Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kulinaras Alfas Ivanauskas: lietuvių mityba keičiasi į gerą

Kulinaras, televizijos laidos „VMG kulinarinis žurnalas“ vedėjas, Alfas Ivanauskas džiaugiasi, kad lietuviai iš savo žodyno vis dažniau išbraukia žodį „dieta“, pakeisdami jį junginiu „sveika mityba“ ir garnyrui dažniau renkasi daržoves, o ne gruzdintas bulvytes. Jis ir pats savo gaminamuose patiekaluose gausiai vartoja vaisius ir daržoves, stengdamasis prie to pripratinti ir savo gerbėjus.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Kepa ir saldžių bulvių pyragą

Tai, kad vaisių ir daržovių netrūksta A.Ivanausko gaminamuose patiekaluose galia pastebėti pasklaidžius VMG albumą, pažiūrėjus jo vedamą laidą ar apsilankius jo ar VMG komandos organizuojamuose renginiuose.

„Kaip ir su visais kitais ingredientais, su vaisiais ir daržovėmis eksperimentuojame ypač daug: tarkime, vaisius naudojame ne tik desertuose, bet ir įvairiuose pikantiškuose patiekaluose, o daržoves bandome derinti su saldumu, pavyzdžiui, kepdami morkų ar saldžių bulvių pyragą.

visada perku tik tuos produktus, kurių derliumi tuo metu džiaugiamės

Beveik visada daržoves ar net vaisius renkuosi kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies, gaminu troškinius, o kur dar įvairios daržovių sriubos“, – vardijo kulinaras.

A.Ivanauskas, jei tik yra galimybė, stengiasi gaminti patiekalus iš šviežių vaisių ir daržovių, o žiemą mielai naudoja ir konservuotas ar marinuotas gėrybes, šaldytas uogas.

Svarbiausia – kokybė

Tai, kur pirks vaisius ar daržoves, anot A.Ivanausko, priklauso nuo to, ką ketina gaminti. Ne mažiau svarbus ir sezoniškumas.

Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr./Alfas Ivanauskas
Lietuvos ryto“ televizijos archyvo nuotr./Alfas Ivanauskas

„Beveik visada perku tik tuos produktus, kurių derliumi tuo metu džiaugiamės. Kiekvienas produktas yra ypatingas.

Renkantis kiekvieną jų verta žinoti bent porą požymių, kurie padėtų išsirinkti tikrai šviežius vaisius ar daržoves“, – sakė pašnekovas.

Kulinarui svarbu ir tai, ar pasirinktus produktus galima naudoti iškart, ar galima juos porą dienų panokinti.

„Geografiškai produktus skirstau retai. Aišku, šiltuoju metų laiku renkuosi kuo daugiau lietuviškos produkcijos, tačiau kitu atveju man svarbiau produkto kokybė, nei jo kilmė“, – kalbėjo A.Ivanauskas.

Prekybos centrų neaplenkia

Vaisių ar daržovių kulinaras įsigyja įvairiais būdais – vasarą dažniausiai užsuka į turgų, kur perka daug uogų bei kitų sezoninių vaisių ir daržovių.

vis daugiau žmonių garnyrui prie kepsnių ar žuvies renkasi daržoves

„Kadangi su komanda dažnai naudojame ypač didelius kiekius įvairių produktų, bendradarbiaujame su kai kuriais ūkininkais, kurie mums parūpina kokybiškos ir sveikos produkcijos.

Rudenį nemažai gėrybių susirenkame ir savo pačių ar tėvų daržuose“, – pasakojo TV laidų vedėjas.

A.Ivanauskas sakė, kad tikrai nėra iš tų, kurie aplenktų prekybos centrus.

„Juose pasirinkimas taip pat puikus, be to, mūsų darbe dažnai prireikia apsipirkti ir vidury nakties“, – juokėsi pašnekovas.

Ne tik baterijų įkrovimas

Paprašytas įvertinti lietuvių mitybos įpročius A.Ivanauskas pastebėjo, kad jie neabejotinai keičiasi į gerą.

vis rečiau girdžiu žodį „dieta“, o vis dažniau – „sveika mityba“

„Pastebiu, kad vis daugiau žmonių garnyrui prie kepsnių ar žuvies renkasi daržoves, supranta, kad nereiktų piktnaudžiauti keptu ar gruzdintu maistu, renkasi protingesnes maisto porcijas.

Ypač džiaugiuosi pastebėdamas, kad vis rečiau girdžiu žodį „dieta“, o vis dažniau – „sveika mityba“: vis daugiau žmonių supranta, kad maistas nėra tik baterijų įkrovimas bei priešas, kurį reikia nugalėti.

Kokybiškas maistas – tai sveikata, atradimo džiaugsmas, be to, valgymas ar gaminimas kartu su kitais atlieka ir socialinę funkciją. Tik nepamirškime mitybos derinti su aktyviu gyvenimo būdu: nebūtina siekti aukso medalių, pakanka kad ir išeiti kasdien truputį pasivaikščioti – tai ne tik sveika, bet ir puikiai atpalaiduoja!“ – patarė A. Ivanauskas.

Skatina valgyti penkis per dieną

Gali būti, kad ateityje lietuviai vaisių ir daržovių pradės vartoti dar daugiau. Nepamiršti jų įtraukti į savo meniu skatina ir pasaulyje jau ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, kuri šiemet pradėta ir Lietuvoje.

Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos sąjungoj užaugintus vaisius ar daržoves. Būtent tiek jų suvalgyti rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija.

Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė.

ES griežtai reglamentuoja vaisių ir daržovių auginimą, saugojimą, gabenimą, pardavimą, taip užtikrindama itin aukštą kokybę ir saugumą. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais iš visos Europos, dirbančiais Europos maisto saugos tarnyboje, ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams.

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius