Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 27

Prezidento vaidmuo tvirtinant ministrus: naujas G.Nausėdos įdiegtas formatas ir neišmoktos pamokos

Prezidentas Gitanas Nausėda žadėjo aktyviai įsitraukti į naujojo Ministrų kabineto formavimą. Šis procesas jau prasidėjo, pretendentai į ministrus iš eilės keliauja į prezidentūrą: atsakinėja į klausimus, klausosi komplimentų ir priekaištų, turi galimybę susipažinti su šalies vadovu ir jo pokyčių vizija. Ar taip ir pasireiškia G.Nausėdos aktyvumas? O gal už uždarų durų iniciatyvų – daugiau? Gal prezidentas reiškia pageidavimus ir dėl viceministrų?
Prezidentas susitinka su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickiene
Prezidentas susitinka su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickiene / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Kad bus aktyvus Vyriausybės formavimo dalyvis, prezidentas G.Nausėda patikino vos tik paaiškėjus Seimo rinkimų rezultatams.

„Aš iš tikrųjų ketinu aktyviai dalyvauti Vyriausybės formavime, tačiau ne improvizuodamas ir traukdamas ministrus kaip kiškius iš kišenės, bet įsiklausydamas į partijų lūkesčius, į partijų derybas, kai bus pasidalinta ministrų portfeliais“, – po Seimo rinkimų ir susitikimo su parlamentinių partijų lyderiais kalbėjo G.Nausėda.

VIDEO: G.Nausėdos komentarai po susitikimo su išrinktojo Seimo parlamentinių partijų atstovais

Turint omeny, jog prezidentas yra vyriausiasis valstybės ginkluotųjų pajėgų vadas, taip pat sprendžia pagrindinius užsienio politikos klausimus, įprasta manyti, jog jam labiausiai rūpi, kam atiteks užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrų portfeliai. Šiuo metu jie siūlomi – atitinkamai – konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui ir tos pačios partijos nariui Arvydui Anušauskui.

Tiesa, G.Nausėda tikino, jog lygiai tokio pat jo dėmesio sulauks ne tik minėtos, bet ir kitos kandidatūros į sveikatos apsaugos ir švietimo, mokslo ir sporto ministrus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

„Mano kriterijai ministrams labai aiškūs – patirtis, politinė valia ir gebėjimas per nustatytą laikotarpį – šiuo atveju per kadenciją – padaryti tuos pokyčius, kurie yra būtini vadovaujamame sektoriuje“, – anksčiau vardijo prezidentas.

Prezidentas turi ribotą įstatymais numatytą laiką įvertinti kandidatų į ministrus tinkamumą šioms pareigoms užimti.

Su šalies vadovu jau spėjo pasimatyti kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministrus konservatorė Monika Navickienė, kandidatas į kultūros ministrus Liberalų sąjūdžio narys Simonas Kairys, kandidatas į susisiekimo ministrus Laisvės partijos atstovas Kasparas Adomaitis ir kandidatė į teisingumo ministrus Laisvės partijos narė Evelina Dobrovolska.

Eilėje – dar 10 susitikimų.

Pas patarėjus kviečia dėl laiko stokos

Visi kandidatai, prieš susitikdami su G.Nausėda, savo prioritetus aptaria su jo patarėjais. Tokio formato iki šiol nebuvo.

„Prezidentas turi ribotą įstatymais numatytą laiką įvertinti kandidatų į ministrus tinkamumą šioms pareigoms užimti. Todėl norint išsamiai susipažinti su kandidatų ketinimais svarbiausiais ministerijų kuruojamų sričių klausimais, jų patirtimi šiose srityse, pirma su jais susitinka prezidento patarėjai“, – kodėl tokio formato prireikė, 15min paaiškino prezidento atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Pasak jo, pokalbis su G.Nausėdos patarėjais padeda ir patiems kandidatams pasiruošti susitikimui su šalies vadovu: „Pokalbiuose su patarėjais jie turi galimybę susidaryti nuomonę, kokiomis temomis bus kalbama su prezidentu, ir vėliau pasiruošti konstruktyviai ir argumentuotai atsakyti į galimus klausimus.“

Keli prezidentūroje jau viešėję kandidatai į ministrus patvirtino, jog abu apsilankymai čia buvo skirtingi.

Kultūros ministro postą pretenduojantis užimti Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Kairys pasakojo, jog susitikimo su patarėjais metu iniciatyva buvo jo rankose, o per susitikimą su šalies vadovu toną davė pastarasis.

VIDEO: Susitikęs su S.Kairiu prezidentas patarė stiprinti ilgalaikę viziją kultūros srityje

„Su patarėjais kalbėjom plačiau, apie tai, kokie mano lūkesčiai, problemų matymas, jų galimi sprendimo būdai, prioritetai. O susitikime su jo ekscelencija prezidentu jis pats aktyviai domėjosi, klausė visokiausių klausimų iš įvairių sričių, nesikoncentruodamas į konkretaus kandidato planą, kiek šiaip yra susikaupę valstybėje visokių probleminių taškų“, – dėstė S.Kairys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys

Į socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelį nusitaikiusi konservatorė Monika Navickienė teigė, jog susitikimas su patarėjais buvo laisvesnio formato, su prezidentu – dalykiškas.

„Su prezidentu tikrai susitikimas buvo labai dalykiškas, sistemiškas, kalba – apie prioritetus. Prezidentą labai domino, kokia yra mano pozicija konkrečiais klausimais, kurie ir jam pasirodė labai svarbūs. <...>

Su patarėjais – daugiau gal apžvalginis: kokios sritys, kokie preliminarūs ar ilgalaikiai darbai. Pokalbis buvo ilgesnis, liečiantis įvairias sritis. Prezidento patarėjai išsakė ir savo matymą“, – pasakojo M.Navickienė.

VIDEO: Prezidento patarėjas: M.Navickienė prezidentui paliko gerą įspūdį

Tiek šie kandidatai, tiek ir kiti susitikimų prezidentūroje metu buvo klausinėjami apie komandą, kurią matytų šalia savęs, jei būtų paskirti.

Prezidentūros noras daryti įtaką formuojant ne tik ministrų, bet ir viceministrų kabinetą – ne naujiena. Antrai kadencijai išrinkta prezidentė Dalia Grybauskaitė iš karto po rinkimų ėmėsi ieškoti susitepusių viceministrų ir reikalavo juos atleisti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

„Daugeliu atveju problema yra net ne ministrai, o viceministrai. Nors prezidentas tiesiogiai tam įtakos nedaro, bet pokalbiai bus“, – pažadėjo kadenciją baigusi vadovė, o po to žiniasklaidą pasiekė Specialiųjų tyrimų tarnybos sudarytas „juodasis“ viceministrų sąrašas.

Tikisi, jog ministro žinių stoką pavyks kompensuoti

Šalies vadovu tapęs G.Nausėda tokios revizijos nedarė, tačiau bent vienam ministrui siūlė savo pagalbą renkantis viceministrus. Prezidentūra vylėsi, jog šviežiai į susisiekimo ministrus paskirto, anglų kalbos nemokančio Jaroslavo Narkevičiaus žinių stoką kompensuos jo komanda.

„Jis yra pasakęs, kaip jis planuoja tą problemą spręsti. Jis ieškos stiprių viceministrų. Čia mes vėlgi, kaip prezidento komanda, esame pažadėję padėti ieškant stiprių viceministrų, kurie galėtų puikiai valdyti europinį failą ir padėti sprendžiant tarptautines temas šiam ministrui“, – praėjusią vasarą 15min komentavo prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jaroslavas Narkevičius

Viceministrai J.Narkevičiaus „neištraukė“, ilgainiui jis prarado prezidento pasitikėjimą, tačiau prezidentūros požiūris į ministro komandos vaidmenį nepasikeitė.

„Viena iš prezidento susitikimuose su kandidatais į ministrus aptariamų temų yra kandidatų patirtis ministerijos kuruojamose srityse. Prezidentui svarbu, jog ministerijos vadovybė gerai jas išmanytų. Tad jei ministrui trūktų patirties vienoje iš ministerijos kuruojamų sričių, jos turėtų turėti kiti komandos nariai“, – teigė A.Bubnelis.

Ar ir šį kartą prezidentūra turi ryžto padėti apie komandą svarstantiems potencialiems ministrams?

Nėra buvę jokių siūlymų.

„Nėra buvę jokių siūlymų ir negalėjo tokių būti – palikti kažką arba pasitelkti. Pirmiausia mes užduodame klausimą pačiam kandidatui: ar jis turi komandą, ir jeigu jis neturi, ar jis turi viziją dėl komandos, ką jis ketina kviesti į savo komandą. Tai yra mums svarbiausias dalykas“, – spaudos konferencijoje nurodė G.Nausėda.

Pageidavimų iš prezidentūros neišgirdo

15min kalbinti kandidatai į ministrus neigė, jog prezidentūra bandė daryti įtaką jų pasirinkimams.

„Ne, nesulaukiau pasiūlymų jokių į savo komandą. Bet klausimas dėl to, kokia bus mano komanda, kaip ji atrodys, buvo iškeltas, kalbėjome apie kriterijus, kurie bus keliami mano komandai, kurią aš turėčiau, tai yra profesionalumas, kompetencija“, – teigė M.Navickienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Monika Navickienė

Ji pripažino, jog esant tik kandidate į ministrus, formuoti komandą sudėtinga: „Kol neturiu prezidento galutinio sprendimo, visgi sudėtinga sakyti, kad komanda yra suformuota arba yra formuojama, nes žmonės, kuriuos galimai matyčiau savo komandoje, turi kitus darbinius įsipareigojimus, juos turėtų užbaigti ir tai užtrunka laiko. Kol nėra galutinio sprendimo, procesas yra labai teorinis.“

Prezidentūros pageidavimų dėl viceministrų sakė neišgirdęs ir S.Kairys.

„Kai kalbėjom, kokie minusai galėtų būti mano kandidatūros, kalbant apie nacionalinės patirties stoką, abi pusės sutarėm, kad yra labai svarbu stipri komanda. Ir tikrai jokių pavardžių nebuvo brukama ar siūloma“, – kalbėjo jis.

VIDEO: 15/15: G.Nausėdos gerovės valstybė pagal Moniką Navickienę

Komentuoti plačiau apie komandos būrimą S.Kairys nenorėjo.

„Tai – nuolatinis procesas. Bet esant kandidato į ministrus statusui neetiška, nebūtų laikas nei man pačiam, nei galimiems asmenims, kurie galbūt prisijungtų, apie tai kalbėti“, – sakė kandidatas.

Prezidentas G.Nausėda sprendimus dėl kandidatų į ministrus žadėjo pateikti antradienį, bet patikino, jog paskirtosios premjerės Ingridos Šimonytės pristatytas kandidatų sąrašas į ministrus visa apimtimi nebus patvirtintas.

TAIP PAT SKAITYKITE: G.Nausėda: ministrų sąrašas visa pasiūlyta apimtimi patvirtintas nebus, sprendimas žadamas antradienį

VIDEO: Prezidentas susitiko su kandidatu į susisiekimo ministrus K.Adomaičiu – komentarai
VIDEO: Prezidentas įvertino E.Dobrovolską: kandidatė labai drąsi, bet vargu ar pakankamai patyrus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius