-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grilio meistrė – apie šašlykus: kam tinka majonezas, o kam žolelės, ar kepant reikia laistyti mėsą

Šašlykai – vienas populiariausių ant gyvos ugnies ruošiamų patiekalų. Galima net neabejoti, jog gardžiu dūmu per Jonines pakvips dažnų namų terasoje ar kieme.
Arbatoje marinuoti šašlykai
Arbatoje marinuoti šašlykai / 15min skaitytojo nuotr.

Kad mėsa išliktų sultinga, o svečiai prašytų pakartoti, grilio meistrė, Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė Halina Bovševič prekybos tinklo „Lidl“ pranešime žiniasklaidai dalijasi patarimais, kaip patiems paruošti burnoje tirpstantį kiaulienos šašlyką.

Mėsos iešmeliai – net iš šoninės

Pasak H.Bovševič, iešmeliams labiausiai tinka riebesnė kiaulienos dalis – kepdami riebaliniai junginiai tirpsta ir paskleidžia skonį po visą gabaliuką. Jei šašlyką gaminsite iš kiaulienos kumpio, nepamirškite, kad jį marinuoti reikia ilgiau. O jei renkatės liesesnę mėsą, tarp gabaliukų ant iešmelių verkite ir šoninę – joje esantis riebaliukas suteiks papildomo skonio ir sultingumo.

Organizatorių nuotr./Halina Bovševič
Organizatorių nuotr./Halina Bovševič

Mėgstantiems eksperimentuoti grilio meistrė pataria išbandyti ir tik iš kiaulienos šoninės pagamintus šašlykus.

„Šoninę supjaustykite nedideliais gabalėliais ir glaudžiai suverkite ant iešmelių, kad kaistų tik šonai ir tirpstantis riebaliukas mažiau varvėtų. Tokie Vengrijoje itin populiarūs šoninės vėrinukai, pagardinti ypač aštriu paprikos prieskonių mišiniu, reikalauja ypatingos priežiūros – juos reikia nuolat apversti. O ir kepti geriau ne tiesiai virš žarijų, o šalia – žarijas laikykite vienoje kepsninės pusėje, o šoninės šašlykus – kitoje. Karščio tikrai pakaks“, – pataria H.Bovševič.

123RF.com nuotr./Šašlykai
123RF.com nuotr./Šašlykai

Ji prideda, kad ant iešmelių galima verti net plonai pjaustytas kiaulienos nugarinės juosteles ar maltos kiaulienos kukulius su daržovėmis – pievagrybiais, cukinijomis, baklažanais ar pomidoriukais – juos itin mėgsta mažieji.

Majonezas labiau tinka vištienai

Kiaulienos šašlyko marinatui lietuviai tradiciškai naudoja svogūnus, maistinį actą ar citrinos sultis, juoduosius pipirus ir šiek tiek aliejaus mėsai suminkštinti. Anot H.Bovševič, tradicinių kiaulienos šašlykų mėgėjai citriną ar actą gali drąsiai keisti rūgščiomis obuolių ar svarainių sultimis – subtili rūgštelė padės atrasti kiek kitokį šašlykų skonį.

Majonezą virtuvės šefė pataria palikti vištienos krūtinėlėms marinuoti, o ruošiant kiaulienos šašlyką nepamiršti žolelių: čiobrelių, baziliko, armėnų mėgstamos kalendros ir mairūno. Ji taip pat išduoda ir savo firminių šašlykų marinato receptą.

„Scanpix“ nuotr./Marinuojama mėsa
„Scanpix“ nuotr./Marinuojama mėsa

„Mėsą supjaustykite stambiais pailgais gabaliukais ir išdėliokite ant švaraus stalviršio ar medinės lentelės. Ant viršaus sutarkuokite svogūną, uždėkite pomidorų padažo (galima naudoti ir sutrintus šviežius prinokusius pomidorus), pabarstykite rūkytų paprikų prieskoniais, baziliku, maltos kalendros grūdeliais, juodaisiais pipirais ir medumi ar cukrumi. Visus prieskonius gerai įmasažuokite į šašlyko gabaliukus, sudėkite juos į dubenį ir uždenkite lėkšte. Ant viršaus uždėkite sunkiau sveriantį daiktą (pavyzdžiui, stiklainį su vandeniu) – prislėgus mėsą jos poros atsiveria, tad prieskoniai geriau įsigeria“, – sako grilio meistrė.

Šašlykų laistyti vandeniu nereikia

Kepant šašlykus labai svarbu juos vartyti, kad mėsa iškeptų tolygiai, ir jokiu būdu nelaistyti – nei vandeniu, nei jokiais kitais gėrimais.

Iešmelius reikia dėti tik ant įkaitinto grilio. H.Bovševič tikina, kad pirmasis apskrudimas – pats svarbiausias. Jei karščio pakaks, poros greitai užsivers ir visos mėsos sultys liks gabaliuko viduje, o ne lašės ant žarijų. Kepant šašlykus taip pat labai svarbu juos vartyti, kad mėsa iškeptų tolygiai, ir jokiu būdu nelaistyti – nei vandeniu, nei jokiais kitais gėrimais.

„Šašlykams pagardinti ant kepamos mėsos galite užpurkšti šiek tiek obuolių sulčių, tačiau laistyti iešmelių nereikia – taip tik nuplausite marinatą, taigi ir skonį. Jei žarijas reikia prigesinti, verčiau iešmelius trumpam patraukite, užgesinkite įsiplieskusią liepsną ir grąžinkite šašlykus į vietą“, – pataria H.Bovševič.

123RF.com nuotr./Grilis
123RF.com nuotr./Grilis

Ji pabrėžia, kad mėsa kepti baigia ne virš žarijų, o dubenyje – nuėmus nuo iešmelių ji turi šiek tiek „pailsėti“. Kol pjaustysite daržoves ir dengsite stalą, temperatūra šašlyko gabalėlyje susivienodins ir jis įgaus dar daugiau skonio. „Ilsėtis šašlykai gali ir susukti į lavašą su šviežiais svogūnais ir žalumynais – jis puikiai atstos įprastus ryžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius