Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 04 08

Savaitės klausimas kandidatams į prezidentus: ar reikia mažinti Seimo narių skaičių?

Daugiau kaip po mėnesio, gegužės 12 dieną, kartu su pirmuoju prezidento rinkimų turu balsuosime ir dėl Konstitucijos pataisų, kuriomis siūlome Seimo narių skaičių iki 121. Didžioji dalis pretendentų į prezidentus, atsakydami į 15min savaitės klausimą, pritarė parlamentarų skaičiaus mažinimui.
„Savaitės klausimas“ kandidatams
„Savaitės klausimas“ kandidatams / 15min nuotr.

Šią savaitę pretendentų teiravomės, kaip jie vertina pasiūlymą mažinti Seimo narių skaičių – ar to reikia, bei klausėme, kaip jie dėl to balsuos referendume.

Ekonomistas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad mažinimas labiau žalingas, nei naudingas valstybei, be to, didelės naudos taupymo prasme neduos.

„Argumentas, kad konkuruojant dėl 101 vietos bus išrinkti geresni, sumanesni ir protingesni, yra truputį juokingas“, – teigia G.Nausėda.

Parlamentarė Ingrida Šimonytė siūlymą vertina kaip populistinį, mėginamą grįsti klaidingomis prielaidomis – iš Lietuvos išvykusių žmonių statistika, kai absoliuti dauguma tebėra mūsų šalies piliečiai.

„Mažiau, tikrai nereiškia – geresnių Seimo narių“, – sako ji.

Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis teigia, kad mažinimas nepagerins Seimo darbo kokybės, o jo organizavimas skirtas privilioti daugiau rinkėjų Prezidento ir Europos Parlamento rinkimams.

„Veidmainystė“, – valdančiųjų žingsnį vertina politikas.

Parlamentaras Naglis Puteikis mano, kad mažinti Seimo narių skaičių reikia, nes, jo įsitikinimu, vadovai taupymą turi pradėti nuo savęs.

Europarlamentaras Valentinas Mazuronis įsitikinęs, kad tai – ne politinis ar ekonominis, bet emocinis klausimas. Nepaisant to, jis žada balsuoti „už“. „Gal visiems bus ramiau, o ir Seimo nariams tai bus priminimas, kad dauguma žmonių jų darbu yra nepatenkinti“, – sako jis.

Seimo narys Mindaugas Puidokas žada balsuoti už skaičiaus mažinimą, nes Lietuvos dydžio šalyje gali būti ir 121 Seimo narys.

„Svarbiausia, kad būtų mažinamas 20-čia Seimo narių skaičius iš tų, kurie yra išrinkti per sąrašą, o ne vienmandatėse apygardose“, – teigia jis ir sako manantis, kad vienmandatėse išrinkti Seimo nariai jaučia didesnį įsipareigojimą rimtai dirbti.

„Seimo narių skaičiaus mažinimui pritariu“, – lakoniškai siūlymą mažinti parlamentarų skaičių komentuoja filosofas Arvydas Juozaitis.

Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis – taip pat už mažinimą, be to, toks siekis buvo jo vadovaujamos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos programoje.

„Mūsų tikslas – 101“, – sako V.Tomaševskis, kuris yra įsitikinęs, kad reikia didinti savivaldybių tarybų narių skaičių.

Premjeras ir pretendentas į prezidentus Saulius Skvernelis projekte dalyvauti atsisakė.

Su kandidatų požiūriu į Seimo narių skaičiaus mažinimą plačiau susipažinkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius