Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaziuko skanėstai namų virtuvėje: beigeliai, meduoliai, pyragai su aguonomis

Kasmet traukiantiems į Kaziuko mugę – pirkti, parduoti, pasidairyti – šie metai liūdnoki ir neeiliniai, nes šurmulio nebus. Tačiau būtent to reikalauja dabartinė situacija. Kad nebūtų taip jau liūdna, pabandykite vieną kitą skanėstą atkartoti namie. Siūlome net keliolikos kepinių, kokius galima išvysti ant mugės prekystalių, receptų.
Mieliniai riestainiai
Mieliniai riestainiai / Astos Černės nuotr.
Plikytos tešlos riestės su maskarpone
Receptas: Plikytos tešlos riestės su maskarpone
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.7 / 31
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g
Pienas: 120.00 ml
Vanduo: 120.00 ml
Miltai: 150.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (0,5 arbat. š.)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Maskarponės sūris: 200.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Į puodą supilkite pieną, sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą, suberkite druską. Statykite ant ugnies. Kai užvirs, maišydama kaitinkite, kol ištirps sviestas. Ugnį sumažinkite. Toliau maišydama suberkite miltus. Kaitinkite (nenustokite maišyti!), kol tešloje neliks gumulėlių ir ji atšoks nuo puodo sienelių.
  2. Nukelkite nuo ugnies. Į pravėsusią tešlą po vieną įmuškite kiaušinius. Masę sukrėskite į konditerinį švirkštą ar maišelį. Kepimo popieriumi ištiestoje skardoje sukite maždaug dviejų pirštų pločio juostas ratu taip, kad jų galai susiliestų. Dėkite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių. Temperatūrą sumažinkite iki 160 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių. Apie 10 minučių palaikykite išjungtoje orkaitėje.
  3. Maskarponę gerai ištrinkite su abiejų rūšių cukrumi ir aguonomis. Sukrėskite į švarų konditerinį švirkštą. Juo į kiekvieno pyragėlio vidų per apačią įšvirkškite masės (prieš tai kepinukus kur nors įpjaukite). Apibarstykite milteliniu cukrumi.      
Suskleisti
Riestainiai
Receptas: Riestainiai
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.5 / 20
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 100.00 g
Pienas: 2.00 valg. š.
Miltai: 250.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Sviestą išsukite iki baltumo, suberkite cukrų, įmuškite kiaušinį, supilkite pieną, paskiausiai sudėkite miltus su kepimo milteliais.

2. Tešlą minkykite ant lentos, o kai bus lygi, formuokite iš jos ritinėlius ir suvyniokite kaip riestainius. Sudėkite į skardą, aptepkite išplaktu kiaušiniu ir kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol įgaus aukso spalvą.

Facebook kepinių konkurso receptas

Autorė Janina Misiūnienė

Suskleisti
Mieliniai riestainiai
Receptas: Pusryčių riestainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 26
Receptas
Ingredientai
Mielės: 11.00 g (sausos)
Cukrus: 5.00 valg. š.
Vanduo: 375.00 ml (šiltas)
Miltai: 630.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (½ tarkuotos žievelės)
Aguonos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Į nedidelį dubenėlį suberkite vieną šaukštą cukraus ir užpilkite puse puodelio šilto vandens (125 ml). Įmaišykite mieles. Atidėkite dubenėlį į šalį 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios – paviršiuje atsiras burbuliukų ir pačios masės tūris dvigubai padidės.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite 1 ½ puodelio (210 g) miltų, druską, cukrų (3 valg. š.), cinamoną, tarkuotas citrinos žieveles, šiltą vandenį (250 ml) ir pakilusias mieles. Išmaišykite. Palaipsniui po kelis šaukštus berkite miltus ir minkykite tešlą. Gali būti, kad panaudoti visų miltų neprireiks. Minkykite tešlą apie 5-10 minučių, kol ji bus minkšta, tačiau nelipni, elastinga. Uždenkite dubenį su paruošta tešla švariu rankšluostėliu ir palikite valandai, kad paliktų.
  3. Pakilusią tešlą šiek tiek paminkykite. Padalinkite į 12 lygių dalių. Iš kiekvienos dalies suformuokite kamuoliuką. Suformuoti riestainius iš kamuoliukų galite dviem būdais. 1. Kiekvieną kamuoliuką performuokite į maždaug 18-20 centimetrų ilgio tešlos virvelę. Jos galus sujunkite ir švelniai paminkykite, kad jie susijungtų kuo gražiau. 2. Kiekvieną kamuoliuką šiek tiek suplokite ir jo centre su pirštais padarykite skylę. Atsargiai ištampykite riestainį taip, kad viduryje esanti skylė būtų apie 5 cm skersmens.
  4. Suformuotus riestainius perdėkite į kepimo popieriumi išklotas kepimo skardas, paliekant tarp jų nemažus tarpus. Skardas su paruoštais riestainiais uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti apie 20 minučių.
  5. Tuo pat metu įkaitinkite orkaitę iki 180 ˚C temperatūros.
  6. Taip pat, kol riestainiai kyla, į didelį puodą supilkite 6 puodelius vandens ir suberkite šaukštą cukraus. Kaitinkite, kol vanduo užvirs. Į verdantį vandenį dėkite po 2-3 riestainius (taip, kad nesiliestų). Pavirkite juos 1 minutę, tuomet atverskite ir pavirkite dar 1 minutę. Kiaurasamčiu išimkite riestainius iš vandens ir perdėkite ant kepimo popieriumi ištiestos kepimo skardos.
  7. Apibarstykite riestainių viršų aguonomis, sezamo sėklomis ar abejais. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol bus gražiai auksinės spalvos. Riestainius galite patiekti šiltus ar atvėsusius.
Suskleisti
Beigelis
Receptas: Naminiai beigeliai
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 34
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 2.00 arbat. š.
Mielės: 7.00 g (sausų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 300.00 ml (šilto)
Soda: 1.00 valg. š. (virimui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (viršui)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š. (viršui)
Aguonos: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (viršui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite 300 ml šilto vandens su druska, cukrumi, aliejumi ir sausomis mielėmis.

2. Tešlos minkymui į paruoštą skystąją tešlos dalį suberkite miltus. Tešlą labai gerai išminkykite, kad nebeliptų prie rankų. Minkyti reikėtų apie 10 minučių, kol tešla taps elastinga bei blizgi. Tešlą palikite šiltai valandai pakilti.

3. Pakilusią tešlą padalinkite į dešimt lygių dalių, iš kurių formuokite apvalias bandeles. Riestainių gaminimui prireiks medinio šaukšto, kurio kitu galu perdurkite bandeles per vidurį ir kiek pasukite aplink savo ašį, kad tešlos viduryje susiformuotų graži skylutė. Medinio šaukšto galiuką kiekvieną kartą, kad neliptų prie tešlos, reikėtų pabarstyti miltais.

4. Užvirinkite pilną didelį puodą vandens. Į jį suberkite sodą ir suleiskite po tris arba keturis riestainius. Riestainiai jame turi laisvai virti. Riestainius trumpai, apie minutę, apvirkite iš abiejų pusių. Apvirtus kiaurasamčiu ištraukite iš vandens ir guldykite ant skardoje patiesto kepimo popieriaus.

5. Prieš kepimą riestainius aptepkite plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamais, aguonomis.

6. Papuoštus riestainius kepkite įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje apie 15-20 minučių, kol jie gražiai iškeps. Iškepusius ataušinkite ant grotelių.

 

Suskleisti
Apelsininiai riestainiai su aguonomis
Receptas: Veganiški apelsininiai riestainiai su aguonomis
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (reikės ir žievelės, ir išspaustų sulčių)
Miltai: 3.00 puodelis
Aguonos: 4.00 valg. š.
Cukrus: 0.25 puodelis
Kokosų aliejus: 8.00 valg. š. (tirpinto)
Kaip gaminti

1. Į elektrinį plaktuvą ar didelį dubenį beriame nutarkuotas abiejų apelsinų žieveles, miltus, aguonas, cukrų ir išmaišome.

2. Pilame kokoso aliejų ir vėl maišome, kad aliejus gerai pasiskirstytų. Pilame išspaustas apelsinų sultis (idealu, jei jų bus apie puodelį) ir gerai suminkome tešlą.

3. Gautą tešlą padaliname į 16 dalių. Iš kiekvienos jų suvoliojame volelį, o tada sujungiame galus.

4. Suformuotus riestainius sudėliojame ant plačios kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepame iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol gražiai paruduos viršus.

6. Atvėsiname ant grotelių ir ragaujame!

Suskleisti
Žydiška pynutė „chala“
Receptas: Puri žydiška pynutė „Challah“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 200.00 ml (šilto)
Mielės: 15.00 g (šviežių)
Miltai: 500.00 g
Aliejus: 50.00 ml (bekvapio, neutralaus skonio, pvz., tinka kokybiškas saulėgrąžų)
Cukrus: 40.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Druska: 0.50 arbat. š.
Aguonos: 2.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į didelį dubenį berkite miltus ir druską, išmaišykite, o tuomet padarykite duobutę. Į duobutę sutrupinkite mieles, užberkite šaukštelį cukraus ir įpilkite šlaką vandens – sumaišykite šiuos ingredientus iki tirštos košelės, ant viršaus užberkite šiek tiek miltų ir palikite šiltoje vietoje 15 min. – mielės „pabus“ ir pakils kauburėlis.

2. Į dubenį su miltais ir mielėmis supilkite likusį vandenį, suberkite cukrų, paplaktus kiaušinius (dėmesio, maždaug 3–4 šaukštus kiaušinių plakinio atsidėkite pynučių aptepimui), supilkite aliejų. Išmaišykite, o kai bus galima minkyti, pradėkite tą daryti. Minkyti reikia ilgai, bent 10 min. Jei turite elektrinį aparatą su tešlos minkymo antgaliu, kuo puikiausiai galite patikėti šį darbą jam. Tešla turi būti gana minkšta, elastinga, nebelipni.

3. Išminkytą tešlą suvoliokite į rutulį, kiek patepkite aliejumi ir dėkite į dubenį, pridenkite virtuviniu rankšluostėliu bei statykite valandai į šiltą vietą, kad pakiltų – tešla turi maždaug padvigubėti.

4. Pakilusią tešlą darsyk išminkykite. O tada imkitės formuoti „chalą“ – iš šio tešlos kiekio suformuosite vieną didelę arba dvi mažesnes, jūsų valia, – pailgas ar apvalias „chalas“. Galite pinti „kasą“ iš 3, 4 ar net 6 gijų.

 

5. Suformuotą „chalą“ ar „chalas“ dėkite ant didelės skardos, išklotos kepimo popieriumi, vėl pridenkite rankšluostėliu ir dar pusvalandį šiltai pakildykite.

6. Kol tešla kyla, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros (režimas – kaitinimas iš viršaus ir apačios, be ventiliatoriaus).

7. Pakilusias pynutes aptepkite kiaušinio plakiniu (nespauskite, švelniai, jums nereikia, kad duona suzmegtų), o tada pabarstykite sezamo sėklomis ar aguonomis.

8. Dėkite kepti. Vienai didelei „chalai“ prireiks 30–35 min., orkaitėje, jei formavote mažas – 25 min. Viršus turi būti gražiai rusvas.

9. Leiskite kiek atvėsti, o tada jau laikas skanauti!

Suskleisti
Bandelės pynutės
Receptas: Purios mielinės pynutės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 38
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Pienas: 250.00 ml
Varškė: 150.00 g (pusriebės)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Mielės: 20.00 g
Sviestas: 40.00 g
Druska: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir pašildykite iki kūno temperatūros. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies, perpilkite pieną į didelį dubenį, įtrupinkite mieles, suberkite cukrų, druską ir švelniai paplakite šluotele, kad mielės ir cukrus ištirptų.

2. Į pieno ir mielių skystį muškite vieną kiaušinį ir darsyk pamaišykite.

3. Varškę kruopščiai ištrinkite šakute atskirame dubenėlyje, sviestą išlydykite. Tuomet abu produktus sudėkite į pieno-mielių-kiaušinio mišinį, išmaišykite.

4. Miltus persijokite ir dalimis berkite į dubenį su kitais ingredientais – iš pradžių maišykite, o kai tešla taps labai tiršta, imkite minkyti. Minkykite tol, kol tešla bus vientisa, nebelips prie rankų. Jei prireiks daugiau miltų, galite įberti saujelę kitą, tačiau nepiktnaudžiaukite, tešla turi išlikti minkšta.

5. Statykite dubenį su išminkyta tešla šiltoje vietoje, uždenkite rankšluostėliu ir palikite pakilti 30–40 min.

6. Kai tešla iškils, darsyk ją perminkykite ir kočiokite piršto storumo „dešreles“. Iš šių pinkite klasikines kaseles, kurias vėliau pjaustykite 10–12 cm ilgio gabaliukais. Arba galite iškart susipjaustyti „dešreles“ tokio ilgio atkarpomis ir iš jų pinti kaseles (beje, svarbu gerai užtvirtinti šių kaselių galus suspaudžiant galiukus pirštais).

7. Skardą išklokite kepimo popieriumi, pabarstykite miltais, dėkite ant jos bandeles palikdami tarpus. Palikite skardą su paruoštomis bandelėmis šiltoje vietoje apie 15 min., kad šiek tiek pakiltų.

8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, aptepkite kiek pakilusias bandeles likusiu išplaktu kiaušiniu ir dėkite į orkaitę kepti. Iškeps per 15–20 min, kai taps gražios auksinės spalvos – į kepimo pabaigą atidžiai stebėkite. Jei patinka, šias bandeles aptepę kiaušiniu dar galite pabarstyti aguonomis ar sezamų sėklomis arba į tešlą, dar prieš ją kildinant, įberti nuplautų ir nusausintų nedidelių razinų.

9. Atvėsinkite bandeles ant grotelių ir dėkite ant stalo!

 

Suskleisti
Štrudelis su aguonomis
Receptas: Štrudelis su aguonomis
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.5 / 17
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Pienas: 300.00 ml (100 ml tešlai, 150 ml įdarui ir truputis aptepimui)
Mielės: 20.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 130.00 g (50 g tešlai ir 80 g įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po 1 vnt. tešlai ir aptepti)
Sviestas: 40.00 g
Romas: 1.00 valg. š. (1 valg. š. tešlai ir 20 ml įdarui)
Aguonos: 200.00 g (maltos)
Medus: 1.00 valg. š.
Razinos: 40.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (truputis citrinos žievelės)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Dubenyje į sijotų miltų duobutę supilkite šiltame piene ištirpintas mieles. Šaukštu užkabindami šiek tiek miltų, maišykite, kol susidarys tirštoka masė. Nestorai užberkite tais pačiais miltais ir, uždengę drobe, 15 min. laikykite šiltai.
  2. Išlydykite sviestą. Jis turi būti ne karštas, o drungnas. Į tešlą suberkite druską, cukrų, įmuškite kiaušinį ir, po truputį maišydamos, pilkite sviestą, romą. Viską gerai sukite, kol susidarys vienalytė glotni masė, nelimpanti prie dubens. Jei ji atrodo per skysta, įberkite dar miltų, tačiau tešla turi būti minkšta.
  3. Tešlą padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio. Užklokite maistine plėvele ir  30 min. palikite.
  4. Per tą laiką paruoškite įdarą. Užvirkite pieną su cukrumi ir medumi, supilkite aguonas ir dar truputį pavirkite. Nukaiskite, įmaišykite razinų, citrinos žievelės, cinamono ir, jei pageidaujate, romo.
  5. Miltuotomis rankomis imkite tešlos gabalą, pabarstykite miltų ir iškočiokite ne itin ploną lakštą. Tolygiai užtepkite aguonų įdarą. Vieną pusę tešlos sukite maždaug iki vidurio, o kitą pusę, kol jos susitiks. Užlenkite galus ir apvertusios dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą.
  6. Palikite dar 20 min. pakilti šiltoje vietoje. Patepkite kiaušiniu, išplaktu su pienu, išilgai šakute pabadykite 6 kartus, kad štrudelis „kvėpuotų“, ir maždaug 30 min. kepkite 170 °C orkaitėje.

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti
Trapusis šlapias aguonų pyragas
Receptas: Trapusis šlapias aguonų pyragas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 39
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros sviestas arba kepiniams skirtas margarinas)
Cukrus: 75.00 g (25 g tešlai ir 50 g įdarui)
Vanilinis cukrus: 4.00 arbat. š. (po 2 arbat. š. tešlai ir įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (po trynį tešlai ir įdarui)
Grietinė: 90.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 arbat. š. žievelės tešlai ir likusi dalis arba visos citrinos nutarkuota žievelė įdarui)
Aguonos: 100.00 g (maltos – įdarui)
Pienas: 3.00 valg. š. (karštas – įdarui)
Romas: 2.00 valg. š. (galite keisti romo esencija – įdarui)
Razinos: 80.00 g (įdarui)
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š. (apibarstyti)
Kaip gaminti
  1. Sviestą išsukite su cukrumi (nepamirškite ir vanilinio) ir kiaušinio tryniu.
  2. Supilkite grietinę, suberkite citrinos žievelę, persijotus miltus ir kepimo miltelius.
  3. Užminkykite tešlą. Gerai išminkiusios, suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir 30 min. dėkite į šaldytuvą.
  4. Į dubenį berkite maltas aguonas, užpilkite ant jų karštą pieną, suberkite razinas, cukrų (paprastą ir vanilinį), citrinų žieveles, pilkite romą ir kiaušinio trynį. Viską išmaišykite.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Ant stalo paviršiaus pabarstykite miltų. Iškočiokite tešlą, dėkite aguonų įdarą, paskleiskite jį per visą plotą.
  6. Susukite atsargiai į ritinėlį, gražiai užspauskite abu galus ir dėkite į orkaitę (šiaip rekomenduojama daryti ne vieną, o du ritinėlius, galbūt gražiau iškepa, bet kuriuo atveju kaip pasirinksit – skonio nesugadinsit:)).
  7. Kepkite 25–30 minučių. Atvėsinkite ir apibarstykite milteliniu cukrumi. Skanaus!!

Receptą atsiuntė Rita Matulkaitė

Suskleisti
Aguonų pyragas
Receptas: Aguonų tortas
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
2.7 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (dideli; pagrindui)
Cukrus: 1.75 st. (pagrindui)
Aliejus: 1.00 st. (pagrindui)
Miltai: 3.00 st. (pagrindui)
Vanilinis cukrus: 2.00 valg. š. (pagrindui)
Kepimo milteliai: 1.00 valg. š. (pagrindui)
Aguonos: 1.50 st. (1 stiklinė pertepimui ir 0,5 stiklinės biskvitui)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; pagrindui)
Pasukos: 1.00 st. (pagrindui)
Druska: 0.75 arbat. š. (pagrindui)
Sviestas: 0.50 puodelis (pertepimui)
Maskarponės sūris: 115.00 g (pertepimui)
Cukraus pudra: 250.00 g (pertepimui)
Pienas: 1.00 valg. š. (gali reikėti ir 2-ųl; pertepimui)
Kaip gaminti

1. Elektriniu plaktuvu išmaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę.

2. Atskirame inde suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir citrinų žieveles.

3. Pasukas ir birųjį mišinį labai gerai sumaišykite su prieš tai jau paruošta mase.

4. Sukrėskite masę į 3 vienodo dydžio kepimo indus ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Jei negalite kepti 3 pyragų vienu metu, kepkite visą pyrago masę vienoje skardoje, tik turėkite omenyje, kad pyragas keps kiek ilgiau – apie 35 minutes.

5. Kol pagrindas iškeps, paruoškite pertepimą. Minkštą sviestą ir maskarponės sūrį gerai išsukite elektriniu plaktuvu. Lėtai įberkite cukraus pudrą, įpilkite pieno ir pusę stiklinės aguonų ir vėl gerai viską išplakite.

6. Kiekvieną pyragą aptepkite paruoštu kremu, sudėkite vieną ant kito ir aptepkite visą tortą. Tortą puoškite jį apibarstydami aguonomis – tiek šonus, tiek viršų.

Suskleisti
Aguonų keksas
Receptas: Paprastasis aguonų keksas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.1 / 21
Receptas
Ingredientai
Miltai: 110.00 g
Migdolų miltai: 115.00 g
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 225.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 160.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Aguonos: 20.00 g
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

Kadangi kekso formulė yra visiškai klasikinė, sumažinau cukraus kiekį. Minus 30 procentų yra ta riba, kai tai dar nepakenkia kepiniui ir jo skoniui. Tiesa, kiekvienu atveju reikia žiūrėti į receptą – tai ne visada gali pasiteisinti.

1. Miltus persijokite kartu su kepimo milteliais. Sumaišykite su maltais migdolais.

2. Sviestą išplakite su cukrumi iki purios ir balkšvos masės – apie 5 minutes. Suberkite tarkuotą citrinos ir apelsino žieveles, išmaišykite. Toliau plakant po vieną įmuškite kiaušinius. Per kelis kartus suberkite miltų ir migdolų mišinį. Išmaišykite. Ir galiausiai įmaišykite aguonas, supilkite į kepimo formą (200x110x75 mm).

3. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45–50 minučių – įkišus medinį pagaliuką jis turi būti sausas. Jei ne, pakepkite dar šiek tiek. Iškepus keksui, leiskite jam dar pravėsti kepimo formoje 10 min., tuomet išimkite ir padėkite ant grotelių.

Suskleisti
Minkšti meduoliai
Receptas: Minkšti meduoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.6 / 31
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai (ir dar 1 valg. šaukšt. tirpinto viršui))
Medus: 180.00 ml (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Migdolų miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (viršui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Juodasis šokoladas: 150.00 g (glajui)
Kokosų aliejus: 2.00 valg. š. (glajui)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė (tinka ir apelsinas); tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Kardamonas: 0.50 arbat. š. (malto; tešlai)
Muskatas: 0.30 arbat. š. (malto; tešlai)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (smulkiai maltų; tešlai)
Kaip gaminti

1. Nedideliame inde pakaitinkite medų ir sviestą, kol ištirps, pamaišykite, neleiskite užvirti.

2. Atskirame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir nutarkuotą citrinos (ar apelsino) žievelę.

3. Supilkite skystąją masę į sausus ingredientus ir sumaišykite tešlą, ji bus gana minkšta. Apdenkite maistine plėvele ir dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą.

4. Iš atšalusios tešlos formuokite maždaug 2,5–3 cm skersmens rutuliukus, kiek paspausdami dėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.

5. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 12–15 min. Iškepusiems leiskite visiškai atvėsti (geriausiai – ant grotelių).

 

6. Pasigaminkite glajų: į nedidelį metalinį puodelį ar dubenėlį sulaužykite šokoladą, pakaitinkite virš garų ar įstatę į puodą su karštu vandeniu. Kai ištirps, supilkite aliejų, išmaišykite.

7. Dekoruokite meduolius: kiekvieną jų plokščiąja puse pamerkite į šokolado glajų, tuomet leiskite glajui sustingti paguldę sausainį dugnu į viršų. Viršaus papuošimui tiesiog aptepkite viršutinę meduolių pusę plonyčiu tirpinto sviesto sluoksneliu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra.

Suskleisti
Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
Receptas: Tradicinis lenkiškas aguonų pyragas
12 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g (pagrindui)
Sviestas: 325.00 g (125 g šalto, supjaustyto gabaliukais pagrindui ir 200 g minkšto aguonų sluoksniui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (1 pagrindui ir 5 (atskirai tryniai ir baltymai) aguonų sluosniui)
Cukraus pudra: 2.00 st. (0.5 st. pagrindui ir 1.5 st. cukraus glajui ir papuošimui)
Aguonos: 600.00 g (aguonų sluoksniui)
Obuoliai: 500.00 g (aguonų sluoksniui)
Cukrus: 250.00 g (aguonų sluoksniui)
Manai: 70.00 g (aguonų sluoksniui)
Graikiniai riešutai: 50.00 g (pasmulkintų, galima keisti migdolais; aguonų sluoksniui)
Cukatos: 1.00 st. (apelsinų; 50 g aguonų sluoksniui, o likusios apibarstymui)
Migdolų ekstraktas: 2.00 arbat. š. (aguonų sluoksniui)
Citrinos sultys: 4.00 arbat. š. (galima keisti apelsinų sultimis arba vandeniu; cukraus glajui)
Kaip gaminti

Pagrindas:

  • Kepimo formą (23x34 cm) patepkite trupučiu sviesto ir išklokite pergamentiniu popieriumi.
  • Visus pagrindo ingredientus greitai sumaišykite (kad nesušiltų) rankomis arba elektriniu maišytuvu. Suformuokite iš tešlos plokščią apskritimą ir susukę į maistinę plėvelę padėkite į šaldytuvą, kad sustingtų (30–60 min).
  • Sušalusią tešlą suplėšykite gabaliukais ir jais išklokite kepimo skardos dugną (galite iškočioti ir tada iškloti). Sulyginkite paviršių pakočiodami jau formoje stikline. Skardą padėkite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų (30 min).
  • Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Tešlos pagrindą subadykite šakute. Kepkite apie 15 minučių, kol pagrindas šiek tiek paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Aguonų sluoksnis:

  • Aguonas užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite stovėti tol, kol atvės. Nupilkite vandenį ir du kartus sumalkite*.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Obuolius nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka.
  • Sviestą kartu su cukrumi gerai išsukite, kol gausite purią šviesią vienalytę masę. Po vieną muškite kiaušinio trynį, kaskart labai gerai išsukdami. Pabaigoje sudėkite maltas aguonas, tarkuotus obuolius, manų kruopas, razinas, riešutus, cukatus ir migdolų ekstraktą, ir viską sumaišykite.
  • Baltymus išplakite iki purumo ir atsargiai sumaišykite su aguonų mase. Viską išklokite ant paruošto pagrindo, išlyginkite paviršių. Kepkite apie 60–70 minučių, kol aguonų sluoksnis taps sausas. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.

Cukraus glajus ir papuošimas:

  • Cukraus pudrą ir sultis (vandenį) gerai sumaišykite mažame puodelyje šaukšto nugarėle. Jei glajus pernelyg skystas, įberkite dar cukraus pudros, jei per tirštas – įlašinkite dar kelis lašus sulčių arba vandens.
  • Glajumi užtepkite visą pyrago paviršių ir pabarstykite cukatais.

Pastaba: *Aguonas taip pat galima užpilti verdančiu vandeniu ir pavirinti apie 20 minučių. Tada nusausinti ir sumalti. Taip pat galima naudoti jau sumaltas (pirktas) aguonas – jas reikės užpilti verdančiu vandeniu, o kai vanduo atvės, nupilti per labai tankų sietelį, išklotą marle.

Suskleisti
Šimtalapis su varške
Receptas: Šimtalapis su varške
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.5 / 97
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (aukščiausia rūšis)
Mielės: 6.00 g (sausos)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Pienas: 200.00 ml
Cukrus: 400.00 g
Sviestas: 300.00 g
Razinos: 2.00 sauja (išmirkytų)
Varškė: 300.00 g
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su sausom mielėm ir trupučiu cukraus.
  2. Į miltus supilkite pašildytą pieną ir suplaktus 3 kiaušinius.
  3. Minkykite, kol tešla taps elastinga.
  4. Padalinkite į 5 vienodo dydžio gabalėlius ir palikite kilti apie 20–30 min.
  5. Tuo tarpu išlydykite sviestą ir paruoškite varškės masę (varškę ištrinkite su 2 kiaušiniais ir 100 g cukraus).
  6. Pakilus tešlai, kiekvieną gabalėlį atsargiai ištampykite, iki taps permatomas.
  7. Tuomet palaistykite sviestu ir pabarstykite cukrumi.
  8. Tą patį kartoti su kiekvienu likusiu tešlos gabalėliu, ištampytą tešlą dedant vieną lakštą ant kito.
  9. Ant paskutinio ištampyto lakšto pabarstykite išmirkytas razinas, prie krašto sudėkite varškės masę ir suvyniokite ritinėlį.
  10. Šis dedamas į kepimo formą ir pašaunamas į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę valandai.

Receptą atsiuntė Laima K., Alytus

Suskleisti
Kakavos meduolis
Receptas: Kakavos meduolis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 115.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Pienas: 1.00 puodelis (0,5)
Medus: 1.00 puodelis
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat. š. - tarkuotos žievelės - meduoliui ir 2,5 valg.š. - sulčių - glaistui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (malto)
Imbieras: 2.00 arbat. š. (malto)
Gvazdikėliai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Miltelinis cukrus: 100.00 g (glaistui)
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišykite su druska, kakavos ir kepimo milteliais.
  2. Sviestą išsukite su cukrumi, vanile, citrinos žievele, likusiais prieskoniais ir medumi.
  3. Po vieną įplakite kiaušinius.
  4. Pakaitomis berkite miltų mišinį ir pilkite pieną, užmaišykite vientisą tešlą ir supilkite į kepimo formą, išklotą sviestiniu popieriumi.
  5. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas, ištraukus liks neapsivėlęs tešla.
  6. Kol meduolis vėsta, pasiruoškite glaistą. Miltelinį cukrų sumaišykite su citrinų sultimis.
  7. Apglaistykite pyragą jau šaltą.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius