Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

D.Dugina – gyva? Sprogimas pamaskvėje apauga vis didesnėmis sąmokslo teorijomis

Agresyvaus „rusų pasaulio“ ideologo Aleksandro Dugino dukters Darjos Duginos nužudymas socialiniuose tinkluose pastarosiomis dienomis virto tikru internautų narpliojamu detektyvu. Tvirtinama, kad merginos kūnas karste atrodė „per gražiai“, ir svarstoma, kad D.Duginos mirtis tebuvo inscenizacija. Tačiau tokiai versijai prieštarauja daugybė įrodymų.
Darjos Duginos laidotuvės
Darjos Duginos laidotuvės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Duginos mirtį mistifikuojantys internautai ėmė narplioti D.Duginos laidotuvių detales.

Daugiausiai aistrų pakurstė merginos kūno karste nuotraukos.

Imta svarstyti, kad sprogus mašinai žuvusi D.Dugina „nepanaši į save“, o kūnas, esą atrodo „pernelyg gražiai“, kaip po tokio siaubingo sprogimo ir jo sukelto gaisro.

Čia pat pateikiami „įrodymai“ – vietos žiniasklaidos ir neoficialių „Telegram“ kanalų pranešimai apie tai, kad automobilio vairuotoja neva „neatpažįstamai sudegė sprogus automobiliui“.

Tačiau tai nėra tiesa.

VIDEO: Vaizdai iš Darjos Duginos automobilio sprogimo vietos

Skirtingos žinutės

Netrukus po sprogimo, apie kurį pirmieji pranešė rusiški „Telegram“ kanalai „Baza“ ir „112“, kilo didžiulis informacinis triukšmas.

Žiniasklaidos priemonės ir socialinių tinklų vartotojai dalijosi nepatvirtinta informacija ir dėl to galėjo atsirasti gandų.

Pavyzdžiui, tokių, kad D.Dugina sudegė savo automobilyje.

Tačiau jau netrukus imta dalytis pirmaisiais liudininkų užfiksuotais vaizdais iš įvykio vietos.

Pirmieji sprogimo liudininkai pasakojo žurnalistams, kad atbėgę į sprogimo vietą išvydo degantį automobilį, kurio stogą, pasak jų, nurovė sprogimo banga, kuri išmetė D.Duginą iš automobilio.

Stogo klausimas

Šią versiją patvirtina užfiksuoti automobilio nuolaužų vaizdai. Nuotraukose akivaizdžiai matoma, kad liudininkų teiginys apie nuplėštą stogą pasitvirtino.

„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo
„Baza“ nuotr. /D.Duginos automobilis po sprogimo

Kitą dieną po incidento darytose nuotraukose matyti, kad dėl sprogimo smarkiai nukentėjo ne tik automobilio stogas, bet ir durelės, kurių nebeliko.

„Youtube“ stop kadras/Darjos Duginos vairuotas automobilis kitą dieną po sprogimo
„Youtube“ stop kadras/Darjos Duginos vairuotas automobilis kitą dieną po sprogimo

Sąmokslo teorijų apie D.Duginos žūtį kūrėjai tvirtina, kad „išlėkus pro stogą“ kūnas negalėtų atrodyti taip „gražiai“ kaip nuotraukose, kurioje matoma karste gulinti mergina.

Internautai įsitikinę, kad stogą nukėlęs smūgis turėjo visiškai sumaitoti kūną, tačiau čia reikėtų atidžiau panagrinėti, kokį būtent automobilį tądien vairavo žuvusioji.

Jau žinoma, kad tai buvo 2021 metų „Toyota“ markės „Land Cruiser Prado“ modelio automobilis.

Pažvelgus, kaip atrodo šis modelis, nesunku pastebėti, kad beveik per visą priekinių sėdynių – vairuotojo ir keleivio – plotą automobilyje įtaisytas stoglangis.

„Youtube“ stop kadras/Toyota Land Cruiser Prado
„Youtube“ stop kadras/Toyota Land Cruiser Prado

Automobilyje nesudegė

Tai, kad D.Dugina nesudegė automobilyje, o jos kūnas išmestas ant gatvės, įrodo net keli vaizdo įrašai iš įvykio vietos.

Neredaguotoje versijoje, kurios dėl savaime suprantamų priežasčių žiniasklaida negali demonstruoti, matoma, kaip merginos kūnas guli ant gatvės nutrauktomis galūnėmis.

VIDEO: Darjos Duginos tėvas atvyko į įvykio vietą

Žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose plačiai dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotas netrukus po sprogimo į įvykio vietą atvykęs merginos tėvas.

Jis stovi susiėmęs už galvos, o už jo – ant kelio, guli D.Duginos kūnas.

„Youtube“ stop kadras/Aleksandras Duginas avarijos vietoje
„Youtube“ stop kadras/Aleksandras Duginas avarijos vietoje

Šis vaizdo įrašas – D.Duginos kūnas, šalia šokiruoto jos tėvo, buvo užfiksuotas net kelių pro šalį važiavusių automobilių registratorių ir liudininkų.

Iš kito kampo merginos kūną ant gatvės nufilmavo dar vieni liudininkai.

Maždaug minutę trunkančiame vaizdo įraše vyriškas balsas pasakoja, kad važiuodami išgirdo „kelis sprogimus“ ir filmuoja avarijos vietą.

Pravažiavus viduryje gatvės sustojusį automobilį, už jo pasirodo gulintis merginos kūnas.

Vyriškas balsas už kadro garsiai teiraujasi „gal dar gyvas“, tačiau atidžiau įsižiūrėjęs į vaizdą ima pasibaisėjęs keiktis.

VIDEO: Liudininkai užfiksavo Darjos Duginos automobilio sprogimo vietą

Vėliau „telegram“ kanalas „112“ pranešė, kad, pirminiais duomenimis, teismo ekspertai nustatė, jog D.Duginą mirtis ištiko dėl skausmo šoko ir sprogimo bangos sukeltos galūnių amputacijos.

Tačiau tikslesnė mirties priežastis turėtų paaiškėti maždaug po mėnesio.

Laidojo atvirame karste

Įprastai, kuomet asmenį ištinka smurtinė mirtis ar kūnas būna smarkiai sužalotas, giminės priima sprendimą šarvoti uždarame karste ar leisti artimiesiems atsisveikinti su urna po kremacijos.

Tačiau D.Duginos tėvas nutarė dukrą šarvoti atvirame karste. T

iesa, buvo atidengta tik ta karsto dalis, kurioje matyti žuvusiosios viršutinė kūno dalis, užklota iki veido.

Nuotraukos iš šarvojimo ir sukėlė sąmokslo teorijų bangą socialiniuose tinkluose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Darjos Duginos laidotuvės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Darjos Duginos laidotuvės

Buvo dalijamasi teorijomis neva iš tiesų karste paguldyta lėlė, o tikroji Darja slapstosi užsienyje.

Tokią operaciją neva sumanė rusų specialiosios tarnybos, siekiant dėl merginos mirties apkaltinti Ukrainą ir paskatinti šalies jaunuolius registruotis savanoriais „kovai su nacizmu“.

Tačiau iš tiesų tokią kūno išvaizdą po mirties galima nesunkiai paaiškinti, mat kūno rekonstrukcijos mokslas išties pasistūmėjo į priekį.

Plastinės operacijos po mirties

Kūno paruošimas po mirties, kuomet prieš balzamavimą dar tenka pašalinti fizinius trūkumus ar padailinti mirusiojo išvaizdą, vadinamas kūno rekonstrukcija.

Tokios paslaugos teikiamos daugybėje šalių. Ruošiantys kūną atsisveikinimui profesionalai gali panaikinti senatvės, ligos žymes veide, „pridengti“ auglius ir net atkurti apdegusį ar per avariją smarkiai sužalotą veidą.

Tam dažniausiai naudojamos šiuolaikinės priemonės – vaškas, specialus molis, o pastaruoju metu ir tam skirti silikono „protezai“ ir po oda leidžiami geliai.

Vėliau visa tai paslepiama po storu grimo sluoksniu.

Natūralu, kad estetiniais sumetimais apdegę plaukai paslepiami po peruku.

Socialinių tinklų nuotr. /Pašarvota D.Dugina
Socialinių tinklų nuotr. /Pašarvota D.Dugina

Atidžiau įsižiūrėjus į D.Duginos veidą po mirties, lyginant jį su gyvos merginos nuotraukomis, galima nesunkiai pastebėti, kad jame atsirado nelygumų, kurių nesugebėjo užmaskuoti net profesionalai.

Taip pat akivaizdu, kad jis gausiai nupudruotas, matoma peruko juosta.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius