Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Mitybos specialistė – apie 3 dažniausius mitus: maisto derinimas, pusryčiai ir porcijos dydis

Šiuo metu informacijos apie mitybą tiek daug, kad kiekvienas galime tapti savo mitybos ekspertu. Lygiai taip pat sėkmingai galime tose informacijos džiunglėse pasiklysti. Pasak mitybos specialistės Ernestos Stripeikaitės-Jakučionės, taip yra todėl, kad mokslas sparčiai žengia į priekį ir tai, kas neseniai buvo tiesa, šiandien jau yra mitas.
Valgo kepsnį su bulvytėmis
Valgo kepsnį su bulvytėmis / 123RF.com nuotr.

Ar galima bulves valgyti su mėsa?

Jau daug metų yra madinga teorija, kad baltymus ir angliavandenius reikia valgyti atskirai, pavyzdžiui, mėsa nedera su bulvėmis. Pagrindiniai argumentai – skiriasi šių produktų virškinimo greitis bei reikalingi skirtingi fermentai. E.Stripeikaitė-Jakučionė teigia, kad tokia informacija pasenusi. Naujausi tyrimai rodo, kad derinti skirtingų maistinių medžiagų turinčius produktus netgi labai naudinga.

„Skrandžio rūgštis savo stiprumu prilygsta automobilio akumuliatoriaus rūgščiai. Jeigu užlašintume jos ant odos, ji nudegintų. Taigi skrandyje visas maistas yra aprūgštinamas. Rūgštis, slinkdama virškinamuoju traktu žemyn, duoda atitinkamus signalus kepenims ir kasai, kad vyktų tolesnis maisto pasisavinimo procesas. Tuomet ji neutralizuojama. Viskas sudėliota taip tiksliai, kad vykstantys procesai vienas kitam netrukdo, nors maistas ir virškinamas skirtingose vietose. Mūsų virškinimo sistema yra labai protinga ir stipri, o labiausiai ją gali sutrikdyti stresas, kurį mes patiriame. Bet jeigu viskas gerai, virškinimo procesas taip sudėliotas, kad kuo puikiausiai suvirškiname skirtingus produktų mišinius“, – teigė specialistė.

Pasak jos, kartu valgyti skirtingas produktų grupes sveikiau dėl dviejų pagrindinių priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje