Dabar populiaru
15min be reklamos
Publikuota 2022 05 27, 12:00

Paskutinio pavasario savaitgalio meniu: nuo naminių picų iki tiramisu

Šį savaitgalį atsisveikinsime su pavasariu ir tuojau pat žengsime į atostogų, pramogų ir malonių orų sezoną – vasarą. Tiesa, galbūt orai kol kas ir nėra patys maloniausi, tad kai lynoja lietus, galima jaukiai likti namie ir pasigaminti ką nors skanaus. Šįkart meniu daug itališkų, ispaniškų, graikiškų patiekalų.
Itališka pica
Itališka pica / Vida Press nuotr.

Salotos:

Receptas: Gaivios pavasarinės salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 30
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Ridikėliai: 4.00 vnt.
Salotos: 100.00 g (traškiosios gūžinės salotos)
Pomidorai: 1.00 vnt.
Agurkai: 200.00 g
Pievagrybiai: 100.00 g
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Majonezas: 1.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š. (garstyčios su actu „RUSTICA“)
Citrinos: 1.00 vnt. (šviežiai spaustos pusės citrinos sultys)
Kaip gaminti

1. Visas daržoves nuplaukite ir nusausinkite.

2. Salotų lapus suplėšykite, ridikėlius ir pievagrybius supjaustykite griežinėliais, pomidorus, agurkus ir sūrį – gabalėliais.

3. Paruoškite padažą: majonezą sumaišykite su garstyčiomis ir įspauskite citrinos sulčių.

Skanaus!

Suskleisti
Receptas: Daržovių salotos su ikrais ir krapais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 16
Receptas
Ingredientai
Ikrai: 1.00 vnt. (skardinė raudonųjų)
Krevetės: 100.00 g (virtų tigrinių)
Agurkai: 1.00 vnt.
Avokadai: 1.00 vnt. (prinokęs)
Salotos: 100.00 g (2 saujos lapelių)
Pomidorai: 2.00 vnt. (nedideli)
Majonezas: 4.00 valg. š.
Citrinos: 2.00 vnt. (1 - sultys ir 4 skiltelės žaliosios citrinos)
Krapai: 1.00 sauja (kapotų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Kaip gaminti

1. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą. Salotų lapelius nuplaukite, nusausinkite ir suplėšykite. Visas daržoves  ir avokadą supjaustykite mažyčiais kubeliais.

2. Daržoves, avokadus ir salotų lapelius išdėliokite į keturias salotines, įdėkite po šaukštelį ikrų ir kelias krevetes.

3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite majonezą su citrinų sultimis, įberkite pipirų, jei reikia, pasūdykite. Ant paruoštų salotų dėkite po šaukštą majonezo ir gausiai pabarstykite krapais, papuoškite žaliosios citrinos skiltele.

Krapais galima gardinti vėžiagyvius, lašišą, troškintą žuvį, paukštienos, varškės patiekalus, salotas, sriubas, padažus.

Suskleisti
Receptas: Grikių salotos su graikišku atspalviu
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.8 / 38
Receptas
Ingredientai
Grikiai: 1.00 st.
Vanduo: 2.00 st.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Pomidorai: 200.00 g (vyšninių ar slyvinių)
Alyvuogės: 0.50 st. (juodųjų, be kauliukų)
Bazilikai: 1.00 sauja (šviežių)
Fetos sūris: 200.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Išvirkite grikių kruopas (arba palaikykite užmerkę vandenyje per naktį). Smulkiai supjaustykite svogūną ir sutraiškykite česnaką. Pakepinkite aliejuje iki geltonumo. Suberkite grikių kruopas ir maišydami pakepinkite kelias minutes.

2. Pomidorus ir alyvuoges perpjaukite per pusę. Nuskabykite baziliko lapelius. Fetos sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite į grikius, pagardinkite pagal skonį pipirais ir druska. Druskos berkite su saiku, nes sūrumo suteikia fetos sūris. Išmaišykite.

Patiekalas gali būti valgomas ir šiltas, ir šaltas.

Suskleisti
Receptas: Makaronų salotos su keptais pomidorais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 5
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 200.00 g (geriau trumpų, išvirtų al dente)
Fetos sūris: 80.00 g
Kedrinės pinijos: 2.00 valg. š. (pakepintų ir atvėsintų)
Alyvuogės: 1.00 sauja (be kauliukų, stambiai supjaustytų)
Druska: 3.00 žiupsnelis (po žiupsnį pomidoriukams, užpilui ir salotoms)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (po žiupsnį salotoms ir užpilui)
Bazilikai: 1.00 sauja (stambiai suplėšytų šviežių)
Pomidorai: 400.00 g (vyšninių; keptiems pomidorams)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (3 šaukštai užpilui ir 1 pomidoriukams)
Česnakai: 1.00 skiltelės (nedidelė; raudonėlių užpilui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š. (raudonėlių užpilui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia iškepkite pomidoriukus. Nuplaukite juos, perpjaukite pusiau, dėkite ant alyvuogių aliejumi pateptos kepimo skardos pjūviu į viršų. Pabarstykite druska, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir dėkite kepti į iki 150°C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 70–80 min., kol pomidoriukai taps susiraukšlėję, šiek tiek padžiuvę, bet dar nevisiškai išsausėję.

2. Atidėkite iškepusius pomidoriukus, kad atvėstų.

3. Paruoškite užpilą. Ant pjaustymo lentelės sukapokite česnaką, užberkite šie tiek druskos, pipirų, suberkite raudonėlį ir pakapokite peiliu, kol gausite žalią kvapnią masę. Perdėkite ją į nedidelį dubenėlį, užpilkite aliejumi, citrinos sultimis, actu ir viską gerai išmaišykite. Jei reikia, koreguokite skonį – turite gauti intensyvų pagardą, kurio skonio užtektų produktams, kuriuos užpilsite.

4. Į didelį dubenį suberkite išvirtus makaronus, keptus pomidoriukus, suberkite trupintą sūrį, alyvuoges, kepintus kedrų riešutus, labai švelniai išmaišykite. Užpilkite raudonėlių užpilu, vėl permaišykite ir galiausiai pabarstykite baziliku. Ragaukite, ar netrūksta druskos ir/ar pipirų.

5. Salotos gali būti valgomos iškart, tačiau šaldytuve jos sėkmingai išbus dar porą dienų nuo pagaminimo.

Suskleisti

Makaronų patiekalai:

Receptas: Makaronai su smidrais ir ožkos pieno sūriu (arba rikota)
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.1 / 8
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 500.00 g (labiausiai tinka trumpi, pvz., spiralės formos)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Smidrai: 300.00 g (nupjautais sumedėjusiais galiukais, apskustų, supjaustytų 2–3 cm ilgio gabaliukais)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuota žievelė)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (šviežių)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (nebūtina, arba galite keisti bazilikais)
Ožkų pieno sūris: 100.00 g (minkšto šviežio ožkų pieno sūrio (jei nemėgstate, galite keisti rikota, tačiau ožkos sūris patiekalui suteiks daugiau charakterio))
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Virkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens. Kai iki makaronų virimo pabaigos (laikas nurodytas ant pakuotės) liks 3 minutės, į tą patį puodą suberkite ir smidrų gabaliukus. Nukoškite viską kartu, pasilikdami gerą samtį virimo vandens.

2. Kol makaronai verda, nemažame dubenyje sumaišykite aliejų, sūrį, citrinos žievelę ir naudojamas žoleles. Vos tik nukoštus makaronus ir šparagus dėkite į šį dubenį, dar užpilkite pasilikto virimo vandens ir labai gerai viską išmaišykite, kad sūris ir kiti priedai gerai pasiskirstytų.

3. Dosniai pasūdykite, užberkite šviežiai maltų juodųjų pipirų, jei norisi, įspauskite šiek tiek citrinos sulčių ir iškart tiekite.

Suskleisti
Receptas: Spagečiai su džiovintų pomidorų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 18
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 300.00 g (mėgstamų spagečių)
Faršas: 100.00 g (paukštienos)
Morkos: 1.00 vnt. (virta)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (aliejuje konservuotų pomidorų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Alyvuogės: 1.00 sauja (žaliųjų)
Aliejus: 50.00 ml (šlakelis - pagal poreikį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Karis: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Virtą morką supjaustykite gabalėliais, susmulkinkite svogūną.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite morką ir svogūną, sukrėskite paukštienos faršą. Vis pamaišydami ištroškinkite. Pagardinkite pipirais, kariu, pagal skonį pasūdykite.
  3. Džiovintus pomidorus, alyvuoges, parmezaną ir česnaką dėkite į elektrinį smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  4. Išvirkite spagečius. Nukoškite, perliekite šaltu vandeniu, sudėkite į lėkštę.
  5. Ant spagečių užkrėskite su morkomis keptą vištieną, o ant jos –  džiovintų pomidorų padažą. Ant viršaus galite pabarstyti dar šiek tiek tarkuoto parmezano.

 

 

Suskleisti
Receptas: Spagečiai su krevetėmis
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (spageti)
Krevetės: 400.00 g (šviežių)
Cukinijos: 1.00 vnt. (maža)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Petražolės: 1.00 valg. š. (1,5 kapotų)
Kalendros: 1.00 valg. š. (grūdelių)
Vynas: 50.00 ml (sauso baltojo)
Aliejus: 4.00 valg. š. (vynuogių kauliukų)
Grietinėlė: 50.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite.
  2. Česnakus nulupkite, susmulkinkite. Krevetes nuplaukite, nusausinkite. Įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus.
  3. Į keptuvę sukrėskite česnakus, kapotą aitriąją papriką ir suberkite kalendrų grūdelius.
  4. Viską kelias min. pakaitinkite. Suverskite krevetes. Į krevečių ir česnakų troškinį supilkite vyną, pakaitinkite, kol dalis nugaruos, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais.
  5. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ir apkepkite ant vidutinės kaitros.
  6. Supilkite grietinėlę, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  7. Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, išdėliokite į lėkštes ir ant viršaus uždėkite krevečių bei cukinijų griežinėlių.
  8. Viską gausiai apibarstykite kapotomis petražolėmis.
Suskleisti

Mėsos patiekalai:

Receptas: Ispaniški ryžiai su vištiena
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
2.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Vištiena: 1600.00 g (4 vištos šlaunelės)
Druska: 2.00 arbat. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis smulkintas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (smulkiai kapoto)
Morkos: 1.00 vnt. (plonais šiaudeliais pjaustyta)
Pomidorai: 480.00 g (konservuotų)
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Ryžiai: 230.00 g (geriau ilgagrūdžių)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1/2 arbat. š.)
Kaip gaminti

Skonis: 9/10. Dar vienas patiekalas, kurį gaminu jau ne pirmą kartą; kodėl? Nes labai skanu. Antroji priežastis dar džiugesnė, ar tiksliau, patogesnė: tai vienas iš nedaugelio patiekalų, kuris patinka visiems iki vieno.

1. Didelėje, gilioje, vidutiniškai karštoje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Pagardinkite vištos  gabalėlius po 1/4 arbat. š. druskos ir pipirų. Vartydama apkepkite keptuvėje vištieną, kol gražiai parus  (maždaug 8 minutes). Išimkite iš keptuvės, nupilkite riebalus.

2. Sumažinkite temperatūrą. Suberkite į keptuvę svogūnus, česnakus, vis pamaišydama pakepinkite, kol suminkštės  (apie 2 minutes). Suberkite morkas ir dar apie 3 minutes patroškinkite. Sukrėskite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, supilkite sultinį, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Užvirkite. Įmaišykite ryžius, sudėkite vištieną. Užvirinkite ir beveik pilnai uždengusi dangtį virkite ant silpnos ugnies, kol vištiena ir ryžiai bus paruošti (apie 20 – 25 minutes).

3. Dėkite į lėkštę ryžių ir daržovių mišinio, ant viršaus – gabalėlį vištienos ir tiekite į stalą. Skanaus!

Tinklaraštis „Saulėta virtuvė“

Suskleisti
Receptas: Vištiena ant iešmelių
3 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 40 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 500.00 g (filė)
Sezamo sėklos: 4.00 valg. š. (skrudintų)
Medus: 2.00 valg. š.
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Actas: 1.00 valg. š. (ryžių acto)
Krakmolas: 3.00 valg. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį kelių rūšių pipirų mišinio)
Kaip gaminti

1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite pailgais gabalėliais, įtrinkite pipirų mišiniu ir sumeskite į plokščią indą.

2. Nedideliame indelyje medų sumaišykite su sojų padažu, ryžių actu ir traiškyta česnako skiltele.

3. Gautu marinatu labai gerai įtrinkite vištieną, indelį uždenkite maistine plėvele ir 2 val. marinuokite.  

4. Kiekvieną marinuotą vištienos gabaliuką apvoliokite krakmole ir kepkite iki apskrus iš visų pusių.

5. Tiekite suvėrusi ant mirkytų medinių iešmelių ir apibarsčiusi sezamų sėklomis.

6. Skanu tiekti su ryžių makaronais ar mėgstamomis rytietišku būdu pagamintomis salotomis.

Kulinaro patarimas: vištieną taip pat galite verti ant medinių iešmelių ir kepti ant laužo ar orkaitėje, o baigiant kepti, užberti sezamų sėklų.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).

Suskleisti
Receptas: Ispaniška chorizo sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Chorizo dešra: 250.00 g (arba kitokios aštrios)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (po vieną raudonąją ir žaliąją)
Bulvės: 1.00 kg
Lęšiai: 50.00 g (raudonųjų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Petražolės: 1.00 sauja (papuošimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dešrą supjaustykite kelių centimetrų gabaliukais, svogūną susmulkinkite, česnaką sutraiškykite, iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes ir smulkiai supjaustykite, bulves nuskuskite ir supjaustykite kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite dešrą ir kelias minutes pakepinkite.

3. Sumažinkite karštį ir sudėkite svogūną, česnaką bei aitriąją papriką. Pakepinkite apie 10 minučių arba kol svogūnai suminkštės.

4. Į karštą sultinį puode sudėkite bulves, lęšius ir mišinį iš keptuvės.

5. Išmaišykite su paprikos milteliais, kmynais, druska ir pipirais ir užvirinkite.

6. Sumažinkite karštį, uždenkite ir virkite apie pusvalandį, kol išvirs bulvės. Patiekite karštą, apibarstę smulkintomis petražolėmis.

Suskleisti
Receptas: Grilyje kepti saldžiai aštrūs traškūs vištų sparneliai
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Balzaminis actas: 50.00 ml
Medus: 50.00 ml
BBQ padažas: 70.00 ml (mėgstamo aštresnio)
Kaip gaminti

1. Balzaminį actą, medų bei aštrų padažą sumaišykite dubenyje.

2. Vištos sparnelius įkaitintame grilyje pakepkite apie 15 minučių, tuomet juos ištepkite padažu ir apverskite. Tepkite padažu ir vartykite juos tol, kol vištienos sparneliai pasieks norimą traškumą bei spalvą.

Suskleisti
Receptas: Sumuštiniai su ant grilio kepta jautiena
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Duona: 10.00 riekės (šviesios)
Jautiena: 250.00 g (nugarinės; marinuotai mėsai)
Česnakai: 2.00 skiltelės (marinuotai mėsai)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkintų; marinuotai mėsai)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (džiovintų; marinuotai mėsai)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; marinuotai mėsai)
Balzaminis actas: 2.00 arbat. š. (marinuotai mėsai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (marinuotai mėsai)
Druska: 1.00 valg. š. (marinuotai mėsai)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų; marinuotai mėsai)
Paprikos: 5.00 vnt. (marinuotos keptos gabaliukai; įdarui)
Petražolės: 5.00 vnt. (įdarui)
Salotos: 5.00 vnt. (lapai; įdarui)
Bazilikai: 10.00 vnt. (lapelių; įdarui)
Pomidorų padažas: 5.00 arbat. š. (su saulėje džiovintais pomidorais; įdarui)
Kaip gaminti

1. Česnakus padažui išspauskite ir sumaišykite su visais padažui skirtais ingredientais.

2. Mėsą įdėkite į dubenį, užpilkite padažu, išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir palikite marinuotis šaldytuve kelias valandas, geriausia pernakt.

3. Paprikas susmulkinkite ir sumaišykite su smulkiai pjaustytomis petražolėmis.

4. Mėsą kepkite ant įkaitusių grotelių arba keptuvėje su grotelėmis po 4-5 min. iš abiejų pusių. Iškelkite, padėkite į lėkštę ir prieš pjaustydami palikite 5 min.

5. Duoną paskrudinkite ant grotelių, pusę riekelių aptepkite pomidorų padažu, su saulėje džiovintų pomidorų gabaliukais, dėkite plonomis riekelėmis pjaustytos jautienos, paprikų, salotų lapų, bazilikų, apvožkite likusiomis riekelėmis.

Sumuštinius patiekite šiltus.

Suskleisti

Kiti patiekalai:

Receptas: Ant grilio keptos marinuotos tigrinės krevetės
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Krevetės: 700.00 g (stambių (tigrinių))
Petražolės: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Kalendros: 1.00 arbat. š. (šviežių, smulkintų)
Perliniai svogūnėliai: 20.00 g (arba paprastų, smulkintų)
Česnakai: 3.00 skiltelės (stambios)
Sviestas: 0.50 st. (tirpinto)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 3.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustyta ketvirčiais, patiekimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nulupkite krevetes, palikdami tik uodegėles.

2. Sumaišykite petražoles, čiobrelius, kalendrą ir svogūnėlius, ant viršaus išspauskite česnako skilteles. Užpilkite ištirpintą sviestą, alyvuogių aliejų, citrinos sultis, pagardinkite druska ir pipirais.

3. Prieš kepimą, dideliame dubenyje sumaišykite krevetes su marinatu ir palikite kambario temperatūroje 15 minučių (arba 30 minučių šaldytuve). Nepalikite krevečių marinuotis ilgiau, nes jos taps pernelyg minkštos.

4. Marinatą išpilkite, o krevetes suverkite ant iešmelių ir pakepkite ant anglių (be ugnies) po maždaug 2-3 minutes iš abiejų pusių. Neperšviečiamos, rausvos, sukietėjusios krevetės – ženklas, kad jos iškepė.

5. Patiekite su špinatų lapais ir citrinos griežinėliais.

Suskleisti
Receptas: Lengvučiai kopūstų kotletukai su krapais
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.4 / 64
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 650.00 g (sutarkuoto burokine tarka arba labai smulkiai supjaustyto peiliu)
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, labai smulkiai supjaustytas)
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (dideli)
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š. (maltų)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Krapai: 1.00 valg. š. (šviežių, smulkiai sukapotų; patiekimui)
Grietinė: 3.00 valg. š. (arba natūralaus jogurto; patiekimui)
Citrinos: 1.00 vnt. (supjaustytos ketvirčiais; patiekimui)
Kaip gaminti

1. Dideliame puode užvirkite nemažai vandens, pasūdykite ir suberkite smulkintus kopūstus. Leiskite jiems pavirti 2-3 minutes, kol kiek suminkštės, tuomet nusunkite ir leiskite atvėsti ir apdžiūti.

2. Nuspausdami likusį vandenį (jei jo dar liko) perdėkite kopūstus į nemažą dubenį, berkite ten svogūną, druską, pipirus, džiūvėsėlius, miltus, muškite kiaušinius ir labai gerai išmaišykite. Turite gauti tirštą, lipnią masę. Jei ji dar gana vandeninga, galite papildomai įberti miltų ar džiūvėsėlių.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite neutralaus skonio aliejų ir šaukštu formuokite nedidelius kotletukus, šiek tiek juos paplokite, kad nebūtų labai stori. Kepkite po 4-5 min. iš kiekvienos pusės, kol gražiai parus. Stebėkite kaitrą ir, prireikus, ją sumažinkite, jei kotletukai skrunda pernelyg greitai.

4. Iškepusius dėkite ant popieriniais rankšluosčiais išklotos lėkštės, kad susigertų riebalų perteklius.

5. Valgykite dar karštus, gausiai apibarstę krapais, išspaudę truputį citrinos ar/ir su grietine/šaukštu jogurto, kad būtų gaiviau.

Suskleisti
Receptas: Keptas jūrų ešerys portugališkai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
4.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Ešerys: 2.00 vnt. (jūros)
Bulvės: 8.00 vnt. (nedidelės)
Pomidorai: 8.00 vnt. (slyviniai)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Petražolės: 1.00 žiupsnelis (smulkintų šviežių)
Kaip gaminti

1. Žuvį, jei reikia, atitirpinkite, nuskuskite, išplaukite.

2. Bulves apvirkite vandenyje.

3. Pomidorus ir bulves supjaustykit per pusę, svogūnus ir česnakus susmulkinkite.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 200C laipsnių temperatūros.

5. Kepimo indą (skardą) ištepkite aliejumi, klokite bulves, pomidorus, apibarstykite svogūnais su česnaku, patieskite ant viršaus žuvis, tada ant visko užberkite druskos, pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir smulkintų petražolių.

6. Užklokite kepinį aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.

7. Kepkite apie 30-35 minutes, kol žuvis bus trapi, o bulvės minkštos.

Suskleisti
Receptas: Graikiškas jogurto skanėstas tzatziki
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 500.00 g (graikiško)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Baltojo vyno actas: 1.00 valg. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkinto)
Baltieji pipirai: 0.25 arbat. š.
Krapai: 1.00 arbat. š. (susmulkintų)
Agurkai: 2.00 vnt. (trumpavaisiai)
Kaip gaminti

1. Dubenyje gerai sumaišykite aliejų, actą, česnakus, druską ir pipirus.

2. Gerai rankiniu būdu suplakite jogurtą.

3. Į jogurtą supilkite aliejaus mišinį ir gerai išsukite.

4. Nulupkite ir nusėklinkite agurkus ir smulkiai supjaustykite.

5. Agurkus ir krapus sudėkite į jogurto aliejaus mišinį ir išmaišykite.

6. Prieš patiekdami porą valandų atšaldykite šaldytuve.

7. Patiekdami apibarstykite smulkintais krapais ir apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus.

p.s. Bulgarijoje teko ragauti tzatziki su grūstais graikiniais riešutais. Verta pabandyti.

Suskleisti
Receptas: Graikiški žuvies kotletai
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.5 / 57
Receptas
Ingredientai
Bulgur kruopos: 2.00 valg. š.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis, supjaustytas)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos)
Kalendros sėklos: 1.00 arbat. š. (maltų)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Pomidorų pasta: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Mėtos: 1.00 sauja (nedidelė, šviežių, susmulkintų)
Žuvis: 500.00 g (filė be odos (lašišos, menkės ar kt.))
Kaip gaminti

1. Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4–5 min.).

 Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite.

4. Įkaitinkite likusį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, juos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus.

5. Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis.

Suskleisti
Receptas: Virš žarijų kepti daržovių iešmeliai
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 800.00 g
Paprikos: 1.60 kg (perpus geltonųjų ir raudonųjų)
Alyvuogių aliejus: 200.00 ml
Actas: 150.00 ml (obuolių)
Balzaminis actas: 60.00 ml
Sojos padažas: 50.00 ml
Česnakai: 5.00 skiltelės
Druska: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Atskirame inde paruoškite marinatą iš sumaišyto alyvuogių aliejaus, obuolių ir balzaminio acto.

2. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais ir sudėkite į plastikinį maišelį be skylučių. Tuomet įspauskite smulkiai supjaustytą česnaką, pabarstykite prieskoniais, supilkite sojų padažą ir pagamintą marinatą. Maišelį uždarykite ir gerai papurtykite, kad viskas jame susimaišytų. Palikite marinuotis 15 minučių.

3. Vėliau suverkite ant iešmelių ir virš žarijų kepkite apie 10 minučių.

Suskleisti
Receptas: Žuvis, paruošta graikiškai
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 93
Receptas
Ingredientai
Žuvis: 1500.00 g (mėgstama)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 30.00 g
Citrinos: 100.00 g
Alyvuogės: 40.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žuvį supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, apšlakstykite citrinų sultimis, pagardinkite druska, pipirais.
  2. Pomidorų odelę nulupkite ir smulkiai juos supjaustykite, pridėkite susmulkintų česnakų, petražolių, alyvuogių aliejaus, druskos ir sumaišykite.
  3. Dalį gautos masės dėkite į kepimo indą, uždėkite ant jos žuvį, o ant žuvies sudėkite likusius pomidorus. Kepkite 45 minutes 180 laipsnių orkaitėje.
Suskleisti
Receptas: Ispaniškas omletas
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.1 / 87
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 5.00 valg. š.
Pasukos: 100.00 ml
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (pusė gūžės)
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Petražolės: 1.00 sauja (ryšulėlis šviežių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Žiedinį kopūstą apvirkite lengvai pasūdytame vandenyje, išgriebkite. Kai pravės, susmulkinkite.
  2. Dubenyje gerai suplakite kiaušinius su pasukomis. Įmaišykite miltus, pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų sezamų aliejaus.
  3. Suberkite sezamus ir maišydama kepinkite apie minutę. Sudėkite smulkintus žiedinius kopūstus, išmaišykite.
  4. Gautą masę tolygiai paskirstykite ant nedidelio kepimo indo dugno. Viršų apliekite plaktais kiaušiniais. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. 
  5.   Supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. 
Suskleisti

Nesaldūs kepiniai:

Receptas: Aštri pica su kumpiu
6 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Mielės: 30.00 g (šviežių - tešlai)
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Pomidorai: 3.00 vnt. (įdarui)
Sūris: 1.00 sauja (tarkuoto - įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (džiovintos pagal skonį - įdarui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (įdarui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Į 180 ml šilto vandens įberkite šiek tiek cukraus, sudėkite mieles ir ištirpinkite. Į dubenį išsijokite miltus, juose padarykite duobutę, supilkite mieles, užbėrusi jas miltais palikite 10 min. pastovėti. Tada į miltus supilkite aliejų, įberkite druskos, užminkykite tešlą ir palikite kilti.

2. Sūrį sutarkuokite, česnakų skilteles nulupkite, perpjaukite per pusę. Pomidorus nuplaukite supjaustykite ketvirčiais. Svogūnus nulupkite, supjaustykite žiedeliais pakepkite svieste ir atvėsinkite. Pakilusią tešlą iškočiokite, išpjaukite iš jos nedidelius apskritimus, išdėliokite juos karščiui atsparioje kepimo skardoje ir  pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę 10 min.

3. Išimtus picos skritulėlius apšlakstykite aliejumi, įtrinkite česnako skiltele ir pomidoro griežinėliu. Ant viršaus dėkite svogūnų, berkite aitriųjų paprikų ir sūrio. Picas pašaukite į orkaitę, kepkite, kol sūris išsilydys.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti
Receptas: Bemielė pica su cukinijomis ir sūriais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 27
Receptas
Ingredientai
Rūgpienis: (papločiui) 150.00 ml
Alyvuogių aliejus: 50.00 ml (50 nerafinuoto - papločiui ir įdarui)
Miltai: 400.00 g (kvietinių - papločiui)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š. (nubraukto - papločiui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (papločiui)
Vanduo: 1.00 st. (šalto, virinto - papločiui)
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š. (padažas, pagal skonį - papločiui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė - įdarui)
Čederio sūris: 100.00 g (tarkuoto - įdarui)
Mocarelos sūris: 2.00 vnt. (keli rutuliukai - įdarui)
Ožkų pieno sūris: 80.00 g (įdarui)
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja (įdarui)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Į gilų dubenį persijokite su kėlimo milteliais bei druska sumaišytus miltus. Supilkite aliejų, trinkite masę švariais pirštais, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
  2. Supilkite rūgpienį, suminkykite vidutinio kietumo tešlą (jei pernelyg tiršta, įpilkite vandens). Palikite pusvalandį.
  3. Cukinijas ir mocarelą supjaustykite plonais griežinėliais. Graikinius riešutus pasmulkinkite ir paskrudinkite sausoje keptuvėje. Šviežius krapus nuplaukite, nupurtykite vandens perteklių, susmulkinkite.
  4. Iš tešlos ant miltais pabarstyto stalviršio iškočiokite ploną lakštą, įtieskite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite tarkuoto čederio. 
  5. Tolygiai išdėliokite cukinijų griežinėlius, tarpuose pabarstykite skrudintų riešutų. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–25 minutes. Ištraukusi ant viršaus tolygiai pabarstykite smulkinto ožkų pieno sūrio, šaukite į karštą orkaitę dar 4–5 minutėms.
  6. Tiekite apibarsčiusi smulkintais šviežiais krapais.  

Pagaminsite per 1 val. 10 min. (neskaičiuojant tešlos brinkinimo laiko).

Suskleisti
Receptas: „Empanados“ su vištiena ir špinatais
15 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 48
Receptas
Ingredientai
Miltai: 525.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 3.00 arbat. š. (2 arbat. š. – tešlai ir 1 arbat. š. – įdarui)
Sviestas: 170.00 g (šaltas)
Vanduo: 125.00 ml (125–250 ml ledinio vandens)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (po kiaušinį tešlai ir aptepti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (įdarui)
Pievagrybiai: 200.00 g (įdarui)
Špinatai: 90.00 g (įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (smulkinta, džiovinta – įdarui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 ½ arbat. š. maltų – įdarui)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Smulkinkite tešlą tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų ir gausite nemažus trupinius. Įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Supilkite ketvirtį puodelio vandens ir išmaišykite. Toliau pilkite vandenį palaipsniui, po ketvirtį puodelio, kol galėsite išminkyti vientisą, elastingą ir minkštą tešlą. Viso ingredientų sąraše nurodyto vandens kiekio gali neprireikti.
  2. Išminkytą tešlą perkelkite ant lygaus, švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Padalyite tešlą į dvi dalis. Iš jos suformuokite apvalius kamuoliukus ir šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėlevę ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą.
  3. PARUOŠKITE ĮDARĄ. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais gabalėliais kapotą svogūną ir kepkite, kol suminkštės – apie 2–3 minutes.
  4. Kol svogūnai kepa, supjaustykite vištos krūtinėlę mažais kubeliais. Tuomet suberkite į keptuvę ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, šviežius špinatų lapelius ir sumaišykite. Pagardinkite džiovintų aitriųjų paprikų milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, kol pievarybiai ir špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, atvėsinkite.
  5. PARUOŠKITE EMPANADAS. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  6. Išimkite iš šaldytuvo pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite tešlą į maždaug 45 cm skersmens ploną apvalų tešlos lakštą. Su dubenėliu, kibirėliu ar kitu apvaliu indu išspauskite maždaug 11–12 cm skersmens apskritimus ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Iš vienos dalies tešlos turėtumėte gauti apie 15 tokių apskritimų. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi.
  7. Kai visi tešlos apskritimai bus sudėlioti kepimo skardose, užpildykite juos įdaru. Imkite po valgomąjį šaukštą įdaro (stenkitės, kad nebūtų labai daug sulčių) ir dėkite jį į apskritimo centrą taip, kad iš kraštų liktų bent po 1 cm švarios tešlos. Būkite atsargūs ir nedėkite per daug įdaro ant tešlos apskritimų, nes tešla yra gana plona ir gali suplyšti. Tokiu atveju iškepusios empanados nebus tokios gražios.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  8. Perlenkite tešlą per pusę į pusmėnulio formą. Kraštelius užspauskite šakute. Jeigu norite, galite kraštelius ne užspausti šakute, tačiau susukti kaip virtinukų.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  9. Kai paruošite visas empanadas, išplakite kiaušinį. Patepkite juo pyragėlių paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol jų paviršius taps gražios aukso spalvos.
  10. Išimkite iš orkaitės ir patiekite karštas. Taip pat galite atvėsinti iki kambario temperatūros ar net patiekti kaip šaltą užkandį. Skanaus!
Suskleisti
Receptas: Pica traškiu sūrio kraštu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 15
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 250.00 ml (šilto; picos pagrindui)
Mielės: 1.50 arbat. š. (sausų aktyvių; picos pagrindui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (picos pagrindui)
Druska: 1.00 arbat. š. (picos pagrindui)
Miltai: 360.00 g (picos pagrindui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (1 picos pagrindui ir 1 picos viršutiniam sluoksniui)
Pomidorų padažas: 6.00 valg. š. (specialaus picai arba paprasto natūralaus; picos viršui)
Sūrio lazdelės: 6.00 vnt. (plėšomo; picos viršui)
Mocarelos sūris: 230.00 g (tarkuotos; picos viršui)
Sūris: 230.00 g (tarkuoto geltono ar balto sūrio; picos viršui)
Paprikos: 1.00 valg. š. (griežinėliais pjaustytos Chalapos; picos viršui)
Pomidorai: 1.00 vnt. (be sėklų, supjaustytas riekelėmis; picos viršui)
Chorizo dešra: 20.00 vnt. (riekelių; picos viršui; pvz., po 10 chorizo ir saliamio)
Kaip gaminti

1. Pirmiausiai paruošiame tešlos pagrindą. Nedideliame dubenėlyje, sumaišykite šiltą vandenį su mielėmis ir 1 šaukšteliu cukraus. Palikite pabrinkti apie 5–10 min.

2. Miltus suberkite į didelį dubenį. Pradžiai galite naudoti 2,5 puodelio, o pusę pasilikti, jei tešla bus lipni, pridėkite vėliau (kaip žinia, tešlos elastingumui daug įtakos turi oro temperatūra ir drėgmės kiekis namuose, tad kaskart pagrindas gali nežymiai skirtis nepaisant to, kad viską darysite lygiai taip pat).

3. Į miltus įmaišykite likusį cukrų ir druską. Supilkite pabrinkusių mielių mišinį (turi būti grietinės konsistencijos) ir viską išmaišykite rankomis. Tada tešlą perkelkite ant miltuoto paviršiaus ir dar paminkykite apie 5 min., o tada palikite 5 min. pailsėti.

4. Po 5 min. vėl imkite tešlą, kuri jau turėtų būti šiek tiek elastingesnė, ir dar paminkykite keletą minučių. Suformuokite rutulį ir perkelkite į aliejumi išteptą švarų ir lygų dubenėlį. Būtinai aliejumi ištepkite ne tik dubenėlį, bet ir pačią tešlą. Tada uždenkite dubenį maistine plėvele, ant viršaus uždėkite virtuvinį rankšluostėlį ir padėkite ramiai ir šiltai, maždaug valandai.

 

5. Kol kildinate tešlą, įkaitinkite orkaitę iki labai karštos (apie 250 laipsnių) ir palikite karštą iki kepimo likus apie 30 min.

6. Pakilusią tešlą dėkite ant miltuoto paviršiaus, perpjaukite pusiau ir rankomis ištempkite bei suformuokite apskritimo formos būsimos picos pagrindus (tik nenaudokite kočėlo, nes kočiojant iš tešlos išeitų visas kildinimo metu susikaupęs oras, kuris suteikia pagrindui purumą ir lengvumą).

7. Tešlos kraštus taip pat formuokite plokščius, kuo plonesnius. Tada paimkite didelį kepimo popieriaus lapą ir apibarstykite jį kukurūzų miltais ar manais (tai apsaugos nuo sukibimo su tešla), dėkite ant jo suformuotą picos pagrindą.

8. Perpjaukite sūrio lazdeles pusiau, dėkite ant picos kraštų ir juos užsukite bei gerai užspauskite kartu su viduje esančiu sūriu.

 

9. Pagrindo vidurinę dalį apšlakstykite alyvuogių aliejumi, aptepkite picos ar natūraliu pomidorų padažu ir dėliokite norimus ingredientus viršutiniam sluoksniui (mes sūrį dedame paskiausiai, nors galite dėti ir atvirkščiai – pirma sūrį, o ant jo visus likusius ingredientus). Galite dėti panašius, kaip naudojame mes, arba kitus savo mėgstamus.

10. Įdėkite paruoštą picą į orkaitę kartu su kepimo popieriumi (kad būtų lengviau įkelti į orkaitę ir vėliau išimti, galite naudoti plastikinę ar kokią kitą ploną lentelę ar net picos ližę, jei turite) ir kepkite, kol picos kraštai gražiai pageltonuos, apie 7–10 min.

11. Paruoškite ir antrąją picą, kol pirmoji kepa.

Suskleisti
Receptas: Nesaldus graikiškas špinatų ir fetos pyragas „Spanakopita“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Filo tešla: 1.00 vnt. (pakuotė; ją lėtai atšildykite, laikydami pakelyje šaldytuve, apie 10 valandų)
Sviestas: 100.00 g (ištirpinto; arba tyro alyvuogių aliejaus)
Špinatai: 500.00 g (tinka ir šaldyti; įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Fetos sūris: 200.00 g (įdarui)
Kietasis sūris: 0.30 st. (sutarkuoto; įdarui)
Bazilikai: 2.00 valg. š. (sukapotų šviežių; įdarui)
Krapai: 2.00 sauja (sukapotų šviežių; įdarui)
Raudonėliai: 1.00 valg. š. (sukapotų šviežių; įdarui)
Česnakai: 2.00 skiltelės (sutrintos arba susmulkintos; įdarui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; įdarui)
Kaip gaminti

Špinatus šiam pyragui galima naudoti ir šaldytus, tačiau vasarą, kai aplink špinatų nors vežimu vežk, griekas būtų tiesti ranką į šaldiklį. Tačiau jei po ranka šviežių špinatų neturite, tenebūna tai priežastis nekepti pyrago, nes sakau jums atvirai – kažin ar kas nors supras, kad kepant naudojote šaldytus, ne šviežius.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių temperatūros.

2. Špinatus nuplaukite ir sudėkite į didelę keptuvę arba puodą. Kaitinkite, kol jie suglebs, ims skirtis skystis. Nukelkite nuo ugnies, sudėkite į sietelį ir visiškai atvėsinkite, leisdami skysčiui nuvarvėti. Šaukšto nugarėle ar pirštais gerai išspauskite špinatus, kad jie liktų kuo sausesni. Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir gerai nuspauskite visą skystį.

3. Nedideliame inde lengvai suplakite kiaušinius ir sumaišykite su aliejumi, sutrupintu fetos sūriu, tarkuotu kietuoju sūriu, smulkintais žalumynais, česnakais, pagardinkite druska ir pipirais.

4. Filo tešlą išimkite iš pakuotės ir uždenkite sudrėkintu švariu virtuviniu rankšluosčiu, kad tešla nedžiūtų, kol formuosite pyragą.

 

5. Kepimo indą (apie 20x30 cm) patepkite tirpintu sviestu ir išklokite filo tešlos lakštu taip, kad jis uždengtų ir kraštus, šiek tiek išsikišdamas iš visų indo pusių. Visą tešlos lakšto paviršių (ir šonus!) patepkite tirpintu sviestu ir klokite kitą filo tešlos lakštą. Taip kartokite, kol suklosite apie 2/3 pakelyje esančių lakštų. Sudėkite špinatų įdarą ir sulyginkite paviršių. Vėl po vieną klokite likusius filo tešlos lakštus ir tepkite sviestu. Užlenkite tešlos kraštelius kepimo indo šonuose ir visą viršų patepkite sviestu. Tada aštriu peiliu įpjaukite (maždaug iki pusės gylio) rėžius, padalindami visą pyragą į norimo dydžio kvadratus. Pabarstykite juodaisiais arba baltaisiais sezamais.

6. Kepkite apie 45–55 minutes arba kol filo tešla bus trapi ir gražiai apskrudusi. Patiekite pyragą šiltą arba atvėsusį, kambario temperatūros.

Suskleisti
Receptas: Graikiška pica
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Mielės: 2.00 arbat. š. (sausos)
Vanduo: 80.00 ml (pusė puodelio šilto)
Miltai: 160.00 g (apie 3/4 puodelio)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Sūris: 250.00 g (riebus baltas)
Pomidorai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežių lapelių)
Mocarelos sūris: 50.00 g (saujelė tarkuotos)
Grietinė: 1.00 st.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti, pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Indelyje sumaišykite pusę puodelio miltų, cukrų, druską, mieles, vandenį ir 10 min. palikite pastovėti. 

2. Tada supilkite aliejų, po truputį suberkite likusius miltus, išminkykite tešlą ir pastatykite šiltai, kad pakiltų. Po 45 min., kai tešla pakils dvigubai, ją dar kartą gerai išminkykite, iškočiokite ir klokite į kepimo skardą.

3. Česnakus nulupkite, sukapokite, sumaišykite su grietine, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

4. Pomidorus nuplaukite, viduriuką išpjaukite ir supjaustykite apystoriais griežinėliais.

5. Ant paruošto picos pagrindo tolygiai paskleiskite saujelę tarkuotos mocarelos, tada išdėliokite vidutinio storio riekelėmis pjaustytą sūrį, pomidorų griežinėlius, ant sūrio paskirstykite po šaukštą grietinės, užberkite smulkintų bazilikų lapelių ir raudonėlių.

Picą kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min.

Pagaminsite per 40 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).

Suskleisti

Desertai:

Receptas: Bananinis tiramisu
8 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 25 min.
3.6 / 87
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g (100 g – desertui ir 100 g – sirupui)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Grietinėlė: 250.00 g (riebios plakamosios)
Bananai: 2.00 vnt. (didelis arba du maži gerai prinokę)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 valg. š. – sulčių)
Sausainiai: 150.00 g (biskvitinių „Damų pirštelių“)
Brendis: (galima romo arba bananų likerio – sirupui) 60.00 ml
Kava: 125.00 ml (stiprios – sirupui)
Šokoladas: 1.00 žiupsnelis (galima pakeisti cinamonu – apibarstyti)
Kaip gaminti
  1. Į dubenį sudėkite maskarponę, suberkite cukrų ir supilkite vanilės ekstraktą. Išplakite elektriniu plaktuvu iki purios masės. Bananus sutrinkite smulkintuvu iki vientisos masės ir įmaišykite į kremą.
  2. Kitame dubenyje riebią šaltą grietinėlę suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į maskarponės kremo masę.
  3. Pasiruoškite sirupą: dubenėlyje sumaišykite brendį (arba romą, arba bananų likerį), stiprią kavą ir cukrų. Maišykite, kol cukrus ištirps.
  4. Bananą supjaustykite riekelėmis.
  5. Pasiruoškite stiklines ar taures, kuriose sluoksniuosite tiramisu.
  6. Sausainius perlaužkite į kelias dalis, kad tilptų į stiklines.
  7. Sausainių gabalėlius merkite į paruoštą sirupą, palaikykite porą sekundžių ir dėkite į stiklines, kad uždengtų dugną.
  8. Ant sausainių paskleiskite po šaukštą ar porą šaukštų bananinio maskarponės kremo, o ant šio kremo išdėliokite bananų griežinėlius.
  9. Vėl tolygiai ant viršaus sudėkite sirupe pamirkytus sausainių gabalėlius, paskleiskite maskarponės kremą.
  10. Paruoštus desertus dėkite į šaldytuvą ir palaikykite jame bent porą valandų arba per naktį. Prieš patiekdamos, apibarstykite tiramisu viršų smulkintu šokoladu ar kakava.
Suskleisti
Receptas: Morengas su rabarbarais
6 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
3.9 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (baltymų)
Miltelinis cukrus: 300.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Sirupas:(šviesiojo „Dansukker“) 170.00 ml
Rabarbarai: 3.00 vnt. (3 - 4 kotai)
Kaip gaminti
  1. Dideliame dubenyje elektriniu plaktuvu baltymus išplakite iki standžių putų.
  2. Tada po šauktą berkite cukraus miltelius ir plakite toliau. Kai visus cukraus miltelius subersite, įberkite 1 šaukštelį vanilinio cukraus ir baltymus plakite dar apie 5 min.
  3. Baltymų masę sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šaukštu suformuokite kamuolį, palikdami viduryje negilią duobutę.
  4. Kepkite 100-120 °C orkaitėje 2 ½ val. Tada karštį išjunkite ir palikite kepinį orkaitėje atvėsti.
  5. Rabarbarus supjaustykite 2 cm ilgio griežinėliais, suberkite į dubenį, pabarstykite likusiu vaniliniu cukrumi ir užpylę šviesiuoju sirupu palikite 2-3 val. arba per naktį.
  6. Arba  2-3 min. šviesiajame sirupe juos pavirkite ant nesmarkios ugnies ir atvėsinkite.
  7. Jeigu rabarbarai žalios spalvos, į šviesųjį sirupą įpilkite 1-2 šaukštus raudonų uogų, pavyzdžiui, aviečių, sunkos.
  8. Rabarbarus išgriebkite į iškeptų baltymų duobutę, apliekite sirupu.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Receptas: Nekepti tiramisu sausainiai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.3 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis (1/2 -kokosų, tinka ir migdolų ar anakardžių)
Kava: 1.00 valg. š. (tirpios)
Druska: 1.00 arbat. š. (1/4 jūros)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 2.00 arbat. š. (Kokosų žiedų cukrus (galima naudoti ir bet kurį kitą saldiklį))
Sviestas: 1.00 puodelis (1/4 migdolų)
Pienas: 1.00 puodelis (1 - 1,5 augalinio)
Kaip gaminti
  1. Pailgą indą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Giliame dubenyje sumaišykite kokosų miltus, kakavą, kavą, jūros druską, vanilės ekstraktą.
  3. Sudėkite migdolų sviestą ir labai gerai išmaišykite.
  4. Dabar atsargiai pilkite (geriausia po 1 šaukštą) augalinį pieną ir maišykite, kol galėsite tešlą formuoti rankomis.
  5. Iš gautos masės formuokite apvalius sausainėlius ir dėkite ant kepimo popierumi iškloto indo. Sausainėlius galite pabarstyti kakavos milteliais ar cukrumi ir dėkite į šaldytuvą 1 valandai.
Suskleisti
Receptas: Airiškas trupintas rabarbarų ir imbiero pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 19
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 450.00 g (nuluptų ir 2-3 cm ilgio gabalėliais supjaustytų; pyragui)
Cukrus: 120.00 g (100 g pyragui ir 20 g kremui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (tarkuoto, šviežio; pyragui)
Miltai: 150.00 g (specialiai pyragams, savaime kylančių arba paprastų miltų, sumaišytų su kepimo milteliais)
Sviestas: 85.00 g (kambario temperatūros; pyragui)
Rudasis cukrus: 55.00 g (pyragui)
Migdolai: 55.00 g (pyragui)
Grietinėlė: 600.00 g (kremui)
Kiaušinių tryniai: 4.00 vnt. (kremui)
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Sudėkite rabarbarus, cukrų, imbierą ir 3-4 šaukštus vandens į keptuvę. Pakaitinkite ant mažos ugnies, kad rabarbarai suminkštėtų, bet neištižtų. Supilkite masę į kepimo indą.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C karščio.

3. Supilkite miltus į dubenį, supjaustykite sviestą ir minkykite pirštais iki tešlos minkštumo ir trapumo.

4. Įdėkite cukrų bei riešutus ir sumaišykite. Užberkite masę ant rabarbarų.

5. Kepkite orkaitėje apie 30 minučių.

6. Pasigaminkite saldų kremą. Įkaitinkite grietinėlę prikaistuvyje iki vidutinio karščio, bet neužvirinkite. Kol grietinėlė šils, kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir vanile. Supilkite mišinį į karštą grietinėlę ir nuolat maišydami pakaitinkite, kol kremas sutirštės. Tik neužvirinkite!

7. Pyragą pateikite karštą su atvėsintu arba šiltu saldžiu kremu.

Suskleisti
Receptas: Portugališkos čiūros su pieninio šokolado padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 150.00 ml (padažui)
Šokoladas: 150.00 g (pieninio; padažui)
Cukrus: 3.00 valg. š. (1 čiūroms ir 2 apvoliojimui)
Vanduo: 380.00 ml (čiūroms)
Sviestas: 170.00 g (čiūroms)
Miltai: 200.00 g (čiūroms)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (čiūroms)
Druska: 1.00 žiupsnelis (čiūroms)
Aliejus: 1.00 l (kepimui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (apvoliojimui)
Kaip gaminti

1. Prikaistuvyje užvirti grietinėlę ir ja užpilti dubenyje esantį šokoladą. Išmaišyti ir palikti, kol šokoladas pilnai ištirps. Prieš patiekiant gerai išmaišyti.

2. Puode užvirti vandenį, suberti druską, cukrų ir įdėti sviestą. Maišyti, kol sviestas ištirps. Nukelti nuo kaitros, suberti miltus ir greitais judesiais išmaišyti medine mentele, kol visi ingredientai tolygiai susijungs. Tada po vieną įmušti kiaušinius ir nuolat maišyti iki vientisos masės. Gautą masę sudėti į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.

3. Gilioje keptuvėje įkaitinti aliejų ir į jį po truputį konditeriniu maišeliu išspausti norimos formos ar ilgio čiūras. Kepti kol įgaus rusvai auksinę spalvą.

4. Iškepusias nuvarvinti ant popierinio rankšluosčio ir apvolioti cukraus bei cinamono mišinyje.

5. Patiekti su pieninio šokolado padažu.

Suskleisti
Receptas: Žaliosios arbatos mačios tiramisu
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (biskvitui)
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto cukranendrių; biskvitui)
Miltai: 0.50 st. (šiesių speltų; biskvitui)
Kukurūzų miltai: 2.00 valg. š. (biskvitui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (biskvitui)
Matcha arbatos milteliai: 2.00 arbat. š. (2 biskvitui, 1 kremui ir 2 arbatai)
Vanilės ekstraktas: 2.00 arbat. š. (po šaukštelį biskvitui ir kremui)
Kokosų grietinėlė: 250.00 ml (kremui)
Maskarponės sūris: 250.00 ml (kremui)
Agavų sirupas: 4.00 valg. š. (kremui ir dar šaukštelis mačios arbatai)
Kokosų pienas: 0.50 st. (mačios arbatai)
Vanduo: 0.50 st. (karšto; mačios arbatai)
Kaip gaminti

Ši tiramisu versija – lengvesnė, dalį maskarponės keičiau kokosų grietinėle, vietoj kavos naudojau mačią (matcha), kremą saldinau agavų sirupu, o, užuot apibarsčius kakava, pasirinkau žalius, kaip pats pavasaris, mačios miltelius.

1. Iškepkite biskvitą. Kiaušinius labai gerai plakikliu išplakite su cukrumi iki baltų putų ir įlašinkite vanilės ekstrakto. Speltų miltus sumaišykite su kukurūzų miltais, mačios milteliais ir druska. Miltus suberkite į kiaušinių plakinį, gerai išmaišykite.

2. Tradicinėje kepimo skardoje patieskite kepimo popierių, į ją supilkite paruoštą tešlą, palyginkite ir pašaukite į įkaitintą 180°C karščio orkaitę 15 minučių.

3. Iškepusį biskvitą su visu kepimo popieriumi guldykite ant grotelių ataušti. Kai visai atšals, apverskite ir nulupkite kepimo popierių bei supjaustykite nedideliais pailgais gabalėliais, tokio pat ilgio, kokie būna sausainiai „damų piršteliai“.

 

4. Paruoškite mačios arbatą. Arbatos miltelius užpilkite karštu, bet ne verdančiu vandeniu ir išplakite specialia mačios arbatos šluotele, o jei tokios neturite, tiks pieno plakimui skirtas plakiklis. Po truputį, vis plakdami, supilkite pašildytą kokosų pieną ir agavų sirupą.

5. Pagaminkite kremą. Kokosų grietinėlę išplakite su agavų sirupu, sukrėskite maskarponę, įlašinkite valinės ekstrakto, toliau plakite, kol taps vientisu kremu.

6. Sluoksniuokite tiramisu. Supjaustytus biskvito gabalėlius trumpam kiškite ir ištraukite į mačios arbatą, dėkite pirmąjį jų sluoksnį, tada tepkite kremo ir vėl dėkite mirkytus biskvito gabalėlius, tada vėl kremą. Sluoksniuokite, kol indelis bus visiškai užpildytas. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo, per sietelį jį apibarstykite mačios arbatos milteliais. Dėkite kelioms valandoms į šaldytuvą subręsti.

Suskleisti
Receptas: Minkštas rabarbarų pyragas su trupinių kepure
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 17
Receptas
Ingredientai
Rabarbarai: 500.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st. (nerafinuoto cukranendrių; ir dar 1 šaukštas trupiniams)
Kukurūzų miltai: 0.30 st.
Ryžių miltai: 0.30 st.
Krakmolas: 0.30 st.
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Avižiniai dribsniai: 4.00 valg. š. (trupiniams)
Migdolų miltai: 1.00 valg. š. (trupiniams)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (trupiniams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (lydyto; trupiniams)
Kaip gaminti

1. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite lydytu sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių karščio.

2. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.

3. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol pabals. Tada į masę suberkite trijų rūšių miltus, įlašinkite vanilės esencijos ir išmaišykite. Į tešlą galiausiai suberkite pjaustytus rabarbarus, išmaišykite ir pilkite į paruoštą kepimo formą.

4. Iš visų trupiniams skirtų ingredientų rankomis paruoškite birius trupinius. Jais apibarstykite pyrago viršų. Pašaukite kepti į orkaitę 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas, nebeaplipęs tešla.

5. Iškepusį pyragą palikte ant grotelių visiškai ataušti. Vietoj cukraus pudros pyragą apibarstykite smulkai maltais kokosų drožlių milteliais ir pjaustykite.

Suskleisti
Receptas: Labai paprastas nekeptas bananų-meduolių desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 11
Receptas
Ingredientai
Meduoliai: 12.00 vnt. (minkštų)
Bananai: 3.00 vnt. (gerai prinokę)
Grietinė: 1.00 st. (geriau riebesnės)
Cukraus pudra: 2.00 valg. š. (galima dėti ir kiek daugiau, ragaukite)
Kaip gaminti

1. Bananus nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Dubenėlyje grietinę išsukite su cukraus pudra. Kitame dubenyje smulkiai sutrupinkite meduolius – patogiausia tai daryti tiesiog rankomis.

2. Imkite indą, kuriame sluoksniuosite desertą – tai gali būti bet koks vidutinio dydžio dubuo aukštesniais kraštais (gražu, jei jis stiklinis). Pirmiausia ant dubens dugno berkite meduolių sluoksnį, tada visą jį padenkite bananų griežinėliais, po to dėkite saldžios grietinės sluoksnį, vėl kartokite iš pradžių, kol sunaudosite visus ingredientus, viršutinis sluoksnis tebūnie meduolių, tačiau patiekiant ant jo dar uždekite kelis bananų griežinėlius – bus gražiau.

3. Taip susluoksniuotą desertą dėkite kelioms valandoms ar nakčiai į šaldytuvą. Per tą laiką ingredientai susigulės, meduolių trupiniai sudrėks. Šį desertą lygiai taip pat galite sluoksniuoti ir nedideliuose atskiruose indeliuose.

Suskleisti
Receptas: Lengvesnis ir greitesnis tiramisu be kiaušinių
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.5 / 15
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 10.00 g („damų piršteliai“ (angl. ladyfingers))
Kava: 0.50 puodelis (stiprios, juodos, be nuosėdų; ir dar 45 ml espresso papildomai)
Likeris: 1.00 valg. š. (kavos (arba 1 valg. šaukšt. espresso kavos + 1 valg. šaukšt. brendžio + 1 arbat. šaukšt. cukraus))
Kreminis sūris: 200.00 g (pvz., „Philadelphia“, kambario temperatūros)
Cukraus pudra: 200.00 g
Vanilė: 1.00 arbat. š.
Kakava: 1.00 valg. š. (miltelių; apibarstyti)
Juodasis šokoladas: 1.00 valg. š. (drožlių pabarstymui)
Kaip gaminti

Šiame recepte nebus nei kiaušinių, nei riebios grietinės, o mascarponę, kuri yra net 82 proc. riebumo, keisime į kreminiu sūriu, kurio riebumas tik 22 proc.. Ir dar svarbu, kad šį desertą paruošite vos per 15minučių!

1. Sumaišykite juodą kavą (atvėsintą) su kavos likeriu. Jei naudojate porcijinius indelius, sulaužykite sausainius „damų piršteliai“ perpus ir pamirkykite juos į kavos-likerio miksą (maždaug 10 sekundžių).

2. Pagaminite kreminį sluoksnį. Vidutinio dydžio dubenyje gerai išplakite kreminį sūrį iki purios masės. Sudėkite cukraus pudrą ir vėl gerai išmaišykite. Galiausiai įpilkite atvėsintą espresso kavą su vanile ir vėl viską gerai išsukite.

3. Formuokite desertą: norimose formelėse (mes naudojome nedidelius stiklainiukus) pirmu sluoksniu dėkite išmirkytus „damų pirštelius“, tada ant jų dėkite kreminį sluoksnį ir galiausiai viską apibarstykite kakavos milteliais. Viską pakartokite (bus du sluoksniai „damų pirštelių“, du sluoksniai kremo ir kakavos miltelių).

4. Galiausiai apibarstykite šokolado drožlėmis ir dėkite valandai į šaldytuvą, kad ingredientai sumirktų ir desertas subręstų.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Norėdamas tęsti – užsiregistruok

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką