Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 10

Melagienų TOP-3: ieško bioginklo Ukrainoje, šaiposi iš Joe Bideno, kovoja su skiepais

Internautai nepaliauja šaipytis ir skelbti melagienas apie JAV prezidentą Joe Bideną, platinti gandus apie Ukrainoje tariamai kurtą biologinį ginklą ir kovoti su skiepais, skleisdami nepagrįstus mitus apie juos. Tokią ir dar daugiau klaidinančios informacijos praėjusią savaitę platino Lietuvos interneto vartotojai.
Internete platinamas raštas, tariamai įrodantis, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, yra suklastotas
Internete platinamas raštas, tariamai įrodantis, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, yra suklastotas / Ekrano nuotr. iš „Twitter“

Toliau ieško bioginklo

Socialiniuose tinkluose atgimė jau paneigta melagiena, esą Ukrainoje veikė laboratorijos, kurias finansavo amerikiečiai ir kuriose neva buvo kuriamas biologinis ginklas. Paskelbtas ir tai esą patvirtinantis dokumentas, bet jame nė žodžiu neužsimenama apie tokio ginklo kūrimą, o pats raštas apskritai netikras.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinami tariami įrodymai, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, bet raštas yra suklastotas
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Internete platinami tariami įrodymai, kad Ukrainoje buvo naikinami biologinius ginklus kūrusių laboratorijų pėdsakai, bet raštas yra suklastotas

Viena „Facebook“ vartotoja neseniai pasidalijo, anot jos, dokumentu, rodančiu prezidento Volodymyro Zelenskio „potvarkį sunaikinti visas bylas apie Ukrainos gynybos tarnybos narius, valstybės darbuotojus ir personalą bei bet kokį ryšį su Hunterio Bideno (JAV prezidento jaunesniojo sūnaus – red. past.) biolaboratorija „Metabiota“ tą pačią dieną, kai prasidėjo oro antskrydžiai“, kopija.

Taip pat skaitykite: Nepaliauja ieškoti bioginklo Ukrainoje: mojuoja negrabiai padirbtu „dokumentu“

Taip pat skaitykite: Ukrainos biolaboratorijų ieškotojams nėra ko švęsti – JAV niekada neslėpė jas remianti

Rašte ukrainietiškai išdėstyta, kad prezidentui įvedus karo padėtį nuo 2022 m. vasario 24 d. Gynybos ministerija, dalyvaujant Ukrainos saugumo tarnybos specialistams, organizavo trijų organizacijų „kariškių, darbuotojų ir personalo“ asmeninių bylų skubų sunaikinimą.

Šis tekstas internete platinamas jau ne vieną mėnesį ir įvairiose šalyse, o pirmiausiai pasirodė Rusijos leidinio „Izvestija“ kanale susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ pernai birželį.

Taip pat skaitykite: Rusijos propaganda invaziją bando pateisinti išgalvotu biologiniu ginklu

Tačiau „dokumentas“ netikras – tai rodo įvairios detalės. Jis parašytas ukrainiečių ir rusų kalbų mišiniu, tai pastebėjo „The Insider“: kai kurie žodžiai pavartoti netikslia reikšme, netinkamai parašytas adresas.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/RRusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/RRusijoje aukščiausiu lygiu aiškinama, esą Ukrainoje kuriame kariai-antžmogiai

Taip pat skaitykite: Propaganda imasi mokslinės fantastikos: laimėti esą trukdo Ukrainos kuriami mutantai

Laboratorijos, kuriose tariamai buvo kuriamas biologinis ginklas, yra Rusijos propagandos ir kitų šalių radikalų mėgstamas naratyvas.

Jau prieš keletą metų JAV ambasada Ukrainoje tokius kaltinimus pavadino dezinformacija. Buvo bendradarbiaujama su Kyjivu, siekiant užtikrinti, kad, be kita ko, būtų kuo anksčiau nustatomi ligų protrūkiai ir apie juos pranešama.

Pernai Gynybos departamentas paskelbė, kad JAV vyriausybė „nuo 2005 m. Ukrainoje investavo apie 200 mln. dolerių ir parėmė 46 laboratorijas, sveikatos priežiūros įstaigas bei diagnostikos centrus".

Joe Bideno juokai apie ledus po šaudynių

Neseniai JAV mokykloje surengtų šaudynių aidas atsirito iki Lietuvos. Socialiniuose tinkluose paplito vaizdo įrašas, kuriame netrukus po žudynių JAV vadovas Joe Bidenas su šypsena kalbėjo, kaip mėgsta ledus.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Oponentai užsipuolė jį, kad esąs „nejautrus“ ir „nesusivokiantis aplinkoje“. Nors kalbos įžanga ir nebuvo pati tinkamiausia, vėliau prezidentas paragino riboti prekybą ginklais šalyje.

Balandžio 29 d. amerikiečius vėl sukrėtė šaudynės mokykloje, šį kartą – Našvilyje Tenesio valstijoje. Privačioje krikščioniškoje mokykloje buvusi jos auklėtinė mirtinai sužeidė šešis žmones – po tris suaugusiuosius ir vaikus.

Šalies lyderis užsitraukė politinių oponentų ir socialinių tinklų vartotojų kritiką dėl pirmo po šaudynių viešo pareiškimo.

„Mano vardas yra Joe Bidenas. Esu daktarės Jill Biden vyras. Valgau „Jeni“ ledus – šokoladinius“, – prieš kalbą apie „liguistą“ ir „širdį draskantį“ šaudymą šmaikštavo jis. Baltųjų rūmų Rytų salėje susirinkusi minia nusijuokė.

„AFP“/„Scanpix“/Našvilio mokyklos mokinės gedi šaudynių aukų
„AFP“/„Scanpix“/Našvilio mokyklos mokinės gedi šaudynių aukų

Vėliau, prabilęs apie Našvilio šaudynes, jis pavadino šį įvykį „baisiausiu košmaru“ ir paragino sustabdyti smurtą naudojant ginklus, Kongresui priimant jo siūlomą ginklų draudimo pataisą.

Vaizdo medžiaga yra autentiška, bet daugumoje komentarų praleidžiamas kontekstas. J.Bideno kalba, nors pasakyta praėjus vos kelioms valandoms po žudynių, buvo skirta ne šaudynėms, o visai kitam renginiui.

Kaip matyti iš oficialios renginio stenogramos, prezidentas kalbėjo Smulkiojo verslo administracijos organizuotame moterų verslo aukščiausiojo lygio susitikime.

Susitikimas nebuvo skirtas tragedijai arba ginklų prekybos ribojimams aptarti. Iš renginio vaizdo įrašo matyti, kad prezidentas buvo linksmai pristatytas auditorijai, tad ir jo įžanginis žodis buvo toks pat nuotaikingas.

Kai kurie socialinių tinklų vartotojai dalijasi tik J.Bideno kalbos pradžios ištrauka, pamiršdami paminėti, kad vėliau jis užsiminė apie šaudynes.

Prieš šalies vadovo pasirodymą konferencijoje Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre kreipėsi į vietoje dirbančius žiniasklaidos atstovus.

Vos pasisveikinusi, ji prabilo apie Našvilio tragediją ir perdavė J.Bideno poziciją šiuo klausimu: „Sulaukėme skaudžios žinios apie dar vieną nekaltų moksleivių sušaudymą, šį kartą Našvilyje, Tenesio valstijoje.

Prezidentas buvo informuotas apie situaciją, o mūsų komanda palaiko ryšį su Teisingumo ministerija ir vietos pareigūnais.

Taip pat skaitykite: Kaltina JAV prezidentą abejingumu: ką jis iš tiesų sakė apie mokykloje įvykusias šaudynes?

Norime išreikšti prezidento padėką pirmiesiems pareigūnams įvykio vietoje ir pasimelsti už visas šeimas, nukentėjusias nuo šių šaudynių.

Nors dar nežinome visų šio naujausio tragiško šaudymo detalių, žinome, kad per dažnai mūsų mokyklas ir bendruomenes niokoja ginkluotas smurtas.

Mokyklos turėtų būti saugi erdvė, kurioje mūsų vaikai galėtų augti ir mokytis, o pedagogai – mokyti.“

K.Jean-Pierre taip pat priminė, kad J.Bidenas ėmėsi daugiau veiksmų nei ankstesni prezidentai ginklų saugumo srityje, pavyzdžiui, pasirašė įsaką, kuriuo sugriežtintos pirminių patikrinimų taisyklės. Jis taip pat spaudžia Kongresą sugriežtinti šaunamųjų ginklų kontrolę.

Vėl kyla prieš skiepus

Einant trečiam mėnesiui, kai pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV) gali ne tik 11 metų mergaitės, bet ir berniukai, internete pasirodė įspėjimas, esą ši injekcija pavojinga ir skirta žmonijai naikinti, mat tariamai sukelia nevaisingumą.

Skeptikų įsitikinimu, tokio amžiaus vaikų nuo šio užkrato skiepyti nereikia, nes jis dažniausiai perduodamas per lytinius santykius. Tačiau ši informacija, kaip ir kai kurie viešai platinami teiginiai apie vakcinas nuo ŽPV, yra klaidinga.

Nuo vasario 1 d. pasiskiepyti nuo ŽPV gali ne tik 11 metų mergaitės, bet ir berniukai. Iki šiol Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo ŽPV infekcijos buvo skiepijamos tik vienuolikmetės mergaitės.

ŽPV infekcija yra dažniausia lytiniu keliu plintanti infekcija, paprastai perduodama lytiniu keliu per tiesioginį sąlytį su užsikrėtusiu asmeniu. Žinoma daugiau kaip 200 šio viruso tipų, iš kurių apie 40 aptinkama lytinių organų gleivinėje. Kai kurie tipai turi onkogeninių – galinčių sukelti vėžį – savybių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete skleidžiama klaidinga informacija apie skiepus nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV)

Maždaug 90 proc. infekcijos atvejų per porą metų praeina savaime be jokio gydymo. Tačiau kartais ŽPV lieka organizme ir sukelia lėtinį uždegimą arba kitas sveikatos problemas, kurios neretai priklauso nuo viruso tipo. Ilgainiui užkratas organizme gali sukelti audinių supiktybėjimą ir įvairių organų vėžį.

Siekiant išvengti rizikos užsikrėsti ŽPV, rekomenduojama susilaikyti nuo rizikingo seksualinio elgesio, lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus (beje, net jie nėra garantuota apsauga, nes ŽPV gali užkrėsti ir prezervatyvo neapsaugotą aplinkinę odos sritį) ir pan.

Tačiau efektyviausia priemonė laikomi skiepai, apsaugantys nuo gimdos kaklelio vėžio, kitų stiprių lytinių organų audinių pažeidimų ir karpų. Skiepus tikslingiausia skirti 9-13 metų vaikams ir moterims iki 26 metų, dar nesusidūrusioms su ŽPV (prieš pirmą lytinį kontaktą).

Internautai stebėjosi, kad nuo ŽPV skiepijami vaikai, nors infekcija plinta per lytinius santykius. Tai yra vienas iš klaidingų įsitikinimų apie šiuos skiepus.

„Kuo anksčiau paskiepysite, tuo geresnis bus imuninis atsakas“, – teigiama Britų medicinos žurnale „The BMJ“, kur Europos ginekologinės onkologijos bendrijos (ESGO) Prevencijos komitetas sklaido kai kuriuos mitus apie skiepus nuo ŽPV.

Vida Press nuotr./Žmogaus papilomos virusas (ŽPV)
Vida Press nuotr./Žmogaus papilomos virusas (ŽPV)

Tyrimai rodo, kad, skiepijant iki 15 metų, reikia mažiau vakcinos dozių ir susidaro didesnis titras, kitaip sakant, susiformuoja stipresnis imunitetas. Derinant skiepus nuo ŽPV su kitais rekomenduojamais šiame amžiuje, didesnė tikimybė, kad jų nebus išvengta.

Be to, nustatyti ir ne lytiniai užsikrėtimo ŽPV infekcija būdai (užkratą pernešančios medžiagos, bendri drabužiai ir pan.).

Dar vienas mitas – kad skiepai nuo ŽPV sutrikdo reprodukcinę sveikatą. Tačiau ne vienas tyrimas nepatvirtino ryšio tarp šių vakcinų ir kiaušidžių nepakankamumo.

Manoma, kad berniukų skiepyti nereikia, nes vyrai neserga gimdos kaklelio vėžiu. Tai – irgi netiesa: ŽPV susijęs su dar mažiausiai penkiais piktybiniais navikais: vulvos, makšties, išangės, varpos ir burnos ertmės.

Taip pat skaitykite: Netinka ir skiepai nuo papilomos viruso: vaikai jiems per maži, nes neužsiima seksu?

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius