-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai išsiaiškino, kad yra dieta, kuri efektyviai padeda gydyti gripą

Ketogeninė dieta, kurios pagrindas – baltymai ir riebalai, vis populiarėja. Ji patinka daugybei žmonių, o štai gripo virusui – nelabai.
Latvijos virtuvės pristatymo renginys
Latvijos virtuvės pristatymo renginys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ketogeninė dieta yra paremta angliavandenių apribojimu. Keto mityboje dominuoja riebalai ir baltymai. Žmonės tokia dieta stengiasi pagerinti savijautą ir numesti svorio. Jei tikėsime atsiliepimais internete, ši dieta yra labai veiksminga, tačiau šiuose komentaruose retai sutiksite faktą, kad ketogeninė dieta padeda gydyti gripą.

Jeilio universiteto mokslininkai laboratorines peles maitino keto dietai priskirtinu maistu. Tuomet pelės buvo susargdintos gripu. Šis gana paprastas eksperimentas parodė, kad tos pelės, kurios buvo maitinamos pagal ketogeninę dietą, lengviau susitvarkė su infekcija nei tos, kurios liko kontrolinėje grupėje.

Į ketoninę dietą įeina mėsa, žuvis, vištiena ir kai kurios daržovės. Mokslininkai mano, kad tokia mityba aktyvuoja gamma-delta T ląsteles, esančias plaučiuose. Šios imuninės ląstelės dalyvauja kvėpavimo takų valymo procese, kurio metu suaktyvėja gleivių išsiskyrimas, dėl ko gripo virusas gali būti efektyviai pašalinamas iš organizmo.

Šie rezultatai nustebino mokslininkus visų pirma dėl to, kad įprastoje pelių mityboje angliavandenių yra labai daug. Taigi jų atsisakymas turėjo pasireikšti labai stipriomis pasekmėmis – labiau neigiamomis nei teigiamomis. Iki šiol taip pat nebuvo manoma, kad minėtas T ląstelių tipas padeda kovoti su gripo infekcija.

Paprastai tariant, keto dieta padeda kvėpavimo takams išsivalyti nuo patogenų. Pelės nebuvo gydomos – kai kurios dėl gripo paprasčiausiai neišgyveno. Tačiau tos pelės, kurių mityboje angliavandenių buvo itin mažai, pagydavo dažniau ir greičiau. Tam, kad įsitikintų, jog dėl šio fenomeno kaltos būtent gamma-delta tipo T ląstelės, mokslininkai išvedė peles be šias ląsteles koduojančio geno. Keto dieta neturėjo įtakos šių pelių pasveikimui nuo gripo.

Žmonės ketogeninės dietos laikosi dėl pačių įvairiausių priežasčių, o medicinoje ji skiriama nekontroliuojamai vaikų epilepsijai švelninti. Tačiau ketogeninė dieta turi ir trūkumų. Organizmui gali trūkti maistingų medžiagų, todėl būtina vartoti maisto papildus. Silpnas šalutinis poveikis (vidurių užkietėjimas, acidozė, energijos trūkumas) yra gana dažnas, o štai stiprus – retesnis, bet skausmingesnis. Dėl ketogeninės dietos gali susiformuoti inkstų akmenys, padidėti cholesterolio lygis kraujyje, sutrikti vaiko vystymasis ir augimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius