Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 13

Dar viena vakcinų priešininkų fantazija: jos pakeis DNR ir nuslopins potraukį seksui

Vienas aktyviausių pasaulyje vakcinų priešininkų ir sąmokslo teorijų skleidėjų šalininkų randa ir Lietuvoje. Internete aktyviai dalijamasi JAV gydytojo Rashido Buttaro mintimis, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis genomą taip, kad nuslops žmogaus seksualinis aktyvumas. Todėl esą gims vis mažiau vaikų, o galiausiai žmonės pavirs į kažką kito. Tai nėra tiesa – vakcinose esanti iRNR neturi sąlyčio su DNR ir šios nekeičia.
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje patalpintas kone 20 minučių trukmės įrašas, kuriame beveik visą laiką kalba pats R.Buttaras.

Nors įrašas publikuotas dar pernai gegužę, jis iki šiol aktyviai komentuojamas ir platinamas.

Nekokybiškai į lietuvių kalbą išverstu įrašu iki šiol pasidalijo daugiau nei 1,1 tūkst. žmonių.

B.Gatesą pavadino stambiu vakcinų gamintoju

Sakomus dalykus gydytojas esą išgirdęs iš Roberto F.Kennedy jaunesniojo. Šis yra vienas aktyviausių pasaulyje melagienų, nukreiptų prieš skiepus, platintojų.

Socialinis tinklas „Instagram“ dėl to užblokavo jo paskyrą. Net artimieji yra pareiškę, kad R.F.Kennedy, kalbėdamas apie vakcinas, „tragiškai klysta“.

Jo tėvas, taip pat Robertas F.Kennedy, buvo senatorius, nužudytojo JAV prezidento Johno F. Kennedy brolis.

R.Buttaras iškart sukuria įtampą ir įspūdį, esą kalbės apie paslaptingus ir pavojingus dalykus: „Ką pasakė Robertas, yra neįtikėtina, to nežinojau. 99,999 proc. pasaulio greičiausiai to nežino, (žino) gal tik koks 100 žmonių.“

Tuo metu, kai pasaulis dar tik bandė iki galo suvokti naujojo koronaviruso pavojingumą ir skubiai svarstė galimybes pristabdyti jo plitimą, osteopatas teigė žinąs, kad „į rinką ateina apie 80 rūšių vakcinų“.

Praėjus kone metams, jau naudojamos ar baigiamos sukurti 11 vakcinų (jų pavadinimus, gamintojus ir svarbiausias charakteristikas galima rasti čia).

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas

Vienas stambiausių vakcinų gamintojų, anot mediko, yra Billas Gatesas:

„Jis yra įkišęs rankas į visų vakcinų gamintojų gamyklas ir dabar yra didžiausias vakcinų gamintojas, numeris pirmas, numeris antras, numeris trečias“. Toks apibūdinimas gali būti teisingas, bet perkeltine prasme.

Milijardierius kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas išties finansuoja įvairius su medicina susijusius projektus, įskaitant ir vakcinų gamybą.

Dar 2019 m. pradžioje filantropas teigė, kad 10 mlrd. dolerių investicija į Gavi (Vakcinų aljansą), Pasaulinį fondą ir Pasaulinę poliomielito išnaikinimo iniciatyvą buvo geriausia investicija jo gyvenime.

Pernai Billo ir Melindos Gatesų fondas skyrė didžiules lėšas paremti vakcinų nuo COVID-19 kūrimą ir gamybą. Bet šie pinigai yra labdara, o ne investicija tikrąja to žodžio prasme – siekiant pelno.

Kompanija buvo įkurta iRNR technologijai vystyti

Toliau R.Buttaras aiškina, kad amerikiečių kompanija „Moderna“, kurios sukurta vakcina jau patvirtinta ne tik JAV, bet ir Europoje, naudojama Lietuvoje, „buvo įsiskolinusi apie pusantro milijardo dolerių, skendėjo skolose, jai grėsė bankrotas“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Moderna“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Moderna“

R.F.Kennedy jaunesnysis esą pasakojo, kad ši kompanija „niekada nėra pagaminusi rinkai jokio produkto“, „niekada nepagamino jokios vakcinos“. Be to, šios kompanijos vakcina kelianti susirūpinimą dėl to, kad ji paremta visiškai nauja iRNR technologija: „iRNR analogo nėra, žemėje nėra buvę tokios vakcinos“.

Teiginys apie tokią didelę skolą greičiausiai atsirado iš vertybinius popierius kontroliuojančiai instuticijai pateiktų „Moderna“ finansinių ataskaitų, kuriose 2019 metų pabaigoje buvo finansinių ataskaitų, kad nuo veiklos pradžios ji patyrė 1,5 mlrd. dolerių nuostolių, vien tais metais – 514 mln. dolerių.

„Moderna“ yra farmacijos ir biotechnologijų kompanija, kurios pagrindinė veikla yra vaistų atradimas ir sukūrimas, vakcinų technologijos, paremtos informacine RNR (iRNR). Pastaroji net įkomponuota į jos pavadinimą.

2010 metais buvo įsteigta kompanija „ModeRNA Therapeutics“, siekiant komercializuoti biologo Derricko Rossi atliekamus kamieninių ląstelių tyrimus.

Jis sugalvojo metodą, kaip modifikuoti iRNR, perkeliant ją į žmogaus lasteles, kad šias būtų galima pakeisti į nespecializuotas minkštojo kaulų audinio kamienines ląsteles, o tuomet šias – į norimas kamienines ląsteles.

Tad ši kompanija jau daugiau nei dešimtmetį tobulina technologiją, pagal kurią buvo sukurta jos vakcina nuo COVID-19.

Tad iRNR technologija toli gražu nėra nauja. Ji tiriama jau beveik du dešimtmečius (pavyzdžiui, aiškinamasi, ar padėtų gydant vėžį), tik anksčiau niekada nenaudota vakcinose.

DNR keičiasi nuolat, bet ne dėl vakcinų

Bet dar daugiau laiko R.Buttaras skiria paaiškinti, esą vakcinos nuo COVID-19 pakeis DNR – žmogaus genetinį kodą.

RNR leidžia ją atkartoti. Virusus – neląstelinės sandaros gyvybės formas, negalinčias daugintis ir augti ne šeimininko ląstelėje, – sudaro DNR ir RNR fragmentai. Be jų žmonija esą neišgyventų, jie leidžia žmonėms keistis ir prisitaikyti prie aplinkos pokyčių ir dirgiklių.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV osteopatas Rashidas Buttaras yra vienas aktyviausių konspiracijos teorijų skleidėjų
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/JAV osteopatas Rashidas Buttaras yra vienas aktyviausių konspiracijos teorijų skleidėjų

Osteopato žodžiais, naujo tipo vakcinos „leis įvesti RNR fragmentus į mūsų sistemą“ ir perrašyti mūsų žmogiškąjį kodą.

Jis gąsdina, esą tai žmogaus organizme sukels domino kaladėlių efektą, keliaus iš kartos į kartą ir „žmonės pradės mutuoti, nebebūsime visiškai žmonėmis“.

Jis gąsdina dar labiau: „Žmonės, kurie sutiks vakcinuotis, gali būti kontroliuojami. Jie, pavyzdžiui, gali nebenorėti jokio sekso. Jie nenori, kad mes turėtume vaikų. Žmonės, kurie sutiks išbandyti šitą RNR vakciną, nori, kad neturėtume jokio seksualinio aktyvumo, jokio potraukio, jokių seksualinių santykių.“

Tiesa, kaip vakcinos sukels šį procesą, vaizdo įraše taip ir nepaaiškinta.

Iš tiesų iRNR paremtos vakcinos nuo COVID-19 neturi sąlyčio su DNR. Paprastai kalbant, tai yra instrukcija ląstelei, kaip gaminti baltymą ar jo dalį.

Ląstelių branduoliuose pagal DNR esančią informaciją nuolat gaminama iRNR. Ji keliauja į ląstelės citoplazmą, kurioje pagal užkoduotą informaciją sintetinamas atitinkamas organizmui reikalingas baltymas.

Šios vakcinos veikia panašiai – įterpia iRNR į ląstelės citoplazmą. SARS-CoV-2 spyglio baltymą koduojančią iRNR „praryja“ imuninės ląstelės, kurios galiausiai stimuliuoja B limfocitus pradėti gaminti antikūnus.

Kitaip tariant, iRNR iš vakcinos moko mūsų ląsteles gaminti baltymą, kuris paskatina imuninį atsaką. Vos patekusi į ląstelę ji suyra, net nepasiekusi ląstelės branduolio, kur yra DNR.

Tikslingai keisti žmogaus DNR galima tik pasitelkus specialią technologiją – genų žirkles CRISPR-Cas. Jeigu vakcinos leistų redaguoti genomą, mokslininkai taip galėtų nesunkiai pagydyti net retas paveldimas ligas.

Sąmokslo teorija, kad iRNR paremtos vakcinos keičia žmogaus genetinį kodą, yra vienas populiariausių mitų apie skiepus nuo COVID-19. Tiesa, ji nėra visiškas melas.

Vilniaus universiteto dėstytojas, biochemijos doktorantas Zigmas Žitkus savo sukurtame „Facebook“ puslapyje „Biologija & chemija“ dar prieš gerą pusmetį rašė, kad „visi skiepai pakeičia žmogaus DNR“. Mat taip organizmas kovoja su užkratu (virusu, bakterija ir pan.).

Pajustas antigenas limfocitams B yra signalas dalintis (daugintis) ir kovoti. Tuo metu vyksta mutacijos antikūno – apsauginio baltymo, kuris vienu galu būna prijungtas prie limfocito paviršiaus, kitu atpažįsta svetimkūnį, – gene. Jos yra atsitiktinės, bet specialiai inicijuojamos – ląstelė pati keičia savo DNR.

Vakar spaudoje užmačiau vieną iš Covid-19 mitų "paneigimą". Mitas - "Skiepai nuo koronaviruso pakeičia žmogaus DNR". "...

Posted by Biologija & Chemija on Tuesday, 4 August 2020

„Skiepai patys mūsų DNR nekeičia, – pažymėjo Z.Žitkus. – Ją keičia mūsų ląstelės, paveiktos skiepo arba infekcijos. Ir ne visos, o tik tos, kurios dalyvauja kovoje su mikrobais. Aišku, šios mutacijos yra somatinės ir jos mūsų palikuonims nepersiduoda. Jie vėl turi pradėti nuo naivių (su infekcijomis nesusidūrusių – red. past.) limfocitų ir savo įmuninę sistema susikurti patys“.

Mes mirsime, bet reikalauja skiepytis“

R.Buttaras taip pat pasisakė apie antrąją COVID-19, kuri tuomet daugeliui atrodė tik kaip nepagrįstas gąsdinimas, mat, atšilus orui, epidemiologinė situacija daug kur gerėjo.

„(JAV nacionalinio infekcinių ligų instituto direktorius Anthony) Fauci kalbėjo, kad bus antra banga? Iš kur, po velnių, jis žino, kad bus antra? (…) Aišku, jog jie prognozuoja ir gali prognozuoti vien todėl, kad patys ją suplanavo. (…) Antra banga bus priežastimi, dėl kurios bus galima reikalauti izoliacijos ir privalomos vakcinacijos.“

Ekrano nuotr. iš worldometers.info/COVID-19 atvejų skaičiaus augimas JAV
Ekrano nuotr. iš worldometers.info/COVID-19 atvejų skaičiaus augimas JAV

Tuo metu, kai medikas komentavo situaciją, ji atrodė grėsminga nebent lyginant su ankstesniais mėnesiais.

Balandžio 26-ąją užsikrėtimų COVID-19 skaičius Jungtinėse Valstijose perkopė 1 mln. ir toliau augo, bet gana tolygiai. Tad, galima sakyti, rimtos bangos ši šalis tuomet nė nepatyrė.

Tikra banga šalį užklupo lapkritį. Per aštuonis mėnesius nuo pirmųjų užsikrėtimų užregistravimo pernai vasario vidury ligos atvejų buvo užregistruota 9 mln. (šis skaičius buvo perkoptas spalio 26 d.). Per perpus trumpesnį laiką (iki vasario 24 d.) atvejų užregistruota dar daugiau nei dukart tiek (vasario 24 d. jų buvo 29 mln.).

Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų SARS-CoV-2 atvejų per dieną skaičiaus svyravimas
Ekrano nuotr. iš worldometers.info/Užsikrėtimų SARS-CoV-2 atvejų per dieną skaičiaus svyravimas

Anot R.Buttaro, greito interneto reikia ne tik filmams parsisiųsti, bet ir žmonėms kontroliuoti per vakcinas. Tai – dar viena populiari sąmokslo teorija. Skiepuose nėra mikroschemų, nanodaviklių ar kitų renginių, skirtų kontroliuoti visuomenę, sekti žmogų ar rinkti apie jį įvairią informaciją.

Šis mitas gimė, kai B.Gatesas pasiūlė sukurti skaitmeninį pažymėjimą, kuriame būtų užfiksuota informacija apie asmens vakcinavimą. Ši technologija nėra mikroschema, iki šiol neįgyvendinta ir niekaip nesusijusi su vakcinų kūrimu, bandymais ar platinimu.

Dar vienas gydytojo paskelbtas mitas – kad COVID-19 tėra paprastas peršalimas, kurį esą nesunku išgydyti skysčiais, poilsiu ir vitaminu C.

„Dar niekada nebuvo išrasta efektyvios vakcinos nuo peršalimo“, – aiškino R.Buttaras.

Jam atrodo kvaila reikalauti, kad kuo daugiau žmonių pasiskiepytų nuo COVID-19:

„Įsivaizduokite, esate neskiepytas, o žmonės, kurie reikalauja, priėmė skiepus, tiki jais. Jiems ta liga nebepavojinga, (…) koks skirtumas, kad mes sergame. Mes sirgsime, mes mirsime, bet kažkodėl reikalauja, jog ir mes pasiskiepytume, kad atseit nekeltume grėsmės jiems.“

Mitas, kad COVID-19 tėra gripo atmaina. Nors šios ligos simptomai išties panašūs į gripo ar peršalimo, jau pandemijos pradžioje buvo paneigta, kad COVID-19 sukeliantis virusas tėra modifikuota sezoninio gripo versija.

123RF.com nuotr./COVID-19 sukelti simptomai
123RF.com nuotr./COVID-19 sukelti simptomai

Nė vienos jau sukurtos vakcinos efektyvumas nesiekia 100 proc. ir jos negarantuoja, kad žmogus neužsikrės COVID-19. Tačiau skiepai apsaugo nuo sunkių ligos formų, hospitalizacijos ir mirties.

Sustabdyti viruso plitimą reikia ir norint apsisaugoti nuo jo mutavimo.

Mat užkrėsdamas vis daugiau žmonių jis keičiasi, o atmainos gali tapti ne tik labiau užkrečiamos ir atsparesnės vakcinoms, taip pat sukelti sunkesnę ligos formą.

Siūlė sustabdyti licenciją

Vaizdo įrašo pradžioje daugiau nei minutė skirta 55-erių R.Buttarui pristatyti. Nurodoma, kad Vašingtono universitete jis baigė biologijos ir religijos, vėliau – osteopatinės medicinos studijas.

„Trijų medicinos draugijų narys, šiuo metu dirba Pažangiosios medicinos centro direktoriumi Kalifornijoje ir Pietų Karolinoje. Jau 20 metų vertinamas kaip vienas iš 50 geriausių gydytojų JAV“, – negailėta pagyrų jam.

Tiesa, organizacijos, kurioms priklauso R.Buttaras, vertinamos kaip abejotinos.

Medikas yra išleidęs knygą „9 būdai išvengti gydytojo“ (9 Steps to Keep the Doctor Away).

Kitoje knygoje pasakojama apie jį: „Gydytojas Rashidas Buttaras: „Youtube“ ištrynė kai kuriuos jo vaizdo įrašus, kuriuose buvo pristatomas jo profesinis požiūris į corona19 ir valdžios karantiną bei socialinį atstumą ir pan. KODĖL?“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Slovakijoje laiko plakatą su užrašu „korona apgaulė“
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestuotojas Slovakijoje laiko plakatą su užrašu „korona apgaulė“

Jis yra žinomas vakcinų priešininkas, sąmokslo teorijų platintojas ir chelatų terapijos vėžiu sergantiems žmonėms bei autistiškiems vaikams gydyti taikytojas.

Taikant šią terapiją, žmogui suleidžiama EDTA dinatrio druskos tirpalo, siekiant iš organizmo pašalinti sunkiuosius metalus ir/ar mineralus.

Apie ją daugelis žmonių išgirdo kartu su Desiree Jennings, kuri taip esą buvo išgydyta nuo gripo skiepų sukeltų komplikacijų (neva negalėjo nei vaikščioti, nei kalbėti) istorija.

R.Buttaras dukart sulaukė papeikimų iš Šiaurės Karolinos Medicinos ekspertų tarybos už neprofesionalų elgesį (pavyzdžiui, už neefektyvų keturių vėžiu sirgusių žmonių, iš kurių trys mirė, gydymą). Buvo rekomenduota neribotam laikui nutraukti jo licencijos galiojimą, bet galiausiai apsiribota papeikimu ir leista tęsti praktiką.

Maisto ir vaistų administracijos (FDA) jis buvo įvertintas kaip užsiimantis neteisėtu nepatvirtintų ir suklastotų medikamentų reklamavimu.

Kovą atlikta socialinių tinklų „Twitter“ ir „Facebook“ prieš vakcinas nukreiptų įrašų analizė parodė, kad R.Buttaras yra vienas iš 12 asmenų ir organizacijų, sukuriančių 65 proc. tokio turinio šiose platformose.

R.Buttaras turi tinklalapį, kuriame nuolat transliuoja savo įžvalgas. Tinklalapyje galima užduoti jam klausimą.

Kelios iš R.Buttaro skleidžiamų sąmokslo teorijų: kad pasiskiepijus nuo gripo COVID-19 testo rezultatas bus teigiamas, jog COVID-19 sukelia 5G ryšys ir „chemtreilai“. Internete buvo pasirodę nemažai tai tvirtinančių įrašų, bet, pavyzdžiui, „Facebook ir „YouTube“ ne vieną jų pašalino kaip prieštaraujančius taisyklėms.

Jei kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius