-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 07

V.Landsbergio klausimas kandidatams į prezidentus apie kiaulystę: ginsimės ar ne?

15min tęsia Prezidento rinkimams skirtą projektą „Pažink kandidatą“. Šioje dalyje politiniam kandidatų portretui sudaryti po klausimą visiems kandidatams paprašėme užduoti tų, kurie jau ėjo svarbias – prezidento, Seimo pirmininko ar premjero – pareigas valstybėje. Ko jie norėjo paklausti kandidatų?
V.Landsbergio klausimas kandidatams prezidento rinkimuose
V.Landsbergio klausimas kandidatams prezidento rinkimuose / 15min montažas

Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis visiems kandidatams uždavė tokį klausimą:

Astravo kiaulystė jau tarptautiškai pasmerkta, bet Lietuvos valstybės pozicija išlieka labai svarbi. Ar mes ginsimės nuo tos agresijos-provokacijos, ar ne?

Kandidatų atsakymai – vaizdo įraše.

VIDEO: Vytauto Landsbergio klausimas kandidatams

Naglis Puteikis tikina, kad ginsimės kartu su ES ir per ES institucijas.

Gitanas Nausėda sako, kad ginsimės. „Ir manau, kad Lietuva ginsis ne viena, nes tiktai tada yra prasmė, suformavus vieningą frontą, vieningą poziciją aplinkinių valstybių pasiekti rezultatą. Kitaip tariant, kad nesaugioje atominėje elektrinėje pagaminta elektra nebūtų parduodama į Vakarus“, – sako jis.

Ingrida Šimonytė užtikrina, kad ginsimės. „Turime įstatymą, kuris įpareigoja mus pasirengti visiškam bet kokios menkiausios galimybės tos elektros patekimo į mūsų rinką uždraudimui. Manau, kad turime spausti visą greitį, kad kuo greičiau tai padarytume“, – sako ji. Taip pat I.Šimonytė mano, kad reikia telkti koaliciją ES, kuri šį klausimą perimtų kaip Europos klausimą. „Vieni tikrai sunkiai galime tą kiaulystę uždaryti. O bendromis jėgomis su kitais tikrai turime stengtis“, – sako kandidatė.

Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad tai, kas jau buvo anksčiau, tai yra mūsų moralinė pergalė, o dabar be galo svarbu saugumas. „Norint, kad ji gautų licenciją, ji turi atitikti 100 proc. tarptautinius saugumo reikalavimus. Ir todėl ES, Europos Komisija, Europos agentūros, reguliuojančios saugumo klausimus, ir pasaulinės agentūros dabar įdėmiai analizuoja visus saugumo aspektus – strestestų bandymais nustatomų galimų neatitikimų reikalavimus. Čia labai svarbu, kad ES specialistai, saugumo specialistai dalyvautų visuose procesuose“, – sako jis.

Arvydas Juozaitis sako, kad jau mes šiek tiek esame laimėję: „Atidarymas yra atidėtas ir, ko gero, bus atidėtas metams, gali būti dar daugiau – taigi mes šiek tiek ir apsigynėm, o vieniši prieš šitą monstro dydį, bent jau sąlygiškai monstro, mes negalime lipti siena, turime turėti Europos pagalbos ir šiaip ar taip mes jos turime.“

Valentinas Mazuronis teigia, kad Astravo kiaulystę mes patys susikūrėme palikdami laisvą erdvę ir per anksti uždarydami savo atominę elektrinę.

„Tik Andriui Kubiliui važinėjant dviračiu ir pasakojant Seimui, kad ten niekas nieko nestatys, per vėlai mes susigriebėme“, – sako jis. Dabar, pasak V.Mazuronio, galime ir reikalauti, kad būtų užtikrintas maksimalus saugumas statant Astravo elektrinę. „Daugiau, manau, neįmanoma bus padaryti. Per vėlu, – tikina V.Mazuronis. – Kiaulystė, profesoriau, nes ir jūsų partijos nariai, jeigu ne padarė, tai pražiopsojo!“.

Valdemaras Tomaševskis taip pat teigia, kad Astravo elektrinės statybos tai ne tik Baltarusijos sukurta problema, bet iš dalies ir Lietuvos. Pasak jo, klaida buvo laiku nereguoti į Astravo elektrinės statybų pradžią ir uždaryti Ignalinos atominę elektrinę.

„Tai galima daug kalbėti apie kiaulystes, bet kartais nereikia kitų kaltinti, o pasižiūrėti į save. Laiku mes neragavome, paskui pradėjome reaguoti, kai buvo jau per vėlu“, – sako jis.

Ir Mindaugas Puidokas sako, kad rimti, esminiai žingsniai turėjo būti padaryti anksčiau.

„Dabar ji jau yra faktiškai pastatyta, netrukus branduoliniai reaktoriai bus užpildyti kuru ir mes nebūsime to sustabdę. Tai aš laikau tą kovą pavėluota, nes rezoliucijos ir pradiniai veiksmai aiškiai buvo nepakankami. Mes nesutelkėme pakankamo tarptautinės visuomenės palaikymo iš kitų ES šalių, iš JAV, kad mes galėtume kažką padaryti, kad šitokios grėsmės visiškai šalia Vilniaus Lietuva neturėtų. Aš vertinu kovą kaip labai pavėluotą. Dabar turėsime kovoti ne su pačia jėgaine, o su situacijos pasekmėmis“, – teigia kandidatas.

Vienintelis Saulius Skvernelis 15min prezidento rinkimų projekte dalyvauti atsisakė motyvuodamas esą neturi tam laiko.

Visus kandidatų atsakymus rasite jų asmeniniuose profiliuose projekte „PAŽINK KANDIDATĄ“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius