-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 04

Kodėl užstrigo Vaidoto Žalos apeliacinis skundas dėl LASF skirtos nuobaudos?

Rusijos pradėtas karas Ukrainoje apnuogino ir Lietuvos automobilių sporto federacijos aštriuosius kampus. Išsiskyrus nuomonėms apie tai, kaip derėtų kalbėti apie įvykius Ukrainoje, užvirė tikras aistrų katilas.
Dakaro ralis, šeštojo greičio ruožo finišas, Vaidotas Žala
Dakaro ralis, šeštojo greičio ruožo finišas, Vaidotas Žala / Egidijaus Babelio nuotr.

Istorija prasidėjo iš esmės pirmą karo dieną, kai, tuometinio LASF viceprezidento V.Žalos iniciatyva, buvo pasiūlyta nutraukti LASF bendradarbiavimą su degalinių tinklu „Viada“. LASF Taryboje netgi buvo surengtas balsavimas. 3 prieš 2 balsų santykiu buvo nuspręsta sutartį nutraukti.

Už sutarties išsaugojimą pasisakęs LASF prezidentas Egidijus Janavičius nurodė kelis argumentus. Pirmą, kad nėra VSD duomenų apie kenkėjišką „Viada“ veiklą ar sąsajas su Rusija. Antrą – kad toks sutarties nutraukimas rimtai pakenktų Lietuvos autosportui. Juolab kad šio degalinių tinklo reklama puikuojasi ir ant keleto lenktynininkų automobilių – Giedriaus Notkaus, Jono Sluckaus, Antano Juknevičiaus.

Galimai todėl šio fakto neafišavo. Tačiau viešai paskelbė, kad nutraukia ryšius su Rusijos ir Baltarusijos federacijomis.

Naujas konfliktas – dėl G.Maškausko pasisakymų

Sutarties nutraukimas LASF valdybos narių nesutaikė. Netrukus įsižiebė nauji nesutarimai – dėl lenktynininko Gedimino Maškausko (jaunesniojo) pasisakymų socialiniuose tinkluose apie karą Ukrainoje ir lietuvius, padedančius Ukrainos gynėjams. Įdomi detalė – G.Maškauskas šiemet licencijos neturi, taigi oficialiai netgi nėra lenktynininkas, ralyje nedalyvauja. Tačiau jo komentaras vėl suskaldė LASF.

Po lenktynininkų Stasio Tarailės (pasisakiusio už pagalbą Ukrainai ir sulaukusio G.Maškausko komentarų apie nacikus) bei Artūro Daunoravičiaus (išvadinusio G.Maškauską neigiamais epitetais) FB įrašais užvirė aistros. Nebuvo išvengta ir stipresnių žodžių, susikryžiavo ietys tarp Ukrainos gynėjų ir manančių kitaip. LASF Etikos ir drausmės komisija nusprendė, kad bausti G.Maškausko nereikia, drausmės pažeidimo nėra.

Dėl to iš LASF Tarybos atsistatydino trys iš penkių narių: V.Žala, V.Milius, M.Babenskas.

Pasigirdo ir pirmieji balsai, reikalaujantys LASF vadovybės oficialios pozicijos, įvertinančios aplink G.Maškauską įsisukusią aistrų karuselę. Tačiau oficialios pozicijos visuomenė sulaukė gerokai vėliau – birželio 23 d., kai LASF Etikos ir drausmės komisija jau buvo paskelbusi (birželio 15 d.) nuobaudas A.Daunoravičiui ir V.Žalai. Nuobaudos piniginės, tačiau V.Žala taip pat suspenduotas dviem mėnesiams.

Perfrazuojant LASF komisijos išvadas – už elgesį, kuris pakenkė LASF prestižui. Tiek komisijos, tiek LASF vadovo E.Janavičiaus kartotas leitmotyvas, kad V.Žala, kaip LASF kolegialaus organo narys, neišnaudojo galimybių konfliktą spręsti kitu, taikiu keliu, siekė asmeninio žinomumo ir pan.

V.Žalos nusižengimų sąraše (cituoju komisijos sprendimo dalį) – viešas pareiškimas feisbuke „Žuvis pūva nuo galvos“ (raginimas atsistatydinti E.Janavičiui ir jam pareikštas nepasitikėjimas) ir kiti pranešimai bei komentarai...

Tiesa, dėl objektyvumo reikia pridurti, kad dalis autosporto visuomenės (pvz., Mindaugas Varža, Martynas Samsonas) kvietė susitaikyti, nes kariaudami tarpusavyje sportininkai nieko nepeš.

LASF prezidentas E.Janavičius po V.Žalos pareiškimų atsistatydino, bet vėliau neeilinio narių suvažiavimo metu buvo balsų dauguma paliktas eiti pareigas.

Konfliktas baigėsi tuo, kad V.Žala, nepatenkintas LASF politine pozicija bei skirta nuobauda, pareiškė, kad Dakare atstovaus ne Lietuvai, o kitai valstybei.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaidotas Žala, reaguodamas į LASF politiką, Dakare nusprendė atstovauti kitai valstybei

Panašiai pasielgė ir Lietuvos ralio čempionas Vytautas Švedas, Europos ralio čempionato etape startavęs su Ukrainos vėliava (taigi ir su šios šalies licencija).

Vaidoto Žalos apeliacija

Tačiau ralio gerbėjai puikiai prisimena, kad Vaidotas Žala net ir po LASF komisijos sprendimo (suspenduotas dviem mėnesiams) dalyvavo Europos ralio čempionato etape liepos 2 d. su lietuviška licencija. Kaip tai galėjo nutikti? Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Žala 15min patvirtino, kad birželio 15 d. vakarą, 23.58 val. gavo LASF laišką, kuriuo federacija pranešė apie Etikos ir drausmės komisijos verdiktą.

Remiantis šiuo sprendimu, Vaidotas Žala už bausmę negali dalyvauti jokiose LASF/FIA varžybose du mėnesius. Kitaip tariant, iki rugpjūčio 15 d.

Pagal LASF nuostatus, sulaukęs nuobaudos lenktynininkas gali per 7 dienas po nuosprendžio kreiptis į LASF Apeliacinį teismą ir prašyti peržiūrėti Etikos ir drausmės komisijos sprendimą. Taip ir pasielgė Vaidotas Žala – birželio 22 d. parašė apeliaciją nustatyta tvarka. Šią informaciją patvirtino ir Kazimieras Vasiliauskas – žinomas lenktynininkas, dabar vadovaujantis Apeliaciniam teismui.

Įdomi detalė – tarp Apeliacinio teismo arbitrų yra ir Gedimino Maškausko (vyresniojo) pavardė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius