-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip priešinasi jūsų kūnas, kai laikotės dietos? Suvoksite, kodėl grįžta kilogramai

Dietos neveikia. Moksliniai įrodymai yra ganėtinai aiškūs – mažindami suvartojamų kalorijų kiekį, ilgalaikio rezultato – svorio ar sveikatos atžvilgiu – nepasieksite. Įtariame, kad dauguma svorio metikų patys tai suvokė. Tačiau štai jie ir vėl nusistato tokį patį tikslą kaip ir praėjusiais metais, „The Conversation“ rašo Traci Mann ir A. Janet Tomiyama.
Priedais paskanintas jogurtas
Priedais paskanintas jogurtas / Vida Press nuotr.

Vieninteliai to nesuprantantys žmonės yra tie, kurie niekada nesilaikė dietos. Jiems sunku tuo patikėti, kadangi tai nesutampa su jų valgymo įpročiais ir jų pasekmėmis (arba tiksliau – pasekmių nebuvimu).

Pavyzdžiui, Nicky. Didžiąją laiko dalį ji valgo protingai, retkarčiais įterpdama šlamštmaisčio, tačiau tai niekaip neveikia jos svorio. Ji nesilaiko dietos. Ji yra Natūraliai Liekna Nicky, ir nieko nuostabaus, kad ji tiki tuo, ką mato savo akimis, ir tuo, ką jaučia savo kūnu. Tačiau nepaisant to, Nicky klysta.

Ilga, keista dietų mados istorija

Dietos sukelia neurologinius pokyčius, kurie priverčia jus labiau pastebėti maistą nei prieš pradedant laikytis dietos.

Esame tyrėjai, ilgą laiką tyrę, kodėl dietos neveikia. Esame pratę, kad nepavykusi dieta tapo norma. Taip pat studijavome stigmą, su kuria susiduria stambūs žmonės, ir stebėjome kaltinimo žaidimą, kuris prasideda, kai svorio metikai susigrąžina numestus kilogramus.

Iš mokslinės perspektyvos žvelgiant, mes suprantame, kad dieta yra nelygi kova. Tačiau dauguma nickių, su kuriomis susidūrėme – gatvėse, auditorijose, ir net tarp kolegų, – sutrinka, kai pasakome, kad dietos neveikia, kadangi tai nesutampa su jų pačių „pastebėjimais“.

Nelygi kova

Nicky mano, kad ji liekna dėl to, kaip valgo, tačiau iš tiesų, genai atlieka didžiulį vaidmenį. Nepaisant to, Nicky susirenka visus laurus, nes žmonės mato, kaip ji valgo, tačiau nemato jos genų.

Dauguma stambių žmonių niekada nebus tokie liekni kaip Nicky, net jei valgytų tą patį ir tokiais pačiais kiekiais kaip ji. Jų kūnai geba funkcionuoti vartojant mažiau kalorijų nei jos, o tai skamba neblogai (ir tai būtų puiku, jei būtų badmetis).

Tačiau tai iš tikrųjų reiškia, kad pavalgę to paties maisto ir panaudoję tą energiją kūno sistemų veiklai, jiems lieka daugiau kalorijų, kurios atsideda riebalų pavidalu. Tad norint atsikratyti nereikalingų kilogramų, stambesni žmonės turi valgyti maižau maisto nei Nicky. O tada, kažkiek laiko pasilaikius dietos, pasikeičia jų metabolizmas, todėl jiems reikia valgyti dar mažiau, kad svoris ir toliau kristų.

Ne vien Nicky gamtos dovanota medžiagų apykaita priverčia galvoti, kad jos dieta veikia. Nicky, kaip nesilaikančiai dietos, visai nesunku atsispirti tam dubenėliui su saldainiais, stovinčiam ant kolegės stalo. Tačiau tiems, kas laikosi dietos, tie saldainiai tarsi šokinėja prieš akis ir šaukia „Suvalgyk mane!“

Dietos sukelia neurologinius pokyčius, kurie priverčia jus labiau pastebėti maistą nei prieš pradedant laikytis dietos; ir kai tą maistą pastebite, dėl šių pokyčių sunku apie tą maistą nebegalvoti. Nicky galbūt ir pamirš apie tuos saldainukus, tačiau metantys svorį – tikrai ne.

TAIP PAT SKAITYKITE: G.Kazanavičius apie mitybos mitus: 2 bananai = 20 šaukštelių cukraus, taurė vyno = 40 g sviesto

Kodėl tiek daug žmonių po dietos vėl susigrąžina prarastą svorį?

Dietininkams jie – saldainukai – patinka labiau nei anksčiau. Taip yra todėl, kad kiti neurologiniai pokyčiai ne tik pagerina maisto skonį, tačiau dėl jų maistas sukelia didesnį hormono dopamino antplūdį. Tai tas pats hormonas, kuris išsiskiria, kai narkomanai vartoja savo mėgstamus narkotikus. Nicky maistas tokio antplūdžio nesukelia.

Be to, Nicky pasisotino pietumis. Ir vėl - besilaikantys dietos bėga prieš vėją, kadangi dieta pakeitė jų hormonus. Taip vadinamo sotumo hormono leptino kiekis mažėja, o tai reiškia, kad dabar reikia dar daugiau maisto, kad jie jaustųsi sotūs. Laikydamiesi dietos jie visą laiką jautėsi alkani, tačiau dabar jie jaučiasi dar alkanesni. Šiuo atveju net ir įprasti nedietiniai Nicky pietūs nepasotintų to, kuris laikosi dietos.

Kur jūsų valia?

Žmonės žiūri į Nicky ir juos žavi jos savikontrolė. Tačiau ar tikrai maisto vengimą, kai esi alkanas, turėtume laikyti savikontrole? Ar tai savikontrolė, kai vengi maisto, jo nepastebi, jo nemėgsti ar nesulauki pasitenkinimo antplūdžio jį suvalgius?

Žiauri ironija – kažkiek laiko pasilaikius dietos, įvyksta pokyčiai, dėl kurių ilgainiui dietos tampa neveiksmingos.

Tokiomis aplinkybėmis bet kas gali atsispirti maistui. Ir net jei Nicky nereikalinga valia, jeigu jai jos reikėtų, ji puikiai gyventų, kadangi ji nesilaiko dietos. Jei to dar būtų negana, dietos laikymasis sutrigdo suvokimą, ypač vykdomąją funkciją – tai procesas, padedantis tvardytis.

Taigi, besilaikantys dietos turi mažiau valios būtent tada, kai jos jiems labiausiai reikia. O nesilaikantieji dietos jos turi į valias, nepaisant to, kad jiems jos nereikia.

Na, ir, žinoma, jei Nicky valgytų tą gundantį maistą, jos medžiagų apykaita sudegintų daugiau kalorijų nei medžiagų apykaita asmens, besilaikančio dietos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip sumažinti kūno svorį be jokių dietų? Dietologės ir vaistininkės patarimai

Seksas ir kiti mitai apie svorio metimą

Taigi, Nicky nepelnytai susižeria visus laurus dėl sėkmingai įvykdyto darbo, kuris jai yra ne tik lengvas, bet ir lengvesnis nei žmonėms, besilaikantiems dietos.

Žiauri ironija – kažkiek laiko pasilaikius dietos, įvyksta pokyčiai, dėl kurių ilgainiui dietos tampa neveiksmingos. Fiziškai tai yra įmanoma, ir labai mažai dietos besilaikančių asmenų sugeba keletą metų palaikyti gautą rezultatą. Tačiau tikrai ne be demoralizuojančios ir visapusiškos kovos su savo fiziologija.

Visai nesunku suvokti, kodėl grįžta svoris, kurio žmonės atsikrato laikydamiesi Naujųjų Metų rezoliucijos, ir turime keletą variantų, kada tai nutinka: jei esate viena iš nickių, prisiminkite visą atsisakymą, kurį patys sau sukėlė dietos besilaikantys asmenys, ir kaip mažai jie valgė, kol jūs leidote sau viską. Žavėkitės jų pastangomis ir būkite dėkingi, kad jums nereikia to patirti.

Jei laikotės dietos, priminkite sau, kad nesate silpnas, tiesiog kovojate nelygioje kovoje, kurią laimi nedaugelis. Nukreipkite savo pastangas į sveikatos pagerinimą sportu (o tam svorio metimas nebūtinas), ir kitais metais pasirinkite kitokią Naujųjų Metų Rezoliuciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius