-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką valgyti sportuojant?

Norėdami išsaugoti puikią savijautą ir liekną figūrą kasdien mankštinatės. Tai – pagirtina, jei pasirenkate tinkamą fizinį krūvį ir derinate mitybą. Sportuojant su prakaitu netenkama daug gyvybiškai reikalingų vitaminų ir mineralų, kurių atsargas galite papildyti valgydami vaisių ir daržovių.
Daili moters figūra
Sveika gyvensena / Shutterstock nuotr.

Konsultuoja gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė

Aktyviai sportuojantys žmonės su prakaitu netenka daug gyvybiškai svarbių mineralų, ypač kalio, magnio, natrio, fosforo, taip pat B grupės vitaminų. Tad labai svarbu į valgiaraštį įtraukti vaisių ir daržovių, kurie yra vertingas jų šaltinis. Be to, daržovėse ir vaisiuose gausu angliavandenių, kurie suteikia energijos ir padeda greičiau atgauti jėgas po sporto.

Neatsitiktinai sveikos mitybos piramidės pagrinde vyrauja daržovės ir vaisiai. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduojama vaisių ir daržovių norma yra 400–600 g per dieną, tad turėtumėte suvartoti po 5 porcijas. O jei aktyviai sportuojate, ir dar daugiau. Jie yra gyvybiškai svarbūs ne tik dėl vitaminų, bet ir mineralų gausos, kurie gerina širdies darbą, padeda atsinaujinti raumenims po treniruočių bei apsaugo organizmą nuo dehidratacijos.

V.Skuodžio nuotr./Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė
V.Skuodžio nuotr./Gydytoja dietologė Lina Viniarskaitė

Sportuojančiam organizmui ypač svarbu gauti kuo įvairesnių maisto medžiagų, nes jis išeikvoja daugiau energijos ir laiko, kad atsigautų po sunkaus fizinio krūvio.

Tad į valgiaraštį įtraukite kuo įvairesnių vaisių ir daržovių. Juose taip pat gausu vandens, kurie padeda palaikyti skysčių, kurių netenkame sportuodami, pusiausvyrą.

Geriausiai yra rinktis tas daržoves ir vaisius, kurie atitinka visus reikalavimus, prekystalį pasiekia švieži, kuo mažiau chemiškai apdoroti. Europos Sąjungoje (ES), tame tarpe ir mūsų ūkininkų, užauginti vaisiai ir daržovės išsiskiria ypač gera kokybe, tad pirkdami ir rinkdamiesi atkreipkite į tai dėmesį.

Pavyzdžiui, obuoliai mūsų prekystalius pasiekia iš tokių ES šalių kaip Belgija, Nyderlandai, Prancūzija, Lenkija, pomidorai – iš Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Nyderlandų ir Belgijos, kopūstai – iš Lenkijos ir Nyderlandų, paprikos – iš Ispanijos, Belgijos, Nyderlandų, Graikijos ir Lenkijos bei t. t.  

Kuo svarbus kalis

Kalis – vienas svarbiausių mineralų, kurio turite gauti su maistu. Jis sudaro apie 5 procentus visų organizme esančių mineralinių medžiagų ir būtinas nervų bei raumenų veiklai.

jei laikotės dietos, kasdien prakaituojate sporto salėje, piktnaudžiaujate kava, skysčius šalinančia arbata, pirmenybę turėtumėte teikti kalio turintiems produktams.

Be kalio sutriktų skysčių, šarmų bei rūgščių pusiausvyra, nevyktų baltymų ir angliavandenių apykaita. Taip pat šis mineralas „atsakingas“ už normalų kraujospūdį, saugo nuo krešulių susidarymo, inkstų veiklos sutrikimų, reguliuoja širdies ritmą ir kt.

Tad jei laikotės dietos, kasdien prakaituojate sporto salėje, piktnaudžiaujate kava, skysčius šalinančia arbata, pirmenybę turėtumėte teikti kalio turintiems produktams. Ypač jei po treniruotės jaučiate bendrą silpnumą, padažnėjusį širdies plakimą, maudžia raumenis.

Bloga nuotaika, be priežasties trinkantis virškinimas, raumenų mėšlungis, odos bėrimai, kraujospūdžio sutrikimai, mieguistumas ir apetito stoka taip pat gali būti simptomas, kad stinga kalio.

Jo atsargas papildysite valgydami džiovintų vaisių, bananų, avokadų, bulvių, slyvų, ankštinių daržovių, pomidorų, brokolių, moliūgų, burokėlių, žiedinių kopūstų, špinatų, kivių, apelsinų, melionų, gūrų ir sėklų. Šiuose produktuose taip pat yra ir magnio, kuris būtinas sportuojant – apsaugo nuo raumenų mėšlungio, gerina nuotaiką ir širdies veiklą.

Kiek kalio turi (100 g – mg):

Džiovintos figos – 1000 mg

Džiovintos datulės – apie 700 mg

Džiovintos slyvos – 600 mg

Riešutai – 580 mg

Avokadai – 550 mg

Sėlenos ir daiginti kviečiai – 500 mg

Pupelės – 500 mg

Bulvės – apie 300 mg

Bananai – apie 350 mg

Špinatai – apie 250 mg

Pomidorai – apie 235 mg

Dėmesio! Minimalus kalio dienos normos kiekis suaugusiems žmonėms – 3000 – 4000 mg.

Sultys akimirksniu suteiks energijos

Jei kasdien sportuojate ir nelabai mėgstate valgyti vaisių ir daržovių, alternatyva – jų sultys.

Šviežiai spaustos (galite gerti skiestas mineraliniu ar paprastu vandeniu) pasisavinamos labai greitai, per 10–15 minučių, todėl padeda akimirksniu atgauti jėgas ir aprūpina organizmą svarbiais mineralais ir vitaminais.

Keletas receptų

Kviečių ir melionų gėrimas

Du valgomuosius šaukštus maltų kviečių keletą minučių pavirkite, nukaiskite ir palikite 15 minučių, kad išbrinktų. Kai atvės, supilkite į plakiklį kartu su 200 ml pasukų, 4 griežinėliais smulkintų melionų, šaukštu sezamų sėklų.

Sotus kokteilis

Pusę avokado, tarkuotą obuolį ir 100 ml pasukų išplakite plakiklyje. Paskaninkite žiupsneliu druskos (gausite natrio, kurio netenkama gausiai išprakaitavus) ir pipirų. Dėl skonio galite įspausti citrinų ir greipfrutų sulčių.

Remtasi knygomis: K. Cahill Allison „Viskas apie moters sveikatą“, Anita Bean „sportuojančių moterų mityba“

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius