-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Afganistanas Ukrainai: mūsų priešo priešai yra mūsų draugai

Kai Sovietų Sąjunga su tankais, sraigtasparniais, 100 tūkst. karių įsiveržė į Afganistaną 1979 m., Afganistano kovotojai, tokie kaip Sayedas Kassemas Muzafari, žinojo – jiems reikia būti inovatyviems ir kūrybingiems, rašo „Laisvosios Europos“ radijo žurnalistas Rostyslavas Khotinas.
Afganai berniukai žaidžia ant sovietų tanko
Afganai berniukai žaidžia ant sovietų tanko / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mes kovėmės su peiliais, skirtais avių skerdimui, iš benzino ir tuščių butelių gaminomės granatas, – pasakojo S.K.Muzafari, kuris vadovavo muždahedinų kuopai Parvano provincijoje, į Šiaurę nuo Kabulo. Tai toli gražu neprilygo lygiavertei kovai mūšio lauke, jis pripažįsta. – Tačiau jeigu mes nebūtume kovęsi, mūsų pečius būtų prislėgusi sunki našta.“

Prireikė devynerių metų – ir galiausiai ginklų iš užsienio valstybių, kad Afganistanas išvytų sovietų karius. Dabar, praėjus 26 metams, daug afganų mato paraleles su karu Ukrainoje, kur ukrainiečiai kaunasi su prorusiškais separatistais ir reguliariąja Rusijos armija. Ir jie pasirengę duoti patarimų.

„Imkite iš mūsų pavyzdį – įmanoma nugalėti supergalybę, – tvirtina S.K.Muzafari, kuris dabar dirba organizacijoje, remiančioje žuvusių mudžahedinų šeimas. – Ukraina turi vyriausybę, kariuomenę, ekonomiką. Jeigu jie iš paskutiniųjų negins savo šalies, istorija juos pasmerks.“

„Mūsų priešų priešai yra mūsų draugai, – teigia Afganistano istorikas Habibullah Rafa. – Tad Ukraina yra mūsų draugas.“

Kultūriniai karai 

Afganistanas prieš pora mėnesių pažymėjo 1989 m., pergalės prieš sovietus metines. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ši šalis mažai ką turi bendro su Ukraina – tiek kultūriškai, tiek politiškai. Tačiau tik iš pirmo žvilgsnio.

Abi valstybės turi kaimynes, kurios istoriškai nuolat kišasi į jų reikalus. Abiejų jų teritorijas yra užėmusi Rusija – nuo Ukrainos atplėšė Krymą; Afganistane 1885 m. užėmė didelę teritoriją šiaurės vakaruose, kuri galiausiai tapo Turkmėnijos dalimi. Ir abi valstybės kovėsi su Maskva, kad apgintų savo kultūrą ir tradicijas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius