banga, sostinėje turime ir neseniai duris atvėrusią nuostabią japoniškos arbatos arbatinę. Tad jei turite artimą žmogų, kuris itin mėgsta arbatą, pradžiuginkite jos rinkiniu, pakvieskite į degustaciją ar išrinkite kokį įdomesnį indą (tarkime, rinkinuką mačiai ruošti ar specialų butelį šaltai virtai arbatai).

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Žaliosios arbatos milteliai
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Žaliosios arbatos milteliai

Idėja Nr. 6: Itin kokybiško alyvuogių aliejaus butelis ar jų rinkinys

Alyvuogių aliejus – nepakeičiamas virtuvėje, su juo ruošiame salotas, naudojame kepimui, o yra kas nuo šaukšto aliejaus pradeda rytą. Pasidomėkite, kokių gamintojų aliejai šiuo metu labiausiai vertinami ir nesunkiai rasite tokių nusipirkti ir Lietuvoje. Geriausios vietos – specializuotos itališkų, ispaniškų, graikiškų produktų parduotuvės.

Idėja Nr. 7: Įdomių actų, padažų ar pagardų rinkinys

Pastaraisiais metais Lietuvoje susikūrė nemažai šeimos verslų, siūlančių smaguriams delikatesinių padažų, pagardų. Dažnai jie prekiauja internetinėse parduotuvėse, šmėžuoja mugėse, o kai kurie turi ir mažas krautuvėles. Žinoma, tokį pagardą vertėtų rinkti kruopščiai ir daugiau mažiau nujaučiant, ar jis patiks gavėjui.

„Scanpix“ nuotr./Actas
„Scanpix“ nuotr./Actas

Idėja Nr. 8: Naminės raugo duonos kildinimo krepšelis (galbūt ir indelis gyvo raugo)

Naminės raugo duonos bumas nuvilnijo karantino metais, tačiau, panašu, ši mada pernelyg ir nenuslūgo. Jei įtariate, kad jūsų artimasis mielai imtųsi šios smagios, meditacinės veiklos, galite įteikti, tarkime, specialų krepšelį duonai kildinti, o gal pavyks pridėti ir gyvo raugo stiklainėlį. Kai kas sako, kad peiliai – nekokia dovana, tačiau geras duonriekis, jei namuose tokio pasigendama ir nepaisoma tuščių prietarų, visai smagi idėja.

Vida Press nuotr./Duonos kildinimo krepšelis
Vida Press nuotr./Duonos kildinimo krepšelis

Idėja Nr. 9: Stilinga prijuostė ar kita virtuvės tekstilė

Prijuostė – atrodytų, labai buitiška dovana, tačiau prijuostė prijuostei nelygu. Atsižvelgdami į dovanos gavėjo skonį galite išrinkti humoristinę, galite – su išsiuvinėtu vardu ar kokiu šūkiu, o galite ir kokybišką lininę, juolab kad pastarųjų siuvėjų Lietuvoje turime tiesiog nuostabių.

123rf.com nuotr./ Prijuostė
123rf.com nuotr./ Prijuostė

Idėja Nr. 10: Vaškinės plėvelės maisto produktams suvynioti ar pridengti

Jei dovanos gavėjui nesvetimos ekologijos, tvarumo idėjos, jį turėtų pradžiuginti daiktai, kurie padės gelbėtis nuo plastiko. Štai vašku dengta plėvelė labai pravarti – ji tinka duonai, sūriui, daržovėms suvynioti, pridengti maistą šakdytuve ar kylančią tešlą. Dažnai galima rasti tokių plėvelių rinkinių, jos neretai smagiai išmargintos.

15min nuotr./Bičių vaško maistinė plėvelė
15min nuotr./Bičių vaško maistinė plėvelė

Idėja Nr. 11: Džemų ar įvairių skonių karamelės rinkinys

Yra, kas džemus verda patys ir mėgsta tradicinius, o kai kas mieliau skanauja egzotikos. Jei žinote dovanos gavėjo prioritetus, taip pat esate tikri, jog jis ar ji – smaližius, nevengia cukraus, galite gražiai supakuoti kelis kuo įdomesnės uogienės, džemų, marmeladų, karamelės stiklainėlius. Pasirinkimų parduotuvėse, maisto butikuose tikrai nemažai, gali būti sunku ir išrinkti.

Astos Černės nuotr. /Sūdyta karamelė
Astos Černės nuotr. /Sūdyta karamelė

Idėja Nr. 12 : Labai kokybiškas šokoladas ar saldainiai

Nuolaidos šokoladui prekybos centruose aiškiai signalizuoja, jog tai populiari kalėdinė dovana. Ir išties su tokia dovana galite labai pataikyti, tačiau gurmanams rinkite išties kokybišką šokoladą, tokį kokio paprastai skanaujame ne kiekvieną dieną. Gal tai bus ekologiškas saldėsis, gal mažųjų gamintojų Lietuvoje, o gal pasižymintis kokiomis nors kitomis ypatybėmis. Skirkite dėmesio tai nedidelei ar kelioms nedidelėms plytelėms ar dėžutėms.

Vida Press nuotr./Šokoladinių saldainių rinkinys
Vida Press nuotr./Šokoladinių saldainių rinkinys

Idėja Nr. 13: Medinis vietinių meistrų indas ar maisto pjaustymo / patiekimo lentelė

Jei dovaną renkate namiškiui ar kitam artimam žmogui, žinote, ar pradžiugintumėte mediniu dirbiniu. Taip, jie ne kiekvieno skoniui ar stiliui, tačiau pastaruoju metu jie grįžo į madą, o ir gamintojų turime išties stiprių. Gal tai bus didžiulė medinė lenta, kuri net papuoš virtuvės interjerą, o gal tortinė, ant kurios tortas nutūps jau antrąją Kalėdų dieną. Jei tokį daiktą išrinksite, verta suskubti kuo greičiau užsakyti.

Gamintojo nuotr. /„Medžio istorijos“ padėklas skanėstams
Gamintojo nuotr. /„Medžio istorijos“ padėklas skanėstams

Idėja Nr. 14: Kokybiški, stilingi, autoriniai keramikiniai indai

Autorinės keramikos tradicijos pastaraisiais metais Lietuvoje taip pat atgimė, tokią neretai užsisako net restoranai, o jos kūrėjai šmėžuoja ir mugėse, ir internete. Jei esate susižavėję kokiu nors konkrečiu kūrėju, pamąstykite, gal jos ar jo kurtas indas maloniai nustebins ir bičiulį ar artimąjį. Tai gali būti ir vaza, ir dubuo, ir jaukus puodelis ar kita namuose pritaikoma grožybė.

Vida Press nuotr./Kalėdinės dovanos
Vida Press nuotr./Kalėdinės dovanos

Idėja Nr. 15: Retesnis virtuvės rakandas, pvz., maisto termometras, picos peilis, specialus kočėlas sausainiams ir pan. ar indas

Keptuvė dovanų – ne visada bloga idėja, ypač jei akivaizdu, jog kas nors tos keptuvės seniai troško. Tad virtuvės įrankiai, puodai ir keptuvės taip pat gali tapti puikia dovana. Tarkim, jei jūsų bičiulis ar bičiulė nori įvaldyti kepsnio kepimo paslaptis, tikrai pravers mėsos temperatūros termometras, o tam, kas picą pjausto paprastu peiliu, bus neprošal specialus peilis-ratukas. Smagių ir labai naudingų virtuvės rakandų yra begalės, tik rinkite kokybišką, kuo labiau minimalistinio dizaino bei pagalvokite, ar dovanos gavėjas to daikto dar neturi ir tikrai naudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius