Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Čili troškiniui ruošti tiks ir viryklė, ir grilis. Eksperto receptas su slaptu ingredientu

Ant grilio galima kepti ne tik šašlykus ar mėsos kepsnius, bet ir virti sriubas, plovą ar gaminti įvairiausius troškinius. Vienas jų – pasaulyje, o ir Lietuvoje pamėgtas čili troškinys, kurio klasikinio varianto pagrindas yra malta jautiena.
Čili troškinys
Čili troškinys / Vida Press nuotr.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, čili troškinys – itin populiarus patiekalas iš smulkintos mėsos, o paruoštas ant grilio jis nustebins savitu dūmo poskoniu.

Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą, turime žinoti bent kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką. Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo.

„Mes perkame akimis. Todėl rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą, turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą iš pradžių turime įvertinti jo spalvą: mėsa turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi ar papilkėjusi“, – sako G.Bačkovas.

Vida Press nuotr./Malta mėsa
Vida Press nuotr./Malta mėsa

Dar vienas dalykas, į kurį, anot eksperto, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etikės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertini, ar tikrai taip ir yra. Šiek tiek riebalų turintis faršas patiekalams suteiks ryškesnį skonį. Be to, patiekalas nebus per sausas.

Čili troškinį paskanins... šokoladas

Grilių ekspertas Vadimas Amosovas, kalbėdamas apie tobulo čili troškinio paruošimą, sako, kad šiam troškiniui, kaip ir bet kuriam kitam patiekalui, reikalingi kokybiški ingredientai. „Troškinys yra patiekalas, turintis gana intensyvų skonį, todėl jam svarbu ir kokybiški ingredientai, ir prieskoniai, ir virimo laikas“, – tvirtina ekspertas.

Kalbėdamas apie sudedamąsias troškinio dalis, V.Amosovas pabrėžia, kad pirmiausia reikia įsigyti kokybiškos mėsos – jis dažniausiai renkasi 20 proc. riebumo jautieną, nes riebesnis faršas patiekalui suteiks intensyvesnį skonį ir geresnę tekstūrą.

Šiam troškiniui būtinos aitriosios paprikos (čili), česnakai, pomidorai, pupelės ir kukurūzai.

„Ruošdamas čili dažnai improvizuoju – dedu viską, ką randu spintelėse, ir tai, kas, mano nuomone, suteiks išskirtinio skonio. Tačiau egzistuoja pagrindiniai ingredientai ir kelios taisyklės, be kurių šio troškinio neįsivaizduoju. Šiam troškiniui būtinos aitriosios paprikos (čili), česnakai, pomidorai, pupelės ir kukurūzai. Taip pat vertėtų nepamiršti ir svogūno, česnako bei saliero. Juos apkepus išsiskiria išraiškingas aromatas. Mėsą taip pat reikėtų apkepinti. O prieskonius galima rinktis įvairiausius, tokius, kuri suteikia dar intensyvesnio skonio“, – troškinio virimo paslaptis atskleidžia V.Amosovas.

Tiesa, dar vienas slaptas čili troškinio ingredientas, kuris, pasak eksperto, paryškina jo skonį – juodasis šokoladas. „Tam, kad troškinys išsiskirtu neįtikėtinu aromatu bei skoniu, užtenka vos kelių šokolado gabalėlių“, – atskleidžia jis.

V.Amosovas troškinį ant čili rekomenduoja troškinti apie 1–1,5 val. Tokiu būdu spės susijungti visų ingredientų kvapai bei skoniai.

Ekspertas pasidalijo ir čili troškinio receptu, kuris puikiai tiks gaminti tiek namuose ant viryklės, tiek lauke ant grilio.

Vida Press nuotr./Čili troškinys
Vida Press nuotr./Čili troškinys

Čili troškinys

Ingredientai:

  • jautienos faršo / maltos jautienos;
  • keli gabalėliai juodojo šokolado;
  • alyvuogių aliejaus;
  • 1 svogūnas;
  • kelios skiltelės česnako;
  • kelių saliero stiebai;
  • konservuotų kukurūzų;
  • konservuotų pupelių;
  • konservuotų pomidorų;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis pipirų;
  • žiupsnelis raudonėlio;
  • žiupsnelio kumino;
  • žiupsnelis cinamono;
  • habanero padažo;
  • aitriosios paprikos;
  • jautienai skirtų prieskonių;
  • saulėje džiovintų pomidorų pastos;
  • patiekimui:
  • itališkos duonos čiabatos;
  • mėgstamo sūrio;
  • šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Į specialų troškinimo puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Kai aliejus įkaista, sudėkite supjaustytą svogūną, salierą, česnaką ir viską kelias minutes pakepkite. Tuomet į puodą dėkite faršą, jį šiek tiek maišydami pakepkite ir suberkite prieskonius: pipirus, cinamoną, raudonėlį, kuminą, druską, jautienos prieskonius. Viską išmaišykite.

2. Į puodą supilkite konservuotus pomidorus, dėkite supjaustytą aitriąją papriką, pilkite šlakelį habanero padažo, berkite kukurūzus ir pupeles. Viską sumaišykite, šiek tiek pavirkite ir galiausiai įdėkite kelis gabalėlius juodojo šokolado. Puodą uždenkite dangčiu ir viskam dar apie 40 minučių leiskite pasitroškinti.

3. Čili patiekite su skrudintos čiabatos riekelėmis, paskaninkite tarkuotu sūriu ir šviežia kalendra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius