Dabar populiaru
Publikuota: 2021 vasario 21d. 13:43

15 patiekalų avienos mėgėjams: nuo apkepų iki kibinų

Aviena gruziniškai
Autorės nuotr. / Aviena gruziniškai

Aviena daugeliui lietuvių nėra kasdien ar kassavaitę valgoma mėsa, nors pastaraisiais metais jos nesunku įsigyti ne tik turgavietėse, tačiau ir didesnėse parduotuvėse. Vieniems aviena yra labiau proginis pasirinkimas, kiti jos nemėgsta dėl skoninių savybių, kvapo (ir dažnai visai be reikalo!), tačiau nuostabių patiekalų iš avienos tikrai daug. Jei norite išbandyti šį tą naujo, kviečiame rinktis receptą, bus skanu!

Receptai
Receptas: Traškučiai su sultingu avienos faršo padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 1
Kaip gaminti

1. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite su faršu. Kepamą faršą pertrinkite šakute. Pomidorus nuplikykite karštu vandeniu, paskui kelioms sekundėms įmeskite į šaltą vandenį, išimkite ir nulupkite. Pomidorus perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite tik minkštimą, sudėkite į faršą, supilkite vyną ir ant mažos ugnies troškinkite. Sudėkite pjaustytą aitrųjį pipirą, grūstą česnaką, įberkite pipirų, druskos, maltos saldžiosios paprikos, sudėkite pastą ir troškinkite apie 30 minučių.

2. Baigdami troškinti suverskite pupeles ir apšlakstykite žaliųjų citrinų sultimis. Padažą tiekite supylę ant traškučių, šalia padėkite žaliųjų citrinų griežinėlių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Ingredientai
Kukurūzų traškučiai: (1 pakelis) 1.00 arbat. š.
Faršas: 400.00 g (avienos - įdarui)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorai: 3.00 vnt. (3 - 4 prinokę - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3 - įdarui)
Vynas: 1.00 st. (pusė st. raudono sauso)
Pomidorų pasta: (įdarui) 2.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (žalios - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (įdarui)
Pupelės: 250.00 g (indelis raudonos, konservuotos - įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - įdarui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Tešlos pyragėliai su aviena „Empanado“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.0 / 2
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų, sudėkite avieną ir ją apkepkite. Į tą pačią keptuvę suberkite ir likusius susmulkintus ingredientus (išskyrus alyvuoges).
  2. Viską gerai išmaišykite ir patroškinkite apie 15 minučių. Baigus troškinti leiskite įdarui atvėsti. Dėkite jį į iškočiotos tešlos apskritimus, taip pat pridėkite ir po vieną alyvuogę.
  3. Pyragėlius pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, kol jie įgaus auksinį atspalvį.

Receptas iš kaledos.borjomi.lt

Ingredientai
Aviena: 500.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Actas: 2.00 valg. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Paprikos: 2.00 vnt. ((1 žalia, 1 raudona))
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogės: 1.00 vnt. ((po 1 vnt. į pyragėlį))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Uzbekiška avienos sriuba su ryžiais „Mastava“
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 10
Kaip gaminti

1. Į nemažą storadugnį puodą (idealu, jei turite ketaus, tuomet naudokite jį) dėkite avieną ir užkaiskite puodą ant viryklės. Įkaitinkite ir palaukite, kol riebalai ims lydytis ir jų puode susidarys keli šaukštai, o mėsa pradės vos vos skrusti.

2. Į puodą su mėsa suberkite svogūnus ir česnakus ir pakepinkite, kol svogūnai pagels, suminkštės, pasklis kvapas. Tuomet į puodą supilkite apie 1,5 litro vandens, palaukite, kol užvirs.

3. Suberkite į puodą morkas, po kelių minučių – ropės ir baklažano kubelius, dar po kelių minučių – pomidorus, suberkite čiobrelius, įdėkite į sriubą aitriąją papriką, įberkite apie šaukštelį druskos. Pavirkite viską dar kelias minutes, o tada berkite ryžius, išmaišykite, sumažinkite kaitrą iki tokios, kad puodas vos vos kunkuliuotų. Virkite 20 min.

4. Praėjus 20 min. suberkite ir bulves ir vėl ant labai silpnos ugnies virkite apie 30 min. – šiai sriubai reikia laiko.

5. Paragaukite, ar netrūksta druskos, ar ryžiai jau minkšti. Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite ramiai pastovėti 15–20 min.

6. Pilstykite į lėkštes, berkite šviežiai maltų juodųjų pipirų ir kapotų šviežių kalendrų.

Ingredientai
Avienos šonkauliai: 0.80 kg
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis; supjaustytas kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (smulkiai sukapotos)
Morkos: 2.00 vnt. (supjaustytos kubeliais)
Bulvės: 3.00 vnt. (supjaustytos kubeliais)
Pomidorai: 2.00 vnt. (be odelių; supjaustyti kubeliais)
Baklažanai: 1.00 vnt. (supjaustytas kubeliais (galima ir nedėti))
Salierai: 1.00 vnt. (gumbas, supjaustytas kubeliais (arba ropė))
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Ryžiai: 1.00 st. (tinka patys paprasčiausi apvalesni, krakmolingi)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežios, sukapotos; patiekimui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Sluoksniuotos tešlos kibinai su aviena ir daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.6 / 34
Kaip gaminti

1. Tešlą atšildykite, pakočiokite ir išspauskite didesnius apskritimus. Sutarkuokite morką, susmulkinkite svogūną, paprikas ir sumaišykite su malta aviena. Paskaninkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Ant kiekvieno apskritimo dėkite įdaro ir užsukite. Aptepkite kiaušinio plakiniu. Kibinus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

 

Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota bemielė tešla: 500.00 g (gali būti mielinė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (aptepti)
Aviena:( 400 - 500 malta arba kapota - įdarui) 400.00 arbat. š.
Paprikos: 3.00 vnt. (po puse raudonos, geltonos ir žalios - įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Morkos: 1.00 vnt. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti - įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Mėsos prieskoniai: (įdarui) 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aviena gruziniškai
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 11
Kaip gaminti

1. Avieną 1 valandą virkite pasūdytame vandenyje.

2. Gabalėliais supjaustykite papriką, česnaką, svogūnus ir viską patroškinkite keptuvėje. Patiekalą pagardinkite gruziniškais prieskoniais.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Aviena 1.00 kg
Gruziniški prieskoniai 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 g (geltona)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 2.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avienos kepsneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 17
Kaip gaminti

1. Avieną supjaustykite kepsniams, išmuškite, pabarstykite prieskoniais ir marinuokite majoneze per naktį.

2. Vėliau kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.

3. Supjaustykite griežinėliais morkas, baklažaną, susmulkinkite česnaką.

4. Baigiant kepti mėsai, sudėkite daržoves ir viską patroškinkite.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Ingredientai
Aviena 600.00 g
Baklažanai: 1.00 vnt.
Morkos: 2.00 vnt.
Kalendros: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (miltelių - pagal skonį)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Majonezas: 1.00 st.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avienos ragu su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 8
Kaip gaminti

1.Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite. Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 4 centimetrų dydžio kubeliais.

2.Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite. Sudėkite svogūnus ir šiek tiek patroškinkite. Pabarstykite miltais, supilkite sultinį, vyną ir leiskite pavirti 25 minutes.

3.Sudėkite moliūgų gabaliukus ir dar troškinkite 15 minučių. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su grietine ir sudėkite į troškinį.

4.Užvirkite, pabarstykite druska, pipirais, tarkuotais muskatais, apšlakstykite  išspaustomis citrinų sultimis ir nukelkite nuo ugnies. Tiekite su virtais laukiniais ryžiais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Jautiena: 800.00 g (aviena)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Miltai: 1.00 valg. š.
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Vynas: 200.00 ml (baltas)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Grietinė: 250.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Baklažanų apkepas su aviena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 9
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su faršu, paskaninkite Viduržemio regiono žolelių mišiniu, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir susukite. Ritinėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.

2. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite. Nuolat maišydami po truputį pilkite pieną, dėkite sūrelį. Pagardinkite įvairiais prieskoniais, druska ir pipirais. Padažą nuolat maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.

3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite sluoksnį baklažanų, tuomet – sluoksnį faršo, apšlakstykite padažu. Taip sluoksniuokite, kol sudėsite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti baklažanų. Apkepo viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis arba du maži)
Citrinos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Lydytas sūrelis: 100.00 g
Sūris: 3.00 valg. š. (3 - 4 fermentinis)
Faršas: 500.00 g (avienos)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Aviena su mėtų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 8
Kaip gaminti

Mėtų padažas:

1. Nuskabykite lapus, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į mažą dubenėlį. Sumaišykite su žiupsneliu druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu, kad apsemtų susmulkintą mėtą. Įdėkite cukraus ir išmaišykite. Leiskite atvėsti.

2. Įpilkite acto ir išmaišykite. Ragaukite. Pagal skonį pridėkite acto arba vandens ir palikite pusvalandį–valandą pastovėti.

Aviena su garnyru:  (svarbu: gaminant avieną ir garnyrą vienu metu reikės veikti dviejuose frontuose!)

1. Puode išvirkite morkas, nukoškite, įpilkite grietinėlės, įdėkite druskos ir užkaitinkite. Nukaiskite puodą ir palikite uždengtą – morkos neatvės.

2. Mėsą aptepkite aliejumi ir lengvai pasūdykite. Įkaitinkite storo dugno keptuvę. Vieną šonkaulį kepkite 2 minutes ant vieno šono, dvi – ant kito, tada apverskite ir vėl abi puses pakepkite po minutę. Jei mėgstate labiau iškeptą – kepkite savo nuožiūra ilgiau.

3. Kitoje keptuvėje įkaitinkite šaukštą ar du aliejaus, įmeskite sutraiškytas česnako skilteles, pusę minutės pakepinkite maišydami, kad aliejus įsigertų česnako skonio.

4. Suberkite ankštis ir ant stiprios ugnies pakepkite porą minučių maišydami.

5. Dėkite į lėkštes mėsą, žirnius, morkas. Ant mėsos užpilkite mėtų padažo, ant morkų – šiek tiek grietinėlės iš puodo.

Ingredientai
Mėtos: 2.00 sauja (šviežių (mėtų padažui))
Vanduo: 4.00 valg. š. ((mėtų padažui))
Cukrus: 1.00 arbat. š. (nubrauktas (mėtų padažui))
Druska: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį padažui ir mėsai)
Vyno actas: 3.00 valg. š. ((mėtų padažui))
Avienos šonkauliai: 4.00 vnt. (gali būti ir ėrienos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Morkos: 1.00 vnt. (ryšulėlis mažų)
Žirniai: 2.00 sauja
Česnakai: 2.00 skiltelės
Grietinėlė: 0.50 st.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Rytietiškas avienos troškinys
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.3 / 17
Kaip gaminti

Tiesa, jam pagaminti būtinas storasienis, sunkus puodas, kitaip troškinys gali nepavykti. Be to, jei nerandate gražių baklažanų, jų galite ir nedėti – ypač žiemą, kai baklažanai retai būna skanūs.

1. Svogūnus nulupkite, supjaustykite pusžiedžiais. Morkas nuskuskite, supjaustykite riekelėmis. Pomidorus šiek tiek pasmulkinkite, paprikas supjaustykite skiltelėmis, kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais, o nuvalytus baklažanus supjaustykite riekelėmis.

2. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Bulves nulupkite ir supjaustykite ketvirtadaliais. Smulkintuvu susmulkinkite česnakus ir petražoles.

3. Sluoksniais viską dėkite į storasienį, sunkų puodą:

  • mėsą ir dalį česnakų bei petražolių mišinio (pabarstykite prieskoniais ir druska);
  • svogūnus;
  • morkas;
  • pomidorus (pabarstykite prieskoniais, dalimi česnakų ir petražolių mišinio);
  • baklažanus;
  • paprikas;
  • kopūstus;
  • viską pabarstykite prieskoniais ir likusiu petražolių ir česnako mišiniu;
  • bulves (pasūdykite);
  • sandariai uždenkite kopūstų lapais.

4. Įpilkite dar apie 1 l vandens, uždenkite dangčiu, užvirinkite ir sumažinkite kaitrą taip, kad troškinys vos virtų.

5. Troškinkite apie 2 val. Išjunkite ir šiek tiek palikite pastovėti – apie 15–20 min.

Ingredientai
Aviena: 1.00 kg (pageidautina su kauliukais-šonkauliukais)
Svogūnai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Morkos: 2.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Baklažanai: 2.00 vnt.
Paprikos: 2.00 vnt.
Konservuoti pomidorai: 1.00 vnt. (didelė (800 g) skardinė)
Bulvės: 500.00 g
Kopūstai: 500.00 kg (ir dar šiek tiek sveikų kopūstų lapų troškiniui uždengti)
Česnakai: 12.00 skiltelės
Petražolės: 1.00 sauja (didelė)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (šviežiai grūstų sėklų)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (nubrauktas, šviežiai grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avienos troškinys su baklažanais
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.2 / 6
Kaip gaminti

1.Avieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite vieno kąsnio gabalėliais. Morkas nuskuskite ir supjaustykite šiaudeliais. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite dideliais kubeliais. Svogūnus ir česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Kalendras ir petražoles nuplaukite, nusausinkite ir smulkiai sukapokite. Viską sudėkite į elektrinio trintuvo indą ir sutrinkite. Pasūdykite, paskaninkite pipirais.

2.Nesvylančiame puode įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sukrėskite trintą masę, suberkite maltus kuminus, papriką ir maišydami kepinkite apie minutę. Įpilkite 150 mililitrų vandens ir maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė. Puodą nuimkite nuo ugnies.

3.Keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, sudėkite jautienos gabalėlius ir maišydami apkepinkite. Mėsą sudėkite į molinį kepimo indą su dangčiu. Toje pačioje keptuvėje pakepinkite cukiniją ir baklažaną.

4.Daržoves sudėkite ant mėsos, supilkite petražolių ir kalendrų padažą, pabarstykite cinamonu. Puodą uždenkite ir 180 laipsnių orkaitėje troškinkite apie 90 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Ingredientai
Jautiena: 1500.00 g (aviena)
Baklažanai: 2.00 vnt.
Morkos: 4.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 3.00 g
Kalendros: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avienos kotletukai su pistacijomis ir gražgarstėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus padažui reikalingus ingredientus ir dėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

2. Nedideliame smulkintuvo inde iki rupių trupinių (gali būti ir stambesnių gabaliukų) sukapokite pistacijas. Perpilkite jas į nemažą dubenį. Dabar tame pačiame smulkintuve šiek tiek pasmulkinkite gražgarstes – tyrės nereikia, tačiau dideli lapai irgi nereikalingi. Dėkite gražgarstes prie pistacijų.

3. Pagaliau smulkintuve beveik iki tyrės konsistencijos sumalkite svogūną, česnaką ir šaukštą aliejaus. Sudėkite šią tyrę ir avieną į dubenį su pistacijomis bei gražgarstėmis, įberkite 3/4 arbat. šaukšt. druskos, gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų, visą gerai išmaišykite – galite ir rankomis.

4. Gautą masę padalinkite į 20 vienodų dalių ir suformuokite nedidelius kotletukus.

5. Keptuvėje ant vidutinio karščio įkaitinkite šaukštą aliejaus, dėkite kotletukus ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai paskrus – tam prireiks 7–9 min., jų nereikia perkepti (jei aviena rieboka, kotletukai gerokai susitrauks). Gali būti, kad po pirmosios porcijos keptuvę teks kiek pavalyti, mat pistacijų gabaliukai ir gražgarsčių lapeliai kiek svils.

6. Tiekite kotletukus dar šiltus, su gaiviu iš anksto pasiruoštu jogurto padažu. Prie jų tinka ir ryžiai, ir kuskusas, ir mėgstamos žalėsių salotos.

Ingredientai
Aviena: 500.00 g (maltos)
Pistacijos: 60.00 g (nekepintų ir nesūdytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis, supjaustytas ketvirčiais)
Česnakai: 1.00 skiltelės (didelė)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai maltinukams ir 1 šaukštas padažui)
Jogurtas: 250.00 g (natūralaus graikiško; padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 valg. š. (padažui (nebūtinai))
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Avienos šašlykai
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
5.0 / 1
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite avienos gabalėlius, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, druską, pipirus bei raudonuosius pipirus. Prieš kepant marinuokite apie 2-3 valandas.

2. Ant vienų iešmų sumaukite šašlykus, o ant kitų iešmų – daržoves. Daržoves būtina sumauti ant kitų iešmų, nei mėsą, nes jos iškepa greičiau, tad veriant viską ant tų pačių iešmų daržovės gali perkepti, o mėsa – neiškepti.

3. Mėsą kepkite apie 20 minučių, nepamirškite jos vartyti, kad šašlykas būtų iškepęs tolygiai. Daržoves nuolat vartydami kepkite apie 10 minučių.

Ingredientai
Aviena: 500.00 g (supjaustytos 5 cm skersmens gabalėliais)
Citrinos sultys: 0.50 st.
Alyvuogių aliejus: 0.50 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti į 8 dalis)
Pomidorai: 2.00 sauja (vyšninių)
Paprikos: 2.00 vnt. (saldžiosios, supjaustytos nedideliais gabalėliais)
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Grilyje troškinta aštri aviena su džiovintomis slyvomis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
5.0 / 2
Kaip gaminti

1. Avieną supjaustykite didesniais gabaliukais. Į didelį, kepimui grilyje pritaikytą, puodą supilkite aliejų ir ten sudėkite avienos gabaliukus. Tuomet suberkite kalendrą, kvapniuosius pipirus, kardamoną ir dėkite ant grilio pakaitinti tol, kol atsiskleis prieskonių aromatas. Ten pat sudėkite avienos gabaliukus ir pamaišydami kepkite apie 20 minučių.

2. Nulupkite ir supjaustykite svogūną pusžiedžiais. Morkas taip pat nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais. Į puodą suberkite svogūnus, morkas ir pakepinkite kelias minutes. Į apkepintas daržoves įpilkite 500 ml karšto vandens ir išmaišykite. Uždenkite dangčiu, puodą uždėkite ant grilio ir troškinkite apie valandą.

3. Per tą laiką nuplaukite džiovintas slyvas, užpilkite jas karštu vandeniu ir palikite keliolikai minučių pastovėti. Nuvalykite ir didesniais gabaliukais supjaustykite bulves. Vėliau nuo grilio nuimkite puodą su aviena bei daržovėmis ir į jį sudėkite bulves, berkite druskos, pipirų ir atsargiai pamaišykite. Tuomet viską vėl dėkite ant grilio ir troškinkite dar apie 20 minučių.

4. Per tą laiką nusausinkite džiovintas slyvas ir perpjaukite jas per pusę. Supjaustykite čili pipirą. Juos sudėkite į puodą ant grilio ir vėl viską troškinkite apie pusvalandį.

5. Praėjus nurodytam laikui, išimkite avienos troškinį ir papuoškite jį kalendros lapeliais ir ragaukite.

Ingredientai
Aviena: 1.00 kg (minkštos)
Džiovintos slyvos: 250.00 g (be kauliukų)
Bulvės: 6.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Morkos: 2.00 vnt.
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Aliejus: 150.00 ml
Vanduo: 500.00 ml (karšto)
Kvapnieji pipirai: 25.00 vnt. (nemaltų žirnelių)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Kalendros: 2.00 arbat. š.
Kardamonas: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Peržiūrėti detalesnę informaciją
Receptai
Receptas: Purus maltos avienos apkepas su daržovėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.8 / 4
Kaip gaminti

1. Nuluptą morką, svogūną, o taip pat cukiniją bei 1 pomidorą supjaustykite kubeliais, o tada dėkite į elektrinį smulkintuvą su S formu peiliu. Pulsuojančiu režimu pasmulkinkite iki rupių (maltos mėsos tekstūrą primenančių) drožlių. Gautą mišinį dėkite į plieninį sietą ir nuspauskite kuo daugiau sulčių.

2. Į didelį dubenį dėkite maltą mėsą, nuspaustą smulkintų daržovių mišinį, berkite druską, prieskonius, traiškytas česnako skilteles, džiūvėselius, sūrį, muškite abu kiaušinius, dėkite pomidorų pastą (ar tyrę). Labai gerai (patogiausia – švariomis rankomis) šią masę išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.

3. Nedidelę kepimo skardą (tinka pailga, skirta keksui ar keturkampė) ištepkite aliejumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.

4. Gautą masę sukrėskite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų. Šią formą dėkite į kitą didesnę, kurią pripilkite verdančio vandens (idealu, jei didžioji kepimo forma bus tiek aukštais kraštais, kad vandens lygis beveik sutaptų su kepinio mažesniojoje kepimo formoje aukščiu). Atsargiai statykite į orkaitę ir kepkite 1 val. ir 10 min. Išėmę kepinį iš orkaitės leiskite ramiai pastovėti apie 10 min.

 

5. Kol mėsos apkepas kepa, pasiruoškite padažą. Visus jam skirtus ingredientus išsukite iki vientisos balzganos, gana skystos tyrės. Likusius 2 pomidorus sutarkuokite burokine tarka (tarkuojant pašalinkite odeles).

6. Tiekite apkepą su padažu, tarkuotų pomidorų tyre, šalia derinkite lengvas salotas, jei norisi stipriau – kuskusą ar ryžius.

Ingredientai
Aviena: 600.00 g (maltos)
Morkos: 1.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt. (dideli)
Česnakai: 4.00 skiltelės (2 skiltelės apkepui ir 2 padažui)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 50.00 g (arba pecorino; tarkuoto)
Džiūvėsiai: 50.00 g (maltų)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Tahini pasta: 80.00 g (padažui)
Vanduo: 50.00 ml (virinto šalto; padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Peržiūrėti detalesnę informaciją

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Praktiškai su „Norfa“

Laimė jaustis saugiai

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką