Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 16

Mitybos specialistės patarimai, kurie padės numesti svorio be maisto ribojimo

Kaip numesti svorio – tai vienas dažniausių klausimų, kuriuos girdi mitybos specialistė Ernesta Stripeikaitė-Jakučionė. Pašnekovė sutiko pasidalinti įžvalgomis, kodėl pastangos dažnai neduoda norimo rezultato, kokie mitai sklando apie lieknėjimą bei kaip tai daryti sveikai ir nesikankinant.
Dieta
Dieta / 123RF.com nuotr.

Kodėl sunku numesti svorio

„Tai sunki tema, nes nėra jokios magiškos tabletės, padedančios numesti svorio, kadangi jis priklauso nuo sudėtingų procesų, vykstančių mūsų organizme. Šie mechanizmai išsivystė per milijonus metų – juk nuo pirmykščio žmogaus laikų žmonija nuolat susidurdavo su maisto trūkumu, todėl mūsų organizmas linkęs kaupti maistinių medžiagų atsargas juodai dienai. Tai viena iš priežasčių, kodėl taip suku numesti svorio.

Žmonės dažnai skundžiasi, kad bando įvairias dietas, stengiasi, bet jiems nesiseka. Problema ta, kad bet kokia dieta veiksminga tik trumpą laiko tarpą. Tai nėra tinkamas sprendimas ilgesniam laikui. Be to, visi žino, kad norint sulieknėti reikia mažiau valgyti ir daugiau judėti. Žiūrint teoriškai, tai yra tiesa: kuo mažiau kalorijų suvartojame, tuo greičiau krinta svoris. Tačiau mūsų organizmas nesupranta, kad mažiau valgydami mes norime sulieknėti. Maisto kiekio sumažėjimas jam yra signalas, kad atėjo badmetis, ir jis pasiruošęs daryti viską, kad tik svoris nekristų.

Lėtinama medžiagų apykaita, kad organizme vykstantiems procesams reikėtų mažiau kalorijų. Mažinama raumenų masė, nes raumenys sunaudoja daugiausiai kalorijų. Įsijungia tam tikri fiziologiniai procesai, dėl kurių padidėja alkio jausmas, kuris akmens amžiaus žmogų motyvuodavo ieškoti maisto. Taip pat didėja su maistu gaunamų kalorijų įsisavinimas, t. y. kalorijos įsisavinamos efektyviau. Kitaip tariant, organizmas visais įmanomais būdais bando save apsaugoti nuo griežtos dietos ir daro viską, kad maisto atsargos būtų kaupiamas, bet nesunaudojamos iki galo“, – aiškino E.Stripeikaitė-Jakučionė.

Galiausiai griežta dieta nėra ilgalaikis sprendimas ir dėl to, kad nuolat save ribodami šalia fiziologinės įtampos sukuriame ir emocinę, kuri dar labiau padidina streso lygį organizmui. Kaip numesti svorio sveikai ir per daug nesikankinant?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius