Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nidos receptas: istoriniai Nelsono zrazai

Šią vasarą Vilnius kaip reikiant pradėjo ruoštis garbingam miesto 700 metų jubiliejui, kurį švęs 2023-aisiais. Man bene įdomiausia pasiruošimo šventei dalimi tapo Vilniuje šimtmečiais gyvenusių tautų kulinarinių receptų paskelbimas specialiai sukurtame interneto puslapyje. Iš tiesų dažnai būna apmaudu, kad mes gan nedaug težinom apie savo istorinės virtuvės ištakas. O kai kas nors paklausia „tai kas tas tradicinis lietuviškas maistas?“ ne vienas prisimena tik cepelinus ir šaltibarščius.
Nida Degutienė ir jos gaminti Nelsono zrazai
Nida Degutienė ir jos gaminti Nelsono zrazai / Nidos Degutienės nuotr.

Juokingiausia, kad nei vienas nei kitas net nepriskiriami tai istorinei senajai lietuviškai virtuvei. Šaltą sriubą, pasirodo, Lietuvoje gamindavo tik baltą (be burokėlių), o bulvės pirmuosiuose rašytiniuose Lietuvos kulinarijos raštuose (senosiose receptų knygose) atsirado tik XX a. pradžioje... Tad kai kalba eina apie Vilniaus 700 metų istoriją ir valgius, bulvės, kaip ir cepelinai, yra palyginti modernus mūsų virtuvės naujadaras!

Nebūčiau ir aš tokia protinga, jei ne prof. Rimvydas Laužikas su kolegomis, kurie ne vienerius metus dirbo, kol iš visokių šaltinių surankiojo autentiškus Vilniaus patiekalų receptus ir papasakojo intriguojančias jų atsiradimo istorijas.

„Go Vilnius“ nuotr. /Prof. Rimvydas Laužikas istorinės Vilniaus virtuvės renginyje
„Go Vilnius“ nuotr. /Prof. Rimvydas Laužikas istorinės Vilniaus virtuvės renginyje

Tokias intriguojančias, jog nedelsiant ėmiausi vieną tų senoviškų patiekalų – Nelsono zrazus – gaminti pati. Kai perskaičiau receptą, net suabejojau, ar iš tiek nedaug ingredientų gali išeiti kas nors skanaus? Sviestas, svogūnai, duona ir jautiena, gabalėlis džiovinto baravyko – štai ir viskas (neskaitant druskos ir pipirų). Kad ir kaip knietėjo receptą „pagerinti“, nepaisant skepsio, nutariau išmėginti pagaminti jį taip, kaip surašyta recepte, nieko nekeičiant.

Ir, didžiausiam savo pačios nustebimui, tai buvo viena gardesnių pastarųjų poros mėnesių mano pagamintų vakarienių! Minkštutėlė jautiena ir sodrus tirštas padažas, kuris labai tiko su virtomis bulvėmis ir garintomis daržovėmis, – net pranoko mano lūkesčius! Labai kviečiu ir jus išmėginti istorinės Vilniaus virtuvės skonius!

Nidos Degutienės nuotr. /Nelsono zrazai
Nidos Degutienės nuotr. /Nelsono zrazai

Nelsono zrazai

Ingredientai (8 porc.)

  • 1,5 kg jautienos nugarinės;
  • druskos;
  • pipirų;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto (aš dėjau šiek tiek daugiau);
  • 2 svogūnai (dideli), supjaustyti gabalėliais;
  • 400 g duonos (naudojau kvietinę naminę su kmynais);
  • džiovintų balavykų (pagal skonį).

Gaminimas:

1. Mėsą supjaustykite kepsneliais ir išmuškite. Pabarstykite druska ir pipirais, jei turite galimybę palikite pasimarinuoti bent pusvalandį kambario temperatūroje (arba tą padarykite iš vakaro ir padėkite mėsą į šaldytuvą).

2. Sandariai užsidarančio troškinimui skirto indo dugną ištepkite sviestu, suberkite dalį supjaystytų svogūnų, supjaustytos (ar suplėšytos) duonos, tada klokite mėsos kepsnius. Ant jų dėkite vėl sviesto, svogūnų ir duonos. Taip sluoksniuokite, kol sudėsite visą mėsą, pačiame viršuje turi būti sviesto, svogūnų ir duonos sluoksnis. Įmeskite džiovintus grybus ir užkaiskite (vandens pilti nereikia, pakaks skysčio iš mėsos, sviesto, svogūnų). Troškinkite kol mėsa suminkštės (aš troškinau ant mažos ugnies apie 1,5 val).

3. Patiekite su bulvėmis, daržovėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Nelsono zrazai
Nidos Degutienės nuotr. /Nelsono zrazai

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius