Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 02

Neuroedukatorė R.Kašėtė patarė, kaip įveikti lėtinį nuovargį: pamirškite frazę „taip nedera“

„Vos pramerkusi akis jau esu pavargusi. Po savaitgalio, kai niekur neskubu, pamiegu ilgiau, jaučiuosi geriau. Tačiau iš tiesų iki galo taip niekada ir nesijaučiu pailsėjusi. Kraujo tyrimai rodo, kad didelių sveikatos problemų neturiu, tad įtariu, kad esu tiesiog stipriai pervargusi“, – apie savo savijautą pasakojo portalo 15min skaitytoja Reda (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi).
R.Kašėtė apie lėtinio nuovargio sindromą
R.Kašėtė apie lėtinio nuovargio sindromą / Unsplash, asmeninė nuotr. / 15min koliažas

Apie tai, kas yra lėtinis nuovargis, kuo tokiu atveju gali padėti ne medikamentai, bet terapijos, atsakė psichoterapijos ir neuroedukacijos praktikė Rasa Kašėtė.

Pasak jos, įveikiant lėtinio nuovargio sindromą svarbus ne vienas dalykas, tarp jų – mokėjimas paleisti emocijas. O tam padėti gali įvairūs neuroedukaciniai pratimai, kuriuos atlikti užtrunka vos 6 min. Interviu aprašyti keletas jų.

Asmeninė nuotr./Neuropraktikė ir psichoterapeutė Rasa Kašėtė
Asmeninė nuotr./Neuropraktikė ir psichoterapeutė Rasa Kašėtė

Nors atrodytų, kad informacijos netrūksta, daugeliui vis dėlto sunku suprasti, kas yra tas lėtinis nuovargis. Tad pradėti norėčiau būtent nuo prašymo paaiškinti, kokia tai būsena.

– Atsakydama, kas yra lėtinio nuovargio sindromas, galiu pacituoti britų gydytojos dr. Sarah Myhill mintis. Ji sėkmingai gydė apie 5 tūkst. lėtiniu nuovargiu sergančių pacientų ir sukaupė daug mokslinių ir klinikinių tyrimų duomenų. Pasak dr. Sarah Myhill, lėtinis nuovargio sindromas – tai mitochondrijų (ląstelių energijos „jėgainių“) sutrikimas, kurį gali sukelti vienas ar keli dirgikliai – virusai, bakterijos, toksinai, sunkieji metalai, taip pat lėtinis stresas, kai mūsų organizmas, reaguojantis į tikras ar menamas grėsmes, pereina į „energijos taupymo“ režimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius