Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 20d. 13:00

Paruošti paprasta, bet sugadinti įmanoma: 9 populiarios bulvių košės klaidos

Bulvių košė
Vida Press nuotr. / Bulvių košė

Visai gali būti, kad mamos ir močiutės kilstelėtų antakius: „Sugadinti bulvių košę? Nėra ten ką gadinti!“. Tačiau jei košė, kurią paruošiate, pilka, gliti, beskonė ar turi kitų apetito nežadinančių savybių, vadinasi, kažką darote ne taip. Štai 9 populiarios klaidos, kurias pridaro ne tik pirmąsyk bulvių grūstuvą laikantys virtuvės pradinukai.

1. Nenuplaunate nuskustų bulvių, neatidžiai išpjaustote akutes

Atrodytų, tokia banalybė, tačiau priminsime: nuskustas bulves visada nuplaukite šaltame vandenyje (o jei jos stipriai nešvarios, plaukite ir prieš skutimą), o tada atidžiai peržiūrėkite, išpjaustykite akutes, parudavusias vietas ir pan. Juk košėje nenorite jokių juoduliukų ir neaiškių gumuliukų.

2. Norite sutaupyti laiko ir užpilate bulves verdančiu vandeniu

Jei norėdami sutaupyti laiko ketinate nuskustas bulves mesti į puode jau verdantį vandenį, darote klaidą. Tokiu atveju bulvių išorinė dalis pervirs, sueižės ir subyrės, o vidus bus dar neišviręs. Taisyklė paprasta: užpilame bulves šaltu vandeniu, uždengiame puodą, leidžiame užvirti ir verdame tiek, kiek reikia.

3. Verdate didžiausiame karštyje

Kol vanduo su bulvėmis užvirs, karštis gali būti didžiausias, bet vėliau būtinai sumažinkite jį iki nedidelio – puodas su bulvėmis turi vos kunkuliuoti. Jei virsite bulves labai didelėje kaitroje, didesnė tikimybė, kad jos labai greitai subyrės.

4. Nepasūdote verdamų bulvių

Bulvėms, kaip ir makaronams, galioja ta pati taisyklė – druskos į verdantį vandenį nereikia gailėti. Nesitikėkite, kad klaidą lengvai ištaisysite druskos įbėrę į jau grūdamas bulves, skonis bus prastesnis.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

5. Nenugarinate išvirusių bulvių

Niekam nepatinka vandeninga bulvių košė, todėl reikia ne tik kruopščiai nusunkti vandenį, bet ir kiek įmanoma išgarinti likusią drėgmę. Tiesiog statykite puodą su jau nusunktomis bulvėmis ant nedidelės kaitros ir kiek pakaitinkite kelis kartus puodą švelniai „pašokdindami“, vanduo labai greitai išgaruos, o apie tai suprasite iš kiek pabalusių bulvių.

6. Užpilate šaltu pienu

Pilka spalva – dar vienas apetito nežadinantis bulvių košės trūkumas. Jei norite to išvengti, bulvių košę užpilkite stipriai pakaitintu pienu. Kiek jo pilti – skonio reikalas, mėgstantieji tirštesnę košę kilogramui bulvių pila vos pusę stiklinės karšto pieno, tie, kam patinka skystesnė – dvigubai ar net trigubai daugiau.

7. Grūdate ar trinate netinkamais įrankiais

Blogiausia idėja, kuri gali šauti į galvą ruošiant bulvių košę, pasitelkti tam elektrinį trintuvą. Gausite kažką panašaus į klijus. Seno gero rankinio bulvių grūstuvo su skylutėmis dar niekas nepakeitė, jis geriausiai sugrūda bulves iki purios, vientisos masės. Kūgio formos grūstuvas be skylučių taip pat neblogas variantas, tačiau mes renkamės paminėtąjį anksčiau.

Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė
Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė

8. Leidžiate bulvėms atvėsti

Vos tik bulvės išvirė, jas nusunkėte ir nugarinote, nedelskite ir iškart grūskite. Jei bulvėms leisite atvėsti, jos apdžius, sukietės, bus sunkiau pagaminti glotnią, vientisą masę. Jei jau taip nutiko, kad bulvės kiek atvėso, iš bėdos galite trumpai jas pašildyti mikrobangų krosnelėje, bet geriau padėtį gelbėti šliūkštelint dar kiek daugiau karšto pieno ir įdedant sviesto.

9. Šykštite paskaninančių priedų

Tradicijų gerbėjai pataisytų, kad galima vartoti ir vienaskaitą – „paskaninančio priedo“, o tai, žinoma, yra sviestas. Jis ruošiant košę tikrai nepakeičiamas, na, o jei norite liesiau (ir, esą, sveikiau) ar šiaip paeksperimentuoti, galite gardinti košę ir pesto padažu, ir sojų pasta, daugiau idėjų rasite ČIA

Vida Press nuotr./Bulvių košės apkepas
Vida Press nuotr./Bulvių košės apkepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Policijos fokusas: kaip alaus butelio vagį paversti visoje Lietuvoje ieškomu nusikaltėliu

24sek

Šaras pasiuntė dviprasmišką žinutę: „Žais tie, kurie pasiruošę mirti už komandą“

Aktualu

Sostinės pareigūnų reide – beteisio „CityBee“ vairuotojo gaudynės

24sek

Jono Valančiūno pergalės skonį apkartino ilgas laikas ant atsarginių suolo

Aktualu

Orai.lt: saulė vis dažniau slėpsis už debesų

24sek

Pralaimėjimo fone – Domanto Sabonio dublis ir sutraiškytas varžovas

Aktualu

Saudo Arabija prisipažino: žurnalistas Jamalas Khashoggi nužudytas Stambulo konsulate

24sek

Šarą pagyręs Željko Obradovičius: „Mes geri draugai – išeisime kur nors drauge“

Gyvenimas

Tinklaraštininkė pataria: patys svarbiausi rudens darbai sode, darže ir gėlyne

Vardai

VIP vakaras Vilniuje subūrė perlus ir deimantų spindesį mėgstančius svečius

24sek

Finiše uždusęs „Žalgiris“ dramatiškai krito prieš Eurolygos vicečempionus

Gyvenimas

Onkologinė liga ir intymumas: kodėl pasaulyje tai – tyrimų objektas, o Lietuvoje – gėdinga tema?

N-18 Vardai

Kim Kardashian akių šešėlius reklamuoja savo stiliumi – nuoga

Aktualu

Masinė avarija kelyje Vilnius-Panevėžys: susidūrė keturi automobiliai ir autobusas, žuvo žmogus

Aktualu

Juozo Urbšio išpažintis švedų diplomatui: „1940-aisiais pasipriešinimas jau nebuvo įmanomas“

Kultūra

Menininkė žiūrovų akivaizdoje kūrė antrą odą: prie prisilietimo prisiliesta žodžiais ir rankomis

Vardai

M.Šedžiuvienė įsiuto – jos sūnų prižiūri svetima moteris: „Ponas Andriau, kokio velnio pasiimi vaiką?“

Aktualu

Girtam panevėžiečiui pasivažinėjimas baigėsi prie kelio ženklo „Plyta“

Pasaulis kišenėje

Kalnai Vokietijoje, kuriuos renkasi vietiniai bavarai ir kaimynai austrai

24sek

Savo rekordą pakartojęs „Žalgirio“ vedlys: „Skaudu“

Naujienos

Vardai

Reda Bžeskienė pirmąkart atvirai prakalbo apie skyrybas: „To nelinkėčiau nė vienai moteriai“

Aktualu

Mindaugas Puidokas kaltinamas išsityčiojęs iš Justo Džiugelio

Kultūra

15min konkursas: artėjant popiežiaus vizitui laimėkite knygą „Dievas yra jaunas“

Kultūra

Grafinė novelė „Sibiro Haiku“ Geteborgo knygų mugėje

Gyvenimas

A.Vasiljevas į Lietuvą atvežė devynių Paryžiaus mados korifėjų kūrinius

Kultūra

Unikalus trijų dienų reginys Klaipėdoje: šokis ir miesto istorija prie „kalbančios krosnies“

Gazas

Pakeliui į Dakarą 2019: Arūnas Gelažninkas Balkanų ralyje didina atotrūkį

Aktualu

Vilniuje automobilis partrenkė ir sužalojo dvylikametį

Aktualu

Vilniaus rajone po susidūrimo su „Nissan“ žuvo motociklininkas

24sek

Trenerio pagirtas D.Sabonis pristatė vasaros darbus ir maloniai stebino amerikiečius

Verslas

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas į komandą pasikvietė aršiausią savo priešininką

Verslas

Odontologijos priemonėms – 9 proc. PVM

Gyvenimas

„Byblos“ Milane pristatė festivalio „Burning Man“ įkvėptą pavasario kolekciją

Kultūra

Paskelbtos šešios knygos, pretenduojančios į prestižinę „Man Booker“ premiją

Gazas

Ketvirtadienį 15min studijoje projekto „Spūsčių matuoklis“ finalas: apie problematiškiausias Vilniaus gatves ir jų ateitį

Gazas

#FrenchMeet2018: panevėžiečiai sukvietė Lietuvos „Peugeot“, „Citroen“ ir „Renault“ mėgėjus

Verslas

VŠT: vos trečdalis pastatų Vilniuje pasiruošę šildymo sezonui

Seimo narys Mindaugas Puidokas sako tik padėjęs šiai organizacijai įkurti VšĮ ir sukurti interneto svetainę. Ir kreipimasis dėl įvykių Ukrainoje, kur abejojama, kuri pusė yra „akivaizdus gėris“ ar „akivaizdus blogis“, buvo visai ne apie Ukrainą. Tikėti ar ne – jūsų pasirinkimas. O organizacija tikrai įdomi: nuo „karmos valdybos“ ir psichotroninio ginklo iki laiško Rusijos prezidentui, prašant uždrausti rokenrolą. 
15min tyrimas Aktualu

Seimo narys M.Puidokas talkino organizacijai, kovojančiai su „psichotroniniu ginklu“

Gyvenimas

Migruojantys paukščiai – 3 geriausios vietos stebėti šį reginį

Aktualu

Šiauliuose iš vairavimo egzamino pašalintą vyrą policija turėjo vežti plauti ausų

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką