Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 05

Atsakydamas į A.Paulausko klausimą kandidatams į prezidentus N.Puteikis prabilo apie arabų antplūdį

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
A.Paulausko klausimas kandidatams prezidento rinkimuose
A.Paulausko klausimas kandidatams prezidento rinkimuose / 15min montažas

Buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Pasaulyje vėl skamba nacionalistinė retorika, politikai kviečiami į kovą su globalizmu. Ar įmanoma šiandien be tarptautinio bendradarbiavimo užtikrinti pasaulio arba net konkrečios šalies saugumą, spręsti ekologines problemas, vystyti prekybą; kur turi sustoti Amerikos, Rusijos, Izraelio nacionalistai, kad tai nevirstų kraštutiniu nacionalizmu; ir apskritai, kokį matote Lietuvos vystymosi scenarijų artimiausią dešimtmetį (blogiausias ir geriausias variantai).

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Artūro Paulausko klausimas kandidatams

Gitanas Nausėda mano, kad patys nacionalistai arba žmonės, kurie minta nestabilumu visuomenėje, dažniausiai patys neturi ribų. Todėl, anot jo, reikia stengtis sudaryti kiek įmanoma mažiau dirvos atsirasti tokiems judėjimams, kraštutiniams nacionalistiniams judėjimams, kurie dezorganizuoja visuomenę ir dažniausiai turi labai įtartinų kėslų, kurie yra derinami su nedraugiškomis ES ir Lietuvai valstybėmis. „Kovoti būtent tomis priemonėmis, kurias minėjau: pirmiausia, socialinės atskirties mažinimas, regionų netolygaus vystymosi įveikimas ir tolygios regionų plėtros skatinimas. Šios priemonės turėtų būti vienos svarbiausių ekonominės politikos dienotvarkėje“, – sako kandidatas.

Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad problemas galima spręsti tik tarptautiniu lygmeniu.Kalbant apie scenarijus, tai manau, kad blogasis scenarijus ir yra tas liberalios demokratijos nykimas Vakarų pasaulyje, kuris dabar tokiais pavieniais pavyzdžiais pasireiškia. Jei tai pasidarytų tendencija, kad vis daugiau radikalių populistinių jėgų, ieškančių paprastų atsakymų, priešų ir tokiais būdais siūlančių darbotvarkę savo rinkėjams, įsigalėtų, tai būtų tikrai labai blogas ir labai nesaugus scenarijus. Na, o geriausias scenarijus labai paprastas: ES atgauna naują įkvėpimą, transatlantinėje erdvėje nebėra žiežirbų tarp JAV ir ES valstybių“, – sako ji.

Vytenis Povilas Andriukaitis pažymi, kad nacionalistų yra ne tik Amerikoje, Izraelyje ar Rusijoje, bet ir Lietuvoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Vokietijoje. „Štai bėda yra stiprybė suvokti, kad tik šiandien ES projektas, kuris yra ir prekybos, ir gynybos, ir komercijos, ir saugumo, ir taikos, ir įstatymo viršenybės, ir žmogaus teisių, ir socialinis. Šitas projektas mums gali padėti atsverti neigiamus globalizacijos padarinius ir kartu įveikti šitą priešpriešą tarp daugelio faktorių. Tada iš tiesų nacionalistai neturėtų, ką veikti“, – teigia kandidatas.

Turiu tokią viziją: va, kažkoks geopolitinių problemų akmuo ar kamuolys rieda iš lėto nuo kalno ir mes, kaip maža Lietuva, tikrai labai sunkiai galime jį pastumti į vieną ar kitą pusę, bet mes galime tą griovelį, kuriuo rieda, pakasti šiek tiek į tą pusę, kad jis pradėtų riedėti Lietuvai palankesne kryptimi. Tą reikia aktyviai daryti“, – sako Valentinas Mazuronis.

Valdemaras Tomaševskis mano, kad nuo kraštutinio nacionalizmo geriausiai saugo krikščioniškos vertybės. „Meilė artimajam, gailestingumo vertybės. Tada žmonės supranta, kad negalima savęs iškelti virš kitų. Tai nereikia čia išradinėti rato“, – sako jis.

Naglis Puteikis mano, kad tai, ką A.Paulauskas vadina globalizmu, yra „tiesiog dalies Vakarų Europos piliečių pasipriešinimas arabų emigrantams, kurie sudaro didžiąją dalį žmonių, kurie atvyksta apsimetę karo pabėgėliais į Vakarų Europą“. Pasak N.Puteikio, nors Lietuvai tai negresia, ji turėtų remti tas šalis, ypač Lenkiją, Vengriją, Austriją ir Slovakiją jų pasipriešinime, nes „Europa ištirps arabų antplūdyje, kaip kadaise Ispanija buvo nukariauta arabų“.

Mindaugas Puidokas taip pat tvirtina, kad A.Paulauskas painioja sąvokas.Neabejotina, kad aš esu tas žmogus, kuris pasisako prieš neoliberalizmą, nes ši doktrina yra pagrįsta tuo, kad visas pasaulio valstybes siekiama paversti vienodomis, vienos sistemos dalimis ir ištrinti skirtumus ir išskirtinumus“, – sako jis.

Pasak M.Puidoko, turėtume niūriausio scenarijaus neatmesti ir suvokti, kad „labai aiškiai Vakarų Europos šalims, kuriose yra daug imigrantų iš Artimųjų Rytų, iš Afrikos šalių, gresia demografinės problemos, kai netrukus tie gyventojai taps tų valstybių dominuojančiomis pagal skaičių bendruomenėmis. Tada gali kilti vidaus konfliktai, nes tie žmonės, kurie priklauso islamo kultūrai ir krikščioniškajai kultūrai, yra, kaip matome šiandien, labai skirtingi“.

Arvydas Juozaitis sako, kad nacionalizmas yra įvairus. „XIX a. nacionalizmas – tai baubas, kuris atvedė į du pasaulinius karus. Tai viena. Kitas nacionalizmas yra modernusis, kuris apskritai globalizmo apsiausties sąlygomis gelbsti tautą ar gelsti jos tapatybę. Tai gynybinio pobūdžio nacionalizmas“, – aiškina kandidatas.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius