Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Paruošti paprasta, bet sugadinti įmanoma: 9 populiarios bulvių košės klaidos

Visai gali būti, kad mamos ir močiutės kilstelėtų antakius: „Sugadinti bulvių košę? Nėra ten ką gadinti!“. Tačiau jei košė, kurią paruošiate, pilka, gliti, beskonė ar turi kitų apetito nežadinančių savybių, vadinasi, kažką darote ne taip. Štai 9 populiarios klaidos, kurias pridaro ne tik pirmąsyk bulvių grūstuvą laikantys virtuvės pradinukai.
Bulvių košė
Bulvių košė / Vida Press nuotr.

1. Nenuplaunate nuskustų bulvių, neatidžiai išpjaustote akutes

Atrodytų, tokia banalybė, tačiau priminsime: nuskustas bulves visada nuplaukite šaltame vandenyje (o jei jos stipriai nešvarios, plaukite ir prieš skutimą), o tada atidžiai peržiūrėkite, išpjaustykite akutes, parudavusias vietas ir pan. Juk košėje nenorite jokių juoduliukų ir neaiškių gumuliukų.

2. Norite sutaupyti laiko ir užpilate bulves verdančiu vandeniu

Jei norėdami sutaupyti laiko ketinate nuskustas bulves mesti į puode jau verdantį vandenį, darote klaidą. Tokiu atveju bulvių išorinė dalis pervirs, sueižės ir subyrės, o vidus bus dar neišviręs. Taisyklė paprasta: užpilame bulves šaltu vandeniu, uždengiame puodą, leidžiame užvirti ir verdame tiek, kiek reikia.

3. Verdate didžiausiame karštyje

Kol vanduo su bulvėmis užvirs, karštis gali būti didžiausias, bet vėliau būtinai sumažinkite jį iki nedidelio – puodas su bulvėmis turi vos kunkuliuoti. Jei virsite bulves labai didelėje kaitroje, didesnė tikimybė, kad jos labai greitai subyrės.

4. Nepasūdote verdamų bulvių

Bulvėms, kaip ir makaronams, galioja ta pati taisyklė – druskos į verdantį vandenį nereikia gailėti. Nesitikėkite, kad klaidą lengvai ištaisysite druskos įbėrę į jau grūdamas bulves, skonis bus prastesnis.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

5. Nenugarinate išvirusių bulvių

Niekam nepatinka vandeninga bulvių košė, todėl reikia ne tik kruopščiai nusunkti vandenį, bet ir kiek įmanoma išgarinti likusią drėgmę. Tiesiog statykite puodą su jau nusunktomis bulvėmis ant nedidelės kaitros ir kiek pakaitinkite kelis kartus puodą švelniai „pašokdindami“, vanduo labai greitai išgaruos, o apie tai suprasite iš kiek pabalusių bulvių.

6. Užpilate šaltu pienu

Pilka spalva – dar vienas apetito nežadinantis bulvių košės trūkumas. Jei norite to išvengti, bulvių košę užpilkite stipriai pakaitintu pienu. Kiek jo pilti – skonio reikalas, mėgstantieji tirštesnę košę kilogramui bulvių pila vos pusę stiklinės karšto pieno, tie, kam patinka skystesnė – dvigubai ar net trigubai daugiau.

7. Grūdate ar trinate netinkamais įrankiais

Blogiausia idėja, kuri gali šauti į galvą ruošiant bulvių košę, pasitelkti tam elektrinį trintuvą. Gausite kažką panašaus į klijus. Seno gero rankinio bulvių grūstuvo su skylutėmis dar niekas nepakeitė, jis geriausiai sugrūda bulves iki purios, vientisos masės. Kūgio formos grūstuvas be skylučių taip pat neblogas variantas, tačiau mes renkamės paminėtąjį anksčiau.

Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė
Vida Press nuotr./Ruošiama bulvių košė

8. Leidžiate bulvėms atvėsti

Vos tik bulvės išvirė, jas nusunkėte ir nugarinote, nedelskite ir iškart grūskite. Jei bulvėms leisite atvėsti, jos apdžius, sukietės, bus sunkiau pagaminti glotnią, vientisą masę. Jei jau taip nutiko, kad bulvės kiek atvėso, iš bėdos galite trumpai jas pašildyti mikrobangų krosnelėje, bet geriau padėtį gelbėti šliūkštelint dar kiek daugiau karšto pieno ir įdedant sviesto.

9. Šykštite paskaninančių priedų

Tradicijų gerbėjai pataisytų, kad galima vartoti ir vienaskaitą – „paskaninančio priedo“, o tai, žinoma, yra sviestas. Jis ruošiant košę tikrai nepakeičiamas, na, o jei norite liesiau (ir, esą, sveikiau) ar šiaip paeksperimentuoti, galite gardinti košę ir pesto padažu, ir sojų pasta, daugiau idėjų rasite ČIA

Vida Press nuotr./Bulvių košės apkepas
Vida Press nuotr./Bulvių košės apkepas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius