Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 02

Melagienų TOP-4: Ukrainos vaizdais graudino dirbtinis intelektas, o karių versti trąšomis nesiūlė

Melagienos vis dažniau gimsta iš sąmoningai ar to nesuprantant platinamų vaizdų, kurie buvo pakeisti kompiuteriu arba apskritai sukurti dirbtinio intelekto (DI). Taip atsirado suniokotų Ukrainos vietovių vaizdai, Volodymyro Zelenskio „grafičiai“ įvairiuose Europos miestuose, o Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas „nufotografuotas“ greta filantropo George’o Soroso.
Mariupolis
Mariupolis / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Apgavo dirbtinis intelektas

Nuo karo pradžios Ukrainoje su žemėmis sulyginti ištisi miestai. Siekiant pasauliui parodyti skaudžias netektis ir karo siaubą, buvo sukurtas ne vienas meninis projektas. Tarp jų – pastaruoju metu itin išpopuliarėjusi DI programa sugeneruota vaizdų serija, kuria pasidalijo net Ukrainos naujienų agentūra UNIAN. Tačiau itin realistiški montažai jau suklaidino ne vieną interneto vartotoją.

Internete žaibiškai išpopuliarėjusioje serijoje – 7 dirbtinio intelekto programa sugeneruoti kūriniai, kuriuose pavaizduoti žmonės, sėdintys apgriuvusių Ukrainos pastatų fone.

„Instagram“ nuotr./Dirbtinio intelekto generuoti vaizdai Ukrainos karo tema
„Instagram“ nuotr./Dirbtinio intelekto generuoti vaizdai Ukrainos karo tema

Socialiniame tinkle „Facebook“ šiais vaizdais spėjo pasidalyti ir viena pagrindinių Ukrainos naujienų agentūrų UNIAN, bet prie įrašo nepaminėta, kad tai nėra tikros fotografijos.

Iš tiesų tai nėra nuotraukos – projekto autoriumi įvardytas Danielius Yaburovas to neslepia. Jis tik pasidalijo keletu projekto vaizdų savo „Instagram“ paskyroje.

Pirmą kartą vaizdai buvo publikuoti šio socialinio tinklo paskyroje „ze_nuz“.

„Netrukus sueis dveji metai nuo Rusijos invazijos ir karo Ukrainoje pradžios. Ukrainos gyventojai nenumaldomai tęsia kovą už savo tėvynę ir toliau gyvena savo kasdienį gyvenimą.

Taip pat skaitykite: Sugriautos Ukrainos vaizdai griebia už širdies, tačiau buvo sugeneruoti dirbtinio intelekto

Šiuose DI vaizduose užfiksuotos intymios akimirkos šeimų, kurios neatsisakė kasdienių pusryčių, nors jų namai Ukrainoje buvo smarkiai sugriauti.

DI generuotas projektas“, – skelbiama apraše.

Paskyros informacijoje kūrėjas akcentuoja, kad jo tikslas – ugdyti sąmoningumą, pasitelkiant DI.

Mirusiųjų versti trąšomis nesiūlė

Socialiniuose tinkluose platinamas tariamai Ukrainos televizijos parodytas vaizdo įrašas, kuriame pasakojama, jog žuvusius karius siūloma palaidoti specialiuose suyrančiuose maišuose, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąša. Bet tokio siužeto televizija „1+1“, kurios logotipas matyti ekrane, nerodė.

Šiuo vaizdo įrašu neseniai pasidalijo viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos. „Vienas Ukrainos kanalas transliavo siužetą, kuriame siūlyta palaidoti žuvusius Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius specialiuose biologiškai skaidomuose maišuose, kad vėliau šioje vietoje būtų derlinga žemė, parkai ir viešieji sodai“, – paaiškino moteris.

Vaizdo įrašas buvo paskelbtas ir kai kuriuose rusiškuose „Telegram“ kanaluose.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Reportažo apie ekologų siūlymą laidoti žuvusius karius taip, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąšomis dirvožemiui, nebuvo
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Reportažo apie ekologų siūlymą laidoti žuvusius karius taip, kad jų kūnai ilgainiui virstų trąšomis dirvožemiui, nebuvo

Įraše matyti populiarios šios šalies televizijos „1+1“ ženklas, žodis „maratonas“, tad reikėtų suprasti, kad siužetas buvo transliuotas per televizijos maratoną, kurie karo metu Ukrainoje pradėti rodyti dažnai.

Taip pat skaitykite: Ar tikrai Ukrainos ekologai pasiūlė žuvusius karius laidoti suyrančiuose maišuose?

Tačiau „1+1“ nieko panašaus nerodė – Kovos su dezinformacija centras įrašą, vos jis ėmė plisti internete, įvertino kaip melagingą informaciją.

Kovos su dezinformacija centro teigimu, kad siužetas yra klastotė, galima suprasti ir iš to, kad jame yra gramatinių klaidų, būdingų rusų kalbos žodynui“, – pažymėjo ekspertai.

Tokių klastočių tikslas esąs parodyti perdėtus Ukrainos pusės nuostolius, siekiant demoralizuoti kariuomenę ir sulėtinti mobilizacijos priemones Ukrainoje.

Internete nėra nei kitų televizijų reportažų, nei kitų patikimų žiniasklaidos priemonių pasakojimų apie tokį ekologų siūlymą ar reakcijas į jį kaip realią galimybę.

Prezidento nei Berlyne, nei Paryžiuje nenupiešė

Teigiama, kad Berlyne pasirodė „antiukrainietiškas grafitis“, kuriame Ukrainos prezidentas pavaizduotas kaip kanibalas, valgantis savo tautiečius. Šio vaizdo platinimu bandyta apkaltinti ir vieną didžiausių Vokietijos žiniasklaidos priemonių „Deutsche Welle“ (DW). Kiek vėliau piešinys neva „persikraustė“ į Paryžių.

Grafičio, esą nupiešto ant pastato Berlyne, vaizdas internete ėmė plisti prieš kelias savaites. Jame matyti vyras, panašus į V.Zelenskį, plačiai išžioton burnon grūdantis neva Ukrainos kareivio ranką, tebelaikančią automatą. Šalimais puikuojasi užrašas „Kannibale“.

Ekrano nuotr. /Berlyne ir Paryžiuje tariamai atsirado grafičiai, pašiepiantys V.Zelenskį
Ekrano nuotr. /Berlyne ir Paryžiuje tariamai atsirado grafičiai, pašiepiantys V.Zelenskį

Kone identiškas piešinys, tik vaizduojantis, kaip tas pats asmuo „ryja“ jau kario koją, ir užrašas „Cannibale“ neva atsirado ir Prancūzijos sostinėje.

Taip pat skaitykite: Nei Berlyne, nei Paryžiuje V.Zelenskio grafičiai neatsirado: pastatus puošia prastos kokybės klastotėmis

Kai kuriuose šaltiniuose vaizduojama, kad informaciją apie šiuos grafičius neva platina „Deutsche Welle“ naujienų portalas – taip siekiama sudaryti patikimos informacijos įspūdį. Tačiau ši redakcija tokios žinutės niekada neskleidė.

Rugsėjo 14 d. net kelios Rusijos propagandinės žiniasklaidos priemonės paskelbė tariamai Vokietijos leidinio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ straipsnio ekrano nuotrauką.

Ant vieno iš Berlyno namų tariamai atsirado grafitis, vaizduojantis V.Zelenskį, kuris „valgo“ nukirstą kario ranką.

Rugsėjo 13 d. paskelbtame „X“ („Twitter“) vartotojo įraše, be „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, pateikta ir „Deutsche Welle“ paskyros „Instagram“ istorijos (angl. story) ekrano nuotrauka.

Faktų tikrintojų iš „Reuters“ duomenimis, pastatas iš tiesų yra ne Berlyne, o Lenkijos sostinės Varšuvos centre, adresu Ignacego Potockiego N4. Be to, ant pastato yra Lenkijos, o ne Vokietijos vėliava.

Vaizdinės manipuliacijos, kuriomis siekiama diskredituoti Ukrainos prezidentą, buvo aktyviai skleidžiamos ir anksčiau. Ne kartą buvo tvirtinama, kad V.Zelenskį pašiepiantys grafičiai atsirado Paryžiaus, Madrido, Niujorko gatvėse.

Taip pat skaitykite: Melagingas grafitis keliauja po pasaulį: pirma buvo Lenkijoje, dabar „atsirado“ Madride

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio šaiposi toliau, bet Briuselyje jo karikatūros nenupiešė

Taip pat skaitykite: Volodymyro Zelenskio karikatūra – vėl Madride, bet jos iš tiesų ir vėl nėra

Taip pat skaitykite: Iš Volodymyro Zelenskio toliau „šaiposi“ įvairiuose miestuose? Ne, šaipomasi tik internete

Armėnijos premjeras – greta George’o Soroso?

Paūmėjus Azerbaidžano ir Armėnijos konfliktui dėl Kalnų Karabacho, socialiniuose tinkluose imta platinti nuotrauką, kurioje įamžinti greta stovintys pastarosios premjeras N.Pašinianas bei JAV filantropas George’as Sorosas. Ji nėra autentiška – originaliame 2019-ųjų kadre šalia milijardieriaus stovi tuometis Šiaurės Makedonijos premjeras Zoranas Zaevas.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tai yra pakeista nuotrauka – šalia George'o Soroso stovi ne Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas, o Šiaurės Makedonijos politikas Zoranas Zaevas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tai yra pakeista nuotrauka – šalia George'o Soroso stovi ne Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas, o Šiaurės Makedonijos politikas Zoranas Zaevas

Ši nuotrauka yra sulaukusi nemažai dėmesio ne tik Lietuvoje ir ne tik dabar. Ja įvairiuose socialiniuose tinkluose ir interneto puslapiuose (Azerbaidžano, Armėnijos, Rusijos, Sakartvelo) dalijamasi mažiausiai nuo 2020-ųjų.

Atlikus atvirkštinę vaizdo paiešką galima rasti ne tik dešimtis šio kadro publikavimo atvejų, bet ir kone identišką fotografiją, kurioje greta G.Soroso stovi visai ne armėnų politikas, o dabar jau buvęs Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Z.Zaevas.

Taip pat skaitykite: Nikolas Pašinianas – viename kadre su George'u su Sorosu: kada jie spėjo susitikti?

Nuotrauka buvo padaryta 2019 m. sausio 24 d., kai Šveicarijojos kurorte Davose surengtame Pasaulio ekonomikos forume politikas susitiko su filantropu.

Tuo metu įvairiose šalyse publikuotose žinutėse (Šiaurės Makedonijoje, Kosove, Graikijoje) buvo nurodyta, kad Z.Zaevas su G.Sorosu aptarė idėjas, kaip suaktyvinti vyriausybės ir visuomeninių fondų bendradarbiavimą.

Vieno Armėnijos portalo teigimu, G.Sorosas buvo išreiškęs norą susitikti su Armėnijos premjeru, tačiau pastarasis neradęs tam laiko. Panašu, kad jie nėra susitikę akis į akį. Mat įvedus jų pavardes į „Google“ paiešką pirmiausiai pasirodo ši pakeista nuotrauka, daugiau nuotraukų, kuriose jie būtų matomi nėra.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius