-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

12 sausainių receptų Advento kalendoriui: iš 3, 4 ir daugiau ingredientų

Paruošti mažiesiems Advento kalendorių – dažna ir labai graži tradicija. Ir nors tokių kalendorių galima lengvai nusipirkti, naminiai visada turi savo žavesio. Galbūt kai kuriose kalendoriaus kišenėlėse ar vokeliuose nutarsite paslėpti naminių sausainių, gal net ne vienos rūšies? Jei turite tokį planą, jums tikrai pravers mūsų siūlomas sausainių receptų rinkinys!
Meduoliai Advento kalendoriui
Meduoliai Advento kalendoriui / Vida Press nuotr.
Kalėdiniai sausainiai
Receptas: Vaniliniai sausainiai su medumi
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 12
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g
Cukrus: 100.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Kardamonas: 0.50 arbat. š.
Sviestas: 220.00 g (kambario temperatūros)
Vanilės lazdelė: 2.00 vnt. (perpjautos išilgai (jei neturite, galite keisti pora šaukštelių kokybiško vanilės ekstrakto))
Medus: 80.00 g (skysto)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (didelis)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kardamoną ir druską.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų ir iškrapštykite iš vanilės ankšties sėklytes (pačių ankščių neišmeskite, pravers kitiems desertams). Pirštais trinkite cukrų ir sėklytes, taip šios perduos cukrui savo aromatą. Į cukrų sudėkite sviestą ir išsukite iki lengvos, purios masės. Tuomet supilkite medų ir trynius, vėl išsukite.

3. Lėtai sukdami masę per kelis kartus suberkite sausuosius ingredientus, maišykite, kol neliks sausų dalelių.

4. Padalinkite tešlą perpus ir suvoliokite iš jų porą ritinėlių, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite porai valandų į šaldytuvą.

5. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių temperatūros.

6. Ant lygaus paviršiaus paberkite cukraus ir pavoliokite cukruje tešlos „dešreles“ švelniai paspausdami, kad cukrus priliptų. Tada supjaustykite dešreles 0,7–10 mm storio griežinėliais ir dėkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų, dėkite kelioms minutėms į šaldytuvą, kad sukietėtų.

7. Kepkite apie 12–16 min., kol sausainių pakraštėliai bus rudi, tačiau viduriukas dar šviesus. Iškepusiems leiskite kelias minutes atvėsti skardoje, o tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atšaltų.

Suskleisti
Kalėdiniai sausainiai
Receptas: Sviestiniai citrininiai sausainiai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.6 / 18
Receptas
Ingredientai
Miltai: 370.00 g
Sviestas: 220.00 g
Cukrus: 150.00 g
Druska: 0.50 arbat. š.
Citrinos žievelė: 2.00 arbat. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt.
Cukraus pudra: 100.00 g (glajui)
Apelsinų sultys: 2.00 valg. š. (šviežiai spaustų; glajui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus (porą šaukštų pasilikite), druską, citrinos žievelę ir kepimo miltelius.

2. Kitame dubenyje išsukite sviestą ir cukrų (masė nebūtinai turi tapti puri, nepersistenkite). Supilkite kiaušinių trynius bei vanilės ekstraktą, pamaišykite, kad vienodai pasiskirstytų. Pamažu maišydami supilkite ir sausuosius ingredientus, pamaišykite tik tiek, kad ingredientai susijungtų, o tada rankomis suformuokite du diskus, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.

3. Įkaitinkite orkaitę iki 180° C laipsnių temperatūros. Išimkite po vieną tešlos diską iš šaldytuvo, leiskite kiek pastovėti, o tada iškočiokite ant kepimo popieriumi iškloto paviršiaus iki 5–7 mm storio lakšto, jei reikia barstykite šiek tiek miltų, kad tešla neliptų.

4. Specialiomis formelėmis išpjaukite sausainius ir atsargiai perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų. Taip suformuokite sausainius iš visos tešlos.

 

5. Kepkite 12–14 min., tačiau stebėkite, kad sausainiai neimtų stipriai rusti. Iškepus leiskite visiškai atvėsti ir tik tada dekoruokite glajumi.

6. Glajų pagaminsite mažame dubenėlyje sumaišę cukraus pudrą su šaukštu citrinos sulčių, o tada vis papildydami sultimis, kol glajus bus tekančios konsistencijos. Apšlakstykite glajumi sausainius, jei norite, kol jis nesustingęs, pabarstykite patinkančiomis valgomomis puošmenomis, o tada leiskite galutinai sustingti.

Suskleisti
Sausainiai su prieskoniais
Receptas: Pikantiški sausainiai su medumi ir pipirais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (gali reikėti pora šaukštų daugiau)
Medus: 150.00 g (skysto)
Sviestas: 80.00 g (kambario temperatūros)
Kiaušinių tryniai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 2.00 arbat. š.
Kvapnieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pienas: 100.00 ml
Kaip gaminti

1. Dideliame dubenyje mediniu šaukštu (ar virtuviniame kombaine) gerai išsukite miltus, medų, sviestą, kiaušinių trynius ir pieną – maišykite kantriai, kol masė taps vientisa.

2. Suberkite kepimo miltelius, pipirus, cinamoną, druską, pamaišykite, kol šie priedai vienodai pasiskirstys, o tada išminkykite minkštą, elastingą tešlą (jei labai limpa prie rankų, galite įberti dar šiek tiek miltų). Padarykite iš tešlos rutulį, apgaubkite jį maistine plėvele ir leiskite pusvalandį pastovėti kambario temperatūroje.

3. Pastovėjusią tešlą iškočiokite iki 3 mm storio lakšto ir išspauskite patinkančios formos sausainius. Atsargiai dėkite juos ant kepimo popieriumi padengtų skardų.

4. Kepkite sausainius iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 12–15 min.

Suskleisti
Sausainiai „Kačių liežuvėliai“
Receptas: Sausainiai „Kačių liežuvėliai“ iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.6 / 112
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 60.00 g (minkšto; plius dar šiek tiek formai patepti)
Cukraus pudra: 60.00 g
Kiaušinio baltymas: 60.00 g (apie du baltymai; kambario temperatūros)
Miltai: 75.00 g
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Dvi kepimo skardas gerai ištepkite sviestu.

2. Visus išvardintus ingredientus sumaišykite, išsukite iki vientisos masės. Suverskite į konditerinį maišelį (tokį, jei neturite, galite pasigaminti patys – iš bet kokio maistinio polietileno maišelio, prakirpę vieną jo kampą). Jei turite, įdėkite į maišelį 10 mm paprastos skylės konditerinį antgalį (jei neturite, tiesiog prakirpkite maišelį taip, kad gautumėte tokio diamertro angą). Spausdami formuokite skardoje įstrižas juosteles, maždaug 5-7cm ilgio, palikdami didelius tarpus tarp jų (kepdami sausainiai taps plokšti, tad norint, kad jie nesusiklijuotų, turi likti pakankamai vietos).

3. Kepkite apie 8-10 minučių arba kol sausainiai gražiai apskrus kraštuose, taps auksinės spalvos.

Suskleisti
Kokosiniai sausainiai
Receptas: Trapūs sausainiai su kokosais ir kedrų riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 85.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 120.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt.
Miltai: 100.00 g (savikėlių (self-rising), o jei tokių neturite, naudokite paprastus, tik papildomai įberkite 0,3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių)
Migdolų miltai: 25.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Naudodami elektrinį maišytuvą ar tiesiog mediniu šaukštu dubenyje iki purumo išsukite sviestą, cukrų ir vanilės ekstraktą.

2. Supilkite kiaušinio trynį ir darsyk gerai išsukite.

3. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus (ir kepimo miltelius, jei naudojate ne savikėlius miltus), maltus migdolus, kokoso drožles, druską bei kedrus.

4. Suberkite sausuosius ingredientus į sviesto-cukraus-trynio mišinį ir dabar jau rankomis sumaišykite ir švelniai suminkykite.

5. Plačią skardą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 170C laipsnių temperatūros.

6. Imkite maždaug graikiško riešuto dydžio tešlos gabaliukus, voliokite rutuliukus ir dėliokite ant skardos palikdami tarpus. Kai sudėliosite visus, kiekvieną jų kiek spustelėkite šakute. Kepkite 12-15min., kol taps auksiškai rusvi. Atidžiai stebėkite, nes gali pradėti greitai degti.

7. Išimkite iš skardos, atvėsinkite ant grotelių kepiniams ir skanaukite!

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai
Receptas: Greitai pagaminami skanutėliai sviestiniai sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 77
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Sviestas: 200.00 g
Cukraus pudra: 100.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukraus pudra iki baltumo. Sudėkite kiaušinius ir miltus. Minkykite tešlą, kol gausite gražią, vientisą masę.

2. Atplėšę nedidelius gabaliukus iškočiokite 4–5 mm storio blynus. Patys pasirinkite, kokio storio bus sausainukai, man patinka šiek tiek storesni.

3. Formelėmis arba stikline išspauskite sausainius, dėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir kepkite apie 10–15 min maždaug iki 170 °C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Rekomenduoju aptepti kiaušinio plakiniu, bet tai nebūtina. Tie, kam norisi dar daugiau saldumo, prieš kepdami gali apibarstyti sausainius cukrumi.

Suskleisti
Lazdyno riešutų sausainiai
Receptas: Lazdyno riešutų sausainiai vos iš 4 ingredientų
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Speltų miltai: 90.00 g (šviesių)
Cukrus: 40.00 g (šviesaus muskavado)
Sviestas: 90.00 g (kambario temperatūros)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių temperatūros, kepimo funkcija – be ventiliatoriaus. Kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi.

2. Lazdyno riešutus paskleidžiame kepimo skardoje, kepame orkaitėje apie 10 minučių, kol apskrus. Jiems atvėsus, triname tarp delnų, kad nusiimtų luobelės.

3. Į trintuvo indą beriame lazdyno riešutus ir smulkiname iki smulkių trupinių. Tada dedame visus kitus ingredientus išskyrus sviestą ir sukame, kol ingredientai susimaišys.

4. Gabalėliais supjaustytą kambario temperatūros sviestą dedame į trintuvą su kitais ingredientais ir pulsuojančiu rėžimu sukame, kol viskas suiims į vieną masę. Kai jau matome, kad masė darosi vientisa būtinai nustojame sukti, nes kitaip keisis sausainių tekstūra.

5. Gautą masę padaliname į 12 dalių ir rankomis suvoliojame rutuliukus.

6. Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir paspaudžiame kad išeitų sausainių forma. Svarbu palikti tarpus tarp sausainių, nes kepant jie padidės. Dedame į šaldytuvą ir paliekame 20-30 minučių.

7. Kepame sausinius 15-17 minučių, kol šiek tiek apskrus.

8. Išimame sausainius iš orkaitės ir leidžiame 5 minutes atvėsti, tada perkeliame ant grotelių.

9. Sausainių viršų galite apšlakstyti šokoladu, bet labai skanu ir be jo.

Suskleisti
Apelsinais kvepiantys sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis 
Receptas: Apelsinais kvepiantys sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 20 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 225.00 g (nesūdyto, atšilusio)
Cukrus: 0.75 puodelis
Miltai: 1.00 puodelis
Apelsino žievelė: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Pistacijos: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų išplakite plaktuvu vidutiniu greičiu iki šviesios ir purios masės.

2. Išsijokite miltus, cinamoną ir druską, tada palaipsniui supilkite į sviesto ir cukraus masę, maišykite mažu greičiu, kol susimaišys.

3. Sudėkite pistacijas, spanguoles ir apelsino žievelę ir maišykite tik 5 sekundes.

4. Tešlą padalinkite į du rutuliukus ir iškočiokite į ritinėlius.

5. Kiekvieną tešlos ritinėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir šaldykite 3 valandas.

6. Supjaustykite sausainius iki pusantro centimetro storio griežinėlius.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. 

Sudėliokite sausainius į skardą ir kepkite 12–15 minučių arba kol sausainiai taps auksinės spalvos.

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai su riešutais
Receptas: Sviestiniai sausainiai su pekanų iešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Miltai: 350.00 g
Kukurūzų krakmolas: 1.00 valg. š. (galite berti ir bulvių)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 160.00 g (ištirpinto)
Cukrus: 150.00 g (labiausiai tinka smulkus rudasis)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (didelis)
Vanilės pupelių pasta: 0.50 arbat. š. (arba keli lašai ekstrakto)
Pekaninių karijų riešutai: 120.00 g (susmulkintų; ir dar keliolika jų puselių sausainių viršui)
Kaip gaminti

1. Vidutiniame dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą ir kepimo miltelius. Atidėkite šį mišinį į šalį.

2. Kitame didesniame dubenyje sumaišykite ištirpintą dar šiltą sviestą su cukrumi, tada įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ar pastą, gerai išmaišykite.

3. Į skystąjį mišinį suberkite miltus ir kapotus pekanus, kruopščiai išmaišykite, kad neliktų sausų miltų. Tešla atrodys drėgnoka ir sunkiai minkoma – taip ir turi būti.

4. Didelę skardą išklokite kepimo popieriumi. Rankomis ar šaukštu gnybkite maždaug graikinio riešuto dydžio tešlos rutuliukus ir dėliokite skardoje. Kai visus sudėliosite, mažiausiai valandai, geriau – kelioms, o galima ir nakčiai dėkite skardą į šaldytuvą.

 

5. Sausainiams pabuvus šaldytuve, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kiekvieną sausainį įspauskite po nesmulkintą pekano riešuto puselę, pabarstykite druska (ji suteiks balansą, atsvers saldumą – tačiau galite ir neberti).

6. Kepkite apie 10 min., kol sausainiai kiek iškils ir paruduos, tačiau neperkepkite. Leiskite kiek atvėsti dar skardoje, o vėliau perkelkite ant grotelių kepiniams vėsinti ar į plačią lėkštę.

Suskleisti
Imbieriniai sausainiai
Receptas: Imbieriniai ruginių miltų sausainiai
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Ruginiai miltai: 300.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Agavų sirupas: 50.00 ml
Imbieras: 0.50 arbat. š. (miltelių)
Gvazdikėliai: 0.50 arbat. š. (maltų)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kokosų aliejus: 100.00 ml
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Soda: 0.50 arbat. š.
Baltasis šokoladas: 100.00 g (dekoravimui)
Aliejus: 1.00 arbat. š. (dekoravimui)
Saldainiai: 1.00 sauja (spalvotų; dekoravimui)
Kaip gaminti

1. Pašildykite medų, suberkite į jį sodą ir gerai išmaišykite.

2. Didesniame inde sumaišykite ruginius miltus, druską ir visus prieskonius. Supilkite kokosų aliejų, įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą, agavų sirupą bei medų su soda ir išminkykite tešlą.

3. Tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir maždaug valandai palikite šaldytuve.

4. Kai tešla atvės, plonai ją iškočiokite ir formelėmis išpjaustykite norimos formos sausainius. Jei norėsite kabinti anteglutės, padarykite juose skylutes kaspinui praverti.

5. Suformuotus sausainius išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir 7-10 minučių kepkite iki 180ºC įkaitintoje orkaitėje.

6. Mikrobangų krosnelėje arba ant viryklės išlydykite šokoladą, įmaišykite šaukštą aliejaus ir supilkite į konditerinį maišelį su maža skylute gale.

7. Atvėsusius sausainius dekoruokite šokoladu bei spalvotais sausainiais.

Suskleisti
Sviestiniai sausainiai „Advento kalendorius“
Receptas: Sviestiniai sausainiai iš 3 ingredientų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 175.00 g (kambario temperatūros)
Rudasis cukrus: 85.00 g
Miltai: 200.00 g
Kaip gaminti

1. Sviestą ir cukrų sudėkite į dubenį ir mediniu šaukštu ištrinkite iki vientisos masės.

2. Suberkite ir įmaišykite miltus, rankomis užminkykite vientisą, nelimpančią tešlą.

3. Padalinkite tešlą perpus ir iš kiekvieno gabalėlio suvyniokite maždaug 5 cm storio volelį. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 1 val. arba kelioms dienoms į šaldytuvą. Šaldiklyje tešlą galima ir užšaldyti iki 1 mėnesio.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180C (arba 160C su ventiliatoriaus funkcija).

5. Tešlą supjaustykite 1 cm storio griežinėliais, sudėliokite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir kepkite 10 –12 min.

6. Atvėsinkite kepimo skardoje.

Suskleisti
Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
Receptas: Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 0.50 st. (smulkintų)
Miltai: 1.00 st. (šviesių speltų)
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Meduolių prieskoniai: 2.00 arbat. š.
Sviestas: 75.00 g (minkšto)
Rudasis cukrus: 0.50 arbat. š. (nerafinuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Kaip gaminti

Jei šiuos sausainius lygintume su tradiciniais kalėdiniais meduoliais, tai Speculaas už juos yra storesni ir puresni dėl tešloje esančių maltų migdolų. O kvapnumo šiems sausainiams, kaip ir tradiciniams meduoliams, suteikia meduolių prieskoniai. Kepant namuose šių prieskonių nauda dvejopa, jie ne tik iškvepina kepamus sausainius, bet ir visus namus – po juos pasklinda Kalėdinis kvapas. 

1. Pasiruoškite sausą sausainių mišinį. Migdolus smulkiai sukapokite elektrinėje kapoklėje. Sumaišykite juos su speltų miltais, kvapniais meduolių prieskoniais, žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.

2. Minkštą sviestą gerai išsukite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį bei smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės. Į paruoštą masę suberkite sausą sausainių mišinį ir užminkykite tešlą.

3. Tešlą sukrėsikite į maistinę plėvelę, apvyniokite, kad neišsausėtų ir dėkite nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.

 

4. Sausainių tešlą išimkite ant miltais apibarstyto kepimo popieriaus. Tešlos viršų irgi apibarstykite miltais bei iškočiokite storoką (apie 1 cm storio) tešlos lakštą. Sausainių formeles su trafaretu įspauskite ir iš karto ištraukite, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tam, kad tešla nepriliptų, ją reikia apibarstyti miltais, o kad trafaretas gerai atsispaustų – formelę gerai įspausti į tešlą.

5. Paruoštus sausainius atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite kepti 10-12 minučių į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę.

6. Iškepusius sausainius palikite ant grotelių praaušti. Tokių sausainių papildomai dekoruoti nebereikia, nes juos puošia atsispaudęs trafaretas.

Sausainius galite valgyt iš karto, bet jie puikiai išsilaiko ir laikomi ilgiau dėžutėje arba stikliniame inde.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius