TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 12

Melagienų TOP-6: kombainas vietoj tanko, iki Ukrainos „atplaukę“ Tailando šunys, nenumarinama SSRS

Melagienų ir sąmokslo teorijų platintojai praėjusią savaitę Ukrainoje vykstančiam karui vėl skyrė daugiau dėmesio. Tam buvo priežasčių: netrukus po katastrofos Kachovkoje imta aiškinti, esą užtvanką sugriovė patys ukrainiečiai, rusai skelbė sunaikinę nemažai ukrainiečių karinės technikos, internautai piktinosi, kad JAV politikas Rusijos karių žūtis įvertino kaip geriausiai išleistus pinigus.
Kad Rusijos karinė vadovybė, girdamasi sunaikintais Ukrainos tankais, parodė ataką prieš kombainą, demaskavo patys jos propagandos skelbėjai
Kad Rusijos karinė vadovybė, girdamasi sunaikintais Ukrainos tankais, parodė ataką prieš kombainą, demaskavo patys jos propagandos skelbėjai / Ekrano nuotr. iš „Telegram“

Ką susprogdino – tanką ar kombainą?

Rusijos gynybos ministerija praėjusią savaitę pasigyrė sunaikinusi bemaž 30 ukrainiečių tankų, įskaitant ir aštuonis vokiškus „Leopard“. Šią žinią palydėjo vienos atakos vaizdo įrašas, bet jame matyti ne tankai, o lauke važinėjantys kombainai. Mažiausiai vienas iš jų buvo susprogdintas kaip galimai pavojų keliantis objektas.

Rusijos žiniasklaidos priemonėse ir įvairiuose tinklalapiuose pasipylė žinutės, kad gynybos ministerija pranešė apie aštuonių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tankų „Leopard“ sunaikinimą pietinėje Donecko dalyje. Apie didžiulius nuostolius pranešė pats ministras Sergejus Šoigu.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Taikydamiesi kariai nė nesvarstė, ar lauke mato „Leopard“ arba apskritai tanką
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Taikydamiesi kariai nė nesvarstė, ar lauke mato „Leopard“ arba apskritai tanką

Vėliau ministerijos kanale susirašinėjimų programėlėje „Telegram“ pasirodė ir 46 sek. trukmės įrašas, kaip tariamai naikinami tankai.

Bet jame matyti ne tai, ką mini Rusijos karinė vadovybė. Apgaulę demaskavo karą palaikantys ir prokremliškai nusiteikę socialinių tinklų vartotojai.

Taip pat skaitykite: Rusai apsijuokė: pasigyrė sunaikinę „Leopard“, nors iš tiesų susprogdino kombainą.

Propagandiniame „Telegram“ kanale „Военный Осведомитель“ (rus. „Karo pranešėjas“) paskelbta, jog vaizdo įraše matomų tamsių objektų siluetai panašūs į kai kurios žemės ūkio technikos. Ten pat buvo nurodyti ir konkretūs modeliai – amerikietiški „John Deere“ 9000 ir 700 serijos grūdų kūlimo kombainai, „John Deere 4830“ traktorius-purkštuvas.

Iš naujienos apie sunaikintus tankus išsityčiojo net pats nusikalstama organizacija pripažintos samdinių grupės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

Taip pat skaitykite: Rusija skelbia sunaikinusi tanką „Leopard“, bet paskelbtoje nuotraukoje – nei rusas, nei „Leopard“.

Anot jo, vaizdo įraše matyti, kaip tankai, užsimaskavę kaip žemės ūkio technika, atlieka keistus manevrus – juda vienas kito link.

Pranešimą jis „Telegram“ palygino su garsiojo literatūros personažo barono Miunhauzeno prasimanymais.

Jau rado kaltą dėl užtvankos griūties

Antradienį įvykusią katastrofą Kachovkos hidroelektrinėje (Ukraina) jau lydi sąmokslo teorijos. Garsus melagienų skleidėjas amerikietis Tuckeris Carlsonas paskelbė savą įvykio versiją – teroro aktas, atsakomybė dėl kurio tenka Ukrainos valdžiai.

Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinomo melagienų skleidėjo iš JAV Tuckerio Carlsono samprotavimai apie sprogimą Kachovkos hidroelektrinėje dėmesio sulaukė ir Lietuvoje
Ekrano nuotr. iš „Twitter“/Žinomo melagienų skleidėjo iš JAV Tuckerio Carlsono samprotavimai apie sprogimą Kachovkos hidroelektrinėje dėmesio sulaukė ir Lietuvoje

T.Carlsonas savo hipotezę parėmė tik įvairia savo samprotavimais ir pacituota informacija, ne dokumentais, interviu su Ukrainos pareigūnais ar kariuomenės atstovais, JAV ar kitų šalių žvalgybos informacija ir pan.

Taip pat skaitykite: Rusijos panika – sprogdinimas Kachovkoje išduoda baimę prarasti Krymą ir okupuotas teritorijas.

Jo samprotavimai jau tiražuojami Lietuvoje. Anot vieno tinklalapio, T.Carlsonas „atkreipė dėmesį į Kyjivo atsakomybę už Kachovkos hidroelektrinės užtvankos susprogdinimą, pavadindamas smūgį teroro aktu“.

Socialinių tinklų vartotojai taip pat dalijasi šiuo įrašu arba skelbia konkrečią išvadą, kad „Ukrainos užtvanką sugriovė patys ukrainiečiai, tikėdamiesi, kad tai paskandins rusų karius įsitaisiusius ant Dniepro kranto“.

Tai atitinka Rusijos pranešimus. Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas pareiškė, esą ataka buvo „suplanuota ir įvykdyta pagal įsakymą, gautą iš Kyjivo režimo“, siekiant „atimti iš Krymo vandenį“ ir atitraukti dėmesį nuo mūšio lauko. Ukraina šiuos kaltinimus atmetė.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nors katastrofos Kachovkos hidroelektrinėje ir užtvankoje priežastys tebesvarstomos, socialiniuose tinkluose jau platinama kategoriška išvada, esą tai yra ukrainiečių darbas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Nors katastrofos Kachovkos hidroelektrinėje ir užtvankoje priežastys tebesvarstomos, socialiniuose tinkluose jau platinama kategoriška išvada, esą tai yra ukrainiečių darbas

Iškart imta kalbėti, kad Kachovkos užtvanka buvo susprogdinta Rusijos okupacinių pajėgų, baiminantis Ukrainos kontrpuolimo. Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis, šalies valdžios ir kariuomenės atstovai vienareikšmiškai dėl katastrofos kaltina Maskvą. Pasak ukrainiečių, Rusijos pajėgos susprogdino užtvanką iš vidaus.

Taip pat skaitykite: Sprogimo Kachovkoje priežastys dar nežinomos, bet jau skelbia teoriją apie Ukrainos atsakomybę.

Tai yra viena didžiausių pramoninių ir ekologinių nelaimių Europoje per pastaruosius dešimtmečius. BBC skelbiamuose vaizduose matyti hidroelektrinei ir aplinkai padaryta žala.

Kad objektą susprogdino rusai, yra tik viena iš versijų, skelbia CNN. Kaip ir hipotezė, kad užtvanką galėjo pažeisti Ukrainos raketų ataka, nors, kelių ekspertų teigimu, labiau tikėtinas paaiškinimas – vidinis sprogimas. Dar viena versija – kad nelaimę sukėlė užtvankos struktūrinis pažeidimas.

Kol kas neįmanoma pasakyti, ar dėl ko tiksliai sugriuvo užtvanka. Ją ir hidroelektrinę kontroliuoja Rusija, todėl nepriklausomiems tyrėjams šie objektai neprieinami.

Taip pat skaitykite: „Orkai bus išsikasę sau kapą“: Kachovkos užtvankos sunaikinimas yra liūdna žinia Krymui ir visai Rusija.

Ukrainos saugumo tarnyba penktadienį pranešė perėmusi rusų pokalbį, kuris patvirtina, kad hidroelektrinę ir jos užtvanką susprogdino diversinė rusų grupė.

Šunys nuo potvynio gelbėjosi ne Ukrainoje

Po Kachovkos užtvankos sprogimo socialiniuose tinkluose imta aktyviai dalytis dėl potvynio kenčiančių gyvūnų vaizdais. Tačiau viena iš labiausiai paplitusių nuotraukų, panaudota ir kai kurių žiniasklaidos priemonių, padaryta visai ne Ukrainoje.

Patayamail.com ekrano nuotr./Ubon Ratchathani mieste šunys plaukia užtvindytomis gatvėmis ieškodami maisto
Patayamail.com ekrano nuotr./Ubon Ratchathani mieste šunys plaukia užtvindytomis gatvėmis ieškodami maisto

Joje matyti, kaip grupė šunų plaukia vandeniu. Komentarai prie nuotraukos skelbia, esą tai keturkojai iš užtvindytų Ukrainos teritorijų.

Atvirkštinė vaizdų paieška rodo, kad ši nuotrauka pirmą kartą buvo publikuota dar 2022 m. spalį.

Taip pat skaitykite: Širdį verianti nuotrauka iš Ukrainos užfiksuota ne šio potvynio metu.

Joje įamžinti Tailande kilusio potvynio padariniai. Pernai spalį Andamanų jūroje, Tailande ir Tailando įlankoje vyravę musoniniai orai atnešė labai gausių kritulių ir stiprių vėjų. Dėl to bent 25 šalies provincijose kilo potvyniai.

Kachovkos nelaimės simboliu jau tampančią nuotrauką padarė Tailando savanoriai gyvūnų globėjai, kurie tiekė maistą nuo potvynio nukentėjusiems keturkojams.

„Ubon Ratchathani mieste šunys plaukia užtvindytomis gatvėmis ieškodami maisto“, – skelbia parašas po tuomet paskelbta nuotrauka.

Rusų žūčių pinigais nevertino

Internete išplito vaizdo įrašas, kaip JAV senatorius Lindsey Grahamas tariamai pavadino Ukrainoje žūstančius rusus geriausiai amerikiečių išleistais pinigais.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamas permontuotas vaizdo įrašas su JAV senatoriaus Lindsey Grahamo žodžiais
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Internete platinamas permontuotas vaizdo įrašas su JAV senatoriaus Lindsey Grahamo žodžiais

Gegužės pabaigoje respublikonų senatorius susitiko su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu. Apie tai savo kanale „Telegram“ pranešė pats prezidentas. Jis pridėjo 1 min. 15 sek. trukmės vaizdo įrašą, kuriame nuo 32 sek. girdėti, kaip JAV politikas ištaria: „Rusai miršta. Tai – sėkmingiausiai išleisti pinigai.“

Bet jau iš šio įrašo galima suprasti, kad tiksliai tokios frazės, kokia cituojama socialiniuose tinkluose, svečias nesakė. Pasikeičia jo kalbėjimo tonas, filmavimo kampas.

Tai patvirtina ilgesnis vaizdo įrašas iš susitikimo, kurį paskelbė naujienų agentūra „Reuters“. Iš jo akivaizdu, kad frazės buvo pasakytos ne šia eilės tvarka ir net ne viena iškart po kitos.

Visą pokalbio transkripciją galima rasti šiame faktų tikrinimo tinklalapio „Snopes“ straipsnyje.

Susitikimo metu V.Zelenskis pirmiausia padėkojo svečiui už apsilankymą Kyjive, gyrė suteiktą karinę ir kitokią pagalbą. „Tai buvo geriausiai mūsų išleisti pinigai“, – sureagavo L.Grahamas.

Vėliau senatorius pripažino, kad ukrainiečiai jam kelia susižavėjimą ir primena „geresnius mus Amerikoje“. „Amerikoje buvo laikas, kai buvome tokie pat, kovojome iki paskutinio žmogaus, ketinome būti laisvi arba mirti“, – kalbėjo jis.

VIDEO: JAV senatoriaus Lindsey Grahamo pokalbis su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu

„Dabar jūs esate laisvi, – replikavo V.Zelenskis. – Ir mes būsime.“

„Ir rusai miršta“, – maždaug po 45 sek. nuo pinigų paminėjimo apibendrino jo pašnekovas, iki šiol atvirai pasisakęs už didesnę karinę paramą Ukrainai kovoje su Rusija

Iškraipytai L.Grahamo citatai išplitus internete, jis pats agentūrai „Reuters“ patvirtino kalbėjęs visai kitaip: „Kaip paprastai, Rusijos propagandos mašina sunkiai dirba.“

Prezidentą pargriovė smėlio maišas

JAV vadovas Joe Bidenas praėjusią savaitę vėl sulaukė dėmesio dėl savo nevikrumo.

Taip pat skaitykite: „Atakavo smėlio maišas!“ – tai buvo Joe Bideno suklupimo priežastis, ne amžius.

Šįkart jis suklupo ant scenos per Karinių oro pajėgų akademijos absolventų diplomų įteikimo ceremoniją Kolorado Springse (Kolorado valstija).

Nors socialinių tinklų vartotojai suskubo šaipytis, kad galingiausios valstybės prezidentas griuvinėja, ir užgaulioti jį dėl amžiaus, incidento priežastis su tuo nesusijusi.

Prezidentas tuomet ant scenos išstovėjo maždaug pusantros valandos, kol paspaudė rankas daugiau nei 900 absolventų. Vos baigęs sveikinti J.Bidenas pasisuko eiti kairėn ir sulig pirmu žingsniu pargriuvo.

Atsistojęs prezidentas pasisuko atgal ir pirštu parodė į kažką ant scenos (šiame „YouTube“ patalpintame įraše jo judesys matyti ties 16 sek.).

VIDEO: JAV prezidentas Joe Bidenas parkrito per Karinių oro pajėgų akademijos diplomų teikimo ceremoniją

Kas pasipainiojo po kojomis, kiek vėliau paaiškino pats prezidentas. „Mane atakavo smėlio maišas!“ – tą patį vakarą, grįžęs į Baltuosius rūmus, juokavo jis.

Du smėlio maišai ant scenos prilaikė suflerį – specialų aparatą, kurio ekrane J.Bidenas ir kiti kalbėtojai galėjo matyti savo kalbų tekstus.

Taip pat skaitykite: Vizitas Varšuvoje prasidėjo skaudžiai, bet nukentėjo ne Joe Bidenas.

Baltųjų Rūmų komunikacijos direktorius Benas LaBoltas patvirtino, kad šalies vadovą parklupdė nepastebėtas objektas.

Taip pat skaitykite: Vėl šaiposi iš Joe Bideno: veidas – pagalbos sergantiesiems demencija reklamoje.

„Jam (J.Bidenui – red. past.) spaudžiant rankas, ant scenos buvo smėlio maišas“, – paaiškino B.LaBoltas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

SSRS tebegyvuoja?

Sovietų Sąjunga vis dar gyvuoja, nes Belovežo susitarimai buvo netinkamai juridiškai įforminti, tvirtina jaučiantieji nostalgiją SSRS. Tačiau tai tėra tik istorinių faktų iškraipymas.

Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame aiškinama, neva po SSRS griūties iš okupacijos išsilaisvinusios valstybės yra neteisėtos: „Teisiškai Sovietų Sąjunga tebegyvuoja, ji niekur nedingo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos vaikai žaisliniuose tankuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos vaikai žaisliniuose tankuose

Vis dar tebegalioja sovietų įstatymai ir pasai. Normatyviniai aktai ir net valstybių sienos niekur nedingo. Taigi, teoriškai mes vis dar gyvename vieningoje šalyje, kurios sostinė – Maskva.“

Taip pat skaitykite: Atsirado teigiančių, kad SSRS tebeegzistuoja, o Baltijos šalys – teisėta jos dalis.

Ši teorija gimė Rusijoje. Jos šalininkai, save laikantys SSRS piliečiais, aiškina, kad šiuolaikinė Rusijos Federacija nėra valstybė, o privati įmonė, Sovietų Sąjunga niekada nežlugo, o tikroji tiesa slepiama nuo žmonių.

Byrant Sovietų Sąjungai jiems esą nebuvo pasiūlyta pakeisti pilietybę į Rusijos, dėl to jie negali būti laikomi Rusijos piliečiais.

Tarptautinė bendruomenė ir Lietuva tariamą „įstojimą“ į SSRS, įvykusį akivaizdžiai pažeidžiant mūsų šalies Konstitucijos normas, vertina kaip okupaciją, o tai reiškia, kad de jure Lietuvos valstybingumas nenustojo egzistavęs nuo 1918 m., todėl suverenitetui atkurti nereikėjo jokių specialių teisinių procedūrų ar SSRS leidimo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./1990-ųjų kovo mėnesio įvykiai Lietuvoje

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Akte „Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo“ skelbiama, kad Aukščiausiosios Tarybos deputatai reikšdami „Tautos valią nutaria ir iškilmingai skelbia, kad yra atstatomas 1940 m. svetimos jėgos panaikintas Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymas, ir nuo šiol Lietuva vėl yra nepriklausoma valstybė.

SSRS Lietuvos nepriklausomybę pripažino 1991 m. rugsėjo 6 dieną, po to, kai žlugo prosovietinis pučas prieš tuometį šios šalies prezidentą Michailą Gorbačiovą.

Visose sovietinėse konstitucijose, įskaitant „stalininę“ 1936 m. ir „išsivysčiusio socializmo“ arba „Brežnevo laikų“, priimtą 1978 m., buvo numatyta sovietinių respublikų teisė laisvai atsiskirti nuo SSRS.

1936 m. SSRS Konstitucijoje tą numatė 17 straipsnis, o 1978 m. – 72 straipsnis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius