Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Širdininkai COVID-19 pandemijos metu patiria dvigubą grėsmę: 3 banginiai, ant kurių laikosi sveika širdis

Lietuvos širdies asociacija, minėdama Pasaulinę širdies dieną, primena, kad širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje.
Širdies sveikata
Širdies sveikata / 123RF.com nuotr.

Pasak Lietuvos širdies asociacijos prezidentės doc. dr. S.Glaveckaitės, širdies ir kraujagyslių ligos pasaulyje kasmet nusineša per 17 milijonų gyvybių. Lietuva yra ne išimtis – 55 proc. mirčių taip pat lemia (absoliučiais skaičiais – 20 901 mirtys 2019 m.) lemia širdies ir kraujagyslių ligos.

Preliminariais Lietuvos higienos instituto duomenimis, šių metų kovo, balandžio ir ypač birželio mėnesiais mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų skaičius buvo didesnis, palyginti su atitinkamais 2019 m. mėnesiais. Antai 2020 m. birželio mėnesį mirčių skaičius išaugo beveik 20 proc., jei lygintume su 2019 m. birželiu.

„Ši preliminari statistika kelia nerimą ir rodo, jog karantino metu reikšmingai sumažėjęs sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumas bei padidėjusi pacientų baimė kreiptis į sveikatos apsaugos paslaugas teikiančias įstaigas, panašu, nepraeis be pasekmių.

Preliminari statistika rodo, jog karantino metu sumažėjęs sveikatos apsaugos paslaugų prieinamumas, panašu, nepraeis be pasekmių.

Todėl labai raginame: nebijokite skubiai kreiptis į gydymo įstaigą ar kviesti greitąją medicinos pagalbą pajutę grėsmingus simptomus: atsiradus intensyviam dusuliui; daugiau 20 minučių užtrukus skausmui krūtinėje; praradus arba beveik paradus sąmonę; staiga išsivysčius rankos ar kojos silpnumui; pakitus kalbai ar išsivysčius veido asimetrijai. Nedelskite ir pasitarkite su gydytoju, jei turite neaiškumų dėl vaistų vartojimo ar nerimą jums keliančių naujų ar pasikeitusių simptomų“, – patarė kardiologė.

Širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių, pasak gydytojos, yra daug: nuo rūkymo, cukrinio diabeto, padidinto arterinio kraujo spaudimo ir nutukimo iki oro taršos ir mažiau paplitusių priežasčių, tokių kaip paveldėjimas, infekcinės ligos ir pan. COVID-19 pandemijos metu širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys pacientai patiria dvigubą grėsmę. Jie ne tik turi didesnę tikimybę sirgti sunkesne koronaviruso infekcijos forma, bet ir labiau bijo kreiptis dėl profesionalios medicininės pagalbos.

Todėl, 2020 m. rugsėjo 29 dieną, minint Pasaulinę širdies dieną, Lietuvos širdies asociacija kartu su Pasauline širdies federacija kviečia rūpintis savo širdimi: 1) sveikai maitinantis, 2) atsisakant tabako ir 3) didinant fizinį aktyvumą.

„COVID-19 pandemija parodė, kaip svarbu rūpintis vienas kitu – rinktis geresnius ir sveikesnius sprendimus bet kuriame lygyje, nuo individo, šeimos, bendruomenės iki visos populiacijos ir valstybės. Įsiklausykite širdimi į savo širdį. Neužmirškite reguliarių sveikatos patikrinimų, net jei jie yra nuotoliniai. Nevenkite kviesti greitosios medicinos pagalbos, jei jaučiate, kad būklė blogėja, neužmirškite, jog tai saugu ir medicinos darbuotojai dirba jums.

Mes gyvename precedento neturinčiu laikmečiu. Galime tik prognozuoti, kaip pandemija vystysis ateityje, tačiau mes žinome, jog dabar rūpintis širdimi yra daug svarbiau nei bet kada. Todėl Lietuvos širdies asociacija kartu su Pasauline širdies federacija kviečia su širdies ir kraujagyslių ligomis kovoti iš širdies, renkantis teisingai, gyvenant aktyviai ir nepiktnaudžiaujant žalingais įpročiais“, – ragina kardiologai.

123RF.com nuotr./Cukrus
123RF.com nuotr./Cukrus

Ką valgyti ir ko atsisakyti

  • Nevartokite cukrumi saldintų vaisvandenių bei vaisių sulčių – rinkitės vandenį ar nesaldintas sultis.

  • Saldžius, cukraus pagrindu pagamintas saldumynus keiskite šviežiais vaisiais.

  • Suvalgykite 5 porcijas (viena porcija atitinka pilną saują) vaisių ir daržovių per dieną – šviežių, šaldytų, konservuotų ar džiovintų.

  • Ribokite alkoholį arba jo atsisakykite.

  • Ribokite perdirbtus ir fasuotus produktus, kurie dažnai turi daug druskos, cukraus ir riebalų.

  • Jeigu einate į darbą, pietus geriau pasiruoškite namie ir nusineškite.

Ar žinojote? Aukšta kraujo gliukozė (kraujo cukrus) gali rodyti, jog sergate cukriniu diabetu. Cukriniu diabetu sergantys žmonės dažniausiai miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Todėl, jei cukrinis diabetas lieka nediagnozuotas bei negydomas, tai padidina širdies ligos ir insulto riziką.

Didinkite fizinį aktyvumą

  • Jūsų tikslas yra bent 30 minučių vidutinio intensyvumo fizinio aktyvumo 5 dienas per savaitę arba bent 75 minutės per savaitę didelio intensyvumo fizinio aktyvumo.

  • Žaidimas, vaikščiojimas, namų ruoša, šokis – viskas įskaičiuojama!

  • Būkite aktyvesni kiekvieną dieną – lipkite laiptais, eikite ar važiuokite dviračiu, o ne automobiliu.

  • Išlaikykite gerą formą namie – net jeigu jūs esate saviizoliacijoje, galite jungtis prie virtualių mankštų ar treniruočių ir sportuoti.

  • Atsisiųskite fizinio aktyvumo programėlę arba naudokite žingsniamatį, kad pamatytumėte savo pažangą.

Ar žinojote? Aukštas kraujo spaudimas yra vienas pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių. Jis dar vadinamas tyliuoju žudiku, nes paprastai neturi perspėjančių požymių ar simptomų, todėl dauguma žmonių nežino, kad turi padidintą kraujo spaudimą.

Dauguma žmonių nežino, kad turi padidintą kraujo spaudimą.

Ką verta žinoti apie rūkymo poveikį

  • Mesti rūkyti – tai geriausias dalykas, kurį galite padaryti gerai savo širdies sveikatai.

  • Praėjus 2 metams po tabako atsisakymo, širdies ir kraujagyslių ligų rizika reikšmingai sumažėja.

  • Praėjus 15 metų po tabako atsisakymo širdies ir kraujagyslių ligų rizika grįžta į riziką, kurią turi tabako nevartojantis žmogus.

  • Pasyvus rūkymas taip pat skatina vystytis širdies ir kraujagyslių ligoms, nors jūs pats ir nerūkote.

  • Atsisakydami rūkymo, pagerinsite ne tik savo bet ir aplinkinių žmonių sveikatą.

  • Jei jums yra sunku atsisakyti rūkymo, ieškokite profesionalios pagalbos.

Ar žinojote? Cholesterolis yra siejamas su maždaug 4 milijonais mirčių per metus, todėl kreipkitės į gydytoją, kad jis atliktų cholesterolio kiekio kraujyje tyrimą, o taip pat pamatuotų jūsų svorį ir kūno masės indeksą. Atlikęs tyrimus, gydytojas patars, kaip sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir pagerinti jūsų širdies sveikatą.

Vartokite gydytojų paskirtą gydymą

„Šiandien džiaugiamės turėdami galimybę širdies ir kraujagyslių ligas gydyti kompensuojamais sudėtiniais vaistais, tai yra sudėtinėmis tabletėmis, kuriose yra keli skirtingais mechanizmais veikiantys vaistai. Tokios Europos kardiologų draugijos ir Europos hipertenzijos draugijos rekomenduojamos sudėtinės tabletės pagerina širdies ir kraujagyslių ligų gydymą, nes supaprastina gydymo schemą ir padidina vaistų vartojamumą.

Lietuvos širdies asociacijai kelia nerimą tai, jog valstybiniu lygmeniu, neatsižvelgiant į pacientų sveikatą ir gydytojų darbo grupės rekomendacijas, bandoma grįžti dešimtmečiais atgal ir širdies – kraujagyslių ligas, ypač padidintą kraujo spaudimą, pradėti gydyti kompensuojamais, pigiausias bei pavieniais vaistais, taip pacientui vietoje vienos sudėtinės tabletės paskiriant dvi ar tris tabletes. Todėl diskutuokime apie tai ir priimkime geriausius sprendimus kartu“, – teigė S.Glaveckaitė.

Kada pradėti?

2020 m. rugsėjo 29 d. galite pradėti kovą su širdies ir kraujagyslių ligomis važiuodami dviračiu. Simbolinis dviračių žygis prasidės 18 val. Vinco Kudirkos aikštėje, Vilniuje. Daugiau informacijos Lietuvos širdies asociacijos tinklapyje www.heart.lt bei feisbuko paskyroje @heart.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius