-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinome, kaip išsaugoti vaisių ir daržovių naudą?

Vaisiai ir daržovės – svarbi žmogaus maisto raciono dalis, nepakeičiamas vitaminų, mineralinių ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Dietologė Lina Viniarskaitė pataria, kaip išsirinkti šviežiausius produktus, kaip juos laikyti, ruošti ir derinti, kad mūsų organizmas gautų kuo daugiau naudos.
Vaisiai ir daržovės
Vaisiai ir daržovės / Fotolia nuotr.

„Daugiausia vitaminų ir mineralų – šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, todėl renkantis visų pirma reikia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. Įvertinti, ar nėra supuvę, įtrūkę, nematyti pelėsio.

Labai svarbu, kad produktai būtų gražios, vientisos spalvos, be juodų dėmelių. Išsirinktą produktą palieskite. Pavyzdžiui, bananai neturi būti minkšti, o abrikosai ar persikai – kieti.

Nepamirškite pauostyti. Kiekvienas vaisius ir daržovė kvepia savaip, tačiau nė vienas iš jų neturėtų turėti neįprasto, pašalinio kvapo“, – pasakoja L. Viniarskaitė.

Šaltuoju metų laiku dietologė produktus pataria rinktis pagal jų sezoniškumą, pirmenybę teikiant iš kaimyninių, Europos Sąjungos šalių atvežtiems vaisiams ir daržovėms.

Vertingiausi – kuo trumpesnį laiką saugomi vaisiai ir daržovės.

Jie mums yra įprasti, todėl geriausiai pasisavinami organizmo. Be to, iš šių valstybių vežamos gėrybės ne tik atitinka visus kokybės reikalavimus, bet ir iki mūsų keliauja trumpesnį atstumą, todėl jų šviežumui išsaugoti naudojama mažiau cheminių medžiagų.

Taigi ir vitaminų bei įvairių mineralinių medžiagų juose lieka gerokai daugiau.

Vienu kartu daug maisto produktų pirkti nepraktiška ne tik todėl, kad dalis jų rizikuoja būti nesuvartoti, todėl išmesti. Pasak dietologės, vertingiausi – kuo trumpesnį laiką saugomi vaisiai ir daržovės.

„Įvairių vaisių ir daržovių tinkamumo vartoti terminas yra labai skirtingas. Pavyzdžiui, bananai genda greičiau, o obuoliai kurį laiką gali pastovėti. Jeigu produktai yra supakuoti ir ant jų nurodytas tinkamumo vartoti terminas, nepamirškite pasižiūrėti, koks jis.

Jeigu nusipirktų gėrybių iš karto nežadate suvalgyti, nelaikykite jų kartu, arti vienas kito. Gausiai išsiskiriančios metileno dujos spartina greta esančių produktų nokimą, o kartu ir gedimą.“

Vaisių ir daržovių laikymo atmintinė

  • Daržoves geriausia laikyti induose šaldytuvo apačioje, kur temperatūra yra žemesnė, o drėgmė gali siekti net iki 90 proc. Neplaukite jų tol, kol nevartojate.

  • Dar neprinokusius vaisius ir daržoves palikite nokti kambario temperatūroje, nes šaltis gali neigiamai paveikti jų skonį, maistines savybes.

Daržovės bus naudingiausios, jei jas ruošite garuose. Ne tokios vertingos, jei virsite, troškinsite

  • Šakniavaisinėms daržovėms (bulvėms, morkoms, svogūnams, česnakams) ne vieta šaldytuve. Jiems labiausiai tinka tamsios, vėsios vietos.

  • Nešaldykite daug vandens turinčių daržovių (agurkų, pomidorų, baklažanų). Joms tinkamesnė kambario temperatūra.

  • Parsineštas iš parduotuvės, daržoves išimkite iš polietileninių maišelių. Juos geriausia perdėti į popierinius maišelius arba suvynioti į popierinį rankšluostį.

  • Visuomet kruopščiai atrinkite ir pirmiausia suvartokite pažeistas (pernokusias, įtrūkusias) daržoves ir vaisius. Laikomos greta kitų, jos paspartina aplinkinių gedimą.

Kuo įvairiau

Patys vertingiausi žmogaus organizmui, be jokios abejonės, yra švieži vaisiai ir daržovės. Todėl jų rekomenduojama suvalgyti kuo daugiau.

Tačiau, anot dietologės, ir gaminant galima išsaugoti nemažą dalį vertingų medžiagų. „Daržovės bus naudingiausios, jei jas ruošite garuose. Ne tokios vertingos, jei virsite, troškinsite.

Mažiausiai iš jų naudos lieka kepant riebaluose. Kad ir kokį maisto ruošimo būdą pasirinktumėte, pasistenkite gaminti kuo trumpiau, naudoti kuo mažiau vandens, druskos ar cukraus“, – pataria L. Viniarskaitė.

Anot specialistės, produktų vertingumui įtakos turi ir įrankiai, indai, kuriuose jie yra gaminami. Metalas reaguoja su vaisiuose ir daržovėse esančiomis rūgštimis, todėl geriausia produktus ruošti specialiai konkrečiam gaminimo būdui pritaikytuose, pavyzdžiui, stikliniuose, induose, maišyti mediniais įrankiais ir pan.

Kaip žinoma, organizme vyksta daugybė reakcijų. Vitaminai A, E, D, K, dietologės teigimu, geriausiai įsisavinami vartojami su aliejumi.

Geležiai būtinas vitaminas C, todėl mėsą protinga gardini citrina arba patiekti su šio vitamino turinčiomis lapinėmis daržovėmis. Magniui būtina vitamino B6 draugija, todėl geriausia derinti šių medžiagų turinčius produktus.

Tačiau pats paprasčiausias būdas gauti visas organizmui būtinas medžiagas – valgyti kuo įvairesnių vaisių ir daržovių, nes juose yra visko, ko reikia mūsų organizmui. 

ES finansuojama priemonė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius